| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Simulacija gretja, prezračevanja in hlajenja (HVAC) vozil z uporabo 1d metod : diplomsko delo
Tadej Bogdan, 2021, diplomsko delo

Opis: Razvoj najsodobnejših vozil zahteva, napredne tehnike simulacij sistemov ogrevanja, ventilacije in klimatizacije (HVAC) za določanje porabe energije in emisij. Glavni ilj diplomske naloge je bil izboljšati AVL-ov proces razvoja, testiranja in integracije HVAC sistemov v novo razvita vozila. To je bilo doseženo s vzpostavitvijo simulacijskega modela avtomobilske klimatske naprave in simulacijo le-tega v treh različnih 1D simulacijskih orodjih (Cruise M, KULI in GT -Suite), ki se trenutno uporabljajo za modeliranje HVAC sistemov. Na podlagi ovrednotenja rezultatov je bilo ugotovljeno, katero orodje je najbolj primerno za simulacijo HVAC sistemov. Tak sistem je običajno zgrajen iz komponent, ki predstavljajo tipični hladilni krog električnega vozila na današnjem trgu – kompresor, kondenzator, dva termostatska ekspanzijska ventila in dva uparjalnika. En uparjalnik se uporablja za hlajenje kabine vozila, drugi za hlajenje baterije. Zaradi nizkih temperaturnih omejitev strukture Li-ionskih baterij (< 55°C), hlajenje s konvencionalnimi hladilnimi sistemi, ki se uporabljano za motorje z notranjim izgorevanjem, ni možno pri temperaturah okolice nad 30°C. Za hlajenje baterije se v ta namen uporablja parno-kompresijski sistem s hladilnimi sredstvi kot so R134a, R134yf – v tej diplomski nalogi je bil uporabljen R134a. Na začetku diplome je na kratko predstavljeno termodinamično ozadje hladilnih procesov, ki mu sledi opis komponent in njihove vloge v sistemu. Sledi mu definiranje geometrijski in fizikalnih parametrov komponent v vsakem od treh orodij, ter primerjava le-teh med različnimi orodji. Vsaka izmed komponent je bila kalibrirana, da se njeno obnašanje v modelu ujema s podatki proizvajalca oz. dobavitelja same komponente. Odstopanja med obnašanjem posameznih komponentam v vsakem orodju so predstavljena s pomočjo diagramov. Modelom so nato dodane regulacijske tehnike, kot so regulacija hitrosti kompresorja na podlagi vstopnega tlaka v kompresor, ter regulacija pregretja za uparjalnikom s spreminjanjem odprtja termostatskega ekspanzijskega ventila. Simulacija modelov je potekala pri enakih robnih pogojih; temperature okolice 30 °C in relativni vlažnosti zraka 50%. Rezultati vseh treh modelov se primerjajo po kakovosti rezultatov kalibriranja komponent in samega sistema, vrednotenju težavnosti pri modeliranju modela in simulacijskega časa. Na podlagi dobljenih rezultatov je bilo ugotovljeno, da sta orodji KULI in GT-Suite primerni za simulacijo zahtevnejših HVAC sistemov in omogočata vključitev takih HVAC modelov v sistemske simulacije, medtem ko orodje Cruise M mogoča le osnovno simulacijo HVAC sistemov pri konstantnih robnih pogojih.
Ključne besede: HVAC sistemi, 1D simulacijsko orodje, model klimatizacije vozila, primerjava rezultatov, GT-Suite, Cruise M, KULI hvac.
Objavljeno v DKUM: 15.06.2021; Ogledov: 699; Prenosov: 0

2.
Uporaba hibridnega sistema toplotne črpalke in prezračevalnega sistema z rekuperacijo za uravnavanje bivalne temperature stanovanjskega objekta : magistrsko delo
Tadej Ilovšek, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen prototipni sistem toplotne črpalke s prenosnikom toplote na vtočnem kanalu, kjer okoliški zrak vstopa v sistem. V uvodnem delu je predstavljen sistem toplotnih črpalk, vrste toplotnih črpalk, njihovo delovanje, enačbe in grafi, ki se uporabljajo za preračun. Za tem je opisana uporabljena izvedba toplotne črpalke, ki vključuje toplotni prenosnik na vtočni strani cevi, enkrat v kombinaciji z rekuperatorjem, drugič pa z regeneratorjem toplote z namenom, da bi ugotoviti ali je predlagan nov sistem učinkovitejši od obstoječih na trgu. Osredotočili smo se na učinkovitost ogrevanja zaradi novega vpliva prenosnika toplote, naredili preračun in dobljene rezultate primerjali z izvedbo, ki ne vključuje toplotnega prenosnika.
Ključne besede: toplotna črpalka, regenerator toplote, rekuperator toplote, toplotni prenosnik v vtočnem kanalu, ogrevanje, ventilacija in klimatizacija (HVAC), magistrske naloge
Objavljeno v DKUM: 28.01.2021; Ogledov: 900; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (4,18 MB)

3.
Razvoj podstavka za zunanje enote toplotnih črpalk zrak-voda : magistrsko delo
Andrej Oprčkal, 2020, magistrsko delo

Opis: V nalogi je predstavljen razvoj podstavka za zunanje enote toplotnih črpalk zrak-voda. Prikazan je celoten proces od osnovne ideje do končnega produkta pripravljenega za prodajo. Glavni cilj razvoja je bil ustvariti izdelek, ki je lahek, nosi težo naprave, učinkovito odvaja kondenzat, je enostaven za vgradnjo in estetsko privlačen. Poleg praktičnega prikaza vseh faz razvoja so predstavljene tudi teoretične osnove. Vključene so teme analize trga, iskanja idej, konstruiranja ter proizvodnje izdelka, kontrole kakovosti, oblikovanja pakiranja, priprave dokumentacije, avtorske zaščite in ekonomike izdelka. Do končnega cilja smo prišli z uporabo metod, kot so brainstorming, SWOT, FMEA ter izvedbo benchmarking analize in analize življenjskega cikla. Razvit izdelek ustreza zastavljenim ciljem in podanim tezam.
Ključne besede: razvoj izdelka, projekt, toplotne črpalke, HVAC, konstruiranje, prodajna cena, pakiranje izdelka, avtorska zaščita, dokumentacija izdelka, ekonomika izdelka, kakovost
Objavljeno v DKUM: 20.10.2020; Ogledov: 979; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (7,49 MB)

4.
Simulation of automotive air-conditioning system in 1D simulation software : diplomsko delo
Marko Copot, 2019, diplomsko delo

Opis: The development of state-of-the-art vehicles requires advanced simulations tools in heating, ventilation and air-conditioning (HVAC). The focus of this thesis is the construction of an automotive HVAC model, its calibration and the simulation of the behaviour of the HVAC model in various ambient conditions. The theoretical background of refrigeration system as part of the HVAC system is presented. The model is constructed with following components: compressor, condenser, throttling device, evaporator and battery chiller, which is a heat exchanger between coolant and refrigerant. The description and role of each component in the HVAC model is presented. All heat exchangers are calibrated, which is done with multiple simulations that have defined input data. The results are compared to experimental data. With addition of vehicle cabin with air recirculation, HVAC control logic is implemented. The behaviour of the system is simulated in defined environmental conditions. The results of the simulations are presented in graphs and tables.
Ključne besede: 1D simulations, air-conditioning, HVAC, calibration, thermodynamics, cooling
Objavljeno v DKUM: 23.09.2019; Ogledov: 1264; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

5.
VODENJE IN NADZOR VEČJEGA SISTEMA HVAC
Miha Bastašič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje izdelavo krmilja in nadzornega sistema za vodenje večjega sistema HVAC. Krmilniški program se izvaja na krmilniku GE PACSystems RX3i in zanj namenjenih programskih paketih. SCADA nadzorni sistem je izveden s programskim paketom Proficy HMI/SCADA – iFIX. V teoretičnem delu je predstavljen HVAC sistem in pristop k vodenju sistema ter orodja, s katerimi sta izdelana krmilniški program in nadzorni sistem. V praktičnem delu so opisi izdelave krmilniškega programa in nadzornega sistema ter težave, s katerimi smo se srečali. Na koncu so na kratko opisani testni postopki s katerimi smo verificirali delovanje krmilniškega programa in ustreznost nadzornega sistema. Podani so še predlogi za morebitne izboljšave.
Ključne besede: PLK, SCADA, HVAC sistem, vodenje in nadzor
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1417; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (4,99 MB)

6.
PROGRAMSKA PODPORA PAMETNI HIŠI
Sergej Godina, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen in razvit koncept dostopa do parametrov sistema HVAC na krmilnikih Siemens Synco 700 KNX. Za osnovo je uporabljen razvojni računalnik Raspberry Pi 2 B, ki prek serijskega vmesnika USB Siemens OCI 700 dostopa do vodila KNX. Uporabljeni so odprtokodna programska oprema, operacijski sistem Raspbian, programski jezik Python in podatkovna zbirka SQLite. Za komunikacijo z vodilom KNX je uporabljen programski paket knxd, naslednik programskega paketa bcusdk. Pridobljeni podatki so namenjeni nadaljnji analizi in optimizaciji sistema HVAC na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.
Ključne besede: Pametna hiša, KNX, HVAC
Objavljeno v DKUM: 13.09.2016; Ogledov: 2091; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)

7.
SPREMLJANJE PORABE ENERGIJE SISTEMOV HVAC V INTELIGENTNIH ZGRADBAH
Sandi Potočnik, 2014, magistrsko delo

Opis: V diplomi je predstavljena energetska optimizacija sistema HVAC na podlagi meritev in izboljšanega vodenja sistema z nadzornim mehkim regulatorjem. Objekt vodenja je bil zaprt sistem, ker želimo aktivno voditi želene vrednosti ključnim regulatorjem, na podlagi pridobljenega znanja o procesu. Izvedba in testiranje je bilo realizirano v okolju Matlab z OPC vmesnikom za zajem procesnih spremenljivk. Preizkušeni so bili različni režimi in parametri zveznih regulatorjev v kombinaciji z diskretnimi, nadzorni mehki regulator v kombinaciji z diskretnim ter mehki regulator za vodenje sistemov HVAC. Rezultati doseženi na laboratorijskem modelu toplotnega menjalnika in konvektorja nakazujejo na energetsko bolj učinkovito delovanje celotnega sistema.
Ključne besede: HVAC, Nadzorni mehki regulator, Energijski menedžment, Optimizacija, Komunikacija v avtomatizaciji
Objavljeno v DKUM: 19.02.2015; Ogledov: 1192; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (5,25 MB)

8.
CELOSTNI PRISTOP K AVTOMATIZACIJI SISTEMOV HVAC
Jernej Culetto, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje razvoj, vodenje in nadzor toplotne postaje, katere funkcija je priprava sanitarne tople vode. Najprej je podrobno podan celoten življenjski cikel sistema za vodenje, vse od definicije potreb in želja naročnika, do načrtovanja, delovanja in upokojitve sistema. Temu sledi opis ključnih elementov v avtomatizaciji tega sistema. Uporabljen je krmilnik HAWK podjetja Honeywell. Programira se v programskem okolju COACH AX, ki je skupaj s primerom tudi predstavljen. Poudarek je tudi na nadzornem sistemu SCADA in na regulaciji temperature.
Ključne besede: avtomatizacija, HVAC, PLK, regulacija, testiranje
Objavljeno v DKUM: 28.06.2013; Ogledov: 1394; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

9.
10.
Numerična analiza tokovno-toplotnih razmer v avtodomu
Marko Mežnar, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s pomočjo računalniške dinamike tekočin analizirali stacionarno stanje notranjosti ogrevanega avtodoma v zimskih razmerah. Robne pogoje za računalniški model avtodoma smo pridobili z meritvami na realnem vozilu. Rezultate računalniškega modela smo primerjali z rezultati meritev in tako potrdili realnost modela. Na podlagi rezultatov smo predlagali izboljšan sistem ogrevanja, ki je pokazal boljše rezultate kot prvi. Na podlagi rezultatov smo izdelali tudi primerjavo indeksov udobja PMV in PPD, s čimer smo potrdili domnevo o izboljšanju udobja s spremenjenim sistemom ogrevanja.
Ključne besede: računalniška dinamika tekočin, avtodom, HVAC, ogrevanje, numerična simulacija, indeks PMV, indeks PPD
Objavljeno v DKUM: 18.05.2011; Ogledov: 2507; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici