| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
TEHNOLOGIJE ELEKTRONSKEGA CESTNINJENJA
Vesna Cimerman, 2010, diplomsko delo

Opis: Uvedba elektronskega sistema cestninjenja v državah članicah Evropske unije mora biti skladna z »Evropsko direktivo o interoperabilnosti elektronskih cestninskih sistemov v skupnosti«(EP, 2004). Vzpostavljen elektronski cestninski sistem temelji na načelu »uporabnik plača po uporabi«, kar pomeni, da sistem omogoča plačevanje cestnine glede na prevoženo razdaljo. To je najbolj pravičen sistem, v katerem vzdrževanje cest plačujejo uporabniki cest glede na dejansko uporabo. Evropska zakonodaja predlaga uporabo mikrovalovne tehnologije DSRC ali tehnologije za satelitsko določanje položaja (GNSS) z mobilno komunikacijo (GSM/GPRS). Pogoj za nemoteno in uspešno odvijanje prometa v Evropi je poenotenje tehnologij cestninjenja in obračunavanje cestnine med različnimi cestninskimi sistemi med članicami Evropske unije.
Ključne besede: elektronsko cestninjenje, cestninski sistem, DSRC mikrovalovna tehnologija, GNSS satelitska tehnologija
Objavljeno: 15.11.2010; Ogledov: 2599; Prenosov: 325
.pdf Celotno besedilo (6,63 MB)

2.
GNSS MONITORING V CESTOGRADNJI
Mateja Zlatinek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja trenutno stanje GNSS monitoringa, navigacijo s tehnologijo GNSS in opisuje GPS navigacijske instumente. Navigacijski sistemi običajno temeljijo na sprejemnikih GNSS. Geodetske metode so eden od možnih načinov za ugotavljanje stabilnosti geotehničnih objektov. Pričakovana velikost premikov določa potrebno natančnost določitve premikov, velikost objekta pa določa metodo geodetske izmere. V osnovi izbiramo med terestričnimi metodami in metodami GNSS. V nalogi so opisane tudi različne metode opazovanja premikov in deformacij, kot tudi instrumenti, ki jih uporabljamo pri opazovanju objekta samega. Drugi del diplomske naloge sestavlja praktični del, kjer sem opisala GNSS monitoring v cestogradnji na primeru viadukta Boršt 1.
Ključne besede: GNSS, monitoring, geodetske meritve, pomiki, deformacije
Objavljeno: 10.01.2011; Ogledov: 2494; Prenosov: 363
.pdf Celotno besedilo (4,57 MB)

3.
EKONOMSKI VIDIKI UPORABE GNSS TEHNOLOGIJE OD IDEJE DO GEODETSKEGA NAČRTA
Famany Conde, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem opisal GNSS tehnologijo, ki je nepogrešljivi člen pri raznoraznih geodetskih storitvah. Izpostavil sem ključne satelitske sisteme, njihovo sestavo in delovanje, ter predstavil proces nastajanja geodetskega načrta z uporabo GNSS tehnologije. Na primeru sem prikazal izmero točke testne GNSS mreže. V zadnjem delu naloge pa sem izvedel vrednostno analizo GNSS sprejemnikov.
Ključne besede: gradbeništvo, geodezija, GNSS, GPS, GLONASS, vrednostna analiza
Objavljeno: 16.09.2013; Ogledov: 1437; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

4.
VODENJE GRADBENIH STROJEV S POMOČJO GNSS OPREME IN VALORIZACIJA
Jure Lorenc, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V nalogi je predstavljeno trenutno stanje v GNSS in njegova sestava, nameni in cilji, ki jih želijo doseči v prihodnjih letih. Približano vodenje velikih gradbenih strojev s pomočjo GNSS opreme, razvoj in sestavni deli. Prav tako je del naloge namenjen laserjem za polaganje cevovodov. Predstavljena valorizacija opreme za buldožer, s pomočjo katere si lahko delno pomagamo pri odločitvi med ponudniki.
Ključne besede: GNSS, GPS, GLONASS, COMPASS, Galileo, vodenje strojev, laser, valorizacija, vrednostna analiza, referenčna postaja
Objavljeno: 08.09.2014; Ogledov: 811; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

5.
NAJNOVEJŠI GEODETSKI INSTRUMENTI IN VALORIZACIJA OPREME GLEDE NA KVALITETO
Nastja Irgolič, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V diplomski projektni nalogi sem opisala in predstavila najnovejšo geodetsko opremo in razvoj geodetske opreme v obdobju zadnjih petnajstih let. Pri tem sem posebej izpostavila razvoj tahimetrov, nivelirjev in GNSS opreme. Pri osnovni geodetski opremi, kot sta tahometer in nivelir sem predstavila avtomatizirane elektronske tahimetre povečane natančnosti in nivelirje povečane natančnosti. Izbrala sem tudi različne cenovne razrede elektronski nivelirjev in jih predstavila skozi vidik valorizacije in ekonomičnosti.
Ključne besede: geodezija, tahimeter, GNSS, nivelir, ekonomija, valorizacija, oprema
Objavljeno: 08.09.2014; Ogledov: 1208; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

6.
PRIMERJAVA RAZLIČNIH METOD IZMER VERTIKALNIH POMIKOV PRI OBREMENILNEM PREIZKUSU
Marko Žižek, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu sem predstavil geodetske meritve pri obremenilnem preizkusu. Glavni cilj magistrske naloge je predstaviti metode izmer, ki jih uporabljamo pri obremenilnem preizkusu, za izmero vertikalnih pomikov objekta. Podrobno so opisane ne-geodetske in geodetske metode izmer ter instrumenti, ki jih uporabljamo pri merjenju. Predstavljeni sta metodi niveliranja in sistem GNSS na konkretnem primeru in sicer gre za izvedbo obremenilnega preizkusa nadvoza Pekel. Izvedena je bila tudi hitra statična in hitra statična PP metoda na eni točki z namenom ugotavljanja možnosti zaznave spremembe višine sprejemnika in analize natančnosti določitve višine točke. V nalogi je prav tako predstavljena vrednostna analiza instrumentov niveliranja, ki smo jih uporabili pri obremenilnem preizkusu nadvoza.
Ključne besede: gradbeništvo, geodezija, vertikalni pomiki, obremenilni preizkus, niveliranje, GNSS metoda, vrednostna analiza, ...
Objavljeno: 23.10.2014; Ogledov: 1314; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

7.
Primerjava metode niveliranja in GNSS pri merjenju vertikalnih pomikov
Jernej Flajšman, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V diplomski nalogi smo najprej predstavili razvoj geodetske opreme od samega začetka udejstovanja geodezije v gradbeništvu. Opisali smo najuporabnejše geodetske metode za merjenje pomikov. Dve izmed teh metod smo izbrali in določili pomike na nadvozu nad avtocesto Lendava-Maribor v kraju Pekel. Ugotovili smo da ena izmed metod ni primerna za merjenje tovrstnih preizkusov.
Ključne besede: gradbeništvo, pomiki, geodezija, analiza, primerjava, niveliranje, GNSS
Objavljeno: 25.09.2015; Ogledov: 790; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

8.
Geodetski monitoring na osnovi gnss opazovanj na nestabilnih tleh
Andrej Drajzibner, 2017, magistrsko delo

Opis: Naloga predstavlja primer izvedbe geodetskega monitoringa z geološkimi raziskavami na nestabilnih tleh, združenega v praktičnem in teoretičnem delu. V prvem delu so opredeljene GNSS-metode za spremljanje premikov plazov, prikazane so tudi geološko-hidrološke raziskave. V vsakdanji praksi je uporaba globalnih navigacijskih sistemov in GNSS-metod izmere venomer pogostejša, saj so te preproste za uporabo. V primerjavi s klasičnimi terestričnimi metodami izmere v veliko primerih zagotavljajo hitrejšo in enostavnejšo geodetsko izmero. V drugem delu je prikazan praktičen primer izvedbe monitoringa na izbranem območju. V namen prikaza praktičnega primera so bile v sklopu terenskih raziskav izvedene geološko-geomehanske raziskave tal in GNSS-meritve. Na podlagi teh je bilo mogoče spremljati pomike tal v daljšem časovnem intervalu. Dobljeni rezultati so omogočili ocenitev karakteristik tal in velikosti pomikov, na osnovi katerih smo oblikovali mnenje stanja območja in opredelili možne sanacijske ukrepe.
Ključne besede: GNSS monitoring, geodetske meritve, pomiki, geološke raziskave
Objavljeno: 10.07.2017; Ogledov: 664; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (4,77 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
ANALIZA RAZLIČNO DOLGIH STATIČNIH GNSS OPAZOVANJ
Maja Tašner, 2016, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je bil primerjati opremo in metode izmere za GNSS-meritve in ugotoviti natančnost rezultatov glede na časovni interval, sprejemnik in vrsto efemeride. V prvem delu smo predstavili sistem GNSS in planiranje GNSS-izmere, ki smo ga izvedli z dvema različnima brezplačnima programoma ter primerjali z dejansko izvedbo izmere. V drugem delu je opisana obdelava GNSS-opazovanj in rezultati z analizo meritev. Statično GNSS-izmero smo izvedli s tremi različnimi sprejemniki v različnih časovnih intervalih. Meritve smo izvajali s sprejemniki Topcon Hiper Pro, Topcon Hiper V in Leica SR9500. Dobljene rezultate smo obdelali v programu Magnet Office Tools. Za vse sprejemnike smo izvedli analizo natančnosti koordinat glede na tip sprejemnika in glede na čas trajanja izmere. Za sprejemnik Topcon Hiper V smo pri 24h meritvi obdelali rezultate izmere še z rapid in final efemeridami ter preverili natančnost koordinat. Analiza glede na tip antene nam je pokazala, da novejši sprejemniki omogočajo kvalitetnejše meritve, saj sledijo tudi GLONASS-satelitom. Pri analizi časa trajanja izmere smo ugotovili, da se praviloma natančnost izboljšuje s podaljševanjem časa izmere meritve. Analiza glede na uporabo efemeride nam je pokazala, da so natančnejši rezultati pri uporabi končnih efemerid.
Ključne besede: geodezija, GNSS, efemeride, geometrija satelitov, natančnost
Objavljeno: 19.05.2016; Ogledov: 1132; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (5,66 MB)

10.
ANALIZA DOLOČITVE VIŠIN Z RAZLIČNIMI GEODETSKIMI METODAMI
Nataša Božić, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil primerjati opremo in metode izmere za GNSS-meritve in ugotoviti natančnost rezultatov. V prvem delu smo predstavili zgodovinski pregled tahimetrov in GNSS-metod. V drugem delu smo opisali uporabljeno opremo in metode izmere. Podrobneje smo opisali statično metodo GNSS-izmere, katera velja za najbolj natančno izmed vseh naštetih metod, saj pridobimo koordinate točk z nekaj milimetrsko natančnostjo. V tretjem delu je opisana obdelava GNSS meritev in rezultati z analizo meritev. Meritve smo izvajali s sprejemnikom Topcon Hiper V in elektronskim tahimetrom Leica TS50. Dobljene rezultate smo obdelali v programu Microsoft Office Excel, v katerem smo narisali grafe. Iz grafov smo dobili podatke, iz katerih smo izračunali povprečno višino in standardno deviacijo meritve. Pričakovali smo, da so meritve elektronskega tahimetra bistveno natančnejše od GNSS meritev, zato smo meritve tahimetra vzeli kot refenčne. Tako smo lahko še izračunali za koliko se z GNSS meritvijo približamo referenčnim meritvam. Analiza je pokazala, da povprečno odstopanje vseh GNSS meritev od referenčne vrednosti znaša 5,1 mm. Standardna deviacija meritev s tahimetrom znaša 0,0042 mm, s Topcon Hiper V pa 0,3570 mm. Tukaj govorimo o zelo visoki natančnosti, je pa potrebno prej preveriti za katere namene se bo ta določena višina uporabila in jo tudi temu primerno zaokrožiti. Ugotovili smo, da bi se praviloma natančnost GNSS-meritev s Topcon Hiper V instrumentom izboljšala z daljšim časom izmere.
Ključne besede: gradbeništvo, geodezija, GNSS, natančnost, tahimeter, višinomerstvo
Objavljeno: 15.09.2016; Ogledov: 657; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici