| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava spletnih aplikacij s pomočjo ogrodij Bootstrap 3 in Laravel 5
Ozren Blanuša, 2016, diplomsko delo

Opis: Spletne aplikacije imajo podobno strukturo, kar je njihove razvijalce v preteklosti vodilo v razvoj različnih spletnih ogrodij, s katerimi so želeli doseči hitrejši razvoj aplikacij. V ta namen so nastala številna ogrodja, od katerih sta trenutno najbolj popularna Bootstrap 3 in Laravel 5. Slednji sta bili v diplomskem delu podrobno preučeni in praktično uporabljeni na primeru razvoja lastne spletne aplikacije, imenovane ''Dogodko''. Potrjeno je bilo, da je razvoj aplikacije bistveno hitrejši in lažji kot brez uporabe ogrodij, saj sta raziskani in uporabljeni ogrodji zasnovani tako, da omogočata uporabo že napisane kode oziroma modulov.
Ključne besede: HTML5, CSS3, Bootstrap, Laravel, HTTP, WAMP
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 1156; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (573,75 KB)

2.
Realno-časovna komunikacija mobilnih aplikacij s senzorji
Tomaž Orter, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo tehnologije in protokole, ki omogočajo realno-časovno komunikacijo med mobilnimi aplikacijami in senzorji. Z uporabo protokola MQTT na praktičnem primeru nadzora ogrevanja stanovanja predstavimo njihovo uporabnost in lastnosti. Začnemo z izdelavo senzorja temperature, ki podatke zaznava in sporoča, ter centralnega strežnika, ki jih obdela, se na njih odzove in jih posreduje do končnega odjemalca. Nadaljujemo z izdelavo mobilne aplikacije, ki v tem primeru predstavlja končnega odjemalca. Aplikacija podatke v realnem času prikazuje in uporabniku omogoča nadzor nad ogrevanjem. Mobilno aplikacijo dopolnimo z izdelavo aplikacije za pametno uro. Ta s pomočjo obvestil in lokacijskih podatkov uporabnika opozori na vklop ali izklop varčnega načina ogrevanja. V zaključku dela preverimo, ali smo z uporabo namenske tehnologije uspeli prihraniti na količini prenesenih podatkov in pohitriti njihovo prejemanje.
Ključne besede: Realno-časovna komunikacija, senzorji, internet stvari, nadzor ogrevanja, mobilna aplikacija, MQTT, HTTP, CoAP, AMQP, XMPP, DDS, WiFi, Raspberry Pi, Arduino, Android Wear
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 1107; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (4,05 MB)

3.
Odzivnost sistema ob napadih DoS
Viktorija Krajchevska, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavimo odzivnost sistema pri različnih tipih napadov DoS. Različne tipe napadov DoS smo izbrali glede na pogostost njihovega pojavljanja v realnem svetu: poplavljanje SYN, poplavljanje UDP, poplavljanje ICMP in napad poplavljanje HTTP. Simulacija bo izvršena na spletnem procesu, ki bo pridobival podatke iz podatkovne baze. Med sinhrono komunikacijo uporabnikov po principu vprašanje-odgovor (ang. request-response) bo izveden določen tip napada DoS. Ta bo upočasnil delovanje procesa in posledično zmanjšal njegovo odzivnost, ki jo bomo izmerili v simuliranem okolju. Pridobljeni rezultati bodo prikazani na grafih, s katerimi si bomo pomagali pri analizi in ugotavljanju moči različnih tipov napadov DoS.
Ključne besede: napadi DoS, poplavljanje SYN, poplavljanje UDP, poplavljanje ICMP, poplavljanje HTTP.
Objavljeno: 19.11.2015; Ogledov: 934; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (3,18 MB)

4.
JAVANSKO OGRODJE RESTLET
Marko Očko, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali aktualno računalniško področje, natančneje področje spletnih tehnologij. Pod drobnogled smo vzeli odprtokodno ogrodje Restlet, ki je namenjeno za izdelavo spletnih aplikacij v programskem jeziku Java. V prvem delu diplomske naloge smo naredili analizo ogrodja ter tako predstavili njegove prednosti in slabosti, v nadaljevanju pa smo le-tega praktično uporabili v strežniški aplikaciji ter na mobilni aplikaciji Android.
Ključne besede: REST, ogrodje Restlet, Java, Android, HTTP
Objavljeno: 30.10.2015; Ogledov: 739; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

5.
AVTOMATSKI ZAJEM PODATKOV IZ INTERNETNIH STRANI
Denis Govekar, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisano, kako se podatki po internetu sploh prenašajo in kakšni so načini, kako s programsko rešitvijo omogočiti prenos datotek z internetnih strani na več različnih načinov. Tako uporabnikom, v primeru velikega števila prenosov, omogočimo enostavnejše in hitrejše delo. V diplomski nalogi je tudi na kratko opisano, kako poteka razčlenjevanje podatkov. Podrobneje bomo spoznali protokola HTTP in FTP ter orodja, ki nam omogočajo prenos podatkov s programom. Podan je tudi praktični primer, ki je nastal v podjetju TriTim d. o. o., kjer je prikazana uporaba orodja za prenos podatkov z interneta.
Ključne besede: HTTP protokol, FTP protokol, internet, C#, orodja za prenos podatkov
Objavljeno: 30.10.2015; Ogledov: 806; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

6.
Utrjevanje HTTP sej z odtisom brskalnika
Jan Urbanc, 2014, diplomsko delo

Opis: HTTP predstavlja osnovni gradnik sodobnega interneta. Je protokol, preko katerega dostopamo do vsebin, ki so sestavni del našega vsakdana. Zavedati se moramo, da je bil sam protokol zastavljen na zelo preprostih predpostavkah. Iz potrebe po identifikaciji uporabnika napram spletnim aplikacijam, je bil v HTTP vpeljan koncept stanja v obliki HTTP sej. Vpeljava stanja je edini način, da spletne aplikacije uporabniku lahko nudijo prilagojene vsebine glede na to, kdo vsebine zahteva. Od samega začetka te vpeljave se pojavljajo težave, katere imajo velikokrat za posledico varnostne ranljivosti, s katerimi lahko napadalec, z nekaj relativno preprostimi prijemi, prevzame sejo nekoga drugega. Posledično lahko tak napadalec dostopa do vsebin namenjenih nekomu drugemu. Tehnike za pridobitev odtisa brskalnika so znane nekaj let. Temeljijo na zamisli, da lahko od sodobnega brskalnika na ne-interaktiven način pridobimo zadostno količino informacij in podatkov, da ga lahko identificiramo med velikim številom drugih brskalnikov. Tehnike se vestno poslužujejo spletni oglaševalci in ostala spletna mesta, ki želijo brskalnikom, torej dejansko uporabnikom, slediti, ne da bi se posluževali očitnih metod sledenja, kot je raba piškotkov. V nalogi predstavljamo implementacijo, s katero lahko tehnike za pridobitev odtisa brskalnika uporabimo v prid varnosti spletnih aplikacij. To dosežemo tako, da HTTP seje z odtisom brskalnika utrdimo, ter preprečimo njihovo zlorabo z do zdaj znanimi tehnikami zlorabe tudi takrat, kadar ima napadalec dostop do podatkov o sami seji.
Ključne besede: internet, HTTP seje, spletne aplikacije, varnost, diplomske naloge
Objavljeno: 16.04.2015; Ogledov: 780; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (908,42 KB)

7.
HIERARHIČNI VEČPARAMETRSKI ODLOČITVENI MODEL ZA VREDNOTENJE INTEGRACIJSKEGA SLOJA SPLETNIH STORITEV
Marjan Vaupotič, 2014, magistrsko delo

Opis: Naloga obravnava problematiko izbire ustrezne arhitekture integracijskega sloja spletnih storitev. Na osnovi podrobne analize značilnosti spletnih storitev ter njihovega vpliva na kakovost informacijskih rešitev smo razvili celoviti hierarhični večparametrski odločitveni model, ki pomaga pri izbiri optimalnega arhitekturnega pristopa za podan načrtovalski problem. Osredotočili smo se predvsem na arhitekturo integracijskega sloja na osnovi protokola HTTP. Obravnavali smo arhitekturo, pri kateri se protokol HTTP uporablja kot transportni protokol in arhitekturo, ki izkorišča protokol HTTP kot aplikacijski protokol. Alternativi smo vrednotili na osnovi parametrov kvalitete storitev. Ti parametri so: učinkovitost, prilagodljivost, skalabilnost, zanesljivost, celovitost in varnost. Uporabnost predlagane rešitve smo ovrednotili na študiju primera. Ugotovili smo, da predlagani odločitveni model pomaga, da so odločitve glede arhitekture integracijskega sloja spletnih storitev boljše.
Ključne besede: spletne storitve, integracijski sloj, protokol HTTP, arhitekturni stil REST, večparametrsko odločanje
Objavljeno: 18.12.2014; Ogledov: 1555; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

8.
UPRAVLJANJE BREZŽIČNIH NAPRAV ANDROID S SPLETNIM BRSKALNIKOM
Jože Ružič, 2012, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je izdelava aplikacije za upravljanje brezžičnih naprav Android s spletnim brskalnikom. V prvem delu diplomskega dela predstavljamo platformo Android, razvoj aplikacij na tej platformi in uporabo. Sledi opis tehnologij HTML5 in protokola HTTP. V osrednjem delu naloge opisujemo razvoj aplikacije za brezžično upravljanje naprav Android s spletnim brskalnikom. Podrobneje opišemo uporabljena razvojna orodja, posamezne korake razvoja in poglavitne gradnike strežnika. Nazorno prikazujemo tudi možnosti uporabe izdelane aplikacije v praksi.
Ključne besede: platforma Android, spletni brskalnik, jQuery, strežnik HTTP, HTML5
Objavljeno: 26.11.2012; Ogledov: 1345; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

9.
POVEZAVA APLIKACIJE S SPLETOM PREKO HTTP IN FTP PROTOKOLA
Marko Peterka, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obsega opis in predstavitev dveh osnovnih internetnih protokolov za prenos podatkov. Ker se uporaba interneta vsako leto povečuje, je namen diplomskega dela preučitev dveh pomembnejših internetnih protokolov. Cilj diplomskega dela je povzeti zgodovino in predvsem delovanje protokolov HTTP in FTP, ob tem pa tudi demonstrirati primer uporabe protokola v kratki aplikaciji, napisani v programskem jeziku c#.
Ključne besede: splet, protokol HTTP, protokol FTP, aplikacija, programski jezik c#, programsko okolje Microsoft Visual Studio 2010, povezava aplikacije s spletom
Objavljeno: 13.09.2011; Ogledov: 2015; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

10.
VARNOSTNA POLITIKA INTERNETNEGA POSLOVANJA
Polona Lipovšek, 2009, diplomsko delo

Opis: Elektronsko poslovanje prinaša podjetjem in ostalim udeležencem takšnega poslovanja veliko koristi, kot so zniževanje, stroškov nabave, prodaje, trženja, in zniževanje obsega zalog, hitrejše pošiljanje in sprejemanje naročil ter hitrejše odzive trga. E-poslovanje omogoča tudi dostop do globalnega tržišča, večjo konkurenčnost, dodatno možnost oglaševanja. Prednosti, ki so jih deležni potrošniki so več različnih, cenejših storitev, hitrejša odzivnost na potrebe in želje kupca ipd. Vendar pa ima elektronsko poslovanje tudi pomanjkljivosti, te so pomanjkanje dovolj usposobljenega in izobraženega kadra za uvajanje in integracijo e-poslovanja, visoki stroški izobraževanja. Pri potrošnikih so težave, saj so prepričani, da je e-poslovanje drago in tvegano. Problem so tudi pravne pomanjkljivosti, kot so pravna podlaga pogodb itd. Predstavljene so nevarnosti, ki se pojavljajo, če poslujemo elektronsko. Te so kriminal na internetu, pri katerem ljudje vdirajo v računalniške sisteme. Vdore povzročajo skupine ljudi, kot so hekerji, krekerji in frikerji. Ostale nevarnosti internetnega poslovanja so trojanski konj, računalniški virus, časovna bomba, logična bomba, računalniški črv, skrivna vrata, razni vohunski in vsiljivi oglaševalski programi, moteča e-poštna sporočila, zloraba HTTP- piškotkov. Vendar pa se pred nevarnostmi lahko tudi zaščitimo, in sicer z varnostnimi mehanizmi, kot so npr. požarni zid, močna gesla, šifriranje, certifikat, elektronski podpis. Slovenska podjetja vedno več uporabljajo elektronsko poslovanje. Internet uporabljajo na različne načine — od enostavne predstavitve podjetja na spletni strani do postavitve strani, ki podpirajo poslovanje podjetja na internetu. Vendar pa mala in srednje velika podjetja zaostajajo za tovrstnimi podjetji v EU pri e-nakupovanju ter pri e-prodaji, zato pa slovenska podjetja intenzivneje uporabljajo storitve e-uprave.
Ključne besede: Kriminal na internetu, trojanski konj, računalniški virus, časovna bomba, logična bomba, računalniški črv, skrivna vrata, zloraba http-piškotkov, požarni zid, gesla, certifikat, elektronski podpis.
Objavljeno: 28.06.2010; Ogledov: 2196; Prenosov: 280
.pdf Celotno besedilo (297,95 KB)

Iskanje izvedeno v 0.36 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici