| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA IN NAČRTOVANJE SONČNE ELEKTRARNE
Andrej Gjura, 2012, diplomsko delo

Opis: Povzetek Znan je rek, da imamo okolje, naravo v posodo od svojih zanamcev. Zato ves razvoj stremi k razvijanju novih, obnovljivih virov energije, k razvijanju pridobivanja le-te iz okolja. Ti viri so relativno dosegljivi, potrebno je le znanje, drznost in zadostna podpora za to pristojnih institucij, da peljemo razvoj v željeno smer in odkrivamo nove dimenzije pridobivanja energije, kar bi posledično zmanjšalo izpust toplogrednih plinov, ohranilo in varovalo naravo ter zmanjšalo vsakodnevne življenjske stroške na račun stroškov ogrevanja in hlajenja. Namen diplomske naloge je izdelati solarni sistem, ki bo služil za pridobivanje enosmerne napetosti, ki se s trifaznim razsmernikom pretvori v izmenično napetost in pošlje v omrežje in pokazati, da je iz okolja mogoče pridobiti električno energijo za lastne potrebe in industrijske namene. Sistem bo deloval na principu fotocelic, ki bodo pridobile električno energijo iz okolja s foto napetostnimi moduli. S takim načinom pridobivanja električne energije bomo pripomogli k ohranjanju in obnavljanju narave, ki smo jo z nepravilnim izkoriščanjem sovražnih energetskih fosilnih virov že skoraj uničili.
Ključne besede: Ključne besede: fotonapetostne celice, fotonapetostni modul, fotovoltaični sistem, maximalna delovna točka sledenje, trifazni inverter, oblikovanje in analiza elektrarne
Objavljeno v DKUM: 03.07.2012; Ogledov: 2188; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

2.
OPTIMIRANJE PROIZVODNJE V PODJETJU ALMONT D.O.O.
Danijel Meglič, 2010, diplomsko delo

Opis: V nalogi je predstavljeno podjetje Almont d.o.o, podrobneje strojna obdelava, ter sestava. Opisane in naštete so različne razmestitve delovnih mest. Predstavljen in opisan je proizvodni proces v podjetju v sedanjem stanju in kakšen bi bil po optimiranju. Predstavljen je postopek izdelave aluminijastih vrat. Po metodi mrežnega načrtovanja je prikazan potek operacij v sedanjem stanju in potek po novi postavitvi.
Ključne besede: Ključne besede: logistika, razmestitev delovnih mest, oblikovanje dela, mrežno načrtovanje, CPM – Metoda kritičnih poti ...
Objavljeno v DKUM: 15.10.2010; Ogledov: 2713; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

3.
PREVERJANJE ZNANJA PRI LIKOVNI VZGOJI NA PODROČJU PROSTORSKEGA OBLIKOVANJA
Andreja Mihelin, 2010, diplomsko delo

Opis: V osnovnih šolah se znanje preverja z namenom, da lahko učitelj spremlja napredek učencev in ugotovi, ali so učenci osvojili podano učno vsebino. Ugotovimo lahko tudi, če so učni programi prilagojeni zmogljivosti učencev. Znanje se preverja pri vseh predmetih, zato likovna vzgoja ni izjema. Osredotočili smo se na področje prostorskega oblikovanja, ki je eno izmed petih področij pri predmetu likovna vzgoja. Glavni namen diplomske naloge je bil sestaviti banko testnih nalog za področje prostorskega oblikovanja, saj gre za temeljna znanja s tega področja, ki jih morajo bodoči učitelji poznati in razumeti, da jih lahko didaktično obdelajo. Zato smo najprej definirali, kaj preverjanje znanja sploh je, na kaj moramo biti pozorni, kadar sestavljamo test znanja ter katere so vrste testov znanja in tipi nalog. Ko vse to vemo, lahko s tem znanjem sestavimo razgiban, dovolj zanimiv za učenca in obsežen test znanja. Dotaknili smo se tudi nacionalnega preverjanja znanja v osnovni šoli, našteli cilje in načela, saj se navezuje na našo banko nalog, ki smo jo sestavili. Ker je prostorsko oblikovanje področje likovne vzgoje, ki je zelo pomembno za razvijanje prostorske predstave in urjenja orientacije v prostoru in v naravi, smo opredelili likovni prostor in našteli cilje v učnem načrtu od prvega pa vse do devetega razreda osnovne šole. Sestavili smo 30 nalog, 15 nalog I. taksonomske stopnje, 9 nalog II. taksonomske stopnje in 6 nalog III. taksonomske stopnje, analizirali ter vse zapisali v mrežnem diagramu.
Ključne besede: Ključne besede: preverjanje znanja, testi znanja, likovna vzgoja, prostorsko oblikovanje, učni načrt za likovno vzgojo.
Objavljeno v DKUM: 06.09.2010; Ogledov: 3024; Prenosov: 361
.pdf Celotno besedilo (2,26 MB)

4.
OBLIKOVANJE PRODAJNIH CEN IN OBVLADOVANJE STROŠKOV
Janez Ažman, 2009, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Silovita konkurenca med ponudniki, ki je posledica hitrega znanstveno-tehnološkega razvoja, povezanega z izjemno rastjo produktivnosti dela, povzroča, da so kupci v središču pozornosti proizvajalcev. Podjetja se spoprijemajo z izzivom, kako pritegniti pozornost kupcev, ki se na trgu srečujejo s poplavo sorodnih izdelkov in zato pričakujejo poceni, vendar zelo kakovostne izdelke. V takšnih razmerah morajo podjetja, ki se želijo uveljaviti na svetovnih trgih, sproti upoštevati dosežek znanstveno-tehnološkega razvoja in uveljaviti sodobno tehnologijo (Tekavčič, 1997, str.63). Diplomska naloga zajema sedem poglavij. Po predstavitvi namena in ciljev ter vsebine diplomske naloge je prvo poglavje namenjeno predstavitvi podjetja Ravne Steel Center d.o.o. V drugem poglavju opišem, kako oblikujemo prodajno ceno v poslovnem sistemu. V tretjem poglavju bom teoretično opisal, kateri dejavniki vplivajo na oblikovanje cen in politiko prodajnih cen. V četrtem poglavju bom prav tako teoretično opisal, katere so najpogosteje uporabljene metode pri oblikovanju in določanju cen. V petem poglavju bom predstavil, katere so sodobne računovodske rešitve za obvladovanje stroškov. V šestem poglavju sledi analiza prodajne funkcije in prodaje v podjetju Ravne Steel Center d.o.o. V sedmem poglavju pa bom naredil zaključek.
Ključne besede: Ključne besede oz. besedne zveze: prodajna cena, oblikovanje prodajnih cen, stroški, cene, metode oblikovanja cen, politika prodajnih cen…
Objavljeno v DKUM: 20.07.2009; Ogledov: 3620; Prenosov: 484
.pdf Celotno besedilo (705,12 KB)

5.
OBLIKOVANJE TER NAČRTOVANJE LIKOVNE IN KOMUNIKACIJSKE FUNKCIJE TEKSTILNIH VZORCEV
Manja Tišlar, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je oblikovanje vzorcev za tisk na tekstil za oblačila in sicer za določeno izbrano ciljno skupino. V skladu z zahtevami ter željami izbrane ciljne skupine, katere mnenja smo pridobili s pomočjo ankete, smo oblikovali nabor najprimernejših barvnih tonov za uporabo pri oblikovanju vzorcev. Likovno izrazne prvine vzorca, njegovih oblik, barv ter drugih likovnih elementih smo raziskali v uvodnem teoretičnem poglavju o osnovah likovnega oblikovanja ter prvinah vizualnih komunikacij. Oblačilo kot kompleksno vizualno komunikacijsko strukturo smo v teoretičnem poglavju obravnavali v smislu oblačilnega sloga ter vloge barvnosti oblačila pri tem. Na podlagi raziskav izvedenih v uvodnem teoretičnem delu smo izvedli praktični del diplome, ki sestoji iz raziskave na terenu ter aplikaciji spoznanj ter zaključkov v praktično delo oblikovalca. V tem delu diplome smo prikazali in izvedli kreativni postopek oblikovanja serije vzorcev za tekstilni tisk s kreativno metodo abstrakcije ter stilizacije motivov vzetih iz narave. V ta proces smo vključili spoznanja iz teoretičnega in raziskovalnega dela diplomske naloge.
Ključne besede: Ključne besede: oblikovanje, likovne prvine, komunikacija, tekstilni vzorci
Objavljeno v DKUM: 26.03.2009; Ogledov: 2816; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici