| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava podatkovnih baz iz vidika shranjevanja dokumentov JSON : zaključno delo
Goran Kirov, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Najprej so opisane osnove relacijskih in nerelacijskih podatkovnih baz, nato pa njihovi najbolj znani predstavniki. Nato sledi razlaga formata za izmenjavo podatkov JSON in dela z njim v podatkovnih bazah (ustvarjanje, branje, posodabljanje, brisanje podatkov). Ključni del diplomske naloge je praktično delo, kjer smo merili in analizirali podatkovne baze pri shranjevanju dokumentov JSON. Najprej opišemo implementacijo aplikacije za samodejno testiranje, kjer merimo čas in porabo pomnilnika. Testiranje je bilo izvedeno nad manjšimi in večjimi dokumenti. Testirali smo podatkovne baze MySQL, PostgreSQL in MongoDB. Na koncu analiziramo dobljene rezultate in podamo zaključne ugotovitve.
Ključne besede: JSON, SQL, NoSQL, podatkovna baza
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 288; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

2.
Izdelava androidne aplikacije za popis osnovnih sredstev : diplomsko delo
Jurij Konovšek, 2020, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu smo avtomatizirali proces popisa osnovnih sredstev. Ustvarili smo androidno aplikacijo za mobilne naprave, ki omogoča skeniranje črtnih kod s pomočjo laserskih čitalcev. Povezali smo jo z informacijskim sistemom podjetja, kjer lahko uvozimo prebrane podatke. Dodali smo tudi nekaj funkcionalnosti, ki za naše podjetje predstavljajo nadgradnjo vseh mobilnih rešitev, ki jih ponujamo.
Ključne besede: Popis inventure, čitalci, androidna aplikacija, java, XML, JSON
Objavljeno v DKUM: 26.11.2020; Ogledov: 658; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Microsoft Azure avtentikacija : generiranje in uporaba dostopnih žetonov
Tilen Cokan, 2020, diplomsko delo

Opis: Aplikacije pri svojem delovanju koristijo zunanje vire, da jih lahko porabijo potrebujejo dostopne žetone, s katerimi se odobri dostop do varovanih virov. Za pridobitev dostopnega žetona je potrebna avtentikacija in avtorizacija uporabnika, pri tem so nam na voljo različni pristopi s pomočjo avtentikacijske knjižnice Microsoft. Avtorizacija in avtentikacija se izvajata v sklopu standardov OAuth2 in OpenID Connect, vse skupaj pa je del Azure Active Directory. Ena takih aplikacij je interna aplikacija podjetja HRC d.o.o., v kateri je omogočeno samodejno generiranje dostopnega žetona za zunanje storitve Microsoft Graph, ki opravlja branje elektronske pošte. V delu smo podrobneje opisali avtentikacijske pristope standarda OAuth2 in tehnike, uporabljene v rešitvi za interno aplikacijo.
Ključne besede: dostopni žetoni, avtentikacijske tehnike, Microsoft Graph, JSON žetoni
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 234; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (554,43 KB)

4.
Mobilna aplikacija za osebno evidenco ocen dijakov/študentov na platformi Android
Matej Lajh, 2015, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je spoznati se s trenutno popularnimi mobilnimi platformami, podrobneje raziskati in preučiti mobilno platformo Android ter zanjo napisati aplikacijo. V prvem delu so predstavljene mobilne naprave, njihove funkcionalnosti ter operacijski sistemi, ki jih poganjajo. V nadaljevanju je predstavljen mobilni operacijski sistem Android ter razvoj mobilne aplikacije za osebno evidenco ocen dijakov/študentov, kjer začnemo z načrtovanjem aplikacije, nadaljujemo z implementacijo, in zaključimo s testiranjem ter uporabo aplikacije.
Ključne besede: mobilne platforme, Android, oblak, emulator, Material Design, JSON, Android Studio, spletne storitve
Objavljeno v DKUM: 16.10.2015; Ogledov: 1133; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (3,16 MB)

5.
PRIMERJAVA OGRODIJ ZA RAZVOJ HTML5 APLIKACIJ NA MOBILNIH NAPRAVAH
Klemen Kodrun, 2015, diplomsko delo

Opis: V današnjih časih je na tržišču na desetine različnih operacijskih sistemov in razvoj aplikacij za vsakega posebej je časovno in tudi denarno potraten. S prihodom HTML5 in izjemnim napredkom v razvoju spletnih brskalnikov, se vse bolj brišejo razlike med nativnimi in spletnimi aplikacijami. Takšen pristop k razvoju pa omogoča tudi univerzalnost aplikacij, saj se te prilagajo operacijskim sistemom na katerih jih poganjamo. V nalogi predstavimo prednosti in slabosti izbranih ogrodij, na osnovi katerih smo definirali večkriterijski odločitveni model za ocenitev ogrodij. Ogrodja ocenimo v programu DEXi in nato s pomočjo najbolje ocenjenega ogrodja izdelamo aplikacijo. Poleg HTML5 uporabimo tudi druge tehnologije kot so JSON, JavaScript, CSS. Vse tehnologije podrobno opišemo in predstavimo rezultate.
Ključne besede: ogrodja za razvoj HTML5 aplikacij, HTML5, mobilne aplikacije, JSON, jQuery mobile, Javascript, CSS
Objavljeno v DKUM: 27.05.2015; Ogledov: 1078; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

6.
SINHRONIZACIJA MOBILNIH NAPRAV IN DELO V BREZ-POVEZAVNEM NAČINU
Klemen Sagadin, 2014, diplomsko delo

Opis: Sinhronizacija mobilne naprave s strežnikom in trajno shranjevanje podatkov na mobilni napravi nam omogoča številne prednosti in dodatne funkcionalnosti. V diplomski nalogi smo raziskali različne pristope sinhronizacije mobilne naprave s strežnikom, podrobneje smo analizirali formate podatkov, ki se izmenjujejo, ter njihove prednosti, slabosti in možnosti optimizacije. Podatke je na mobilni napravi potrebno ustrezno razčleniti, obdelati in shraniti. Raziskali smo različne načine razčlenjevanja in trajnega shranjevanja podatkov na mobilni platformi Android in mobilni aplikaciji razviti s pomočjo HTML 5 in povezanih tehnologij. Implementirali smo strežniško logiko in aplikaciji, ki uporabljajo omenjene koncepte in izvajajo meritve nad razčlenjevanjem in shranjevanjem prenesenih podatkov.
Ključne besede: XML, JSON, sinhronizacija, kompresija, spletne storitve, SQLite, IndexedDB
Objavljeno v DKUM: 21.11.2014; Ogledov: 1375; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

7.
RAZVOJ IN INTEGRACIJA SPLETNE TRGOVINE Z OBSTOJEČIMI INFORMACIJSKIMI SISTEMI PODJETJA T-2
Matej Lešnik, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali postopek razvoja in integracije spletne trgovine z obstoječimi sistemi podjetja T-2. Za potrebe integracije smo razvili spletno storitev, razširili sistem CRM, servisne strani ter ustvarili cron skripte, ki skrbijo za ponavljajoča časovno opredeljena opravila. V nalogi so predstavljene posamezne metode spletnih storitev, ter podrobno opisani scenariji interakcij med T-2 spletno storitvijo in spletno storitvijo T-2 Kluba. V nalogi so podrobno opisane tehnologije, ki so osnova za razvoj spletne trgovine. Za razvoj so bile med drugim uporabljene naslednje osnovne tehnologije: jezik PHP, JSON format podatkov in podatkovna baza MySql. Končno rešitev smo želeli ovrednotiti, pri čemer nas je zanimala predvsem uporabnost rešitve. Za pridobivanje uporabnikovih dojemanj o uporabnosti rešitve smo izvedli anketo, v kateri so sodelovali končni uporabniki rešitve.
Ključne besede: integracija, spletna trgovina, PHP, MySQL, JSON
Objavljeno v DKUM: 12.06.2014; Ogledov: 1810; Prenosov: 72
URL Povezava na celotno besedilo

8.
HTML5 IN NJEGOVA UPORABA ZA MOBILNE NAPRAVE
Marko Bandelj, 2012, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu sem se lotil preučevanja HTML5 specifikacije in izdelavi »offline« aplikacije za mobilne naprave, ki bazira na HTML5. Pregledal sem nove funkcije pri HTML5, še posebno pozornost sem namenil tistim funkcijam, ki so bolj pomembne za mobilne naprave kot ostale. Na kratko sem preletel JavaScript, jQuery in JSON. Izdelal aplikacijo, ki deluje tudi brez povezave z internetom, ter rezultate svojega raziskovanja tudi predstavil.
Ključne besede: HTML5, mobilne naprave, JSON, jQuery, Javascript
Objavljeno v DKUM: 15.11.2012; Ogledov: 1558; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

9.
Uporaba svetovnega spleta kot medija za prenos logističnih informacij
Jure Lovrec, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo svetovni splet in celovite informacijske sisteme oziroma celovite programske rešitve za podjetja, pri katerih poteka nenehen tok izmenjave podatkov znotraj organizacije ali med poslovnimi partnerji. V ta namen predstavljamo ERP (Enterprise Resource Planing), njihove prednosti in slabosti, nato sledi sekvenčna predstavitev podzvrsti, ki sooblikujejo celovite rešitve informacijskih tehnologij, med katere uvrščamo elektronski način prenosa podatkov ali EDI (Electronic Data Interchange), ob tem pa pojasnjujemo dva sodobna formata za prenos podatkov, XML in JSON.
Ključne besede: ERP, EDI, JSON, XML
Objavljeno v DKUM: 13.10.2012; Ogledov: 1488; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (789,53 KB)

10.
IZMENJAVA PODATKOV IN SINHRONIZACIJA PODATKOVNIH BAZ V POSLOVNEM INFORMACIJSKEM SISTEMU "MOONLIGHT BUSINESS SYSTEM"
Ivica Labaš, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je v osnovi zajeto delovanje prenašanja podatkov v poslovnem informacijskem sistemu MoonLight Business System. Na kratko je predstavljeno programsko okolje in uporabljene tehnologije. Zapisane so primerjave in osnove formatov za prenašanje podatkov in sicer XML, CSV in JSON. Na praktičnih primerih sta predstavljena XML in CSV. Za oba formata je zapisan primer uvoza in izvoza podatkov. Glede na to, da je poslovni sistem povezan z večimi podatkovnimi bazami je potrebna njihova sinhronizacija.
Ključne besede: business information system, MoonLight Business System, XML, CSV, JSON, data base, data exchange, C#, WPF, object
Objavljeno v DKUM: 19.09.2011; Ogledov: 1755; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (4,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici