SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ INFORMACIJSKIH REŠITEV V OBLAČNI ARHITEKTURI
Martin Potočnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja računalništvo v oblaku in celovit pristop k razvoju informacijskih rešitev, ki so primerne za izvajanje v oblaku. Predstavili smo koncepte, razvoj, vrste, ponudnike, prednosti, slabosti, izzive in arhitekturo računalniškega oblaka ter opisali vse vrste storitev, ki nam jih ponuja. Na kratko smo opisali in umestili storitveno-usmerjeno arhitekturo (SOA) in storitveno komponentno arhitekturo (SCA), ki predstavljata optimalen arhitekturni pristop za razvoj sodobnih informacijskih rešitev. Raziskali in opisali smo celovit razvojni cikel in metodologijo razvoja novodobnih poslovnih rešitev, ki izkoriščajo vse prednosti računalniškega oblaka. Podrobno smo predstavili platformo IBM WebSphere (IBM WebSphere CloudBurst Appliance in IBM WebSphere Application Server Hypervisor Edition) ter opisali namestitveni cikel v virtualnem IBM oblaku. Zadnji del diplomskega dela obsega praktični primer razvoja arhitekture in delne implementacije aplikacije SkyInfo z uporabo orodij IBM WebSphere.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, IBM WebSphere, SOA, SCA, SaaS, IaaS, PaaS, SkyInfo, Oblačna arhitektura
Objavljeno: 25.02.2010; Ogledov: 2033; Prenosov: 436
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

2.
KONVERGENCA STORITVENO USMERJENE ARHITEKTURE IN RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Ilče Georgievski, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo konvergenco storitveno usmerjene arhitekture in računalništva v oblaku. Predstavimo temelje storitveno usmerjene arhitekture z namenom lažjega razumevanja prednosti, ki jih le-ta prinaša. Prav tako podrobno predstavimo storitveno komponentno arhitekturo (SCA) kot model za gradnjo aplikacije in sisteme na osnovi SOA principov. Sledi temeljni opis računalništva v oblaku, ki prispeva k jasnejšemu razumevanju njegovega vpliva. Obravnavali smo virtualizacijo v sklopu oblaka in filozofijo programske opreme kot storitve (SaaS). Dejansko vrednost računalništva v oblaku potrdimo s konkretnimi podatki in primerjavami ter analiziramo relacije med SOA in računalništvom v oblaku. Konvergenco obeh sil praktično prikažemo z načrtovanjem prototipne storitve za zdravstveno oskrbo pacienta z uporabo IBM-ovih orodij.
Ključne besede: SOA, SCA, računalništvo v oblaku, SaaS, IaaS, IBM
Objavljeno: 01.06.2010; Ogledov: 1717; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

3.
VARNOST RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Karmen Zver, 2011, diplomsko delo

Opis: Delo diplomskega seminarja prikazuje glavne značilnosti računalništva v oblaku in nekatere varnostne vidike, ki se tičejo računalništva v oblaku. V uvodnem delu smo definirali in opisali nekatere osnovne pojme, ki so potrebni za nadaljnje razumevanje vsebine. V nadaljevanju smo predstavili različne definicije in pojmovanja računalništva v oblaku, ki jih uporabljajo različni avtorji. Dotaknili smo se tudi pojma distribuiran sistem, ki je pomemben del računalništva v oblaku. V diplomskem seminarju nato sledijo posamezne značilnosti računalništva v oblaku, prednosti in slabosti oblaka ter varnost računalništva v oblaku, kjer smo opredelili varnostni okvir, varnostne zahteve ter tudi nekatere možnosti in probleme zagotavljanja varnosti oblaka.
Ključne besede: Distribuiran sistem, virtualizacija, računalništvo v oblaku, PaaS – platforma kot storitev, SaaS – programska oprema kot storitev, IaaS – infrastruktura kot storitev, splet, varnost
Objavljeno: 11.12.2012; Ogledov: 1901; Prenosov: 735
.pdf Celotno besedilo (865,09 KB)

4.
RAČUNALNIŠTVO V OBLAKU Z UPORABO CROWBAR
Aleksander Jerič, 2013, diplomsko delo

Opis: Trendi na področju IT-ja se premikajo v tako imenovano računalništvo v oblaku. Raziskali bomo osnovne koncepte oblaka, nato pase osredotočili na infrastrukturo. Pri postavitvi računalniškega centra se navadno soočimo z vzpostavitvijo velikega števila fizičnih strežnikov ter njihovimi nastavitvami, na njih pa s pomočjo virtualizacije, še več virtualnih sistemov. Za raziskovanje problematike smo izbrali ogrodje Crowbar, kjer je večina programske kode prosto dostopne. Ogrodje zajema identifikacijo strojne opreme, namestitev osnovnega sistema, do nameščanja posamezne programske opreme in nastavitev za delovanje same infrastrukture za IaaS. Z ogrodjem Crowbar obvladujemo kompleksnosti IT infrastrukture. Praktični del je narejen na odprtokodni oziroma brezplačni programski opremi.
Ključne besede: IaaS, Crowbar, avtomatizacija, infrastruktura, računalništvo v oblaku, KVM, openstack, ubuntu LTS
Objavljeno: 19.04.2013; Ogledov: 822; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

5.
ZAVEDANJE UPORABNIKOV O ZASEBNOSTI IN VARNOSTI OBLAČNIH STORITEV
Dejan Tojnko, 2016, diplomsko delo

Opis: Varnost in zasebnost podatkov, je v današnjem času zelo pomembna, saj se informacije o ljudeh zbirajo na vsakem koraku na vsakem koraku. Naloga skrbnikov podatkov je, da podatke zaščitijo in tako varujejo zasebnost, naloga ljudi pa je, da z svojimi podatki ravnajo odgovorno in so seznanjeni komu jih predajajo. V prvem delu diplomskega dela smo teoretično opisali, kaj pomeni varnost in zasebnost podatkov in kako se zagotavlja. V drugem delu, pa smo izvedli raziskavo z pomočjo eksperimenta, ki je vključeval napravo za sledenje očem in anketni vprašalnik. V tretjem delu naloge smo predstavili rezultate raziskave in podali nekaj predlogov. Rezultati raziskave so pokazali, da uporabniki ne zaupajo v oblačne storitve, kar je lahko posledica tega, da so zelo slabo seznanjeni z varnostjo in varovanjem zasebnosti v tovrstnih storitvah. Uporabnik prav tako ne pozna svojih pravic in se ne seznani z pogoji uporabe, čeprav jih ponudniki jasno predstavijo. Na splošno je zavedanje o varnosti in zasebnosti zelo nizko. Ugotovili smo, da raziskava pri kateri potrebujemo več kandidatov in posebno opreme še zdaleč ni preprosta za izvedbo in zahteva veliko priprav in načrtovanja.
Ključne besede: Saas - Software as a service – programska oprema kot storitev, IaaS - Infrastructure as a Service – infrastruktura kot storitev, PaaS - Platform as a Service – platforma kot storitev, CRM – customer relation management - upravljanje odnosov s strankami, AES - advanced encryption standard – napredni šifrirni standard, EU – European Union – Evropska unija, DoS – Denial of Service – zavrnitev storitve
Objavljeno: 26.09.2016; Ogledov: 297; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

6.
Načrtovanje in izvedba prenosa informacijske tehnologije v zasebni oblak
Milica Arzenšek, 2017, magistrsko delo

Opis: Osrednja tema te magistrske naloge je zasebni oblak z osredotočanjem na načrtovanje in pripravo za prenos informacijske tehnologije. Podjetja se odločajo za shranjevanje podatkov v zasebnem oblaku predvsem z vidika varnosti. Zasebni oblak prav tako prinaša večjo zmogljivost in nadzor. Podjetja vedno stremijo h konkurenčnosti, zato morajo biti sposobna obdelovati podatke na hiter, analitičen in učinkovit način, pri tem pa ne smejo ogroziti varnosti teh podatkov. Implementacija zasebne oblačne infrastrukture je specifična za vsako podjetje, saj je odvisna od same infrastrukture podjetja in od ciljev, ki jih želi podjetje z implementacijo doseči. Pri izbiri ponudnika zasebnega oblaka, svetovalca in/ali orodij za orkestracijo oblaka moramo imeti zastavljene točne cilje. Na tem mestu dobimo povratno informacijo, ali so ti cilji uresničljivi in realistični ter okvirno oceno stroškov investicije. Le tako lahko od izbranega ponudnika zahtevamo, da naše cilje uresniči. Načrtovanje je ključen del tega procesa, pri čemer moramo sistematično zbrati informacije o naši infrastrukturi ob upoštevanju sprememb, ki so potrebne za nadgradnjo. Prav tako je ključnega pomena, da pri celotnem procesu sodelujejo različni oddelki v podjetju, da bi zagotovili prilagojeno rešitev. Prenos informacijske tehnologije je zapleten in strukturiran proces, ki zahteva poznavanje procesov, ki tečejo znotraj podjetja.
Ključne besede: Zasebni oblak, Infrastruktura kot storitev - IaaS, računalništvo v oblaku, ponudniki zasebnega oblaka, tehnične zahteve.
Objavljeno: 01.09.2017; Ogledov: 88; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

7.
The importance of business model factors for cloud computing adoption
Kristina Bogataj Habjan, Andreja Pucihar, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Background and Purpose: Bringing several opportunities for more effective and efficient IT governance and service exploitation, cloud computing is expected to impact the European and global economies significantly. Market data show that despite many advantages and promised benefits the adoption of cloud computing is not as fast and widespread as foreseen. This situation shows the need for further exploration of the potentials of cloud computing and its implementation on the market. The purpose of this research was to identify individual business model factors with the highest impact on cloud computing adoption. In addition, the aim was to identify the differences in opinion regarding the importance of business model factors on cloud computing adoption according to companies’ previous experiences with cloud computing services. Methodology: Based on literature review, prior research results, and interviews with cloud computing providers and users, a research model was developed. Statistical analysis focused on identification of factors’ importance on cloud computing adoption and differences in opinions according to respondents’ previous experiences with cloud computing services. The study was done among 80 companies and five major cloud computing providers in Slovenia. Results: The research results reveal statistically significant differences in opinions on the importance of cloud computing business model factors according to respondents’ previous experiences with cloud computing services. The results can provide orientation for redesign or innovation of existing business models towards the creation of a customer-oriented business model for the more successful exploitation of cloud computing services and business opportunities. For potential users, the findings represent guidelines for the successful adoption of cloud computing services. Conclusions: In our research, the investigated business model factors could be classified into so-called “business model organizational factors”, as they primarily need to be considered by cloud service providers when defining or innovating their business models. For future research, the model should also include the impact of environmental factors, such as Competition, Business Partners, Legislation, Economic Situation, in order to investigate their impact on cloud adoption.
Ključne besede: cloud computing adoption, SaaS, IaaS, business model factors
Objavljeno: 01.09.2017; Ogledov: 156; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici