| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vgrajeni sistem za senzorje Interneta stvari z nabiranjem sončne energije
Luka Križanec, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje načrtovanje in izdelavo elektronskega vgrajenega sistema ki deluje kot senzor Interneta stvari, obenem pa se za električno delovanje poslužuje nabiranju sončne energije. Predstavljeno je delovanje Interneta stvari, delovanje sončnih celic, predstavljena pa je tudi ideja in realizacija o samooskrbi in menedžmentu z električno energijo. Elektronski sistem je izdelan iz napajalnega in krmilnega vezja, izdelan pa je tudi strežnik za Internet stvari ter uporabniški vmesnik, na katerem se prikazujejo meritve opravljene z elektronskim sistemom. Pri napajalnem delu vezja je opisano, kako izdelati vezje, katero bo spremljalo svoje stanje električne energije, kako lahko izkoristimo sončno energijo za polnjenje baterije in kako zagotovimo delovanje tudi ob prazni bateriji. Krmilni del vezja opisuje izdelavo krmilja, ki se poveže v internet, deluje kot naprava Interneta stvari, meri veličine iz senzorjev in le te pošilja preko interneta na strežnik. Opisani in prikazani so tudi algoritmi in grafi poteka za program. V zadnjem delu je opisana namestitev strežnika za Internet stvari, namestitev podatkovne baze, shranjevanje podatkov ter prikaz podatkov na uporabniškem vmesniku. Vsi deli so logično razdeljeni v posamezna poglavja, v katerih se iz grobega opisa spustimo do podrobnosti delovanja.
Ključne besede: Internet stvari, senzorji, MQTT, sončna energija, GPRS
Objavljeno: 23.11.2019; Ogledov: 393; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

2.
SLEDILNIK GPS/GPRS GOLOBA PISMONOŠA
Aljaž Golob, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je prikazan problem sledenja goloba pismonoše na njegovi poti ter razvoj sistema sledilnika goloba pismonoše. Sledilnik je izdelan s pomočjo razvojnega okolja Arduino ter spletnega razvojnega okolja za operacijski sistem Windows »WAMP server«. Sistem omogoča določanje položaja, hitrosti, nadmorske višine goloba pismonoše v realnem času. Vsi podatki se hranijo v podatkovni bazi ter jih nato prikažemo s pomočjo zemljevida na internetni strani.
Ključne besede: GPS, GPRS, golob pismonoša, MySQL, spletni strežnik, podatkovna baza
Objavljeno: 19.02.2015; Ogledov: 1541; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

3.
SLEDENJE VOZIL Z NAPRAVO GPS V APLIKACIJAH V OKOLJU .NET
Darjan Purg, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo preučili in predstavili globalni sistem določanja položaja, razvoj mobilnih omrežij, omrežje GPRS in standard NMEA 0183. Pridobljena teoretična znanja in praktične izkušnje pri programiranju smo nato aplicirali na praktičnem primeru, ko smo opisali in prikazali razvoj strežniške in uporabniške aplikacije, ki omogočata sledenje vozil s pomočjo naprave GPS. Aplikaciji smo razvili v okolju .NET, natančneje v programskem jeziku C#.
Ključne besede: sledenje vozil, GPS, razvoj mobilnih omrežij, GPRS, NMEA 0183, okolje .NET
Objavljeno: 20.12.2012; Ogledov: 1350; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (7,54 MB)

4.
DALJINSKI NADZOR KOMUNALNIH SISTEMOV
Jernej Dular, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje izvedbo daljinskega nadzora komunalnih sistemov z uporabo sodobnih rešitev (lokalno zajemanje podatkov s krmilniki, prenos podatkov prek omrežja GPRS v nadzorni center, prikaz v nadzornem sitemu, SCADA). V nalogi so predstavljeni GPRS-komunikacija, izdelava programa in vmesnika SCADA, ki omogoča pregled nad dogajanjem v obratovalnem objektu v realnem času in v primeru alarma. Hkrati je v diplomski nalogi opisana in predstavljena oprema, ki je bila uporabljena za komunikacijo pri izvedbi daljinskega nadzora.
Ključne besede: SCADA, WinCC, Step 7, Telecontrol Server Basic, GPRS, SIEMENS
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 1277; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (15,72 MB)

5.
SPREMLJANJE LOKACIJE VOZILA IN NJEGOVE STATISTIKE MOTORJA PREKO DLANČNIKA - STROJNI DEL
Matej Zorko, 2012, diplomsko delo

Opis: Delo podrobno predstavi razvoj prototipnega strojnega vmesnika za spremljanje lokacije vozila in njegove statistike motorja. Podrobno opiše strojne značilnosti, samo aplikacijo, uporabljena razvojna okolja in knjižice, vmesnike ter implementacije vseh protokolov, ki so potrebni za komunikacijo v takšnem sistemu. Sistem je zgrajen okrog ARM-ovega mikrokrmilnika Cortex-M3, ki podatke iz avtomobila pridobiva preko standardiziranega vmesnika OBDII. Sistem podatke obdela in jih posreduje dlančniku preko brezžične povezave Bluetooth, po mobilnem omrežju GPRS za sledenje vozilu v realnem času, jih beleži na spominsko kartico microSD ali posreduje po vmesniku USB.
Ključne besede: sledenje, GPS, Bluetooth, dlančnik, OBDII, mikrokrmilnik, ARM, Cortex-M3, GCC, OpenOCD, statistika motorja, GPRS, vgrajeni sistemi, C++, brezžična komunikacija, zajemanje podatkov, USB, VCP, microSD
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1736; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

6.
INTELIGENTNO POVEZOVANJE GOSPODINJSKIH APARATOV ZA ZMANJŠEVANJE STROŠKOV OBRATOVANJA
David Janota, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Živimo v času, kjer nas na vsakem koraku spremljajo okoljevarstvene omejitve in opozorila za zmanjšanje porabe električne energije tako v industriji kot tudi v gospodinjstvih. Današnja tehnologija nam omogoča, da na različne načine pripomoremo k zmanjšanju porabe električne energije in tako neposredno pripomoremo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. V diplomski nalogi je predstavljeno električno omrežje prihodnosti Smart Grid, katerega glavna značilnost je pridobivanje energije iz obnovljivih virov in v okviru te tehnologije smo za podjetje Gorenje d.d. tudi izdelali komunikacijski modul, ki omogoča dostop in komunikacijo z gospodinjskimi aparati preko brezžičnega mobilnega omrežja. Predstavljeno je podjetje E.ON in rešitve, ki jih ponujajo za zmanjšanje porabe energije. V okviru ekonomskega dela je bil predstavljen marketinški načrt za trženje izdelka, ki smo ga naredili in storitve obenem.
Ključne besede: ZigBee, GSM, GPRS, mikrokrmilnik LPC1768, Smart Grid, marketinški načrt, nov izdelek
Objavljeno: 14.09.2011; Ogledov: 1771; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

7.
ANALIZA UPRAVLJANJA IN VZDRŽEVANJA SISTEMA ENOTNE MESTNE KARTICE URBANA
Bojan Rožič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili sistem enotne mestne kartice (EMK) Urbana, ki ga je s pomočjo oddaje javnega naročila izpeljala Mestna občina Ljubljana. Ob predstavitvi sistema, postopka javnega naročila in razpisnih pogojev, bomo hkrati predstavili ter analizirali še upravljanje in vzdrževanje sistema. Opisali bomo predhodne sisteme, katere je nadomestil sistem EMK Urbana, kakor tudi sistem sam, od naročila projekta, do predaje sistema naročniku. Upravljanje in vzdrževanje sistema predstavlja osrednjo temo diplomskega dela, kjer bomo izpostavili najpogostejše tipe težav, ki so se pojavile tekom razvoja in testnega obdobja ter obdobja redne uporabe. Najpogostejše tipe težav bomo ovrednotili, da bo bralec dobil občutek glede porabljenega časa in zahtevnosti dela. S pomočjo dobljenih ocen bomo v zaključku diplomskega dela analizirali stroške upravljanja in vzdrževanja ter podali smernice za nadaljnji razvoj in morebitne izboljšave sistema EMK Urbana v prihodnosti.
Ključne besede: upravljanje, vzdrževanje, EMK, Urbana, RFID, GPRS, javno naročilo, stroški
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 1666; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (3,93 MB)

8.
Primerjava vidnejših telematskih sistemov sledenja vozil na slovenskem trgu : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Tomaž Rebec, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se začne s teoretično razlago osnovnih pojmov o glavnih skupnih lastnostih telematskih sistemov za sledenje vozil. Razumevanje pojmov telematski sistemi, satelitsko sledenje in GPRS-prenos podatkov je pogoj, da bi lažje razumeli način njihovega delovanja. Nadalje se delo podrobneje osredotoča na predstavitve nekaterih vidnejših telematskih sistemov sledenja in primerjave med njimi. Nato skušamo s SWOT-analizo ugotoviti prednosti in slabosti, priložnosti in grožnje telematskih sistemov. V dobljene rezultate vključimo tudi anketo, ki odraža razširjenost različnih sistemov na slovenskem trgu. Na koncu obširneje podamo smernice morebitnega razvoja in predstavimo potencialno uporabnost implementacij telematskih sistemov v različna okolja in vozne parke. Poslužujemo se različnih znanstveno-raziskovalnih metod; analitične, deskriptivne, komparativne metode in metode anketiranja.
Ključne besede: logistika, GPRS-prenos podatkov, satelitsko sledenje, telematski sistem
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 2355; Prenosov: 261
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

9.
PRENOVA INFORMACIJSKEGA SISTEMA ŠTETJA PROMETA
Igor Troha, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje prenovo informacijskega sistema štetja prometa na Direkciji Republike Slovenije za ceste (DRSC). Prenova temelji na uvedbi novih števcev prometa, ki za prenos podatkov uporabljajo tehnologijo GPRS (General Packet Radio Service). Prvi del je sestavljen iz teoretičnega dela in opisa elementov, ki so potrebni za štetje prometa. Sledi opis obstoječega stanja. Bistveno je peto poglavje, ki opisuje prednosti prenosa podatkov GPRS pred prenosom CSD (Circuit Switched Data), ki se je uporabljal do sedaj. Tako spoznamo prednosti in slabosti omenjenih tehnologij. V naslednjem poglavju je podan predlog prenove, v katerem predstavimo protokol IPsec (Internet Protocol Security), ki poleg zaščite omogoča tudi izgradnjo navideznega zasebnega omrežja. Opisana je tudi strojna in programska oprema, potrebna pri prenovi sistema. V zadnjem poglavju so opisani pogoji, ki jih mora za uspešno vzpostavitev novega sistema izpolnjevati izbrani mobilni operater.
Ključne besede: Informacijski sistem, Štetje prometa, GPRS, CSD, Zasebna navidezna omrežja
Objavljeno: 09.06.2010; Ogledov: 2268; Prenosov: 315
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

10.
UPORABA PRENOSA PODATKOV V MOBILNIH OMREŽJIH ZA POSLOVNE NAMENE
Boštjan Štih, 2010, diplomsko delo

Opis: Naloga opisuje sisteme, ki jih danes uporabljajo ponudniki mobilnih omrežij, njihov način delovanja, ključne parametre in lastnosti. Uporaba storitev paketnih podatkov se povečuje, saj z uvajanjem novih storitev, končni uporabniki potrebujejo višje hitrosti in izboljšanje kakovosti storitev, operaterji pa večje zmogljivosti sistema. Z razvojem HSPA — hitri paketni dostop, lahko operaterji ponudijo svojim končnim uporabnikom, dobre in zmogljive storitve, ki so konkurenčne drugim obstoječim sistemom za prenos podatkov. Razvoj HSPA, je razdeljen na HSDPA - hitri navzdolnji in HSUPA — hitri navzgornji paketni prenos podatkov. Z testi bo prikazano delovanje mobilnega omrežja pri uporabi paketnega prenosa podatkov. Vendar se razvoj nadaljuje z uvajanjem novih standardov, ki predvidevajo še večjo pretočnost podatkov in manjši zakasnitveni čas. Tako je združenje 3GPP standardiziralo novo tehnologijo LTE, ki bo predstavljen, skupaj z prvimi rezultati v testnem okolju.
Ključne besede: UMTS, HSPA, HSDPA, HSUPA, LTE, GPRS
Objavljeno: 10.05.2010; Ogledov: 1786; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici