| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
USPEŠNOST PREVZEMA ISTRABENZA
Luka Žerjav, 2010, diplomsko delo

Opis: Prevzemi so danes nekaj vsakodnevnega, se pa razlikuje njihova uspešnost. Na uspešnost prevzemov vplivajo različni dejavniki, ki so predstavljeni v tej nalogi. Ker pa prevzem poteka po več fazah (predprevzemni, prevzemni in poprevzemni) se tudi dejavniki uspešnosti prevzema razlikujejo glede na to, v kateri fazi sodelujejo. V predprevzemni fazi sodijo med najpomembnejše: oblikovanje prevzemnega tima, analiza okolja, določitev strategije in vizije, določitev ciljev in motivov za prevzem, iskanje potencialne tarče, proučevanje in izbira ciljnega podjetja, izvedba skrbnega pregleda ciljnega podjetja, njegovega vrednotenja in načrtovanja sinergij, načrt financiranja, določitev prevzemne cene in uporaba preventivnih obrambnih mehanizmov. Najpomembnejši dejavniki uspešnosti prevzema v prevzemni fazi so: pogajanja med kupci in lastniki, ali gre za sovražni ali za prijateljski prevzem in uporaba kurativnih obrambnih mehanizmov. V za uspeh odločilni poprevzemni fazi pa so najpomembnejši sledeči dejavniki: integracija poslovnih funkcij, blagovnih znamk ter izdlekov in storitev, določanje kulture podjetja in izkoriščanja priložnosti za rast. V praktičnem delu naloge pa sta predstavljeni prevzemna in prevzeta družba ter sam potek prevzema od razmer na trgu, prevzemne namere, objave prevzemne ponudbe in do njenega izida. Seveda pa je opisano tudi dogajanje v poprevzemni fazi. Prav v tej fazi pa tudi vidimo, da je ta zadnji del prevzema res najtežji, saj se pokažejo mnoge težave prevzete družbe, ki so se prenesle tudi na prevzemno družbo.
Ključne besede: prevzem, uspešnost prevzema, predprevzemna faza, prevzemna faza, poprevzemna faza, dejavniki uspešnosti prevzema, prevzemna ponudba, Istrabenz, Petrol
Objavljeno: 27.08.2010; Ogledov: 1418; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (765,79 KB)

2.
PREDLOG SPREMEMBE POSLOVANJA HOTELA PALACE PORTOROŽ: POGODBA O UPRAVLJANJU S PODJETJEM BARCELÓ GROUP
Larisa Habinger, 2014, diplomsko delo

Opis: V uvodnem delu smo opredelili problem prezadolženosti holdinga Istrabenz, d. d. in prodaje njegove lastnine – hotela Kempinski Palace Portorož, ki smo ga obravnavali skozi celotno diplomsko delo, to je skozi namen in cilje ter osnovno trditev, ki smo jo dokazovali med pisanjem seminarja. V drugem, teoretičnem delu diplomskega dela, smo natančneje predstavili pogodbo o upravljanju: njene značilnosti, parametre in postopke izvedbe med lastnikom hotela ter prihodnjim upraviteljem. V tretjem poglavju smo predstavili osnovne podatke o holdingu Istrabenz, d. d. in na podlagi javno dostopnih finančnih podatkov prikazali njegovo zadolženost. Osredotočili smo se na osnovne podatke o hotelu Kempinski Palace Portorož in prikazali, kako zadolženost podjetja Istrabenz, d. d. vpliva na hčerinsko podjetje Istrabenz Turizem, d. d. V četrtem poglavju smo predstavili špansko turistično podjetje Barceló Group kot možnega novega upravitelja hotela Kempinski Palace Portorož. Navedli smo osnovne podatke o podjetju Barceló Group, ki so ključni za razumevanje pomembnosti tega podjetja, in nekaj primerov uspešnega prevzema v upravljanje. V petem poglavju smo najprej opredelili razloge, zakaj bi lahko bilo podjetje Barceló Group ustreznejši upravitelj hotela Kempinski Palace Portorož od sedanjega. Nato smo izvedli SWOT-analizo podjetja z vidika upravljanja tega hotela in na koncu prikazali predlog postopka prevzema hotela Palace v upravljanje podjetja Barceló Group. V sklepnem delu diplomskega dela smo se osredotočili na dejansko izpolnitev predpostavke in pomen celotnega modela oziroma predloga postopka za holding Istrabenz, d. d. in na podlagi projekcije prikaza donosnega poslovanja hotela Palace v okviru novega upravitelja Barceló Group potrdili tezo, ki smo si jo zadali na začetku diplomskega dela.
Ključne besede: Pogodba o upravljanju, zadolženost holdinga Istrabenz, d. d., hotel Kempinski Palace Portorož, Barceló Group, SWOT- analiza, predlog modela prevzema hotela v upravljanje.
Objavljeno: 06.11.2014; Ogledov: 1400; Prenosov: 266
.pdf Celotno besedilo (989,84 KB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici