| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
ZDRAVSTVENOVZGOJNO DELO PRI PACIENTKAH Z GESTACIJSKIM DIABETESOM
Silvija Skrivarnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Področje diplomskega dela je ugotavljanje učinkovitosti zdravstvenovzgojnega dela z bolnicami z nosečniško sladkorno boleznijo. Zdravstvena vzgoja je pomemben del poklicne dejavnosti medicinske sestre in je ključnega pomena pri zdravljenju sladkorne bolezni, preprečevanju nastanka in razvoja njenih kroničnih zapletov. V teoretičnem delu je predstavljena sladkorna bolezen v času nosečnosti in pred njo, zdravstvena vzgoja in vloga medicinske sestre pri izvajanju zdravstvenovzgojnega programa, ki poteka v obliki učnih delavnic v Ambulanti za sladkorno bolezen in preventivo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. V empiričnem delu je predstavljena raziskava o učinkovitosti zdravstvenovzgojnega dela s sladkornimi bolnicami v času nosečnosti. Za raziskavo smo uporabili anketni vprašalnik s sedemnajstimi vprašanji zaprtega tipa. Predmet raziskovanja je bil prikazati boljši vpogled v dejavnike tveganja, ki vplivajo na nastanek nosečnostne sladkorne bolezni (v katerem starostnem obdobju nosečnic se gestacijski diabetes najbolj pogosto pojavlja, vpliv indeksa telesne teže na pojavnost gestacijskega diabetesa, povezava s prekomerno težo otrok v prejšnji nosečnosti, vpliv pojavnosti sladkorne bolezni v ožjem sorodstvu). Z raziskavo smo ugotovili, da ima večina anketirank vsaj dva dejavnika tveganj ob nastanku gestacijskega diabetesa in da zdravstvenovzgojno delo medicinske sestre pripomore k zmanjšanju zapletov gestacijskega diabetesa.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: zdravstvena vzgoja, sladkorna bolezen, medicinska sestra, gestacijski diabetes.
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 2847; Prenosov: 842
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

2.
Vloga medicinske sestre pri pripravi pacienta na transplantacijo ledvice
Katarina Duh, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena transplantacija ledvice, ki je že leta najboljši način zdravljenja pacientov s končno odpovedjo ledvic. Izboljša kakovost življenja, saj pripomore k boljši telesni, socialni in psihični rehabilitaciji. Omogoči, da se lahko pacient vrne v svoje normalno življenje. Vendar je za uspeh transplantacije in življenje s presajeno ledvico potrebna največja stopnja pacientovega sodelovanja. Pred transplantacijo mora opraviti številne preiskave, ki zagotavljajo, da bo transplantacija uspešna in da po njej ne bo prišlo do zapletov. V nadaljevanju je predstavljena specifična in zelo kompleksna vloga medicinske sestre – ki mora imeti posebne spretnosti in znanja – pri pripravi pacienta na transplantacijo. Pacienta je treba obravnavati kot celoto, pri čemer se upošteva njegovo psihično stanje in težave. Z zdravstveno vzgojo pacienta o transplantaciji ledvice se začne že v preddializnem obdobju. Pacientu je treba nuditi spoznanja o bolezni, mu pomagati pri premagovanju težav in ga pripraviti na sodelovanje pri zdravljenju. Učinkovitost njegovega sodelovanja je odvisna od poučenosti o preiskavah in raznih posegih, ki jih mora prestati pred transplantacijo ter o vseh vidikih same transplantacije. Medicinska sestra se mora zavedati, da lahko veliko pripomore k boljši poučenosti pacienta in da je lahko velika podpora pacientu in njegovi družini pri premagovanju težav. Pacient pa mora vedeti, da njegovo življenje lahko ostane zelo kakovostno, če bo pri zdravljenju dobro sodeloval.
Ključne besede: Ključne besede: pacient, kronična, transplantacija, vloga medicinske sestre, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 01.06.2009; Ogledov: 3657; Prenosov: 738
.pdf Celotno besedilo (562,22 KB)

3.
Prehrana pacienta s srčno-žilnim obolenjem
Ursula Bandur, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili prehrano pacienta s srčno-žilnim obolenjem. Na kratko smo opisali zgodovino prehrane, sestavne dele hrane in vpliv prehrane na bolezni, kot so arterioskleroza, povišan krvni tlak, povišan holesterol, obolevnost za miokardnim infarktom in debelost. Opisali smo tudi zdravstvenovzgojno delo kot pomemben dejavnik pri preprečevanju bolezni in njenega poslabšanja. Prikazali smo rezultate ankete, izvedene na polikliniki Spera v Mariboru, kjer smo anketirali 30 njihovih pacientov, ki so prišli v ambulanto. Naše ugotovitve so, da se oboleli za srčno-žilnim obolenjem pred postavljeno diagnozo v veliki večini niso prehranjevali zdravo. V anketi nas je presenetilo, da je večina anketirancev dobila informacije o dietni prehrani od zdravnika in ne od medicinske sestre. Nekaj jih je kadilo, vendar je večina prenehala. Ugotovili smo, da se ljudje sicer zavedajo pomena zdrave varovalne prehrane, vendar je velikokrat ne upoštevajo, ko je še čas; ob nastopu bolezni pa je pogosto že prepozno, da bi lahko preprečili obolenje, lahko samo še zdravijo oziroma lajšajo nastale posledice.
Ključne besede: Ključne besede: pacient, prehrana, srčno-žilno obolenje, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 09.10.2009; Ogledov: 3386; Prenosov: 352
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

4.
ZDRAVSTVENA VZGOJA PACIENTOV Z EPILEPSIJO
Marjana Vrhovski, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen pomen zdravstvenovzgojnega dela pacientov z epilepsijo. Epilepsija, ki je zaradi svojih značilnosti resen medicinski in socialni problem, vselej vpliva na psihično in fizično funkcioniranje pacienta ter zahteva celovito in individualno obravnavo pacienta. Za uspešno premagovanje bolezni je potrebno pridobiti pacientovo zaupanje in mu zagotoviti zdravstvenovzgojno delo. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki je temeljila na kvantitativni metodologiji z uporabo delno strukturiranega vprašalnika, namenjenega pacientom z epilepsijo, vključenih je bilo 60 anketirancev. Z raziskavo smo želeli ugotoviti seznanjenost pacientov z epilepsijo s samo boleznijo, načinom življenja, ukrepih in omejitvah; ali dobijo dovolj informacij tekom procesa zdravljenja in ali imajo željo po ustanovitvi šole oziroma drugega načina izobraževanja. Z raziskavo smo dosegli zastavljene cilje, hkrati pa spoznali težave pacientov z epilepsijo ob spopadanju z boleznijo in načinom življenja, ukrepih in omejitvah, ki jih bolezen prinaša, njihove poglede in želje po dodatnem informiranju in šolanju v zvezi z boleznijo. Rezultati raziskave so tudi vodilo za nadaljnje načrtovanje zdravstvenovzgojnega dela medicinske sestre, ki bi bistveno prispevalo k boljši kakovosti življenja pacientov z epilepsijo. V ta namen smo izdelali program za ustanovitev šole za paciente z epilepsijo.
Ključne besede: Ključne besede: epilepsija, pacient, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja, komunikacija
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 2304; Prenosov: 495
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

5.
ZDRAVSTVENA NEGA PACIENTA S SRČNIM POPUŠČANJEM NA DOMU
Renata Žagar, 2010, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljeno srčno popuščanje, dejavniki tveganja in zdravstvena nega. Srčno popuščanje je v razvitem svetu velik medicinski problem in je med boleznimi srca in ožilja edino bolezensko stanje, ki narašča po pojavnosti in po pogostosti. Srčno popuščanje je prisotno približno pri vsakem tretjem starostniku. Empirični del naloge opredeljuje študijo primera, v katero smo vključili 78-letnega moškega, ki je zbolel za srčno popuščanje, in njegove svojce, s katerimi smo izvedli intervju. Uporabili smo teoretično podlago tipologije vzorcev funkcionalnega zdravja po avtorici Marjory Gordon. Pridobljene podatke smo analizirali z uporabo problemskega pristopa k reševanju negovalnih problemov. Ugotovljene negovalne diagnoze smo razvrstili po posameznih vzorcih in izdelali načrt zdravstvene nege. Z raziskavo smo ugotovili, da pacient lahko živi kakovostno v svojem domačem okolju ob ustrezni podpori svojcev in rednem spremljanju njegovega zdravstvenega stanja v sodelovanju z zdravniki in z drugimi zdravstvenimi delavci. V raziskavi smo poudarili pomen vloge medicinske sestre glede zdravstveno-vzgojnih aktivnosti pri delu s pacientom in svojci. Pri tem je pomembna podpora posameznika pri vzpostavljanju zdravega življenjskega sloga, obvladovanje bolezni, samoopazovanje. Ob pomoči medicinske sestre pacient vse bolj prevzame odgovornost za lastno zdravje, saj mu ta pomaga pri oblikovanju kritičnega odnosa do bolezni in zdravja kot pomembne vrednote.
Ključne besede: Ključne besede: pacient, zdravstvena nega, srčno popuščanje, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra.
Objavljeno: 09.03.2010; Ogledov: 4347; Prenosov: 1110
.pdf Celotno besedilo (274,63 KB)

6.
Vloga medicinske sestre pri preprečevanju lymske borelioze
Simona Zupanič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana lymska borelioza kot najbolj pogosta bolezen pri nas, ki jo prenašajo klopi. Lymsko boreliozo uvrščamo med zoonoze. Zoonoze so bolezni, ki se z živali prenašajo na človeka. Povzročitelj lymske borelioze je bakterija Borrelia burgdorferi. Bakterija živi v klopu, ta pa jo ob zajedanju prenese na človeka in živali. V Evropi je najpogostejši prenašalec lymske borelioze gozdni klop (Ixodes ricinus). Rezervoar za povzročitelje lymske borelioze so mali sesalci predvsem miši in voluharice, ki živijo v gozdu. Povzročitelje lymske borelioze pa lahko prenašajo tudi nekatere kri sesajoče žuželke kot so, komarji, muhe kožuharice in nekatere vrste bolh. V teoretičnem delu diplomskega dela smo opisali glavne značilnosti lymske borelioze, njeno geografsko razširjenost in epidemiološki rezervoar. Opisan je prenos bolezni, bolezenska slika, njene posledice in diagnostika. Poudarjeni so zaščitni ukrepi, ki naj bi varovali pred vbodom klopa in nastankom lymske borelioze. Predstavljeno je zdravstveno vzgojno delovanje in vloga medicinske sestre pri preprečevanju lymske borelioze Raziskavo smo usmerili predvsem v ugotavljanje seznanjenosti anketirane populacije glede poznavanje Lymske borelioze, njenih znakov, ter ukrepov za njeno preprečevanje. Rezultati raziskave kažejo, da dobra polovica anketiranih pozna lymsko boreliozo in da zaščiti pred vbodom klopa posveča pozornost vse več ljudi.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: lymska borelioza, klopi, preventiva, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra
Objavljeno: 30.03.2010; Ogledov: 2627; Prenosov: 454
.pdf Celotno besedilo (925,67 KB)

7.
CEPLJENJE PROTI HUMANEM PAPILOMA VIRUSU
Jana Jeseničnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljena spolno prenosljiva okužba s humanimi papiloma virusi ter vloga zaposlenih v zdravstveni in babiški negi pri preprečevanju okužb s spolno prenosljivimi humanimi papiloma virusi. Okužba je najpogostejša med 20 in 24 letom starosti, že nekaj mesecev po prvem spolnem odnosu. Okužba pogosto povzroči občutek krivde, pacientke izgubijo samozavest, strah jih je zanositve, strah jih je raka na materničnem vratu, strah pa jih je potem celo spolnih odnosov. Aktivnosti zdravstvene nege so zato pri delu medicinskih sester z rizičnimi skupinami zelo pomembne. Nujno je dobro poznavanje zdravih in bolnih rizičnih skupin ter poznavanje same spolno prenosljive okužbe s humanimi papiloma virusi. Pacientke je potrebno opogumiti in jim nuditi psihofizično podporo. Pomembno je, da so informacije, ki se podajajo pacientkam, popolne in jasne ter, da sodelujejo pri informiranju vsi zdravstveni delavci s pomočjo sredstev z zdravstveno tematiko. Opisani sta tudi vrsti cepiv proti spolno prenosljivi okužbi s humanimi papiloma virusi, njuno delovanje in pomembnost. Del diplomskega dela je namenjen zdravstveno vzgojnemu delovanju medicinskih sester pri preprečevanju spolno prenosljive okužbe s humanimi papiloma virusi. V raziskovalni metodologiji so predstavljeni rezultati raziskave, katere namen je bil ugotoviti seznanjenost zaposlenih v zdravstveni in babiški negi s spolno prenosljivo okužbo s humanimi papiloma virusi. Ugotovili smo, da večina anketiranih pozna okužbo s humanimi papiloma virusi. V raziskavi je bila uporabljena deskriptivna metoda dela, za zbiranje pa raziskovalna tehnika- anketiranje.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: HPV, cepljenje, rak materničnega vratu, zdravstvena vzgoja, preprečevanje.
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 2616; Prenosov: 376
.pdf Celotno besedilo (421,64 KB)

8.
ZDRAVSTVENA NEGA PACIENTA Z ANEMIJO
Peter Cmager, 2010, diplomsko delo

Opis: Slabokrvnost oz. anemija je najpogostejša skupina hematoloških bolezni in v več kot polovici primerov le eden od simptomov neke druge osnovne bolezni. O anemiji se govori, kadar je znižana celotna količina hemoglobina v telesu in je znižano število eritrocitov. Kot posledica nastopi hipoksija v tkivih, ki se je organizem brani na različne načine, pri pacientu pa nastopijo različni simptomi, katerih intenziteta je odvisna od količine hemoglobina v krvi, od poteka bolezni ter od načina nastanka anemije. V teoretičnem delu diplomskega dela so opisani zgradba, delovanje ter naloge krvi, podane so definicije pojma slabokrvnosti oz. anemije, sledita pa razvrstitev in kratka predstavitev posameznih vrst anemij. Nadalje so prikazani splošni simptomi omenjene bolezni, težave, ki pestijo slabokrvne paciente, diagnostično-terapevtski program ter vloga in naloge medicinske sestre pri obravnavi pacienta z anemijo. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, opravljene med medicinskimi sestrami oddelka za hematologijo in hematološko onkologijo ter oddelka za nefrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Njen namen je bil ugotoviti, s katerimi znaki anemije se medicinske sestre pri svojem delu najpogosteje srečujejo, na katere težave naletijo pri obravnavi anemičnega pacienta ter ali pri delu z anemičnimi pacienti same »izgorevajo«.
Ključne besede: Ključne besede: anemija, pacient, medicinska sestra, zdravstvena nega, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 12.11.2010; Ogledov: 2533; Prenosov: 375
.pdf Celotno besedilo (946,21 KB)

9.
Zdravstveno vzgojni vidik obveznega cepljenja in pravno varstvo za zdravje otrok
Karmen Petek Zakošek, 2010, magistrsko delo

Opis: Cepljenje ima velik pomen v prvem letu življenja. Vendar vse več staršev meni, da cepljenje otrok proti nalezljivim boleznim ni več potrebno, saj se je širjenje nalezljivih bolezni ustavilo. Cepljenje staršem predstavlja dvom, saj so mnenja, da so cepiva zdravju nevarna ali zdravju celo škodljiva. Pri vseh medicinskih posegih, torej tudi pri obveznem cepljenju, velja pojasnilna dolžnost zdravnika oziroma zdravstvenega osebja. V magistrskem delu je opisan pomen zdravstvene vzgoje, ki je nepogrešljivo sredstvo krepitve zdravja in je z najrazličnejšimi metodami dela usmerjena v skupine, organizacije in v celotno družbo.
Ključne besede: Ključne besede: obvezno cepljenje, varstvo pred nalezljivimi boleznimi, pravni vidik obveznega cepljenja, program cepljenja, zdravstvena vzgoja, učni načrt
Objavljeno: 06.10.2010; Ogledov: 3368; Prenosov: 787
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

10.
Urinska inkontinenca kot posledica okužbe sečil pri ženskah
Tadeja Žalik, 2010, diplomsko delo

Opis: Okužba sečil je ena najpogostejših vnetnih obolenj, ki najpogosteje prizadene ženske in se pogosto ponavlja. Je izjemno neprijetna in simptomov okužbe skorajda ne moremo spregledati, prisotno je neprestano tiščanje na stranišče, med uriniranjem pa je prisoten pekoč občutek. Pacientka pogosto izloča male količine urina, v katerih lahko zazna celo nekaj krvi, pojavljajo pa se tudi bolečine v spodnjem delu trebuha in hrbta. Veliko avtorjev navaja, da je okužba sečil med najpogostejšimi vzroki za nastanek urinske inkontinence. Veliko žensk ima težave s ponavljajočimi se okužbami sečil ob tem pa tudi z uhajanjem urina. Urinska inkontinenca je pogosta in zelo moteča motnja, ki bistveno vpliva na kvaliteto življenja ženske. Namen diplomskega dela je predstaviti okužbo sečil in kot posledico le-te urinsko inkontinenco. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, v teoretičnem delu je predstavljena okužba sečil (simptomi okužbe, dejavniki tveganja za nastanek okužbe sečil, laboratorijske preiskave, zdravljenje in nekaj splošnih nasvetov ženskam pri okužbi sečil) in posledično le-te urinska inkontinenca (vrste urinske inkontinence, dejavniki tveganja, dokazovanje, zdravljenje). V nadaljevanju je predstavljena vloga medicinske sestre v prizadevanju za izboljšanje zdravja, saj le-ta s svojim znanjem in izkušnjami lahko vpliva na boljše počutje in kakovostnejše življenje ženske. V empiričnem delu so prikazani izsledki raziskave, s katero smo želeli ugotoviti, kako so ženske poučene o dejavnikih tveganja za nastanek okužbe sečil, če prepoznavajo znake za tovrstno obolenje in če imajo ženske v času okužbe sečil težave z uhajanjem urina. Raziskava je pokazala, da so ženske poučene o dejavnikih tveganja za nastanek okužbe sečil in prepoznavajo znake za tovrstno obolenje. Polovica anketiranih žensk je v času okužbe sečil imela težave z uhajanjem urina.
Ključne besede: Ključne besede: okužba sečil, vnetje mehurja, inkontinenca, uhajanje urina, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 24.12.2010; Ogledov: 2499; Prenosov: 412 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici