| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
ZNAMENJA IN KAPELICE V OBČINAH APAČE, GORNJA RADGONA IN SV. JURIJ OB ŠČAVNICI
Maja Patty, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je preučiti in izdelati natančen topografski popis znamenj in kapelic v občinah Apače, Gornja Radgona in Sv. Jurij ob Ščavnici v severovzhodnem delu Slovenije. Nekatera znamenja in kapelice na omenjenem področju doslej v uradnih registrih še niso bila evidentirana in so tako v diplomskem delu prvič popisana. Pri popisu kulturnozgodovinskih objektov sem se opirala na Zadnikarjevo tipologijo, jim določila lokacije glede na kraje in hišne številke ter jih opisala po določeni metodologiji. Ugotovljeno je bilo, da se znamenja na izbranem območju delijo v več skupin skladno z Zadnikarjevo tipologijo, in se v grobem razdelijo na znamenja in kapelice. Spoznala sem, da je potrebno Zadnikarjevi tipološki razvrstitvi dodati k skupini kapelice še kapelice z zvonikom ali fasadnim stolpičem. Prav tako se je pojavila potreba, da znamenja v obliki zvonikov zaradi same oblike in uporabnosti uvrstim v podskupino znamenj.
Ključne besede: umetnostna topografija, drobna arhitektura, znamenja, kapelice, občina Apače, občina Gornja Radgona, občina Sv. Jurij ob Ščavnici
Objavljeno: 17.06.2010; Ogledov: 1967; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (35,92 MB)

2.
VLOGA TER SODELOVANJE STARŠEV PRI IZOBRAŽEVANJU GLASBENO IN PLESNO TALENTIRANIH OTROK
Ana Tina Petkovšek, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo na podlagi teoretičnih izhodišč želeli predstaviti pomen, ki ga imata sodelovanje ter vključevanje staršev v proces izobraževanja glasbeno-plesno talentiranih otrok. Glasba in ples imata pri vzgoji otrok neprecenljivo vlogo, saj prispevata k uresničevanju široke palete vzgojno-izobraževalnih ciljev. Glasbene in plesne izkušnje spodbujajo otrokovo izražanje čustev ter izostrijo zavedanje in opažanje čustev drugih. Družina je tista, ki prva ustreže otrokovi želji po plesnem in glasbenem izražanju, zato smo se v nalogi najprej osredotočili na pomen družine, ki je nepogrešljiv dejavnik otrokovega razvoja. Pojasnili smo naloge družine, oblike družin ter družinska vzgojna sredstva. Nato smo opredelili pojem glasbene in plesne talentiranosti, kdo so talentirani otroci, kako jih prepoznamo, kakšne so njihove značilnosti in potrebe ter kakšno vlogo imajo starši pri razvoju otrokove talentiranosti. Predstavili smo tudi Glasbeno šolo Gornja Radgona kot institucijo, ki izobražuje glasbeno in plesno talentirane otroke. Delo z umetniško nadarjenimi otroki zahteva posebne didaktične pristope, ključna pa je vloga staršev kot soudeležencev v izobraževalnem procesu. Otrok potrebuje čustveno podporo staršev, na katero se lahko zanese ne glede na svoje uspehe in neuspehe. Staršem in učiteljem je skupni cilj uspeh otroka, zato je pomembno, da se vzpostavi kakovostni sodelovalni odnos in komunikacija med domom in šolo – starši in učitelji. V nalogi smo predstavili formalne in neformalne oblike sodelovanja med šolo in domom in kako se te konkretno uresničujejo na Glasbeni šoli v Gornji Radgoni.
Ključne besede: Talent, plesna talentiranost, glasbena talentiranost, sodelovanje, družina, Glasbena šola Gornja Radgona.
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 2032; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

3.
ZASTOPANOST KIPARSKIH LIKOVNIH TEHNIK V VRTCU GORNJA RADGONA
Martina Križanič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Zastopanost kiparskih likovnih tehnik v vrtcu Gornja Radgona je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo na kratko predstavili umetnost v Kurikulumu za vrtce, na kratko opisali likovno ustvarjalnost. Nadaljevali smo s likovnimi področji, ki smo jih na kratko predstavili, področje kiparstva pa smo še dodatno razširili. Navedli smo pomembnejše cilje in naloge posameznega likovnega področja, ter opisali vrtec Manka Golarja Gornja Radgona. Podrobneje smo prikazali kiparske likovne tehnike, kiparske likovne materiale, orodja, pripomočke in podlage, s katerimi lahko v predšolskem obdobju otroci manipulirajo. V empiričnem delu smo prikazali raziskavo, s katero smo želeli ugotoviti prisotnost kiparskih likovnih tehnik, materialov, pripomočkov, orodij in podlag v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona. Uporabili smo deskriptivno metodo pedagoškega raziskovanja. Verjetnostni vzorec so bile vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic vrtca Manka Golarja Gornja Radgona. rezultate smo statistično obdelali in jih na podlagi raziskovalnih vprašanj tudi utemeljili. S pomočjo anketnega vprašalnika smo ugotovili, da so pri delu v vrtcu zelo prisotne likovne dejavnosti. Najbolj pogosto je risanje, vzgojiteljice pa se pri svojem delu s kiparskimi likovnimi materiali največkrat poslužujejo plastelina in papirja, najpogostejše orodje za obdelovanje kiparskega likovnega materiala pa so različne modelirke, čopiči in škarje.
Ključne besede: predšolska vzgoja, likovna vzgoja, likovna ustvarjalnost, kiparske likovne tehnike, kiparski likovni materiali, orodja, pripomočki in podlage, vrtec Manka Golarja Gornja Radgona
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 2875; Prenosov: 312
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

4.
DUŠIK V PRSTI V OBČINI GORNJA RADGONA
Martina Vukan, 2012, diplomsko delo

Opis: Dušikove spojine so glavne hranilne snovi, ki so za rast rastlin nujne. Ker pa je dušika v tleh pri povečani pridelavi hrane pogosto premalo, se dodaja v obliki gnojil. Ob preveliki koncentraciji dušika v prsti se ta v obliki nitratov spira v podtalnico. V občini Gornja Radgona je glavni vir onesnaževanja tal in posledično vode kmetijska dejavnost. Parametri, značilni za onesnaževanje, ki izvirajo iz kmetijske dejavnosti, so nitrati, amonij, fosfati, kalij in pesticidi. V nalogi se je z analiziranjem prsti ugotavljalo, katere kmetijsko rabljene prsti na območju občine Gornja Radgona imajo večje vsebnosti dušikovih spojin. Ugotovilo se je, da so z dušikom bolj obremenjene kmetijsko rabljene prsti, v največji meri njiva in vinograd; da ima občina Gornja Radgona težave s preobremenjenostjo tal z dušikovimi spojinami, kar dokazujejo analize tal in vode; da je vsebnost dušikovih spojin v tleh zelo odvisna od klime in vegetacijske dobe in da prevelike koncentracije dušika v tleh onesnažujejo talno vodo z nitrati.
Ključne besede: dušik, nitrat, nitrit, amonij, občina Gornja Radgona
Objavljeno: 18.12.2012; Ogledov: 1417; Prenosov: 280
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

5.
Prenova železniške postaje v Gornji Radgoni
Gregor Kurbos, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Diplomsko delo obravnava prenovo železniške postaje v Gornji Radgoni, ki je že veliko let brez prave namembnosti. Glavni cilj je ohrananiti in obnoviti to kulturno dediščino. V prvem delu naloge je predstavljena zgodovina železniške postaje, zlasti med obema svetovnima vojnama, ko je nastal sedanji objekt. Temu delu sledi analiza nekdanje in sedanje namembnosti. Nekoč je postaja služila izključno za potrebe železnice, danes pa so v njej druge vsebine. Podrobneje sem analiziral materiale, konstrukcije in oblike obravnavanega projekta. Pri načrtovanju prenove sem si pomagal z referenčnim primerom gradu Hompoš v Pivoli blizu Maribora. Na podlagi rezultatov arhitekturne analize sem določil novo namembnost objekta kot gostišče s prenočišči in s tem stavbi dal novo vsebino z enim upraviteljem. V kraju bi tako razširili gostinsko ponudbo in turistom ponudili nova prenočišča, ki sedaj primanjkujejo.
Ključne besede: prenova, arhitektura, želeniška postaja, Gornja Radgona
Objavljeno: 10.09.2014; Ogledov: 732; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (152,17 MB)

6.
Prenova Kodoličeve zidanice na Policah pri Gornji Radgoni
Tadej Heric, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava prenovo Kodoličeve zidanice na Policah pri Gornji Radgoni. Prikazuje rešitve, kako nekoč velik kompleks, vključno z gospodarskim objektom in prešo, ponovno povezati in vključiti v dogajanje današnjega časa. Nalogo sestavlja analitično-teoretski del ter projektni del, dopolnjujejo pa jo posamezni referenčni primeri podobnih prenovljenih objektov. Na osnovi arhitekturne analize se določi nova namembnost objekta oz. celotnega kompleksa. Kot nam narekuje že sam vinorodni okoliš in lastništvo objekta, bo nova namembnost objekta, ki je povezana z vinarstvom in negovanjem vina, tako dodobra zaokrožila samo ponudbo podjetja Radgonske gorice d.d. Poleg gostinske ponudbe, bi gostom ponujali izobraževanja, degustacije, pa tudi prostore za ovekovečenje zasebnih praznovanj, kot so poroke in obletnice ter podobne prireditve.
Ključne besede: Kodoličeva zidanica, Police, Gornja Radgona, prenova, Radgonske gorice, vinogradniška arhitektura, barok, Kodolitsch, vinarski turizem
Objavljeno: 23.08.2016; Ogledov: 652; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (21,77 MB)

7.
Pomen logistične infrastrukture za razvoj turistične ponudbe v Gornji Radgoni
Kaja Španbauer, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Pomen logistične infrastrukture za razvoj turistične ponudbe v Gornji Radgoni se osredotočamo na problematiko slabe logistične infrastrukture, ki pride v ospredje še posebej v sejemskem času, ko Gornjo Radgono obišče največ obiskovalcev. Predstavljen je tudi problem oddaljenosti Gornje Radgone od avtoceste ter neurejenost cestišč. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in raziskovalni del. V teoretičnem delu so predstavljeni pomembni pojmi turizma in logistike ter informacije o Gornji Radgoni in njeni turistični ponudbi. Poleg zgodovine in opisa različnih sejmov je prikazana tudi letna rast števila obiskovalcev sejmov, števila razstavljavcev in površine razstavnih prostorov. V raziskovalnem delu so predstavljeni rezultati anketnih vprašalnikov, ki so bili razdeljeni med prebivalce mesta Gornja Radgona. V zaključnem delu naloge najdemo kritično analizo ter potrditev oziroma ovržbo zastavljenih hipotez.
Ključne besede: sejem, Gornja Radgona, logistična infrastruktura, turizem, logistika
Objavljeno: 18.10.2016; Ogledov: 807; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

8.
Tipologija zgoščene stanovanjske gradnje v primestnem prostoru: vrstne hiše
Dejan Vrbančič, 2016, diplomsko delo

Opis: Projektna naloga obravnava načrtovanje tipologije vrstnih hiš. Cilj naloge je ustvariti idejno zasnovo naselja vrstnih hiš, ki bodo ponujale alternativo enakovredno kakovosti bivanja v enodružinskih hišah.
Ključne besede: vrstna hiša, strnjena gradnja, Gornja Radgona
Objavljeno: 02.09.2016; Ogledov: 585; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (17,89 MB)

9.
TURIZEM NA PODEŽELJU V UPRAVNI ENOTI GORNJA RADGONA
Andreja Breznik, 2016, diplomsko delo

Opis: Skozi desetletja je turizem doživljal rast in razvoj ter je s svojo raznovrstnostjo in z bogato ponudbo postal ena izmed najhitreje rastočih gospodarskih dejavnosti na svetu. Obravnavano območje Upravne enote Gornja Radgona je podeželsko okolje z ugodno obmejno lego, s čimer ima možnosti, da postane območje z razvitim turizmom, ki bi bilo privlačno za širše množice, obenem pa bi ponujalo potencialna delovna mesta, prispevalo k hitrejšemu gospodarskemu razvoju in hitrejšemu razvoju tega območja. Zaradi tega smo preučili dosedanji razvoj turizma na podeželju na območju Upravne enote Gornja Radgona in podali smernice razvoja turizma na podeželju, in sicer v povezavi z zdraviliškim, vinskim in s sejemskim turizmom. S pomočjo študija obstoječih virov in literature ter z obiskom različnih turističnih ponudnikov, s pogovorom s predstavniki turističnih in vinogradniških društev, z zaposlenimi v turističnih zavodih, v Radgonskih goricah in Zdravilišču Radenci je moč sklepati, da je na območju UE Gornja Radgona turistična ponudba relativno dobra, predvsem glede števila ponudnikov. Največ je turističnih kmetij s hrano in pijačo ter vinotočev. Zagotovo primanjkuje turističnih kmetij z možnostjo nastanitve, saj sta na preučevanem območju samo dve takšni kmetiji, in turističnih kmetij z drugo ponudbo, ki bi poleg gostinskih storitev ponujale še negostinski del. Tovrstnih turističnih kmetij, ki gostom poleg gostinskih in nastanitvenih možnosti omogočajo še mnogo drugih dejavnosti in aktivnosti, se namreč v zadnjem času pojavlja vedno več, saj želijo dlje časa zadržati goste na kmetiji in jim ponuditi celovitejšo storitev.
Ključne besede: Območje Upravne enote Gornja Radgona, turizem na podeželju, turistične kmetije, vinski turizem, zdraviliški turizem, sejemski turizem
Objavljeno: 07.10.2016; Ogledov: 459; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (7,76 MB)

10.
Razvoj turizma v mestih Gornja Radgona in Bad Radkersburg
Nina Šegula, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Razvoj turizma v mestih Gornja Radgona in Bad Radkersburg proučuje razvoj turizma in turistične ponudbe, naravne in kulturne dobrine turizma ter vrste turizma, ki so se razvile v obeh mestih. Glavni namen diplomskega dela je skozi komparacijo ugotoviti razlike in podobnosti v turistični ponudbi. Med raziskovanjem se je izkazalo, da je turizem zahtevna dejavnost, saj predvsem kakovost in lastnost turističnega proizvoda zadovolji potrebe in pričakovanja turistov. Od raziskovalnih metod so v diplomskem delu uporabljene deskriptivna in komparativna analiza podatkov iz primarnih in sekundarnih virov. Mesti ponujata raznoliko turistično ponudbo, tako da bi lahko medsebojno sodelovali in s tem privabili še več turistov. Na podlagi ankete je bilo ugotovljeno, da je osnovni motiv prihoda v mesto koriščenje turistične ponudbe, ki se med seboj razlikuje. V Gornji Radgoni je turistom zanimiva radgonska penina in kmetijsko-živilski sejem, v Bad Radkersburgu pa terme. Trditev: »Gornja Radgona je mesto sejma in penine.« lahko označim za resnično.
Ključne besede: turizem, Gornja Radgona, Bad Radkersburg, turistična ponudba
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 660; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (3,97 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici