| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PRIKLJUČITEV PREKMURJA H KRALJEVINI SHS V LUČI IZBRANIH ČASNIKOV
Jože Kranjec, 2009, diplomsko delo

Opis: Prekmurje je bilo v času Avstro-Ogrske del ogrskega dela monarhije. Prekmurski Slovenci so vse do prehoda iz 19. v 20. stol. živeli mirno. Takrat pa so nad njimi začeli izvajati načrtno madžarizacijo. Namen je bil, da prekmurske Slovence oropajo še zadnjega kančka narodne zavesti. Učinek madžarizacije pa je bil prav nasproten. Prekmurski Slovenci so se po zaslugi duhovnikov upirali madžarizaciji. Med temi duhovniki sta bila v ospredju Franc Ivanocy in pozneje njegov učenec Jožef Klekl st. Predvsem ta je po Ivanocyevi smrti uspešno krepil narodno zavest med prekmurskimi Slovenci. Pri tem so mu bile v pomoč Mohorjeve knjige in izdajanje tednika Novine. Po koncu 1. svetovne vojne je bila prekmurskim Slovencem misel na priključitev Prekmurja h Kraljevini SHS vedno bolj ljuba. Prav v tem času je Prekmurje zajel boljševizem, ki se je razširil po Madžarski. To obdobje je bilo za prekmurske Slovence najtežje. 29. maja 1919 so ustanovili Mursko republiko pod Vilmošem Tkalcem. Po kratkotrajnem obstoju Murske republike se je v Prekmurju, vse do priključitve h Kraljevini SHS, nadaljevalo obdobje boljševizma. Do priključitve Prekmurja h Kraljevini SHS je po nalogu pariške mirovne konference prišlo 12. avgusta 1919. Velike zasluge, da je Prekmurje pripadlo Kraljevini SHS, je imel Matija Slavič. Vojska Kraljevine SHS je Prekmurje zasedla brez prelivanja krvi in takoj začela vzpostavljati novo upravo. Tako se je Prekmurje, kljub začetnim težavam, začelo počasi vključevati v državni mehanizem Kraljevine SHS.
Ključne besede: priključitev Prekmurja h Kraljevini SHS, časniki, Murska republika, Matija Slavič, Jožef Klekl st., razmejitvena komisija
Objavljeno: 25.11.2009; Ogledov: 5499; Prenosov: 664
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

3.
PODOBA ZGODOVINE JUDOVSTVA V ČASU JOŽEFA FLAVIJA
Mojca Fingušt, 2010, diplomsko delo

Opis: Judovska zgodovina že sama po sebi predstavlja nekaj mističnega, neraziskanega. Še posebej, ko je govora o judovski zgodovini 1. stoletja n. š. Glavni namen diplomske naloge je analizirati judovsko zgodovino tega časa predvsem na področju rimske province Judeje ter predstaviti razvoj judovstva skozi oči sodobnika, judovskega zgodovinarja in pisatelja, Jožefa Flavija. Današnje območje Palestine je bilo v začetku 1. stoletja n. š. samostojna judovska država, ki pa je bila kmalu vključena v Rimsko cesarstvo. Judje so tako izgubili naprej teritorialno neodvisnost, sčasoma pa so bili podvrženi še kulturni, gospodarski in verski nadvladi Rimljanov. Glavni vir za preučevanje tega obdobja judovske zgodovine so dela judovskega zgodovinarja Jožefa Flavija. Flavij pa ni bil samo judovski zgodovinar in pisatelj; bil je poveljnik judovske vojske v Galileji v velikem judovskem uporu v letih 66—73, ki je bil med uporom zajet in je tudi nastopil v vlogi tolmača pri rimskem cesarju Vespazijanu. Pod pokroviteljstvom flavijske dinastije je v Rimu napisal štiri dela, v katerih opisuje zgodovino judovstva do konca velikega upora leta 73. Njegova dela tako predstavljajo temeljni vir za preučevanje judovske zgodovine na področju Judeje in bližnjih območij v 1. stoletju n. š.
Ključne besede: Judovstvo, Jožef Flavij, 1. stoletje n. š., judovski upor, judovska zgodovina
Objavljeno: 23.07.2010; Ogledov: 2502; Prenosov: 316
.pdf Celotno besedilo (887,71 KB)

4.
TOPOGRAFSKI POPIS CERKVA V ŽUPNIJI SLOVENSKA BISTRICA
Simona Kostanjšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Topografski popis cerkva v župniji Slovenska Bistrica vsebuje natančen opis petih cerkva. Pri vseh objektih je predstavljena njihova geografska lega, lega v naselju, zgodovina, opredeljeno je lastništvo, opisana je arhitektura, popisana in opisana oprema. V posebnem poglavju so izpostavljena odprta vprašanja glede opreme, njenega premeščanja v sami stavbi ali med obravnavanimi objekti, opreme, ki se v literaturi omenja, a je v nobenem od teh objektov danes ni najti in podobno. Posebej pa je obravnavan glavni oltar v podružnični cerkvi Sv. Jožefa, kjer je z natančno slogovno analizo podkrepljena Vrišerjeva atribucija Jožefu Holzingerju. Namen naloge je vzpostaviti osnovo za nadaljnja raziskovanja, ugotoviti, kdaj je bila gradbena in umetniška dejavnost na tem območju najmočnejša, kateri avtorji so bili najdejavnejši in sistematično zbrati ter s topografskimi metodami nadgraditi podatke iz literature. Cilj je tekstualno smiseln in pregleden izdelek, ki omogoča razširjene in poglobljene študije.
Ključne besede: Slovenska Bistrica, Kovača vas, Ritoznoj, Sv. Jernej, Sv. Jožef, Sv. Marjeta, Sv. Marija-žalostna Mati Božja, Sv. Rok.
Objavljeno: 30.03.2010; Ogledov: 1851; Prenosov: 305
.pdf Celotno besedilo (59,47 MB)

5.
ZNAČILNOSTI PREVAJANJA ZGODOVINSKIH BESEDIL IZ ANGLEŠČINE V SLOVENŠČINO NA PRIMERU BESEDILA BELLUM IUDAICUM - THE JEWISH WAR, KNJIGA III, VRSTICE 289-408
Mojca Fingušt, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava prevajanje zgodovinskih besedil za čas rimskega imperija. Zgodovinska besedila starejših zgodovinskih obdobij, še posebej iz obdobja rimskega imperija, niso napisana na način, kot si mnogi ljudje predstavljajo — naštevanje letnic in dolgočasni opisi bitk. Zgodovinska besedila tega obdobja bi morali imenovati literarnozgodovinska besedila, saj združujejo pripovedovanje o preteklih dogodkih in imajo značilnosti književnega besedila. Bellum Iudaicum — The Jewish Wa, delo Jožefa Flavija iz prvega stoletja n. št., je tipičen primer takšnega besedila. Prevajanje zgodovinskih in literarnozgodovinskih besedil je lahko težavno. Zgodovinska besedila so bila napisana v drugačnem kulturnem okolju, času in prostoru. Vse te okoliščine je potrebno upoštevati pri prevajanju takšnih besedil. Opredelitev zgodovinskih besedil zajema tudi besedila, napisana v preteklosti, ki obravnavajo preteklost. Vsa zgodovinska besedila so bila napisana z namenom, bodisi zabeležiti in opisati vse pomembne dogodke bodisi predstaviti in ohraniti kulturo, ki si zasluži mesto na enakem nivoju kot domnevno superiorne kulture. Takšen primer je Bellum Iudaicum — The Jewish War. Prevod zgodovinskega besedila naj bi ostal še vedno zgodovinsko besedilo in iz prevoda naj bi bil razviden isti namen, s katerim je bilo zgodovinsko besedilo napisano.
Ključne besede: prevajanje, zgodovinska besedila, literarnozgodovinska besedila, književni prevod, Jožef Flavij
Objavljeno: 23.07.2010; Ogledov: 1998; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (494,39 KB)

6.
PARLAMENTARNE VOLITVE V PREKMURJU MED SVETOVNIMA VOJNAMA
Robert Ficko, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavljam parlamentarne volitve v Prekmurju med svetovnima vojnama. Prekmurci so se leta 1919 po 900 letih Ogrske oblasti znašli v novi državi. Nova država pa jim je prinesla tudi večstrankarski sistem in volitve v parlament. Značilna za Prekmurje je bila, bolj kot v ostali Sloveniji, verska in nacionalna pestrost, ki sta pustili svoj pečat tudi na volitvah. Značilnost prvih volitev je bila sorazmerno nizka volilna udeležba, saj Prekmurci še niso bili ravno politično ozaveščeni. Zmago na volitvah je odnesel katoliški tabor s Slovensko ljudsko stranko in svojimi zahtevami po avtonomiji. Prekmurci so dolga leta živeli po krščanskih načelih in tako so tudi najbolj zaupali stranki, ki jim je bila najbližja. Z večanjem števila strank na nadaljnjih volitvah se je večala tudi volilna udeležba. Politična nezrelost in mamljive obljube so prinesle uspehe tudi neslovenskim strankam. Hrvaški politik Stjepan Radić je tako iz volitev 1925 odnesel celo zmago. A ker je šlo le za obljube v prazno, je tako hitro, kot je doživel uspeh, doživel tudi svoj zaton in popoln politični poraz. Trideseta leta so prinesla diktaturo in politični uspeh soboškemu politiku in industrialcu Josipu Benku, ki je bil iz osebnih interesov vedno na strani vladne politike. Ponovno sodelovanje opozicije na volitvah 1935 in 1938 je spet prineslo politično pestrost. A sedaj opozicija z raznoraznimi obljubami več ni dosegala uspehov. Ljudje več niso nasedali obljubam in so ostali na strani vladne politike in njihovih kandidatov.
Ključne besede: Prekmurje, volitve, Jožef Klekl, Stjepan Radić, Josip Benko, politična zgodovina, politične stranke.
Objavljeno: 27.02.2012; Ogledov: 1827; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

7.
OSNOVNOŠOLSKI SISTEMI NA SLOVENSKEM OD SREDNJEGA VEKA DO DANES
Špela Jaušovec, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je strnjeno predstavljen osnovnošolski sistem vse od srednjega veka do danes. Razvoj šolstva je opisan po posameznih obdobjih, predstavljene so najpomembnejše značilnosti. Namen diplomskega dela je prikazati spreminjanje sistema osnovnega šolstva, predvsem na področju podajanja snovi učencem, ocenjevanja, preverjanja in zaključka le-teh. Glavni cilj je podati razlike med osemletko, ki je bila v veljavi do leta 2008, in zdajšnjo devetletko ter kakšno vlogo je imela materinščina skozi čas. Naloga bralcu omogoča kronološki pregled sistemov slovenskega osnovnega šolstva v različnih obdobjih, primerjanje med njimi in boljšo predstavo o spreminjanju sistemov skozi dolgo obdobje šolstva na Slovenskem. V diplomskem delu je uporabljena deskriptivna metoda, s katero je opisan teoretični del obravnavane teme, za primerjavo osnovnošolskih sistemov in odkrivanje razlik med njimi je uporabljena komparativna metoda, za opis zgodovinskih dejstev zgodovinska metoda ter metoda analize in sinteze, ki je uporabljena pri analizi učnih načrtov.
Ključne besede: Šolstvo na Slovenskem, zgodovina, srednji vek, jezuiti, Marija Terezija, Jožef II., Ilirske province, revolucija, Jugoslavija, partizani, osemletka, devetletka, preverjanje, ocenjevanje, nadarjeni učenci, učni načrt.
Objavljeno: 17.06.2013; Ogledov: 1771; Prenosov: 357
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

8.
PRVA SVETOVNA VOJNA V LIKOVNIH UPODOBITVAH NA OBMOČJU SLOVENSKE ŠTAJERSKE
Natalija Cigut, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se bomo seznanili z likovno dejavnostjo v času prve svetovne vojne na območju slovenske Štajerske. Pri tem se bomo natančneje poglobili v dela Luigija Kasimira (1881–1962) in Jana Oeltjena (1880–1968), ki po rodu sicer nista bila Slovenca in se vojne tudi nista udeležila iz slovenskega štajerskega področja, sta pa bila na naše kraje, predvsem na Ptuj, močno vezana. Kasimir je bil na Ptuju rojen, medtem ko je Oeltjen redno zahajal na Ptuj, kjer je skupaj z ženo Elso Kasimir preživel veliko časa in se ne nazadnje tam tudi ustalil. Njuna dela iz časa velike vojne so zelo kvalitetna in izpovedna, imajo pa tudi veliko sporočilno vrednost. Vojno dogajanje sta s svojo likovno govorico predstavila na dva popolnoma različna načina, vendar vsak zase z veliko čustveno vznesenostjo in osebno konotacijo. Nastala so številna dela, ki kot posledica vojnega dogajanja, v katerega sta bila ujeta oba umetnika, pričajo o likovnem življenju v času tega totalnega spopada. Njun prispevek za razumevanje človekove ogorčenosti nad vojnimi grozotami nas povsem prepriča, saj sta z lastnimi doživetji umetnine še dodatno čustveno podkrepila. Med veliko vojno so nastala številna likovna dela, med njimi vojne razglednice, ki s svojo raznolikostjo pričajo o propagandni politiki in o življenju v zaledju ter na bojnih poljih. Pomemben je tudi razmah fotografije, saj je s pojavom te tehnike zajemanje prizorov postalo hitrejše in trajnejše, vendar pa so primarne likovne dejavnosti še vedno imele velik vpliv. Izpostavili bi še nekatere druge likovne umetnike, ki so pomembni za razumevanje likovne dejavnosti v času prve svetovne vojne na slovenskem Štajerskem. To sta bila slikarja Karel Jirak (1897–1982) in Ante Trstenjak (1894–1970) ter kiparja Ivan Napotnik (1888–1960) in Jožef Ajlec (1874–1944). Vojna je vplivala na njihovo življenje in delo, saj so nekatera njihova likovna dela nastala kot odraz vojnega dogajanja ali pa se je vojni čas odražal v kasnejših letih njihovega ustvarjanja. Likovna umetnost v času prve svetovne vojne na slovenskem Štajerskem je specifičen pojav, ki ga je treba sistematično in nazorno preučiti, saj je pomemben za razumevanje človekovega življenja v obdobju vsesplošne zmede, pomanjkanja, vojnih grozot in sovraštva. Najbolj izpovedna so dela, ki so nastala na licu vojnega dogajanja, saj nam s prve roke predstavijo življenje na fronti in miselnost posameznika, ki se je znašel v vrtincu vojne.
Ključne besede: Prva svetovna vojna, vojne razglednice in fotografije, štajerski likovni umetniki med prvo svetovno vojno, Luigi Kasimir, Jan Oeltjen, Karel Jirak, Ante Trstenjak, Ivan Napotnik, Jožef Ajlec
Objavljeno: 25.09.2014; Ogledov: 1570; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (10,36 MB)

9.
SODNI POSTOPKI PRED IN PO LETU 1830 (SODNI RED CESARJA JOŽEFA II. IN FRANCA II. )
Antonio Poštenjak, 2014, diplomsko delo

Opis: Sodni postopki predstavljajo izjemno široko pojmovno usmeritev samega dogajanja in postopanja pred sodiščem. Sam pojem, vsebina, sam potek, način sojenja, pristojnosti, kazni, sama funkcija sodišča, ter uporaba prava se je skozi zgodovino izjemno spreminjala. Pojem sodnih postopkov opredeljuje pravni terminološki slovar, ki kot "sodne" navaja določena zaključena pravna dejanja ali postopanja pred sodišči, za "postopke" pa pravi, da gre za določen proces ali skupek dejanj. Postopanja pred sodišči ali sodne postopke je potrebno za boljše razumevanje ter neko sistematično obdelavo umestiti v zgodovinsko obdobje. Omeniti je potrebno krvno sodstvo (Blutgericht), ki se je pojavilo šele nekje v poznem srednjem veku, kot oblika sodnih procesov, za katere pa je bilo značilno, da se je odločalo o življenju in smrti obdolženega, ki pa je bil v večini primerov storilec težkih kaznivih dejanj. Za krvno sodstvo je bilo značilno še posebej okrutno mučenje obdolžencev, kar je največkrat pripeljalo do priznanj kaznivih dejanj, nemalokrat pa je bilo priznanje izsiljeno, ter plod nečloveških muk in trpljenj, med samimi mučenji. V tem času je poleg navedenega bila aktualna še tortura (torture), je oblika nasilnega poseganja v pravice posameznika, v psihični in (ali) fizični sferi. Zaradi takratne miselnosti ljudi, ki je visoko cenila priznanje so organi sodnega postopka morali doseči priznanje z kakršnimikoli metodami. Do omilitve teh strahotno krutih postopkov pride leta 1507 s sprejemom Bamberške odredbe, ki omili kruto metodiko in same kazni. Dokončno omilitev pa je s Constitutio Criminalis Carolina upeljal cesar Karel V. Habsburški leta 1532. V letu 1514 je prišlo do podelitve pomembne pravice Ljubljančanom v obliki Malefičnega privilegija, ki jim je omogočal izvrševanje krvnega sodstva v primerih težjih kaznivih dejanj, sodišča pa so tako dobila status privilegiranih deželnih sodišč. Čarovniški procesi in preganjanje čarovnic so še en element srednjeveškega sodstva. Kaznovanje se je razlikovalo v odvisnosti od obtožbe, vendar je Kazenski zakonik Karla V. že podrobno urejal kaznivo dejanje čarovništva, čaranja ali veščarije. Če so bili navedeni dejavniki izpolnjeni je prišlo do zaslišanja in posledično do same torture. Za vodenje samega čarovniškega procesa je bilo potrebno privilegirano sodišče ali pa prisotnost deželnoknežjega krvnega sodnika. Zanimiva je tudi tajnost postopka, ki pozna le javno razglasitev sodbe, brez možnosti pritožbe. Do končnega konca tega sramotnega obdobja zgodovine je prišlo šele s spremembo miselnosti ljudi v času Marije Terezije, ki je čarovništvo "ukinila". Po koncu obdobja čarovništva pridemo do gorskih pravd in gorskega prava, ki je bilo nek skupek pravnih pravil, ki so urejala pravna razmerja na gorah. V primeru nesoglasij je prihajalo do gorskih pravd, sodnih postopkov skupnosti na gori, ki so lahko sodile v premoženjskih, upravnih in manj pomembnih kazenskih zadevah. Deloma novejše obdobje se je začelo z obdobjem pravnega absolutizma in Jožefa II., okrog leta 1700 z razvojem manufaktur. Glavne značilnosti obdobja so pragmatična sankcija ter ustanavljanje različnih upravnih uradov. Jožef II. s svojimi številnimi reformami loči sodstvo od uprave z ustanovitvijo vrhovnega pravosodnega urada, ki je v njegovi dobi postalo prvo tretje instančno sodišče, na katero so se vlagale pritožbe, v primeru, da se stranke niso strinjale z razsodbo, ter so želele vložiti pravno sredstvo. Jožef II. je opisane dogodke nadgradil s sprejemom Zakona o kriminalnih zločinih in kriminalnih kaznih s katerim je uvedel prvo jasno formulacijo načela, da je za kaznovanje potreben naklep in prosta volja, ter pomembno omejil uporabo smrtne kazni. V njegovem zakoniku so se pojavila posebej obdelana kazniva dejanja zoper vladarja in državo. Dodatno pojasnilo in še novejši zakonik je bil sprejet leta 1803 v okviru Zakonika o zločinih in težkih policijskih prestopkih, ki prvi uvede institut olajševalne okoliščine zara
Ključne besede: Krvno sodstvo, Malefični privilegij, Constitutio Criminalis Carolina, Constitutio Criminali Theresiana, Marija Terezija, Jožef II., Franc II., Code penal, ODZ
Objavljeno: 02.12.2014; Ogledov: 960; Prenosov: 256
.pdf Celotno besedilo (874,61 KB)

10.
Slovenski izseljenci v Elyju, Minnesota na podlagi slovenskega ameriškega časopisja med letoma 1891 in 1939
Tadej Šeruga, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga prikazuje življenje slovenskih izseljencev v Elyju, majhnem mestu v severovzhodni Minnesoti, v obdobju od leta 1891 do leta 1939. Razvoj mesta Ely je zaznamovalo rudarstvo, ki je bilo v obravnavanem obdobju v njem glavna gospodarska panoga. Imelo je velik vpliv na življenje, delovanje in organiziranost tamkajšnjih Slovencev, ki so bili večinoma rudarji, nekateri pa tudi lastniki številnih malih podjetij. Naloga je napisana na podlagi slovenskega ameriškega časopisja (Amerikanski Slovenec, Nova doba, Prosveta), arhivskih virov in literature. Obsega krajši pregled zgodovine slovenskega izseljevanja in zgodovine Minnesote. V osrednjem delu naloge je splošen zgodovinski pregled mesta Ely, ki mu sledi opis rudarstva, delavskih razmer, turizma in drugih gospodarskih dejavnosti. Sledi pregled političnega življenja Slovencev v Elyju. V nadaljevanju je obravnavano versko življenje s krajšim pregledom dela slovenskih misijonarjev v Minnesoti. Pri tem je predstavljeno življenje in delo misijonarja Jožefa Frančiška Buha, podan pa je tudi pregled zgodovine Župnije sv. Antona v Elyju. Na koncu so opisana društva v sklopu bratskih podpornih organizacij in društveno življenje.
Ključne besede: slovenski izseljenci, Ely, Minnesota, Združene države Amerike, slovenski misijonarji, Jožef Frančišek Buh, Jugoslovanska katoliška jednota
Objavljeno: 16.12.2015; Ogledov: 886; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici