| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Az illír mozgalom magyar kötődései
Stjepan Lukač, 2018, izvirni znanstveni članek

Opis: Stičišča med ilirskim gibanjem in madžarskim reformnim obdobjem: z vidika Hrvatov II. Prispevek daje zgodovinski pregled hrvaške znanstvene interpretacije madžarskih stikov in duhovno-političnih vzorcev v razvoju hrvaškega ilirskega gibanja. V prvem delu najine študije sva predstavila osnovna sodobna teoretična stališča o rekonstrukciji zgodovinskih narativ in hrvaške znanstvene dosežke v raziskovanju predilirskega obdobja, v drugem delu pa je predstavljeno, kako je razvoj madžarske nacionalne zavesti vplival na razvoj hrvaške nacionalne zavesti, zakaj je postal medij posredovanja novih idej skupni madžarski državni zbor, kako so novonastale madžarske institucije, infrastrukturne in gospodarske iniciative, boj za madžarski jezik, madžarski tisk ter meščanske ideje oblikovali hrvaško nacionalno modernizacijo.
Ključne besede: ilirizem, hrvaško-madžarski duhovni stiki, razvoj madžarske in hrvaške nacionalne zavesti
Objavljeno: 10.10.2018; Ogledov: 414; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (361,65 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Az illír mozgalom magyar kötődései
Stjepan Lukač, Orsolya Kálecz-Simon, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Stičišča med ilirskim gibanjem in madžarskim reformnim obdobjem: z vidika Hrvatov I. Prispevek daje zgodovinski pregled hrvaške znanstvene interpretacije madžarskih stikov in duhovno-političnih vzorcev v razvoju hrvaškega ilirskega gibanja. V prvem delu so predstavljena osnovna sodobna teoretična stališča o rekonstrukciji zgodovinskih narativ, v drugem delu pa hrvaški znanstveni dosežki v raziskovanju predilirskega obdobja. Poudarjen je pomen gibanja jakobincev in svobodnih zidarjev v nastajanju ilirizma. V predilirskem obdobju je s svojimi novimi pobudami igral pomembno vlogo zagrebški škof Maksimilijan Vrhovec. Njegovemu delovanju in predstavitvi njegovih madžarskih stikov je posvečeno posebno poglavje. Prav tako je v posebnem poglavju predstavljeno izjemno bogato življenjsko delo vodje gibanja Ljudevita Gaja in njegovi stiki z Madžari. Na oblikovanje slovanske in hrvaške zgodovinske zavesti Ljudevita Gaja je močno vplival takrat najbolj ugleden madžarski zgodovinar István Horvát. Horvátova romantična megalomanska predavanja o poreklu Madžarov so pritegnila Gajevo pozornost v času njegovega šolanja v Pešti.
Ključne besede: zgodovinske narative, ilirizem, hrvaško-madžarski duhovni stiki
Objavljeno: 28.02.2018; Ogledov: 430; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (443,16 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Život i stvaralaštvo Drage Gervaisa u hrvatsko-slovenskom kontekstu
Vjekoslava Jurdana, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Življenje in ustvarjalnost Draga Gervaisa v hrvaško-slovenskem kontekstu: Čudež device Ivane - Zgodba o Vodiški Johanci Drago Gervais (1904-1957), pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in zgo­dovinar, v svojih delih izpostavlja številne zapletene odnose, značil­ne za hrvaški, slovanski in srednjeevropski kontekst, iz katerega je izhajal in v katerem je živel ter ustvarjal. Namen prispevka je z re­konstrukcijo tega konteksta kot okvirja pesniške usode osvetliti pred­vsem hrvaško-slovenske in slovensko-hrvaške odnose. Analizirana je Gervaisova manj znana tragikomedija Čudo djevice Ivane (Čudež device Ivane), ki s svojimi besedilnimi in nebesedilnimi elementi priča o bogatih hrvaško-slovenskih odnosih v avtorjevem življenju in ustvarjanju.
Ključne besede: hrvaški pisatelji, Slovenija, Drago Gervais, Čudež device Ivane, literarne študije, hrvaško-slovenski kontekst
Objavljeno: 14.02.2018; Ogledov: 502; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (527,97 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
NEKATERI VIDIKI PRIMERJAVE VERSKIH VSEBIN V OSNOVNOŠOLSKEM IZOBRAŽEVANJU REPUBLIKE SLOVENIJE IN REPUBLIKE HRVAŠKE
Žana Elez, Sonja Wolfgruber, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je namenjeno seznanitvi nekaterih vidikov primerjave obravnave verskih vsebin v osnovnošolskem izobraževanju v slovenskem in hrvaškem šolskem sistemu. Pri ugotavljanju razlik smo se osredotočili na mnenje učiteljev o vključenosti ali izključenosti verouka kot predmeta v osnovnošolskem izobraževanju v obeh izobraževalnih sistemih. V teoretičnem delu predstavljamo zgodovinski pregled slovenskega izobraževalnega sistema skozi stoletja, vpogled v sedanjost in nekatere vidike izobraževanja, ki so se izkazali za dobre v prihodnosti, tako v Republiki Sloveniji kot v Republiki Hrvaški. Natančneje smo opisali, kako je s poučevanjem verouka v javnih šolah, kratek zgodovinski pregled in razliko med katehezo in religioznim poukom. Opisali smo tudi tri najpogosteje uveljavljene vzorce religioznega pouka v evropskih šolah. V nadaljevanju sledi pregled verskih vsebin v slovenskem izobraževalnem sistemu, kot je določeno z zakonom. Podrobno smo predstavili predmet verstva in etike in usposobljenost učiteljev za ta predmet. Primerjalno sledi pregled verskih vsebin v hrvaškem izobraževalnem sistemu in kako je to opredeljeno v njihovi zakonodaji. Govorili smo o statusu predmeta, vsebinah in ciljih ter usposobljenosti hrvaških učiteljev za poučevanje verouka. V empiričnem delu smo predstavili mnenje učiteljev o položaju verskih vsebin v slovenskih šolah in ga primerjali z mišljenjem učiteljev v osnovnih šolah na Hrvaškem. V raziskavo smo zajeli tudi ozaveščenost hrvaških učiteljev o položaju verouka v slovenskih osnovnih šolah in obratno. Ugotavljamo, da hrvaški učitelji niso zadovoljni s trenutnim položajem verouka, tj. kot izbirnega predmeta v javnem šolstvu. Zaradi prevelikih pritiskov Cerkve v zadnjih letih verouk uživa status rednega predmeta. Iz tega razloga so učitelji podali mnenje, da verouk dojemajo kot oviro v hrvaškem šolskem sistemu, kar je potrdilo naša predvidevanja. Z druge strani pa so slovenski učitelji še toliko bolj zadovoljni s petindvajsetletno izključenostjo verouka iz šolskega sistema.
Ključne besede: verouk, verske vsebine, religiozni pouk, slovensko šolsko izobraževanje, hrvaško šolsko izobraževanje
Objavljeno: 10.10.2016; Ogledov: 579; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

5.
SLOVENSKO-HRVAŠKI ODNOSI MED MLADIMI (Politična participacija mladih in prosti čas mladih v Sloveniji ter na Hrvaškem)
Ivana Dukarić, 2016, diplomsko delo

Opis: Osnovni namen diplomskega dela je predstaviti politično participacijo mladih, cilj pa predstaviti odnos mladih do politike in predstaviti, kako meddržavni odnosi vplivajo na slovensko in hrvaško mladino. Primerjali bomo izsledke raziskav slovenske in hrvaške mladine. Skozi analizo raziskav in s pomočjo intervjujev, izvedenih med slovenskimi in hrvaškimi mladimi, bomo skušali odgovoriti na štiri raziskovalna vprašanja, ki se nanašajo na politično participacijo mladih. Rezultati bodo pokazali, da tako mladi v Sloveniji kot mladi na Hrvaškem namenjajo svoj prosti čas političnemu aktivizmu in da politična dogajanja spremljajo največ preko medijev (internet, poročila). Mladi v Sloveniji in na Hrvaškem so bolj aktivni pri podpisovanju peticij, referendumov in na demonstracijah, motivirani pa so za nekonvencionalno obliko politične participacije. Zbrani podatki kažejo tudi, da politični sistem vpliva na stopnjo politične participacije mladih tako v Sloveniji kot na Hrvaškem in da mladi menijo, da je slovenska politika v konfliktu s hrvaško politiko, čeprav ljudje živijo v sožitju.
Ključne besede: slovenska in hrvaška mladina, prosti čas mladih, odnos mladih v Sloveniji in na Hrvaškem do politike, vpliv meddržavnih odnosov na slovensko-hrvaško mladino.
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 875; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (827,49 KB)

6.
PONUDBA BANČNIH STORITEV NA SLOVENSKEM TRGU ZA PREBIVALSTVO - POUDAREK NA ELEKTRONSKEM BANČNIŠTVU V PRIMERJAVI S HRVAŠKO IN AVSTRIJO
Tadeja Hergold, 2016, diplomsko delo

Opis: Živimo v času s hitrim tempom življenja, s hitrim tehnološkim napredkom ter močno konkurenco na področju bančnih storitev. Vsemu temu smo se morali prilagoditi tako ljudje, podjetja, kot tudi banke. Ker pa vse bolj primanjkuje časa za vsakdanje obveznosti, bi lahko rekli, da se z uvedbo elektronskega bančništva reši marsikateri problem. Z uvedbo elektronskega bančništva, nam banke omogočajo poslovanje preko interneta, pri čemer je nam prihranjen čas in denar. S tem se izognemo čakalnim vrstam ter visokim stroškom provizije. Po drugi strani pa morajo banke zato vlagati denar v sodobno tehnologijo kot tudi v usposobljen kader, ki to tehnologijo obvladuje. Seveda, pa si banke prizadevajo, da bi kar najbolje zadovoljile potrebe svojih komitentov. Lahko bi rekli, da v današnjem času ni več banke, ki ne bi ponujala svojih bančnih storitev preko spleta. Tako je nastala na trgu velika konkurenca med bankami in njihovimi storitvami. Vsaka banka pa si seveda tudi prizadeva k čim nižjim stroškom internetnega poslovanja. Poslovanje preko spleta pomeni za banke konkurenčno prednost, zato morajo banke slediti svetovnim trendom, saj lahko samo tako obdržijo svoje komitente.
Ključne besede: PONUDBA, BANČNIH, STORITEV, NA SLOVENSKEM TRGU, ZA PREBIVALSTVO, ELEKTRONSKO BANČNIŠTVO V PRIMERJAVI S HRVAŠKO IN AVSTRIJO
Objavljeno: 18.08.2016; Ogledov: 458; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

7.
OSEBNA VROČITEV V PRAVDNEM POSTOPKU V PRIMERJAVI S TUJIMI ZGLEDI, PREDVSEM S HRVAŠKIMI
Jure Pirc, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana osebna vročitev v pravdnem postopku v primerjavi z nekaterimi drugimi primerjalno pravnimi zgledi. Pri ureditvi osebne vročitve vedno obstaja navzkrižje interesov med načelom kontradiktornosti na eni ter željo po čim krajšem in cenejšem postopku na drugi strani. Poleg osnov osebne vročitev, delo bralca seznani tudi z nekaterimi teoretičnimi razhajanji, kot je na primer vprašanje osebne vročitve pravnim osebam ter drugim osebam vpisa v register. Nadalje, je v nalogi predstavljen postopek, ko pisanje ob prvem poskusu osebne vročitve ni izročeno naslovniku, ter ugotovitve o dobrih in slabih straneh takšne ureditve. Spremembe pravdnega postopka v preteklosti in kompleksnost osebne vročitve zahtevata še posebej skrbno analizo tega instituta.
Ključne besede: pravdni postopek, osebna vročitev, načelo kontradiktornosti, osebna vročitev pravnim osebam, nadomestna vročitev, fikcija vročitve, slovensko pravo, hrvaško pravo.
Objavljeno: 21.04.2016; Ogledov: 1033; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (870,60 KB)

8.
IZVAJANJE ŠPEDITERSKIH STORITEV S PRIMEROM PODJETJA AZ INTERKONTRAKT
Silvija Borko, 2013, diplomsko delo

Opis: V prvem delu naloge sem predstavila pomen špediterja, špediterske storitve in vlogo špediterja pri carinskem posredništvu, v nadaljevanju pa mednarodno združenje špediterskih organizacij (International Federation of Freight Forwarders Association – FIATA) in njene dokumente. V empiričnem delu obravnavam špedicijsko dejavnost in z njo povezane logistične procese majhnega špediterskega podjetja AZ Interkontrakt. Posebej orišem aktivnosti podjetja pri organiziranju transportov tovora na Hrvaško. Izvedem anketo med špediterskimi podjetji o njihovi dejavnosti. Težišče je na obravnavi problematike špediterskih podjetij po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Vstop Hrvaške v EU bo bistveno vplival na nadaljnje poslovanje špediterjev, saj bodo odpadle storitve carinskega posredovanja. Najbolj spodbudna ugotovitev analize je, da se kljub izgubi pomembnega dela poslov, ki ga predstavlja carinsko posredovanje, špediterska podjetja ne bodo odločila za opustitev dejavnosti. Špediterji bodo intenzivneje izvajali temeljne logistične storitve, delno pa se lahko preusmerijo tudi v izvajanje drugih dejavnosti.
Ključne besede: Ključne besede: špedicija, špediterske storitve, carinsko posredovanje, mednarodno združenje špediterskih organizacij (FIATA), podjetje AZ Interkontrakt, carinsko posredovanje pri zunanjetrgovinskih poslih s Hrvaško.
Objavljeno: 20.08.2013; Ogledov: 1078; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (5,29 MB)

9.
BREZPOSELNOST V RS, S POSEBNIM POUDRAKOM NA STRUKTURNI BREZPOSELNOSTI
Nina Kroflič, 2012, diplomsko delo

Opis: Delo z naslovom Brezposelnost v RS, s poudarkom na strukturni brezposelnosti je sestavljeno iz več poglavij. V prvem delu, ki je teoretične narave, smo definirali sam pojem brezposelnosti, vrste ter vzroke in posledice pojava. Nato sledi kratek zgodovinski pregled, vse od bivše Jugoslavije pa do danes. Četrto poglavje govori o pravni ureditvi na mednarodni in nacionalni ravni, s tem pa se tudi konča teoretični del diplomske naloge. V statističnem delu smo najprej predstavili metode merjenja brezposelnosti in se na ta način seznanili z načinom pridobivanja podatkov, predvsem na slovenskem trgu dela. Opisali smo trenutno stanje v Sloveniji ter pridobljene podatke primerjali s širšim področjem Evropske unije in nato še s posameznimi državi, Avstrijo, Španijo in Hrvaško. V zadnjem poglavju smo podali svoje predloge za reševanje in predvsem zmanjšanje brezposelnosti.
Ključne besede: brezposelnost, vrste brezposelnosti, pravna ureditev, strukturna brezposelnost v Sloveniji, primerjava z EU, Avstrijo, Španijo, Hrvaško
Objavljeno: 17.12.2012; Ogledov: 1366; Prenosov: 297
.pdf Celotno besedilo (587,48 KB)

10.
MAKROEKONOMSKI VIDIK PRIDRUŽEVANJA HRVAŠKE K EVROPSKI UNIJI
Manja Marjeta Plajnšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava proces hrvaškega pridruževanja k Evropski uniji s poudarkom na makroekonomskem vidiku. Po osamosvojitvi Hrvaške v začetku 90. let 20. stoletja so se hitro pojavile težnje po vključitvi v evropsko integracijo kakršna je Evropska unija. Te težnje so se formalizirale 21. februarja 2003, ko je Hrvaška v Atenah vložila prošnjo za polnopravno članstvo v Evropski uniji. Vojna na Balkanu in svetovna gospodarska kriza iz leta 2008 so Hrvaško dvojno prizadeli. Hrvaško gospodarstvo se je soočilo z visoko stopnjo inflacije, ki ji jo je v okviru Stabilizacijskega programa sredi 90-tih let uspelo obrzdati, na drugi strani pa so eskalirali drugi makroekonomski problemi kot so visoka stopnja brezposelnosti, padec BDP-a po osamosvojitvi, povečanje javnega in zunanjega dolga ipd. Hrvaški gospodarski analitiki so v večini mnenja, da bo vstop Hrvaške v EU izboljšal gospodarsko sliko države, državljanom pa zagotovil boljši standard in več pravne države. Analize kažejo, da bo z vstopom v Evropsko unijo Hrvaška pridobila na gospodarski rasti, inflacija bo obrzdana na relativno nizkem nivoju, v povprečju se bodo zvišale plače in povečala se bo zaposlenost. Okrepljena gospodarska aktivnost pa bi naj prispevala tudi k znižanju hrvaškega javnega in zunanjega dolga. Po polnih šestih letih intenzivnih pogajanj je Hrvaška 9. decembra 2011 v Bruslju podpisala Pogodbo o pristopanju k Evropski uniji. Hrvaška je zaprla je vseh 35 pristopnih poglavij in njeno prizadevanje po vstopu je na januarskem referendumu leta 2012 potrdila tudi večina hrvaškega volilnega telesa. Predvideva se, da bo Hrvaška postala polnopravna članica Evropske unije 1. julija 2013.
Ključne besede: makroekonomski kazalci, pristopna pogajanja, Evropska unija, Hrvaško gospodarstvo, makroekonomski učinki
Objavljeno: 15.11.2012; Ogledov: 1488; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (878,84 KB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici