| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
RAČUNALNIŠKO MODELIRANJE HLADILNEGA SISTEMA VARILNEGA TRANSFORMATORJA
Damjan Rihtaršič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko dela zajema postopek modeliranja varilnega transformatorja za točkovno varjenje s programom Pro/E. Transformatorji so vodno hlajeni skozi hladilne kanale. Pomembno je, da je preko vseh kanalov pretok enakomeren. Z analizo toka fluidov sem s programom COSMOSFloWorks optimiziral pretok hladilnega sistema. Opisan je postopek priprave modela ter vnos podatkov za analizo. Predstavljeni so grafični in računski rezultati analize pred in po optimizaciji. Končni rezultat so konstrukcijske spremembe zaradi optimizacije pretoka varilnega transformatorja
Ključne besede: konstruiranje, optimizacija, varilni transformator, hladilni sistem, računalniška simulacija, Pro/Engineer, COSMOSFloWorks
Objavljeno: 08.06.2009; Ogledov: 2240; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (8,78 MB)

5.
AVTOMATIZACIJA ODPRTEGA VODNEGA HLADILNEGA SISTEMA
Uroš Krajner, 2009, diplomsko delo

Opis: V tej diplomski nalogi je opisana avtomatizacija odprtega vodnega hladilnega sistema. V začetku diplomske naloge je opisan celoten sistem in tehnološki opis naprave. Diplomska naloga podaja rešitev avtomatizacije takšnega sistema, ki zajema krmiljenje, regulacijo in nadzor. Krmiljenje je izvedeno s Siemens krmilnim sistemom S7-300 in nadzornim panelom TP270. V vsebini je opisana zgradba krmilnega programa razvitega s programom Step7 in razvojna aplikacija s programom WinCCflexible. Na koncu je podan potek zagonov in optimizacija sistema.
Ključne besede: avtomatizacija, krmiljenje, nadzorni sistem, hladilni sistem
Objavljeno: 30.11.2009; Ogledov: 1575; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

6.
AVTOMATIZACIJA HLAJENJA NAPRAVE ZA KONTINUIRNO LITJE JEKLA
Grega Volk, 2010, diplomsko delo

Opis: Ta diplomska naloga zajema krmiljenje vodnega hladilnega sistema za jeklarno. Opisuje tehnologijo hladilnega sistema z vsemi pripadajočimi elementi postrojenja in delovanje celotne naprave v vseh možnih obratovalnih razmerah (redno obratovanje, incidenčne razmere). Krmiljenje je izvedeno s prostoprogramabilnim krmilnim sistemom Allen Bradley, oddaljene enote so preko Flex I/O opreme vezane preko DeviceNet mreže na osnovni krmilni rack. Nastavitev komunikacije strojne opreme preko DeviceNet mreže je izvedena s programom RSLinx Classic, programiranje celotnega sklopa hladilnega sistema (krmiljenje) pa s programom RSLogix 500. Na koncu je opisan tudi sam zagon in testiranja naprave.
Ključne besede: avtomatizacija, krmiljenje, hladilni sistem
Objavljeno: 07.04.2010; Ogledov: 1762; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (4,07 MB)

7.
RAZVOJ ORODJA ZA LITJE BARVNIH KOVIN
Boris Korez, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem poizkušal predstaviti težave pri tlačnem litju barvnih kovin. Na začetku je predstavljen postopek tlačnega litja, naprave, s katerimi lijemo in načini litja. V nadaljevanju sem se predvsem osredotočil na hlajenje orodja in težave, ki lahko nastanejo zaradi nepravilnega hlajenja. Velike količine neodvedene toplote iz orodja lahko tako povzročajo napake na orodju kot ulitku. Napakam se bistveno izognemo z ustrezno izbiro hladilnega sistema, to je ustrezna dolžina hladilnega kanala, z ustreznim premerom hladilnega kanala in primerno postavitvijo. Učinek hlajenja lahko povečamo še s pravilno izbiro hladilnega medija in vstavitvijo vložkov na mestih, kjer so potrebni. Analiza orodja omogoča iskanje novih in bolj učinkovitih rešitev hlajena orodja, saj v povezavi s časom trajanja livnega cikla vplivamo na konkurenčnost izdelka.
Ključne besede: Litje, tlačno litje, orodje, napake na orodju, napake na ulitku, hladilni sistem
Objavljeno: 30.06.2010; Ogledov: 2924; Prenosov: 364
.pdf Celotno besedilo (4,59 MB)

8.
REKONSTRUKCIJA HLADILNO MAZALNEGA SISTEMA NA OBDELOVALNEM STROJU ZA GROBO BRUŠENJE VALJEV
Marjana Stiplovšek, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisano obstoječe stanje hladilnega sistema na brusilnem stroju za grobo brušenje valjev. Pri obdelavi emulzija izpira odbrušen material iz obdelovanca. Tako se emulzija in odbrušen material skupaj iztekata po kanalu in je glavni problem v usedanju odbrušenega materiala, ki ga imenujemo mulj. Glavni problem je, ker se emulzija vrača nazaj na stroj in še vsebuje mulj. Glavna naloga je ločiti mulj iz emulzije. Z eksperimenti smo prišli do različnih rešitev. Obstaja rešitev z rekonstrukcijo že obstoječega sistema, ki bi temeljil na eksperimentu določavanja usebnosti usedljivih snovi Imhofovega lija, ali uvedbo novega čistilnega sistema kjer bi vključili magnetni separator in filtrirni papir.
Ključne besede: hlajenje in mazanje, brušenje, grobo brušenje valjev, čistilno hladilni sistem
Objavljeno: 02.07.2010; Ogledov: 2151; Prenosov: 309
.pdf Celotno besedilo (11,13 MB)

9.
VGRAJENI SISTEM ZA KRMILJENJE TEMPERATURE MERILNE PLOSKVE
Miha Grm, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je opisan sistem s katerim se lahko merjenec na merilni ploskvi omejenih dimenzij izpostavlja različnim temperaturnim pogojem. S tem se lahko preverja temperaturna obstojnost in odvisnost merjencev pri različnih temperaturah v omejenem temperaturnem območju. Za merjenje temperature so bili uporabljeni digitalni temperaturni senzorji. Izdelan je bil hladilno/grelni sistem za segrevanje in ohlajanje merilne ploskve. Upravljanje sistema temelji na Atmel-ovem mikrokrmilniku in osebnem računalniku. Za krmilni sistem se je napisala programska koda. Za vodenje, prikaz in shranjevanje meritev pa je bil izdelan uporabniški vmesnik za osebni računalnik.
Ključne besede: regulacija temperature, vgrajeni sistem, temperaturni senzor, hladilni sistem, mikrokrmilnik, Labview
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 1780; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

10.
ENERGETSKA ANALIZA HLADILNIH NAPRAV NA OGLJIKOV DIOKSID
Rok Šajnič, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Dandanes se klasični hladilni mediji, kot so freoni, umikajo iz uporabe oziroma so v hladilni tehniki že prepovedani, saj jih zamenjuje vse bolj priljubljen, ekonomsko in ekološko upravičen medij, ogljikov dioksid (CO2). Uporaba tega medija še ni tako razširjena zaradi specifičnosti izvedbe in prilagoditve hladilnih sistemov, zato se v večini primerov uporablja kot sekundarno hladilno sredstvo v kaskadnih sistemih. Da to dosežemo, moramo vse tlačno obremenjene elemente sistema prilagoditi posebnim zahtevam. V diplomskem delu sem se osredotočil na prednosti in slabosti CO2 sistemov, njihovo delovanje ter termične in fizikalne lastnosti CO2. Dejstvo je, da se danes o CO2 (v hladilstvu se uporablja oznaka R-744) veliko govori. Velika večina ljudi misli, da je R-744 škodljiv plin, a je v resnici zelo koristen in uporaben, če ga znamo pravilno izkoristiti. V nadaljevanju bo R-744 predstavljen kot zamenjava za obstoječe sisteme. Sam osebno menim, da se bo trend »zelene miselnosti« nadaljeval. Verjamem, da bo v prihodnjih nekaj letih uporaba freonov (F-plini) zakonsko omejena in kasneje tudi prepovedana.
Ključne besede: Komercialno hlajenje, Kaskadni hladilni sistem, Temperatura, Tlak, Okolje, R-744
Objavljeno: 05.02.2012; Ogledov: 2728; Prenosov: 371 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (3,45 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici