| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Medvrstniško nasilje na osnovnih šolah v Kamniku
Andrejka Drolc, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo spoznali teoretični in raziskovalni vidik medvrstniškega nasilja. Na nasilje v šolah vplivajo različni dejavniki (ekonomski status, družbeni status, videz …). V šolah je mogoče zaznati veliko tipov in oblik nasilja. Poleg medvrstniškega nasilja zaznamo tudi nasilje učencev nad učitelji, ki je dokaj pogost pojav (razni vzdevki učiteljem, motenje pouka …). Med najpogostejše tipe vrstniškega nasilja štejemo fizično ali verbalno nasilje, psihično nasilje, ekonomsko nasilje, rasistično in spolno nasilje ter dokaj novo in zelo razširjeno spletno nasilje, ki je po mnenju strokovnjakov samo podaljšek nasilja, ki se dogaja v šolah. Otroke, ki so žrtev nasilja, prepoznamo predvsem po prestrašenosti. Žrtve postanejo predvsem zato, ker so izolirani in osamljeni ter na nasilje odreagirajo z jokom. Medtem ko je nasilnež učenec, ki je nasprotje žrtvi, je videti močnejši ter je samozavesten z veliko prijateljev. Pri nasilju so ključni tudi opazovalci, saj so velikokrat oni tisti, ki še dodatno spodbujajo nasilje. Vzrok za izvajanje nasilja je v večini primerov posledica neurejenega domačega okolja ali osebnih težav (družinsko nasilje). Pri preventivi nasilja mora biti šola strokovna in mora otroku priti naproti v primeru težav, tudi ko gre za sankcioniranje povzročiteljev, se je treba držati določenih pravil in protokolov. Na področju preventive in izobraževanja otrok o nasilju deluje zelo veliko neprofitnih in nevladnih organizacij, ki sporočajo, da nasilje ni rešitev, temveč težava, ki jo je treba odpraviti. Skozi analizo pa smo ugotovili, da je več nasilja prisotnega na mestnih šolah in da se fantje nagibajo k fizičnemu nasilju, dekleta pa k psihičnemu nasilju. Opazili smo, da se največ nasilja pripeti na šolskih hodnikih ali stopniščih. Žrtve o tem, da so tarča nasilnih učencev, največkrat poročajo prijateljem ali delavcem na šoli. Iz analize lahko tudi potrdimo, da učitelji dobro delajo na preventivi nasilja.
Ključne besede: diplomske naloge, medvrstniško nasilje, šola, Kamnik, mladostniki
Objavljeno: 01.04.2021; Ogledov: 225; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (796,20 KB)

2.
Glasbena spremljava koreografije Na povorko pri Folklorni skupini Kamnik
Blaž Guzej, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo zajema pregled slovenskega glasbenega in plesnega izročila, pomemben del pa predstavlja analiza glasbene spremljave koreografije Na povorko. Godci in plesalci so imeli v ljudskem življenju pomembno vlogo, saj sta bila tako ples kot glasba prisotna pri različnih priložnostih. Brez glasbene spremljave se je redko plesalo, brez plesalcev pa je bila potreba po glasbi in godcih manjša. Tako je medsebojna povezanost glasbe in plesa v folklornih skupinah občutna še danes.
Ključne besede: slovenski ljudski godci, slovenski ljudski ples, glasbena spremljava, plesne melodije, godčevska skupina, Folklorna skupina Kamnik, Na povorko
Objavljeno: 18.02.2021; Ogledov: 243; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

3.
Kriminaliteta in policijsko delo v skupnosti v občini Kamnik
Zala Gujtman, 2020, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo predstavlja primerjavo ruralnega in urbanega okolja ter razlike in posebnosti opravljanja policijskega dela na enem in drugem območju. Policijsko delo v skupnosti iz leta v leto dobiva več pozornosti. Usmerjeno je v skupno reševanje problemov, v katerega so vključene, poleg policije, tudi razne organizacije, občina, lokalna skupnost in tako dalje. Prebivalci so prav tako pomemben del zagotavljanja varnosti, saj s svojim mnenjem in sodelovanjem pripomorejo k zmanjšanju možnosti nastanka kaznivih dejanj. Policija se v ruralnih in urbanih okoljih sooča z različnimi problemi in kriminaliteto. V zaključnem delu smo se osredotočili na kazniva dejanja, povezana z uživanjem in preprodajo prepovedanih drog, kazniva dejanja zoper zakonsko zvezo, družino in otroke, kazniva dejanja zoper premoženje, kmetijstvo ter kazniva dejanja zoper okolje, prostor in naravne dobrine. Ugotovili smo, da je pomembno, da se policisti in prebivalci počutijo varne v kraju, kjer živijo. Težavnosti obvladovanja kaznivih dejanj pa se razlikujejo glede na območje. Ljudem vzbuja strah nered v okolju in slab družbeni nadzor. Poleg preučevanja policijskega dela v ruralnem in urbanem okolju, smo pozornost posvetili tudi stopnji kriminalitete v občini Kamnik ter jo primerjali z mestno občino Ljubljano. Ugotovili smo, da se je stopnja kriminalitete tako v občini Kamnik, kot v mestni občini Ljubljana zmanjšala v letih 2013 do 2018. Kot možnost izboljšave trenutnega stanja predlagamo redna in prilagojena izobraževanja za policiste. Prav tako je pomembno, da so prebivalci ozaveščeni, kakšne naloge opravlja policija in kako lahko posamezniki prispevajo k varnosti soseske, kjer živijo. Omenjeno je še posebej pomembno za ruralna okolja, saj v teh območjih prihaja do večje neozaveščenosti o pomoči policije in drugih organizacij. Pozitiven prispevek k izboljšanju policijskega dela pa podajo tudi razne novo nastale študije, ki pomagajo prenesti teorijo predlogov v prakso.
Ključne besede: diplomske naloge, policijsko delo v skupnosti, ruralno in urbano okolje, kriminaliteta, Kamnik
Objavljeno: 15.07.2020; Ogledov: 436; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (822,79 KB)

4.
Kantavtor kot ljudski umetnik; Na primeru Milana Kamnika
Mojca Kamnik, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo profilira ustvarjanje koroškega kantavtorja Milana Kamnika v kontekstu kantavtorja in hkrati sodobnega ljudskega pevca. Kantavtor je solistično delujoč glasbenik, poet, interpret, avtor in izvajalec lastnih pesmi, njegova podoba sega daleč v zgodovino in se v svojih značilnostih prepleta z vplivi davnega dvorskega trubadurstva, francoskega šansona, ljudske umetnosti, z zgodnjim obdobjem nemškega samospeva in glasbenih akterjev ameriške preporodne ljudske glasbe. Je hibrid med literatom, glasbenikom, humanistom in performerjem. Razprave okoli vprašanja »Kdo je sodobni ljudski godec?« postajajo vedno pogostejše, saj so strokovnjaki ugotovili, da starejše definicije akterjev in elementov ljudske umetnosti niso več prvinsko aktualne. Sodobni sorodniki ljudskih godcev in pevcev delujejo podobno kot njihovi predniki, vendar nam zaenkrat še ni uspelo ne najti ne točno poimenovati glasbenikov, ki jih družba trenutno potrebuje in idejno obravnava kot ljudskega pevca. Milan Kamnik je koroški kantavtor, ki je poznan po pesmih v koroškem dialektu in upesnitvah del Prežihovega Voranca. Vsaj v tretjini svojega repertoarja ponosno uporablja koroško narečje. Njegova prepoznavnost večinoma ostaja na Koroškem, kjer ima največji vpliv, in sicer je ta široko kulturno-identitetnega pomena.
Ključne besede: Milan Kamnik, kantavtor, ljudski pevec
Objavljeno: 25.10.2019; Ogledov: 388; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (913,03 KB)

5.
Politični okraj Kamnik
France Stele, 1922

Ključne besede: Kamnik, umetnostna topografija, umetnostni spomeniki
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 890; Prenosov: 41
URL Povezava na celotno besedilo

6.
OPTIMIZACIJA NOTRANJE LOGISTIKE V PODJETJU CALCIT KAMNIK D.O.O. S POMOČJO SIMULACIJE
Jure Dolinšek, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo izvedli analizo procesa odpreme tovornjakov v podjetju Calcit Kamnik d. o. o. Zaradi čakanja voznikov na dokumente nastajajo dolge čakalne vrste. Z ureditvijo logističnega procesa smo poskušali skrajšati celotni čas odpremnega procesa. Naredili smo simulacije v programu Flexsim - simulacijo obstoječega in prenovljenega stanja. Z analizo smo ugotovili ključne časovne prihranke. Na podlagi teh ugotovitev bomo uvedli nova delovna mesta, nove tehnične izboljšave ter nov informacijski sistem.
Ključne besede: Simulacija, flexsim, Calcit Kamnik, odprema tovornih vozil, logistika
Objavljeno: 04.07.2013; Ogledov: 1640; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici