| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 37
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
MANAGEMENT ZALOG V PODJETJU ODELO SLOVENIJA D.O.O.
Daniela Kotnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Za podjetja je zelo pomemben nadzor nad zalogami, saj skušajo po eni strani znižati nivo zalog, po drugi strani pa ohranjajo zaloge zaradi zadovoljevanja kupcev. Podjetje Odelo Slovenija d. o. o. uporablja tri glavne sisteme oskrbe materiala. Vsak izmed njih je za podjetje pomemben ter pripomore k učinkovitejšemu ravnanju z zalogami. Olajšuje delo logistike ter proizvodnje. Ti sistemi so JIT, konsignacija ter naročanje na osnovi signalne zaloge. Kateri sistem oskrbe bo podjetje uporabilo, pa je v glavnem odvisno od ABC-analize. Nekatere službe v podjetju težijo k večjim, nekatere službe pa k manjšim zalogam. Zato prihaja v podjetju do nesoglasij, ki zadevajo vprašanje, kakšna naj bo velikost zalog: majhna ali velika. Kakorkoli že, podjetje mora imeti takšno raven zalog, ki ne bo manjša od signalne oziroma varnostne zaloge, saj pri signalni zalogi že sprožimo postopek za novo naročilo. In če to zalogo zamudimo, lahko v podjetju povzročijo zastoj v proizvodnji ter nepotrebne stroške.
Ključne besede: management zalog, JIT, konsignacija, signalna zaloga, kanban
Objavljeno: 20.05.2010; Ogledov: 2853; Prenosov: 427
.pdf Celotno besedilo (312,29 KB)

6.
7.
8.
NABAVA »JUST IN TIME« Z UPORABO SISTEMA »KANBAN«
Mojca Brates, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo poslovno raziskavo, saj gre za proučevanje delovanja sistema JIT in kanban v podjetju in kakšen vpliv ima to na podjetje. Najprej obravnavamo zaloge, saj so nujne za neprekinjeno delovanje proizvodnih procesov in za zadovoljeno raven storitev. Ker vemo, da imajo tako proizvodna kot tudi trgovska podjetja pogosto v zalogah vložen velik del finančnih sredstev, imamo možnost s pomočjo zalog skrajšati dobavne roke, zmanjšati zastoje v proizvodnji, zmanjšati tveganja povezana z zamudami pri dobavi, tveganja povezana z netočnimi predvidevanji povpraševanja ipd. Ta rezultat lahko dosežemo z uvedbo medsebojno povezanih sistemov JIT in kanban. V diplomski nalogi smo opredelili koncept JIT procesa, povzeli bistvene razlike med klasično serijsko proizvodnjo v okviru skupinske razmejitve in JIT proizvodnjo. Velik del poglavja smo posvetili tveganju, ki je prisoten pri uporabi tako JIT kot tudi kanbana. Ugotovili smo, da ima komunikacija oz. primanjkljaj komunikacije in IT v dobavni verigi zelo velik pomen in na primeru več podjetij tudi prikazali probleme, s katerimi so se soočila nekatera večja svetovno znana podjetja. V zadnjem poglavju smo podrobneje posvetili kanbanu, sistemu preproste kontrole proizvodnje, ki temelji na principu vlečenja materialov od enega do drugega delovnega centra.
Ključne besede: »Just in Time« – JIT, kanban, zaloge, proizvodnja, dobavna veriga, kanban kartica
Objavljeno: 12.07.2010; Ogledov: 3623; Prenosov: 823
.pdf Celotno besedilo (525,18 KB)

9.
OPTIMIZACIJA MEDFAZNIH ZALOG V PROIZVODNEM PODJETJU GRAMMER AUTOMOTIVE SLOVENIJA D.O.O.
Matej Cerjak, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti JIT »just in time« metode in tehnike, ki jih zahteva sodoben proizvodni proces za ohranitev konkurenčnosti podjetij na trgu. Teoretični del naloge se navezuje na splošne logistične procese v proizvodnem podjetju, na pomembnost zalog ter gospodarjenja z materialom. Zaloge so za poslovanje podjetja pomemben faktor. Zadostna zaloga omogoča nemoten proizvodni proces, hkrati pa je na zalogo vezan velik del kapitala, ki proizvodni proces draži. V zaključku teoretičnega dela so opisani alternativni modeli planiranja, tu se naloga osredotoča na kanban sistem dispečiranja. V nadaljevanju je predstavljeno podjetje Grammer Automotive Slovenija, d. o. o., z njegovo organizacijsko strukturo. Podjetje je s svojo dejavnostjo del dobaviteljske verige v avtomobilski industriji in uspešno deluje v Sloveniji že dobrih petnajst let. V tem delu je narejen posnetek stanja materialnega toka ter analiza, na podlagi katere smo uvedli spremembe za izboljšanje obstoječega procesa s kanban dispečiranjem delovnega mesta.
Ključne besede: Grammer Automotive Slovenija, d. o. o., MRP, JIT (just in time), kanban
Objavljeno: 03.01.2011; Ogledov: 2945; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

10.
PROIZVODNJA RAVNO OB PRAVEM ČASU V PODJETJU DANFOSS COMPRESSORS
Marko Marković, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem predstavil proizvodni JIT (Just-inTime) sistem, njegove prednosti in slabosti. Analiziral sem obstoječi proizvodni sistem v podjetju Danfoss Compressors d. o. o. in predstavil DPP (Danfoss Productivity Program) projekt, katerega namen je vpeljati sistem vitke proizvodnje, posledično pa izboljšati kakovost in znižati stroške proizvodnje. V nalogi sem predstavil tudi kazalce oziroma rezultate, kateri nakazujejo na uspešen in učinkovit zaključek DPP projekta v podjetju Danfoss Compressors, saj kažejo prihranke in dvig produktivnosti.
Ključne besede: JIT ali Just-in-Time (ravno ob pravem času), KANBAN, DPP (Danfoss Productivity Program)
Objavljeno: 19.05.2011; Ogledov: 2177; Prenosov: 599
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici