| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava karikatur na naslovnicah političnih tednikov Mladine (22. marec 2019) in Demokracije (11. april 2019) : magistrsko delo
Nika Bizjak, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Primerjava karikatur na naslovnicah političnih tednikov Mladine (22. marec 2019) in Demokracije (11. april 2019) je sestavljeno iz dveh delov. Prvi je teoretični, drugi del pa predstavlja praktično umetniško delo. V tem primeru gre za serijo političnih ilustracij, ki temelji na spoju pravljic z aktualno slovensko politično sceno. Teoretični del zajema poglavja, ki podrobneje pregledajo zgodovino politične ilustracije in karikature na Slovenskem, prav tako vsebuje poglavja, ki preučijo umetniški opus in likovni jezik Tomaža Lavriča in Mikija Mustra, sledita poglavji, ki primerjata likovna izraza levega in desnega političnega pola na Slovenskem in naslovnici političnih tednikov Mladine (22. marec 2019) in Demokracije (11. april 2019), z dodatkom nadgradnje prej omenjene naslovnice Mladine.
Ključne besede: karikatura, satira, politična ilustracija, Tomaž Lavrič, Miki Muster
Objavljeno v DKUM: 08.09.2023; Ogledov: 300; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (7,11 MB)

2.
Agonija Mure in begunski val skozi karikaturo
Anton Buzeti, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Agonija Mure in begunski val skozi karikaturo zajema dva sklopa, teoretični in praktični. V prvem, teoretičnem delu, je predstavljen sam izvor besede karikatura, učinek in njena vloga, opredelitev pojma komičnega in kratek razvoj karikature skozi obdobja Egipta, antike, srednjega veka, renesanse, reformacije in protireformacije, baroka, 19. in 20. stoletja. V praktičnem delu gre za razmislek o avtorskih časopisnih karikaturah, ki so na avtorsko svojski način pospremile dva ključna dogodka iz sveta ob Muri. Prvi, Agonija Mure, odslikava družbeno klimo ob lastninjenju in obstoju tekstilnega giganta, drugi, Begunski val, pa išče povezave med človeškim obupom in vsiljenimi spremembami tukajšnjega prebivalstva.
Ključne besede: Karikatura, situacijska karikatura, Mura, Murin delavec, Murina delavka, metafora, barvna paleta, format, kompozicija, begunec, migrant, žičnata ograja, tehnična ovira, Janez Votek, Ludvik Kovač, Majda Horvat, Andrej Bedek.
Objavljeno v DKUM: 02.06.2016; Ogledov: 1441; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

3.
PORTRETNA KARIKATURA
Marko Herceg, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Portretna karikatura zajema dva sklopa, teoretični in praktični. V prvem delu je predstavljena opredelitev in značilnosti karikature ter portreta. Sledi zgodovinski pregled karikature s poudarkom na portretni karikaturi, pri čemer se postopno osredotočam na slovenski prostor in domače umetnike, ki so na področju portretne karikature odigrali vidnejšo vlogo. Cilj tega diplomskega dela je oblikovanje lastnih izdelkov – portretnih karikatur v okviru značilnosti, ki veljajo za portretno karikaturo. V drugem delu tako predstavljam izdelke lastne produkcije, njihovo analizo ter opis ustvarjalnega postopka.
Ključne besede: Karikatura, portretna karikatura, . portretna karikatura športnika, portretna karikatura na slovenskem, Pavliha, Karel Klič, Hinko Smrekar, Maksima Gaspari, Nikolaj Pirnat, Remigij Bratož, Borut Pečar, Božo Kos.
Objavljeno v DKUM: 02.01.2013; Ogledov: 2971; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (36,98 MB)

4.
MEJE KARIKATUR V MEDIJSKEM PRAVU (PRIMER KARIKATURE ZORANA JANKOVIČA KOT HITLERJA) : diplomsko delo
Laura Laznik, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je raziskati širše področje medijskega prava. Osredotočili se bomo na dve pogosto nasprotujoči si pravici, pravico do svobodnega izražanja ter pravico do časti in dobrega imena. V ospredju je seveda svoboda izražanja, ustavna pravica, brez katere si težko predstavljamo demokratično družbo. Pravica, ki je temeljni pogoj za razvoj in samoizpolnitev (self-fulfillment) vsakega posameznika. Skozi primere bomo spoznali prakso Evropskega sodišča za človekove pravice. Posegli bomo na področje domnevno spornih karikatur in vprašanje žaljenja preko njih.
Ključne besede: karikatura, medijsko pravo, svoboda izražanja, čast in dobro ime.
Objavljeno v DKUM: 03.10.2011; Ogledov: 12894; Prenosov: 222
.pdf Celotno besedilo (8,84 MB)

Iskanje izvedeno v 0.51 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici