| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava speletne strani za nepremičninske oglase
Žan Fogec, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj spletne strani za nepremičninske oglase. Spletna stran je namenjena posamezniku ali podjetju, ki svojih oglasov ne želi objavljati na nepremičninskih portalih, ampak želi imeti lastno spletno stran. Predstavili smo uporabo sodobnih tehnologij in orodij, ki se danes uporabljajo pri razvoju spletnih aplikacij, kot so HTML, CSS, JavaScript, Tailwind CSS, React JS, Gatsby in Strapi. Opisali smo tudi pomembnost optimizacije spletne strani in prikazali postopke za optimizacijo v Gatsbyju. Poleg tehnologij in orodij pa smo predstavili tudi, kako smo se lotili načrtovanja spletne strani. Pri načrtovanju smo zastavili jasne cilje, povezane z delovanjem in končnim videzom spletne strani. Na koncu smo spletno stran tudi analizirali in predstavili njene prednosti ter možne izboljšave.
Ključne besede: spletna stran, nepremičninski oglasi, Strapi, Gatsby, React JS, SEO
Objavljeno v DKUM: 20.09.2022; Ogledov: 181; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

2.
Primerjava in uporaba generatorjev statičnih spletnih strani na primeru DKUM : diplomsko delo
Timotej Cesar, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo primerjali prednosti in slabosti statičnih in dinamičnih spletnih strani. Primerjali smo tri generatorje statičnih spletnih strani ter z izbranim generatorjem Gatsby informativne podstrani iz spletne strani dk.um.si pretvorili v statične. Uporabili smo tudi dodatne tehnike optimizacije spletnih strani za spletne iskalnike in analizirali rezultate.
Ključne besede: statične spletne strani, dinamične spletne strani, generatorji statičnih spletnih strani, optimizacija spletnih strani za iskalnike, Gatsby, Jekyll, Hugo, ReactJS, JSX.
Objavljeno v DKUM: 22.11.2019; Ogledov: 618; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

3.
MODERNISTIČNI PRIPOVEDNI POSTOPKI V ROMANIH TOSTRAN RAJA IN VELIKI GATSBY F. SCOTTA FITZGERALDA
Aleksandra Bolčević, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se osredotoča na analizo modernističnih pripovednih postopkov v romanih Tostran raja in Veliki Gatsby avtorja F. Scott Fitzgeralda, ki je ameriški modernistični pisatelj. V svojih romanih je prikazoval razmere in družbo v začetku 20. stol., ki je bila deležna številnih sprememb. Konec 19. stol. in začetek 20. stol. so zaznamovala politična gibanja, razvoj znanosti in tehnologije, 1. svetovna vojna, množično priseljevanje in spremembe v družbi in kulturi. Pisatelji so iskali nov literarni slog, ki bi ustrezal novemu času in odražal spremembe 20. stol. Razvila se je nova literarna smer, imenovana modernizem. Namen magistrske naloge je bil, da na primerih romanov Tostran raja in Veliki Gatsby potrdimo tezo, da je Fitzgerald za prikazovanje zavesti literarnih likov uporabljal modernistične pripovedne postopke. Za analizo modernističnih pripovednih postopkov, vezanih na prvoosebno in tretjeosebno pripoved, je uporabljena teorija Dorrit Cohn. Iz analize je razvidno, da sta v romanu Tostran raja prevladujoča modernistična postopka citirani monolog in pripoved o zavesti lika. V romanu Veliki Gatsby pa prevladujeta pripoved o lastni zavesti lika in samocitirani monolog. Modernistični pripovedni postopki podajajo notranje misli literarnih likov in služijo za prikazovanje čustev in notranjih občutij literarnih likov. Z analizo jezika in karakterizacijo literarnih oseb je bilo ugotovljeno, da je v ospredju subjektivizem in individualizem, saj so pogoste besede in besedne zveze, ki opisujejo notranje občutje literarnih likov. Značaji literarnih likov prikazujejo spremenjene vrednote začetka 20. stol., pogubno moč denarja in krizo identitete. Ugotovljeno je bilo, da je Fitzgerald pogosto črpal teme in motive iz svojega življenja. Fitzgeraldova dela so še vedno zelo brana, saj je tematika romanov brezčasna, ker opisuje svet bogatih, povzpetništvo, moralno praznino, eksistencialne krize in neizživeto ljubezen.
Ključne besede: modernizem, modernistični pripovedni postopki, moderni roman, F. S. Fitzgerald, Tostran raja, Veliki Gatsby
Objavljeno v DKUM: 22.12.2014; Ogledov: 2623; Prenosov: 462
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

4.
Postmodern Elements in Luhrmann's Adaptation of The Great Gatsby
Nina Kresnik, 2014, diplomsko delo

Opis: The aim of this diploma thesis was to find postmodern elements in Luhrman’s film adaptation of F. Scott Fitzgerald’s novel The Great Gatsby. Since The Great Gatsby is a modernist novel, published in 1925 and the aim was to find postmodern elements in the movie adaptation, modernism and postmodernism are explained first. Then the novel with its content, themes, motifs and symbols is examined thoroughly in order to explain how postmodern elements in the movie make the novel’s story interesting for today’s generation. Finally the postmodern elements in the movie are examined and connected to the novel’s story, themes, motifs and symbols. I came to the conclusion that postmodern elements in the movie are the reason why the movie adaptation of the novel, published almost ninety years ago, is so interesting to today’s generation.
Ključne besede: modernism, postmodernism, The Great Gatsby, 1920s, postmodern elements in the movie, cinematic techniques, the music, the fashion.
Objavljeno v DKUM: 18.06.2014; Ogledov: 2903; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

5.
A comparative analysis of adjectives in the novel The Great Gatsby and the historical text A History of Women
Jasmina Romanić, 2011, diplomsko delo

Opis: The theme of this graduation thesis is a comparative analysis of adjectives in the novel The Great Gatsby and the historical text A History of Women. The purpose was to theoretically define and classify adjectives according to position, formation, grading, and semantic grouping; and to use this theory for a comparative analysis. Therefore, the main structure of theoretical part of the thesis is based on Biber’s Grammar of spoken and written English, and Blaganje’s Modern English Grammar. The principal object was to find out differences between adjectives in literary and non-literary texts, in this case between the novel The Great Gatsby and the historical text A History of Women. The results showed that in the selected sample of seven pages of both texts there are 51% more adjectives in The Great Gatsby than in A History of Women, and that in both texts attributive adjectives predominate. A History of Women has 1% more of attributive adjectives than The Great Gatsby. The research was carried out manually, while the statistical results are shown in graphs made by a computer. The methods used in thesis are the descriptive method and causal non-experimenting method.
Ključne besede: position of adjectives, formation of adjectives, grading of adjectives, semantic grouping of adjectives, a comparative analysis of adjectives in The Great Gatsby and A History of Women
Objavljeno v DKUM: 28.02.2012; Ogledov: 2828; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici