| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UPORABA NAČEL NOTRANJEGA TRGA EVROPSKE UNIJE ZA PROMET Z OROŽJEM
Ciril Repnik, 2012, diplomsko delo

Opis: V naravi orožja je, da gre za izrazito problematično tematiko, ki terja restriktiven pristop pri urejanju zakonodaje. Tudi na tem področju načelo zakonitosti zahteva, da so državni organi pri svojem odločanju strogo vezani na ustavo in druge predpise. Upravni organ zasleduje javni interes v smeri, ki jo nakaže že zakonodajalec. Vprašanja v zvezi z orožjem niso samo stvar zgodovine. Strelno orožje je vedno bolj aktualna tema, v zadnjem času pa dobiva tudi možne politične razsežnosti. Z vstopom v Evropsko unijo in druge integracije je Republika Slovenija podvržena pravnemu redu Evropske unije, ki v zvezi s strelnim orožjem postavlja dodatne zahteve. Poleg problemov, ki se nanašajo na veljavno zakonsko ureditev orožnega prava, kot je nabava, nošenje in trgovina, se pojavlja tudi problematika, ki je povezana z ilegalno posestjo strelnega orožja. S svetovno globalizacijo in pojavom internetne trgovine pa je postalo posebej problematično področje deaktiviranega strelnega orožja, ki zaradi pasivnosti uradnih organov omogoča posameznikom, nagnjenim k kršitvam javnega reda oziroma javne varnosti ter kriminalnim družbam, nakup takega strelnega orožja in njegovo ponovno usposobitev brez ustreznega nadzora. Temu problemu se ni mogoče izogniti niti na notranjem trgu Evropske unije, kjer tovrstno blago potuje iz ene države članice v drugo brez ustreznega nadzora in zagotavljanja sledljivosti, tako kot to velja za registrirano delujoče strelno orožje.
Ključne besede: Ključne besede: Evropska unija, prost pretok blaga, orožje, strelno orožje, deaktivirano orožje, zloraba.
Objavljeno: 30.05.2012; Ogledov: 1504; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

2.
ZLORABA PREVLADUJOČEGA POLOŽAJA:ANALIZA KONKRETNEGA PRIMERA
Jure Ozimič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava področje konkurenčnega prava, natančneje zlorabo prevladujočega položaja, pri čemer se opira na analizo konkretnega primera. V izhodišču so predstavljeni nekateri temeljni ekonomski in pravni koncepti, teorije in pravila, na katerih temeljijo namen, usmeritve in cilji konkurenčnega prava in so temeljnega pomena za ustrezno razumevanje in uporabo pravil, ki urejajo zlorabo prevladujočega položaja v praksi. V drugem delu diplomsko delo na konkretnem primeru, na podlagi odločbe Urada Republike Slovenije za varstvo konkurence št. 3073-9/02-4 z dne 4. maj 2004, osvetljuje ugotavljanje zlorabe prevladujočega položaja v praksi, pri čemer se osredotoča na vprašanja v zvezi z določitvijo upoštevnega trga, vezano prodajo ter omejevalnimi učinki, kakor so v obravnavanem primeru, kot posledica ravnanja podjetja Telekom d.d., ki je imelo prevladujoč položaj na trgu govorne telefonije, nastali na povezanem trgu storitev dostopa do interneta. Pri tem se diplomsko delo, izhajajoč iz dejstva, da slovenska konkurenčnopravna ureditev temelji na ureditvi EU, v pretežnem delu navezuje in opira na prakso institucij Evropske unije, to je Sodišča Evropske unije in Evropske komisije.
Ključne besede: Ključne besede: konkurenca, konkurenčno pravo, omejevanje konkurence, zloraba prevladujočega položaja, upoštevni trg, vezana prodaja, povezani trgi, diskriminiranje konkurentov.
Objavljeno: 08.10.2010; Ogledov: 2941; Prenosov: 424
.pdf Celotno besedilo (706,61 KB)

3.
Prispevek k zmanšanju zlorabe žensk
Suzana Pak, 2009, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Diplomska naloga predstavlja splošna izhodišča za razumevanje zlorabe, predstavljene so oblike zlorabe nad žensko ter seznanja s posledicami le-teh. V nadaljevanju so opisani najpogostejši storilci zlorab nad žensko, opisane so tudi zakonske ureditve, ki zadevajo zlorabe nad ženskami. Predstavljene so strokovne institucije, ki pomagajo ženskam v boju proti zlorabi. Namen diplomskega dela je bil prispevati k zmanjšanju zlorabe žensk in pomagati k boljši prepoznavnosti kaj je zloraba žensk. Diplomska naloga v empiričnem delu prikazuje rezultate raziskave, ki je bila opravljena pri naključno izbranih rednih študentih 3. letnika Fakultete za zdravstvene vede Maribor. Na začetku našega dela smo si zastavili cilje, ki so nas vodili pri raziskovanju. Glavni cilj je bil ugotoviti, kaj študenti menijo o zlorabi, ali jo prepoznajo ter kaj menijo, zakaj ženske molčijo o zlorabi. Ugotovili smo, da študenti čutijo odpor, jezo in strah ob razmišljanju o zlorabi. Ugotovili smo tudi, da študentje prepoznajo zlorabo. Ugotovili smo, da so študenti mnenja, da ženske molčijo o zlorabi, ker se bojijo storilca, ker se sramujejo zlorabe ter ker so finančno odvisne od storilca.
Ključne besede: Ključne besede: zloraba, ženske, žrtev zlorabe, strokovne institucije, storilci zlorabe, družba,
Objavljeno: 30.04.2009; Ogledov: 2418; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (236,89 KB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici