| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Upravljanje tveganj v hladni oskrbovalni verigi
Tatjana Živič, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: Zaradi pogosto spregledanih in nepravočasno upravljanih tveganj ter posledično velikih količin izgub živil v hladni oskrbovalni verigi smo se v diplomski nalogi osredotočili na identifikacijo in vzročno opredelitev potencialnih tveganj na konkretnem primeru hladne oskrbovalne verige pri prireji mleka in mlečnih izdelkov. Omenjeno verigo smo s pomočjo analize HACCP segmentirali in izvedli vzročni grafični prikaz ključnih tveganj oskrbovalne verige, jih analizirali in zanj poiskali možne rešitve. Ključna tveganja smo dopolnili v Katalog tveganj, ki je uporaben pripomoček za upravljanje tveganj v vsaki dani organizaciji, saj njegova uporaba omogoča določati smernice za prepoznavanje tveganj.
Ključne besede: tveganje, upravljanje tveganj, ISO standardi, Katalog tveganj, HACCP sistem, hladna oskrbovalna veriga, prireja mleka in mlečnih izdelkov
Objavljeno: 04.04.2019; Ogledov: 523; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

2.
Uporaba sistema kakovosti haccp pri predelavi mesa na kmetiji
Tina Pleteršek, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili navaja, da je uvedba sistema kakovosti HACCP obvezna za vse, ki se ukvarjajo z živilsko dejavnostjo. V raziskavi smo obravnavali kmetijo, ki se ukvarja z dopolnilno dejavnostjo predelave mesa. Na kmetiji smo analizirali vsebinsko in uporabno vrednost sistema kakovosti HACCP. Analizirana kmetija upošteva vseh sedem načel sistema kakovosti in s tem zagotavlja varno hrano potrošnikom. V raziskavi navajamo oceno porabe dodatnega letnega delovnega časa (139 ur) in posledično dodatnih stroškov na kmetiji (820 €) zaradi uvedbe HACCP v letu 2016. Podali smo tudi oceno možnega zmanjšanja prihodka zaradi tržne neustreznosti posameznih izdelkov na analizirani kmetiji.
Ključne besede: prireja, predelava mesa, sistem kakovosti, HACCP, ekonomika
Objavljeno: 21.06.2017; Ogledov: 852; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

3.
Upravljanje tveganj v oskrbovalni verigi na primeru catering podjetja
Mateja Povirk, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Danes se še premalo zavedamo vseh različnih vrst tveganj, ki obstajajo. Kljub temu, da ima organizacija ali podjetje zastavljene in urejene procese z nekaterimi preventivnimi ukrepi za tveganja, lahko v oskrbovalni verigi podjetja pride do različnih posledic. V nalogi so opredeljene različne vrste tveganj, ki so povezana z delovanjem podjetja v oskrbovalni verigi, posebno tveganja v poslovanju in operativna tveganja. Za upravljanje tveganj je potrebno tveganja zaznati in identificirati, narediti analizo z vrednotenjem tveganj, se z njimi spopasti in vzpostaviti nadzor. Povezavo med logistiko in cateringom smo vzpostavili tako, da se naloga osredotoča na del oskrbovalne verige catering podjetja s poudarkom na delovanju znotraj podjetja. Zajema opis delovanja cateringa in na praktičnih primerih predstavi pomembnost zavedanja o obstoječih tveganjih. Na primerih so razčlenjeni možni vzroki za posamičen primer. S pomočjo fishbone metode smo analizirali izbrane probleme in prišli do predlogov za preprečitev nastanka neugodnih situacij. Na podlagi rešitev lahko podjetje izboljša sistem upravljanja tveganj, operacije in poslovanje podjetja, zmanjša tveganja, optimizira procese, izboljša kakovost, ipd. V sklopu problematike so omenjeni tudi standardi HACCP in ISO, kateri pripomorejo k sistematičnem upravljanju tveganj in uspešnem poslovanju. Ravno ti in vzpostavitev prilagojenih ter primernih sistemov v podjetju, pomaga k optimalnemu delovanju podjetja in s tem k obvladovanju tveganj.
Ključne besede: tveganja v poslovanju, upravljanje tveganj v oskrbni verigi, catering podjetje, operativna tveganja, sistem HACCP, ISO standardi
Objavljeno: 06.12.2016; Ogledov: 1425; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (2,65 MB)

4.
VZPOSTAVITEV NOTRANJEGA NADZORA PITNE VODE PO SISTEMU HACCP
Breda Gašpar, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil vzpostavitev notranjega nadzora po sistemu HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) na skupnem vodovodnem sistemu, ki oskrbuje 12 občin severovzhodne Slovenije na območju levega brega reke Mure s pitno vodo. Pitna voda ne sme vsebovati mikrobioloških, fizikalnih in kemičnih onesnaženj, ki bi ogrožala zdravje ljudi. Problem, s katerim smo se srečali, je v velikem številu majhnih sistemov za oskrbo s pitno vodo, ki so po večini nezanesljivi, saj že same geografske razmere, intenzivno kmetijstvo in neurejeno odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda pogojujejo veliko tveganje za onesnaženje vodnega vira. Slabo pa je bilo tudi vzdrževanje vodovodnih omrežij, ki so bila vzrok za onesnaženje pitne vode. Z vstopom v EU je morala Slovenija svoj pravni red uskladiti z evropskim. Na področju pitne vode je to storila s sprejetjem Pravilnika o pitni vodi (Uradni list RS št. 19/2004, 35/2004, 26/2006, 92/2006, 25/2009 in 74/2015), ki je usklajen z Direktivo sveta 98/83/ES; o kakovosti pitne vode, namenjene za prehrano ljudi. S skupnim vodovodnim sistemom za vseh 12 občin in vzpostavljenim notranjim nadzorom po sistemu HACCP je zagotovljen nadzor nad kakovostjo pitne vode v celotnem procesu od zajetja, priprave in hrambe vode vse do pipe uporabnika.
Ključne besede: pitna voda, onesnaženje, vodovodni sistem, notranji nadzor, HACCP sistem
Objavljeno: 25.07.2016; Ogledov: 1405; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

5.
ZDRAVSTVENO-HIGIENSKI REŽIM V VRTCU
Maja Štraus, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja zdravstveno-higienski režim v vrtcu. V teoretičnem delu je predstavljen zdravstveno-higienski režim v vrtcu, skrb za zdravje in varnost otrok ter zaposlenih, preventivni ukrepi zoper obolelosti in poškodbe in HACCP sistem. Predstavljen je tudi Vrtec Jadvige Golež Maribor in organiziranost dela v vrtcu. V empiričnem delu smo predstavili rezultate anonimne anketne raziskave, izvedene v Vrtcu Jadvige Golež Maribor med 72 zaposlenimi v vrtcu. Vprašalniki so zajemali nekatera ključna vprašanja zaprtega in odprtega tipa. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali obstajajo odstopanja v organizaciji dela in izvedbi zdravstveno-higienskega režima med organizatorji prehrane in zdravstveno-higienskega režima, ali so zaposleni v vrtcu seznanjeni s področji delovanja organizatorja prehrane in zdravstvenega režima in ali se nanj obračajo po nasvet ali po pomoč. Zanimalo nas je ali so zaposleni v vrtcu zadovoljni z obliko sodelovanja, ki jo organizator prehrane in zdravstveno-higienskega režima izbira in ali menijo, da združevanje organizatorjev prehrane in zdravstveno-higienskega režima v aktiv na ravni Maribora dviguje kakovost njihovega delovanja. Rezultati raziskave so pokazali, da obstajajo odstopanja pri organizaciji zdravstveno-higienskega režima med vrtci. Med zaposlenimi v vrtcih obstajajo odstopanja pri poznavanju zdravstveno-higienskega režima. Zaposleni v vrtcu so dobro osveščeni s področji delovanja organizatorja zdravstveno-higienskega režima. Zaposleni v vrtcu se pogosto obračajo po pomoč k organizatorju zdravstveno-higienskega režima in so zadovoljni z obliko sodelovanja. Glede združevanja organizatorjev zdravstveno-higienskega režima v aktiv na ravni Maribora, so rezultati raziskave potrdili, da obstajajo med zaposlenimi v vrtcu odstopanja od poznavanja njihovega delovanja.
Ključne besede: zdravstveno-higienski režim, zdravje, varnost, preventivni ukrepi, HACCP
Objavljeno: 02.06.2016; Ogledov: 3032; Prenosov: 458
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

6.
7.
Uporaba koncepta varnosti krme [v] proizvodnem obratu
Valerija Kapš, 2012, diplomsko delo

Ključne besede: krma, varnost krme, HACCP, kritične kontrolne točke
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 962; Prenosov: 39
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Prenova skladiščnega poslovanja v interni kuhinji
Anja Rezar, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena prenova skladiščnega poslovanja v interni kuhinji. S predstavitvijo obstoječega stanja želimo pokazati obseg in potek tehnoloških procesov v kuhinji. Vključili smo vse procese od naročanja, dostave in prevzema do skladiščenja, priprave ter razdeljevanja jedi. S pomočjo smernic dobre higienske prakse-HACCP sistema in zakonodaje, ki obsega Zakon o zdravstveni ustreznosti živil (ZZUZIS) ter Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstveni ustreznosti živil, želimo odpraviti nekatere pomanjkljivosti, na katere smo pozabili v letih obratovanja kuhinje. Tako smo se osredotočili na vsak proces posebej in predlagali rešitev, ki bi jo bilo možno realizirati. S predlagano rešitvijo želimo zmanjšati zaloge ter stroške skladiščnega poslovanja. Nova rešitev procesa pa bo prilagojena potrebam zaposlenih v obratu kuhinje.
Ključne besede: skladiščno poslovanje, tehnološki procesi, Zakon o zdravstveni ustreznosti živil, HACCP sistem, interna kuhinja
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1140; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

9.
HACCP SISTEM V PEKARNI POSTOJNA D.O.O.
Tanja Jerman, 2012, diplomsko delo

Opis: Želja vsakega kupca je kupiti varen in higiensko neoporečen izdelek, zato je v živilskih obratih uveden sistem HACCP (Hazard Analysis Critcal Control Points) oz. ATKKT (Analiza Tveganja Kritičnih Kontrolnih Točk). Lahko rečemo, da podjetje Pekarna Postojna zaenkrat proizvaja varna živila, kar dokazujemo z odvzetimi vzorci. Podjetje ima že vpeljan sistem HACCP od dne, ko je bil zakonsko obvezen. Ker pa se razmere v Pekarni Postojna nenehno spreminjajo, se spreminja tudi sistem HACCP, ki ga je potrebno stalno vzdrževati in dopolnjevati, zato smo poiskali pomanjkljivosti in slabosti sistema HACCP v podjetju ter podali predloge za boljše izpolnjevanje zahtev sistema HACCP. Ocenjujemo, da se zaposleni premalo zavedajo odgovornosti pri svojem delu, ter da je ključ problema higiena živil, zato bi morali vodilni usposabljanju in motivaciji nameniti več pozornosti. Vodilni delavci bi morali imeti večji nadzor nad zaposlenimi in jih opozarjati na napake ter neupoštevanje navodil sankcionirati. Za izvajanje notranjega nadzora bi morali zaposliti strokovno ustrezno usposobljeno osebo ali zunanjo pogodbeno službo. Za uspešno izvajanje sistema HACCP pa so v največji meri odgovorni zaposleni v živilsko predelovalni industriji, ki so v neposrednem stiku z živili.
Ključne besede: HACCP, kakovost živil, neoporečna živila, dejavniki tveganja, higiena, nadzor
Objavljeno: 09.01.2013; Ogledov: 3520; Prenosov: 868
.pdf Celotno besedilo (366,64 KB)

10.
Izbira sistema sledenja v podjetju Ledas d.o.o. z uporabo večparametrskega modela odločanja
Damir Komljen, 2012, diplomsko delo

Opis: Kupec 21. stoletja je ozaveščen o zdravi in varni hrani ter ravno zaradi njegove varnosti se zahteva, da mesna industrija vodi sledljivost svežega mesa. Osnovni namen sledljivosti je zmanjševanje stroškov in dela pri izsledovanju živil, ki so jih oddali na trg v primeru krize v prehrambeni industriji (umik, odpoklic). Zakonodaja nam ne veleva, kako naj vodimo sledljivost, temveč nam le nalaga, da smo kot izvajalci te dejavnosti kadarkoli sposobni določiti dobavitelje svežega mesa oziroma naše kupce. Sledljivost je moč voditi preko sistema HACCP in na takšen način vodijo sledljivost tudi v podjetju Ledas, d. o. o. Takšno sledenje zadostuje svojemu namenu, vendar ima tudi pomanjkljivosti, ki je moč odpraviti le z informatizacijo sistema sledenja. Ne glede na to, kakšno vrsto sledenja uporablja podjetje, mora biti to sledenje preprosto za uporabo, v skladu s pravili, stroškovno učinkovito, usmerjeno v rezultate, preverljivo, dosledno in objektivno. V diplomski nalogi analiziramo obstoječi sistem in ga kritično ovrednotimo, oblikujemo večparametrski model odločanja ter anketiramo ponudnike, da pridobimo žaljene podatke. Ta model odločanja nam bo služil le kot pomoč, navsezadnje je končna odločitev še vedno odvisna od nosilca odločitve.
Ključne besede: Sledljivost, logistika, mesna industrija, sistem HACCP, Ledas, d. o. o., večparametrski model odločanja.
Objavljeno: 07.09.2012; Ogledov: 1239; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (7,03 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici