| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
OKSIDOREDUKTAZNI ENCIMI KOT ALTERNATIVA KLASIČNI REDUKCIJI V PROCESIH BARVANJA Z INDIGOIDNIMI BARVILI
Mojca Božič, 2010, doktorska disertacija

Opis: Konvencionalni postopek barvanja z indigoidnimi redukcijskimi barvili vključuje kemično redukcijo barvil v leuko vodotopno obliko, ki poteka v visoko alkalnem mediju (pH 11-14) ob prisotnosti močnih reducentov (večinoma natrijev ditionit, Na2S2O4). Pri tem se tvorijo velike količine toksičnih kemikalij v odpadnih barvalnih kopelih. Zamenjava kemične redukcije z encimsko bi bila z ekološkega in ekonomskega vidika zelo atraktivna zaradi nižjih uporabljenih temperatur med procesom, odsotnosti dodatnih kemikalij in možnosti znižanja stroškov naknadnih obdelav kopeli. Bacillus subtilis je bil izbran za pridobivanje encimov (NADH reduktaz), sposobnih redukcije indigoidnih barvil, s postopki čiščenja kot so percipitacija proteinov, ultrafiltracija/centrifugacija in kromatografija. NADH reduktaze so bile zmožne reducirati Acid Blue 74 in Natural Orange 6 v prisotnosti stehiometrično porabljenega kofaktorja NADH, medtem ko je pri Vat Blue 1 bila potrebna še prisotnost mediatorja 1,8-dihidroksiantrakinona. Vpliv mediatorja na encimsko redukcijo indiga in prisotnost različnih tekstilnih materialov je bil določen z ciklično voltametrijo. Leuko indigo anodični vrh je padal z nižanjem pH in v naslednjem redu uporabljenih materialov: bombaž, poliamid 6 in poliamid 6,6. Določene so bile barvne vrednosti, obstojnosti (na pranje, svetlobo in znoj) in mehanske obstojnosti (natezna trdnost in raztezek); in primerjane s kemično barvanimi materiali. Barvne vrednosti so bile odvisne od pH, časa, temperature barvanja in tipa tekstilnega materiala. Poliamida sta v primerjavi z bombažem dosegla boljše obarvanje. Barvne obstojnosti encimsko barvanih vzorcev so bile primerljive oziroma boljše kot kemično barvani vzorci. Modifikacijo, povzročeno z encimskim barvanjem, smo zasledovali s FTIR-ATR in refleksijsko spektroskopijo. Iz rezultatov je bilo razvidno, da je bil mediator popolnoma odstranjen iz vlaken po pranju in da ni prišlo do poškodb vlaken med encimsko obdelavo. Uspešna je bila ponovna uporaba encimske redukcijske kopeli pri pH 9 in pH 11, kjer so bila dobljena dobra oziroma odlična obarvanja tekstilnih vzorcev. Nazadnje je bila uspešno izvedena še encimska (NADH reduktaze) redukcija Acid Blue 74 v leuko obliko z uporabo regeneriranega NADH, pridobljenega z reakcijo dehidrogenaze iz Candida boidinii v isti kopeli.
Ključne besede: tekstilna vlakna, barvanje, redukcijska barvila, indigo, redukcija, oksidoreduktaze, biotehnologija
Objavljeno: 06.05.2010; Ogledov: 3003; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

3.
INDIGO OTROCI - POZNAVANJE PROBLEMATIKE V SLOVENSKIH VRTCIH
Katarina Škorjak, 2011, diplomsko delo

Opis: Čedalje bolj pogosto v vrtcih slišimo, da so nove generacije otrok drugačne, nemirne, neposlušne, težje vodljive. Vzgojiteljice poročajo, da je njihovo delo postalo težje. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je v ZDA pojavila teorija o indigo otrocih. Ta oznaka je v naslednjih desetletjih postala sinonim za »drugačne«, »težavne«, »nove« otroke po celem svetu in tudi pri nas se je s pomočjo medijev ter strokovne javnosti udomačila.. Namen diplomskega dela je bil raziskati poznavanje problematike t. i. indigo otrok pri vzgojiteljicah v slovenskih vrtcih. S tem namenom je bila izvedena anketa. Predpostavka je bila, da so otroci današnjega časa res do neke mere drugačni in da se njihova drugačnost ujema z lastnostmi indigo otrok, kot so navedene v literaturi, kar je bilo z raziskavo tudi dokazano. Hipoteza, da imajo vzgojiteljice, ki poznajo koncept indigo otrok in pri svojem delu uporabljajo alternativne pedagoške pristope, s sodobnimi otroki manj »težav«, je bila delno dokazana.
Ključne besede: Ključne besede:indigo otroci, predšolska vzgoja, vzgojiteljice, alternativna pedagogika
Objavljeno: 06.09.2011; Ogledov: 3207; Prenosov: 331
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

4.
POZNAVANJE INDIGO OTROK Z VIDIKA UČITELJEV RAZREDNEGA POUKA NA SLOVENSKIH OSNOVNIH ŠOLAH
Brankica Keser, 2013, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela predstavljam t.i. indigo otroke in njihove lastnosti. Navedene in opisane so podskupine ter generacije teh otrok. Opisana sta tudi alternativna šolska sistema, ki bolj ustrezata njihovim potrebam (Waldorfska in Montessori pedagogika). Prav tako so predstavljeni nasveti za vzgojo. Ob vseh temah so predstavljena mnenja, izkušnje in zgodbe strokovnjakov. V empiričnem delu raziskave sem preučila indigo otroke z vidika učiteljev razrednega pouka. Ugotovila sem, da je večina učiteljev seznanjena s konceptom indigo otrok, otroke dojemajo kot hiperaktivne, samosvoje, uporniške, a hkrati tudi inteligentne, kreativne in sočutne osebe. Spoznala sem, da učitelji vzroke za pojav indigo otrok pripisujejo družbi oz. okolju, menijo pa, da slovenske osnovne šole obiskuje nizek procent indigo otrok, ki mu je prilagojen način dela.
Ključne besede: Ključne besede: razredni pouk, indigo otroci, učitelji, vzgoja, alternativne oblike šolanja.
Objavljeno: 20.06.2013; Ogledov: 1377; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

5.
INDIGO OTROCI - VZGOJA GENERACIJE INDIGO S STALIŠČA STARŠEV
Maja Sovič, 2012, diplomsko delo

Opis: V zadnjih desetletjih so se začele pojavljati nove generacije tako imenovanih »indigo otrok«, katerih fenomen je obkrožil svet. Kljub temu da je ta koncept zelo popularen, pa stroka tega fenomena še ni uspela znanstveno potrditi. Tako fenomen indigo otrok še vedno ostaja na poljudni ravni in empirično nedokazljiv. Namen moje diplomske naloge je bil osvetliti problematiko vzgoje otrok s stališča staršev, kateri tipi indigo otrok glede na mnenja strokovnjakov obstajajo in ali so indigo nadarjeni otroci. Opisani so tudi kristalni in mavrični otroci ter prednosti in težave pri vzgoji. V empiričnem delu smo z anketnim vprašalnikom skušali izvedeti, kakšno je mnenje staršev o obstoju generacije indigo in če njihov otrok pripada tej generaciji. Na osnovi pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da starši še vedno premalo poznajo tematiko in koncept indigo otrok, saj večina teh lastnosti ne zaznava pri svojih otrocih, vendar pa se je vzgojna paradigma skozi stoletja korenito spremenila.
Ključne besede: Indigo otrok, vzgoja, starši, nova vzgojna paradigma
Objavljeno: 10.12.2012; Ogledov: 1294; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (595,43 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici