| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 1 / 1
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Navade študentov zdravstvene nege v porabi hitre prehrane v Sloveniji in na Hrvaškem
Bruno Antolović, 2014, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Študentsko obdobje je obdobje neodvisnosti in prevzemanja vloge odrasle osebe ter specifičnega »študentskega« stila življenja kateri prinaša ogromno novih izzivov. Posledice nezadostne skrbi za prehrano v študentskem obdobju se večinoma odražajo v odrasli dobi z boleznimi katere nastanejo pod vplivom genskih in/ali okoljskih dejavnikov tveganja, vplivajo na zdravje ter zmanjšujejo kakovost življenja. Namen raziskave je bil ugotoviti prehranjevalne navade študentov zdravstvene nege v Sloveniji in na Hrvaškem. Raziskovalna metodologija: Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji. S pomočjo študija domače in tuje literature smo predstavili teoretična izhodišča. Kot instrument raziskave smo uporabili anonimni anketni vprašalnik kateri vsebuje 22 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo skupno 200 študentov, od tega 100 študentov Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru in 100 študentov stručnog studija sestrinstva Sveučilišta Sjever, Sveučilišnog centar Varaždin. Rezultati: Rezultati raziskave prikazujejo, da se študenti zdravstvene nege v Sloveniji prehranjujejo nekoliko bolj zdravo in imajo boljše prehranjevalne navade od študentov zdravstvene nege na Hrvaškem. 71 % anketirancev v Sloveniji meni, da imajo zadovoljive prehranjevalne navade. Tudi na Hrvaškem je 67 % anketiranih odgovorilo da imajo zadovoljive prehranjevalne navade. Študenti se zavedajo posledic zaradi uživanja hitre prehrane, prav tako večina anketiranih študentov meni daje zdrava prehrana pomembna za kakovost življenja. Sklep: Da bi lahko zmanjšali porabo hitre hrane med študenti je nujno potrebno stalno poučevanje in informiranje študentov o smernicah in priporočilih zdrave prehrane ter njenem pomenu za zdravje. Potrebno je prav tako omogočiti študentom dostopnost obrokov zdrave prehrane. Prav tako je nujno potrebno informirati tako starše kot tudi dijake/mladostnike (preden gredo študirat) o škodljivostih pogoste uporabe hitre hrane, kot tudi o pomembnosti zdrave prehrane za celotno fizično in psihično zdravje posameznika.
Ključne besede: Hitra hrana, študenti, obrok, poraba, subvencionirana prehrana, prehranjevalne navade.
Objavljeno: 29.09.2014; Ogledov: 1252; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici