| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 42
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Sovražni govor na spletnih družbenih omrežjih : magistrsko delo
Jasmina Mitev, 2022, magistrsko delo

Opis: Univerzalna definicija sovražnega govora ne obstaja, zato se ta v okviru posameznih držav in organizacij, predvsem pa na eni strani na evropskih tleh, na drugi strani pa na ameriških tleh, razlikuje. Enako velja za sovražni govor na spletnih družbenih omrežjih, četudi so zanj dodatno značilne še nekatere ključne lastnosti, kot so stalnost, potujočnost, anonimnost, medjurisdikcijska narava spletnih vsebin, širok nabor spletnih družbenih omrežij, etc. Problematika se pojavi že pri samoregulacijskih politikah posameznih spletnih družbenih omrežjih, pri čemer je razvidno, da e.g. Facebook, Instagram in Twitter, kot ena izmed največjih tovrstnih omrežij, sovražni govor pojmujejo drugače. S tem imamo v mislih razlike že v samem poimenovanju tega pojma, nadalje razlike glede tega, koga oziroma katere skupine posamezna spletna družbena omrežja vštevajo med zaščitene kategorije na podlagi določenih osebnih okoliščin, nenazadnje pa v podrobnejši izpeljavi teh splošnih definicij. Ta spletna družbena omrežja torej sovražni govor najprej prepoznavajo, nato pa se nanj morebiti odzivajo in ga sankcionirajo predvsem preko svojih lastnih smernic oziroma pravil. Do te situacije pride, ker platforme družbenih medijev običajno niso vezane na teritorialnost oziroma jurisdikcijo določenega ozemlja, na katerem se zgolj uporabljajo, nimajo pa tam svojega sedeža podjetja. V kolikor pa ima določeno podjetje družbenih medijev sedež v določeni nacionalni jurisdikciji, bodo predpisi te jurisdikcije nanj neposredno vplivali, kar bo posledično (običajno) pomenilo tudi večjo odzivnost na (dodatne) zahteve te jurisdikcije po omejitvi sovražnega govora na spletnih družbenih omrežjih. A izpostaviti velja, da večino teh spletnih družbenih omrežij upravljajo ameriška (zasebna) podjetja, s sedežem v posameznih državah Združenih držav Amerike, zato se zanje (običajno) uporabi zgolj tista jurisdikcija, ki je značilna za ameriški prostor. Za slednjega je sicer res značilna poudarjena svoboda govora kot splošno pravilo že na ustavni ravni, a se ta v skladu z odločitvami sodišč ne razširi na zasebna podjetja. To poenostavljeno pomeni, da so ta podjetja upravičena do uporabe svojevrstnih (lastnih) smernic, glede katerih je njihova odgovornost izključena. Ravno nasprotno pa za evropske standarde ni dovolj, da bi bil sovražni govor na spletnih družbenih omrežjih prepuščen njihovi samostojni ureditvi, zato je zanje značilna strožja ureditev bodisi na ravni posameznih držav bodisi na mednarodni ravni. Predvsem pri prvi je potrebno biti izjemno previden, da ne bi s takšno ureditvijo organi posameznih držav pretirano posegali v eno izmed temeljnih svoboščin posameznika, tj. v svobodo izražanja. Zato je toliko pomembnejša ureditev tematike na mednarodni ravni, predvsem z ureditvijo Evropske unije, ki do tovrstne tematike pristopa previdneje, a hkrati daje minimalna skupna načela prepoznavanja, odziva in posledic sovražnega govora na spletnih družbenih omrežjih njenim državam članicam.
Ključne besede: sovražni govor, spletna družbena omrežja, Facebook, Instagram, Twitter, evropski standardi, ameriški standardi, svoboda izražanja
Objavljeno v DKUM: 23.02.2023; Ogledov: 151; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

2.
Odnos med telesno samopodobo, perfekcionizmom in depresivnostjo pri uporabnikih Instagrama : magistrsko delo
Tim Kotnik, 2022, magistrsko delo

Opis: Vsesplošna uporaba spletnega družabnega omrežja Instagram spodbuja številne raziskovalce k preučevanju njegovega vpliva na duševno zdravje posameznika. Zaključno delo teoretično in empirično proučuje, kako je način uporabe Instagrama povezan s posameznikovo telesno samopodobo, perfekcionizmom in depresivnostjo. V raziskavi je sodelovalo 267 udeležencev, starih od 18 do 76 let. Podatke smo zbrali preko spletnega vprašalnika, ki je bil sestavljen iz Prilagojene večdimenzionalne lestvice uporabe Facebooka, Lestvice pasivne in aktivne uporabe družabnih omrežij, Vprašalnika samopodobe za posameznike v poznem mladostništvu in zgodnji odraslosti, Vprašalnika socialne primerjave, Frostove multidimenzionalne lestvice perfekcionizma in Vprašalnika depresije, anksioznosti in stresa. Rezultati naših analiz so pokazali, da se pasivna uporaba Instagrama statistično pomembno ne povezuje s telesno samopodobo in depresivnostjo. Dodatno je bilo ugotovljeno, da se telesna samopodoba – zunanji videz negativno povezuje z maladaptivnimi oblikami perfekcionizma, medtem pa ne prihaja do povezav s telesno samopodobo – telesne sposobnosti. Nadalje so rezultati pokazali, da se depresivnost pozitivno povezuje z maladaptivnimi oblikami perfekcionizma in obema oblikama telesne samopodobe. Socialna primerjava se je izkazala kot statistično pomemben moderator odnosa med intenziteto uporabe Instagrama in telesno samopodobo. Medtem pa intenziteta uporabe Instagrama ni statistično pomemben moderator odnosa med pasivno uporabo Instagrama in telesno samopodobo. Izkazalo se je tudi, da socialna primerjava ne moderira odnosa med intenziteto uporabe Instagrama in pojavnostjo depresivnih simptomov. Izsledki naše raziskave nudijo poglobljeno razumevanje preučevanih konstruktov in pomembne ugotovitve dokaj neraziskanega področja. Navedene ugotovitve so lahko izhodišče za nadaljnje raziskovanje spletnega orodja Instagram.
Ključne besede: telesna samopodoba, perfekcionizem, depresivnost, Instagram, socialna primerjava
Objavljeno v DKUM: 03.11.2022; Ogledov: 195; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

3.
Nativno oglaševanje na družbenih omrežjih : diplomsko delo
Lara Varga, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali z nativnim oglaševanjem na družbenih omrežjih. Natančneje smo raziskovali oblike nativnih oglasov na Instagramu, ki imajo veliko vlogo v oglaševalskih kampanjah. Raziskali smo, kakšna je regulativa nativnih oglasov Sloveniji, in z analizo nativnih objav na Instagramu opredelili, kakšne oblike nativnih oglasov se pojavljajo v Sloveniji. Analizirali smo objave, ki oglašujejo blagovne znamke iz prehrambne industrije v Sloveniji, natančneje živilski trgovini Spar in Lidl.
Ključne besede: nativno oglaševanje, Instagram, družbena omrežja, vplivneži
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 141; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (3,40 MB)

4.
Video objave na družbenih omrežjih: tehnike avdiovizualne produkcije, Instagram in generacija Y : diplomsko delo
Barbara Ribič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili tehnike avdiovizualne produkcije, pri čemer smo se osredotočili na video objave slovenskih vplivnežev generacije Y na družbenem omrežju Instagram. Izračunali smo stopnjo angažiranosti za 150 objav in nato vsebinsko analizirali, katere tehnike vsebujejo objave, ki imajo visoko gledanost in odziv. Po vsebinski analizi smo izpostavili še najpogosteje uporabljene tehnike, pri čemer smo pridobljene rezultate iz analize kombinirali še z odgovori iz drugega dela raziskave. Izvedli smo še dva intervjuja, s katerima smo raziskovali, kako izobraženi so vplivneži o avdiovizualnih tehnikah. Ugotovili smo, da se izobražujejo zgolj neformalno. Čeprav sledijo trendom snemanja in montaže, pa verjamejo, da je vsebina najpomembnejša.
Ključne besede: avdiovizualne tehnike, družbena omrežja, generacija Y, Instagram, video objave
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 102; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

5.
Učinki oglaševanja na družabnih omrežjih v športnih klubih: analiza primera
Žiga Korpar, 2022, diplomsko delo

Opis: Dandanes več kot polovica svetovnega prebivalstva uporablja družabna omrežja, ta številka se bo z leti le še povečevala. To nam pove, kako pomembna so družabna omrežja v našem življenju. Za oglaševalce to pomeni veliko priložnost, predvsem zaradi podrobnega ciljanja svojih ciljnih skupin, to pa izloči nepotrebno potrošnjo za skupine ljudi, ki jih izdelek ali storitev ne zanima. Družabna omrežja prav tako ponujajo možnost enostavnega pregleda v statistiko oglasov, katera je težko dosegljiva pri tradicionalnih metodah oglaševanja. V prvem delu diplomskega dela smo najprej opredelili oglaševanje, pojasnili kako deluje in zakaj je pomembno. Predstavili smo tradicionalno kot tudi digitalno oglaševanje in njune slabosti oziroma prednosti ter različne vrste oglaševanja. Poglavje smo zaključili s primerjavo tradicionalnega in digitalnega oglaševanja. Nato smo se lotili družabnih omrežij, kjer smo pojasnili kaj so, njihovo zgodovino in različne tipe. Pojasnili smo kako delujejo družabna omrežja ter prikazali skupne dele vsem omrežjem. Analizirali smo njihove prednosti in slabosti ter z grafom prikazali priljubljena družabna omrežja, nekaj od njih smo jih tudi opisali. Na koncu poglavja smo se lotili analize raziskave o uporabnosti družabnih omrežij v Sloveniji. V drugem delu smo najprej predstavili športni klub, katerega oglase smo na koncu diplomskega dela analizirali. Postavili smo se v vlogo oglaševalca in objavili oglase na Facebooku in Instagramu. Ugotovili smo, da se v času objavljenega oglasa zelo poveča obisk spletnih strani družabnih omrežij, prav tako se poveča število prejetih sporočil strank, z interesom pričetka treniranja.
Ključne besede: družabna omrežja, oglaševanje, športni klub, Facebook, Instagram.
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 90; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

6.
Analiza pojavljanja modnih vplivnežev na Instagramu: primerjava vplivnežev v Sloveniji in Veliki Britaniji
Julija Kocijan, 2022, diplomsko delo

Opis: Digitalizacija in z njo razvoj interneta ter družbenih omrežij sta s seboj prinesla popolnoma nove oblike oglaševanja. Instagram predstavlja gonilno modno silo, ki postavlja modne smernice, ustvarja nove navdihe in veča prodajo blagovnim znamkam. Je vizualna platforma, ki je postala popoln kraj za modne ljubitelje. Njegove funkcije omogočajo kvalitetno predstavitev blagovne znamke sledilcem oz. potencialnim potrošnikom. Modne blagovne znamke na Instagramu predstavljajo modni vplivneži, ki uporabljajo različne oblike in strategije objavljanja. Veliki modni vplivneži, ki sodelujejo z globalnimi modnimi blagovnimi znamkami, navadno prihajajo iz visoko razvitih, večjih in v svetu vplivnih držav, medtem ko vplivneži iz nekoliko manj razvitih, manjših in v svetu manj prepoznanih držav po večini sodelujejo le z lokalno prepoznanimi modnimi blagovnimi znamkami. V diplomskem delu smo tako teoretično opredelili digitalizacijo in nastanek družbenih omrežij, razvoj Instagrama, uporabo te platforme v Sloveniji in Veliki Britaniji, vplivneže in podrobneje digitalne vplivneže, predstavili razvoj modnih vplivnežev ter njihovo delovanje z modnimi blagovnimi znamkami danes. Na koncu sledi podroben prikaz načinov pristopa modnih vplivnežev na Instagramu do sledilcev/potrošnikov. Ker smo z diplomskim delom želeli izvedeti, kakšna je razlika med pojavljanjem vplivnežev v različnih državah, smo v empiričnem delu preučili delovanje pojavljanja modnih vplivnežev iz Slovenije in Velike Britanije na Instagramu. Cel mesec smo vplivnežem sledili na Instagramu in beležili njihova dejanja glede na predhodno izbrane kriterije. S pridobljenimi podatki smo ugotovili, da so podobnosti velike in da oboji izbirajo precej podobne strategije pojavljanja. Razlog za to smo našli v tem, da so modni vplivneži iz Velike Britanije svetovno prepoznani in uspešnejši, zato manjši slovenski modni vplivneži z željo po uspehu posnemajo njihova dejanja.
Ključne besede: modni vplivneži, Instagram, pojavljanje, vplivneži iz Slovenije, vplivneži iz Velike Britanije
Objavljeno v DKUM: 12.10.2022; Ogledov: 138; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

7.
Osebnostna blagovna znamka vplivnežev na družbenem omrežju instagram
Žanet Plečko, 2022, magistrsko delo

Opis: V dobi digitalizacije smo priča družbenim medijem, katerih prvoten namen je bil združevanje ljudi, njihovo medsebojno komuniciranje in deljenje vsebin. Danes so se njihove funkcije že spremenile in poleg deljenja vsebin nudijo poslovne priložnosti za podjetja, skupine ljudi ali posameznika. Pojavile so se nove osebnosti, ki jim rečemo vplivneži. Vplivneži s svojimi aktivnostmi vplivajo na druge ljudi in jih spodbujajo k dejanjem, vedenju in mišljenju. Oblikujejo si svoje ciljno občinstvo in nanj vplivajo. V vlogi odjemalcev ljudje iščejo izdelke in storitve, s katerimi zadovoljujejo svoje potrebe na fizični ali čustveni ravni. Na trgu je konkurenca vedno večja, zato odjemalci svoje odločitve vse pogosteje sprejemajo na čustveni ravni in se odločajo za tiste blagovne znamke, s katerimi se poistovetijo. Namen blagovnih znamk je razlikovanje in izstopanje na trgu, kjer je konkurence vedno več. Blagovne znamke ne predstavljajo le izdelkov ali storitev, vendar želijo odjemalca prepričati s svojo zgodbo, vrednotami in osebnostjo. Enako počnejo vplivneži, ki sebe predstavljajo kot blagovno znamko in želijo doseči ljudi, katerih osebnost je v skladu z njihovo. Odjemalci se odločajo za blagovne znamke, ki podpirajo njihovo osebnost in s tem krepijo njihovo samopodobo. Vplivneži na družbenih omrežjih gradijo svojo osebnostno blagovno znamko tako, da je blagovna znamka njihov način življenja, osebnost, vrednote, način oblačenja, razmišljanje in vedenje. Večina vplivnežev se pri oblikovanju svoje osebnostne blagovne znamke odloča za družbeno omrežje Instagram, ki s svojimi orodji omogoča najbolj učinkovit način oblikovanja svoje znamke. Znotraj dela je predstavljena raziskava, ki vključuje vplivneže in njihovo aktivnost na družbenem omrežju Instagram. Predstavljeno je, kako tam oblikujejo svojo osebnostno blagovno znamko. Raziskava se osredotoča še na to, kako vplivneži gradijo svojo osebnostno blagovno znamko in kakšne so njene koristi.
Ključne besede: osebnostna blagovna znamka, družbena omrežja, Instagram, vplivnež, blagovna znamka
Objavljeno v DKUM: 07.10.2022; Ogledov: 224; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

8.
Marketinško komuniciranje
Sara Habjanič, diplomsko delo

Opis: Uspešna marketinška komunikacija je pomembna za uspešno delovanje vsakega podjetja. Prinaša prepoznavnost izdelkov, vodi k večji prodaji in večjemu dobičku. V podjetjih je vse večji poudarek na marketinški komunikaciji s podporo digitalnih medijev. Družbena omrežja so postala del našega vsakdana. V podjetju MeWoodYou se zavedajo, da z uporabo družbenih omrežij in dobro načrtovano marketinško komunikacijo lahko lažje dosežejo zastavljene cilje. Glavno omrežje, ki ga podjetje uporablja je Instagram, kjer redno ohranjajo stike s svojimi odjemalci. Pri uporabi marketinških orodij se osredotočajo predvsem na oglaševanje in pospeševanje prodaje. Vodja podjetja je njegov ustanovitelj Nino Novak, ki je znamko zasnoval in razvil s pomočjo Instagrama.
Ključne besede: marketinško komuniciranje, digitalni mediji, družbena omrežja, Instagram, MeWoodYou
Objavljeno v DKUM: 28.09.2022; Ogledov: 179; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)

9.
Načrt marketinškega komuniciranja za novoustanovljeno podjetje X
Davor Luetić, 2022, diplomsko delo

Opis: Odjemalci so mnogokrat skeptični do marketinških aktivnosti, zato organizacije namenjajo veliko truda, da bi pridobile in zadržale njihovo pozornost. Pri tem ključno vlogo odigra marketinško komuniciranje podjetij, s katerim lahko slednja učinkovito, kreativno in informativno prenašajo sporočila in ideje do ciljnega občinstva ter tako vzbudijo želje in potrebe odjemalcev. Rdeča nit diplomskega dela je bila priprava načrta za marketinško komuniciranje novoustanovljenega podjetja X. Kakovostni komunikacijski načrt je eden izmed ključnih dejavnikov, s katerim bo analizirano podjetje pridobilo in ohranilo nove odjemalce ter postalo bolj prepoznavno na slovenskem trgu. V teoretičnem delu smo se ukvarjali z osnovami marketinškega komuniciranja, s posameznimi fazami komunikacijskega načrta ter z aktivnostmi, s katerimi dosežemo ciljno občinstvo, pri čemer smo se fokusirali na družbeni omrežji Facebook in Instagram. V praktičnem delu smo s pridobljenim teoretičnim znanjem zasnovali načrt marketinškega komuniciranja za obravnavano podjetje.
Ključne besede: marketinško komuniciranje, načrt komuniciranja, Facebook, Instagram, podjetje X.
Objavljeno v DKUM: 18.08.2022; Ogledov: 279; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Marketinško komuniciranje na družbenem omrežju Instagram v slovenskih podjetjih
Lucija Jemenšek, 2022, diplomsko delo

Opis: Družbena omrežja že nekaj časa ne predstavljajo samo digitalnega prostora za deljenje vsebin iz vsakdanjega življenja, temveč so mnoga podjetja v njih prepoznala odlično priložnost za nov marketinško komunikacijski kanal. Ta vizualno privlačen kanal prinaša nove možnosti komuniciranja z odjemalci in s svojimi značilnostmi omogoča tako manjšim, kot večjim podjetjem, hitrejšo rast in pridobivanje prepoznavnosti. Z naraščanjem popularnosti družbenih omrežij, narašča na njih tudi število podjetij in posledično je vse težje doseči večje število odjemalcev. V diplomski nalogi sem raziskovala predvsem kako podjetja komunicirajo na družbenem omrežju Instagram. Glavni namen je bil ugotoviti, kako oblikujejo korake komuniciranja za doseganje ciljev. Z izvedbo intervjujev v štirih slovenskih podjetjih, ki imajo na profilih najmanj 1000 sledilcev, sem prišla do ugotovitev, da so Instagram in nekatera druga družbena omrežja edini marketinško komunikacijski kanal treh od štirih podjetij, pri čemer respondenti menijo, da so njegove poglavitne prednosti predvsem v možnosti velikega dosega, v njegovi interaktivni naravi, brezplačni uporabi in vizualni privlačnosti. Podjetja korake komuniciranja na Instagramu prilagajajo glede na svoje cilje ter samo osebnost blagovne znamke, pri čemer pa se vsa podjetja zavedajo pomena dvosmerne komunikacije z odjemalci ter interaktivnosti, ki podjetjem omogoča, da gradijo na odnosih s sledilci in jih približajo blagovni znamki, z namenom večjega zaupanja podjetju, kar posledično vodi do uresničitev zastavljenih ciljev.
Ključne besede: Marketinško komuniciranje, družbena omrežja, Instagram, digitalni marketing.
Objavljeno v DKUM: 18.08.2022; Ogledov: 294; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici