| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zdravstvena nega pacienta s Huntingtonovo boleznijo v domu za starejše
Alenka Tratar, 2013, diplomsko delo

Opis: Huntingtonova bolezen je neozdravljiva dedna motnja v delovanju možganov, ki prizadene gibanje, osebnost, razpoloženje, vedenje, čustva in kognicijo. V Sloveniji je trenutno okoli 120 pacientov s HB, ki imajo v napredovanem stadiju bolezni možnost nastanitve v štirih specializiranih domovih za oskrbo dementnih pacientov, vendar je čakalna doba dolga. V diplomskem delu je predstavljena Huntingtonova bolezen in so opisane negovalne aktivnosti, ki jih izvajajo medicinske sestre v srednjem in napredovanem stadiju bolezni pri pacientih, ki živijo v domu za starejše občane. Prikazana je tudi vloga najožjih svojcev pri njihovi oskrbi. V teoretičnem delu diplomskega dela je uporabljena deskriptivna metoda, v empiričnem delu pa kvalitativna metoda. V študiji primera pacientke s HB, ki je bila izvedena s pomočjo teoretičnega modela Virginie Henderson in njenih posameznih življenjskih aktivnosti, je bilo uporabljeno primarno (opazovanje z udeležbo) in sekundarno gradivo (razpoložljiva medicinska dokumentacija pacientke s HB). Raziskavo smo izvedli v domu starejših občanov. Ugotovili smo, da je pacientka pri večini dnevnih aktivnosti popolnoma odvisna od tuje pomoči. Njeno izrazito nehotno gibanje (horejo) in njen nemir zdravijo z nevroleptiki, ki lahko še poslabšajo spoznavne motnje, razpoloženje in požiranje. Komunikacija med pacientko in negovalnim osebjem je zelo otežena. Najožji svojec pacientke dobro pozna bolezen in aktivno sodeluje pri njeni oskrbi. V času obiskov ji pomaga pri vseh aktivnostih, predvsem pa jo ves čas vzpodbuja. Nega pacienta s HB v srednjem in napredovanem stadiju zahteva specialna znanja in multidisciplinarni pristop. Literatura, ki opisuje posebnosti pri negi teh pacientov je predvsem tuja, nekaj osnovnih informacij lahko dobijo negovalci v prispevkih, ki opisujejo nego dementnega bolnika in z ogledi videoposnetkov na spletnih straneh.
Ključne besede: Huntingtonova bolezen, zdravstvena nega, medicinska sestra, svojci
Objavljeno: 06.08.2013; Ogledov: 1823; Prenosov: 221
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

2.
SEZNANJENOST ŠTUDENTOV Z ZNAČILNOSTMI HUNTINGTONOVE BOLEZNI
Martina Fajdiga, 2015, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča in namen: V diplomskem delu je predstavljena dokaj redka in nepoznana dedna nevrodegenerativna Huntingtonova bolezen, ki nenadoma spremeni življenje posameznika in njegove družine. Opisane so naloge članov negovalnega tima, timska obravnava in pa organizacija ter strokovni centri za podporo in pomoč pacientom ter njihovim svojcem. Namen diplomskega dela je preveriti seznanjenost študentov s Huntingtonovo boleznijo. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in raziskovalnega dela. Raziskovalne metode: Uporabljena je kvantitativna metoda dela. Podatke smo pridobili s pomočjo delno strukturiranega anketnega vprašalnika, ki vsebuje 21 vprašanj, od tega 19 zaprtega tipa in 2 odprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 66 študentov FZV UM. Rezultati: Rezultati raziskave kažejo, da je znanje študentov o Huntingtonovi bolezni splošno, manj pa vedo o specifikah bolezni. S pacienti se je srečalo malo študentov, veliko jih je izrazilo željo, da bi v času izobraževanja izvedeli kaj več o Huntintingtonovi bolezni. Sklep: Stresen način življenja prinese s sabo tudi vedno več psihiatričnih in nevroloških obolenj, zato je težko prepoznati in diagnosticirati obolenja kot je na primer Huntingtonova bolezen. Huntingtonova bolezen je pri nas redka in še dokaj nepoznana bolezen, zato je zelo pomembna informiranost in podpora pacientu ter njegovim svojcem oziroma bližnjim.
Ključne besede: Huntingtonova bolezen, zdravstvena nega, negovalni tim, podpora, seznanjenost
Objavljeno: 21.05.2015; Ogledov: 486; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

3.
ZDRAVSTVENA NEGA PACIENTA S HUNTINGTONOVO BOLEZNIJO
Goran Šerdoner, 2016, diplomsko delo

Opis: Huntingtonova bolezen je neozdravljiva degenerativna motnja centralnega živčnega sistema. Bolezen se kaže z nekontroliranimi gibi oziroma motnjami gibanja, kognitivnimi in psihiatričnimi motnjami. Bolezen je dedna in v kolikor eden izmed staršev boleha za boleznijo ima otrok 50 % možnosti, da zboli. Zdravilo, ki bi bolezen ozdravilo ali upočasnilo njen potek, ne obstaja. Oskrba pri obolelih se v vseh fazah bolezni razlikuje, prav tako vloga medicinske sestre. Medicinska sestra mora poznati bolezen ter načine kako se pri obolelih učinkovito spoprijeti s težavami. Namen diplomskega dela je s pomočjo strokovne literature predstaviti Huntingtonovo bolezen in simptome pri omenjeni bolezni. Opisati zdravstveno nego in aktivnosti zdravstvene nege pacienta s Huntingtonovo boleznijo. V diplomskem delu je bila uporabljena deskriptivna metoda dela. Pregledana je bila domača, tuja, strokovna in znanstvena literatura s področja o Huntingtonovi bolezni ter zdravljenju in zdravstveni negi pacienta s Huntingtonovo boleznijo. Na podlagi zbranih podatkov smo ugotovili, da pri pacientu s Huntingtonovo boleznijo medicinska sestra izvaja aktivnosti pri vseh štirinajstih življenjskih aktivnostih. Ugotovili smo tudi, da mora medicinska sestra že pred samo obravnavo pacientov imeti ustrezna znanja. Poznati mora bolezen, simptome, potek bolezni in zdravljenje.
Ključne besede: Huntingtonova bolezen, horea, znaki in simptomi, zdravstvena nega, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 22.03.2016; Ogledov: 966; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (503,47 KB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici