SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV LJUBEZNI NA VSEBINO EKSISTENCIALNE TEME V IZBRANIH ROMANIH FERIJA LAINŠČKA
Katja Peršak, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo analizira izbrane romane sodobnega slovenskega pisatelja Ferija Lainščka. Izbor temelji na vsebinski določnici, ki odbira dela z realistično zasnovano fabulo, od pisateljevih literarnih začetkov do najnovejših stvaritev. V teh romanih glavna literarna oseba, obremenjena z osamljenostjo, išče rešitve in odgovore na kompleksna eksistencialna vprašanja v sedanjosti in v razmerju do ljudi, ki jo obkrožajo. Za iskanje bivanjskega smisla se izkaže, da je odvisno od ljubezni oziroma zaljubljenosti. Ljubezenska tematika se ne manifestira izključno skozi razmerje moški-ženska, ampak se pojavlja tudi v obliki naklonjenosti oziroma ljubezni do bližnjega ali sorodnika. Za literarna dela Ferija Lainščka je tako značilna neločljiva povezanost eksistencialne teme z ljubezensko, saj slednja vpliva na reševanje bivanjske problematike pozitivno ali negativno, torej opravlja vlogo pomočnika ali nasprotnika. Ljubezenski zapleti stopnjujejo tempo dogajanja ali ga zavirajo oziroma pomagajo literarnim osebam ali jih ovirajo pri reševanju eksistencialne problematike. Izbrani romani iz Lainščkovega literarnega opusa, ki so v časovnem okviru izbranega strokovnega termina, vsebinsko in oblikovno ustrezajo definiciji sodobnega slovenskega romana, ki se pojavlja v obliki moderniziranega tradicionalnega romana.
Ključne besede: Feri Lainšček, sodobni slovenski roman, eksistencialna tema, vpliv ljubezni
Objavljeno: 22.08.2009; Ogledov: 2964; Prenosov: 330
.pdf Celotno besedilo (452,74 KB)

2.
Romi v izbranih romanih Ferija Lainščka
Barbara Galun, 2010, diplomsko delo

Opis: Feri Lainšček je Rome spoznal v otroštvu, saj so živeli v okolici njegovega doma, in v njihovi družbi je tudi odraščal. Že takrat ga je privlačila njihova drugačna kultura. V diplomskem delu sem prikazala, da so Romi res pomemben del Lainščkovega življenja in so pogosto navdih za njegovo ustvarjanje. Romsko drugačnost je prekmurski pisatelj mojstrsko upodobil v romanih Namesto koga roža cveti in Nedotakljivi: mit o Ciganih, Romi pa se kot stranske osebe pojavljajo tudi v nekaterih njegovih drugih romanih. Feri Lainšček prikaže romsko življenje brez idealiziranja, seznani nas z njihovim načinom razmišljanja in z njihovimi raznolikimi potmi ter nam tako približa to, s predsodki zaznamovano, skupnost.
Ključne besede: Feri Lainšček, Romi, romska problematika, stereotipi, etnična manjšina.
Objavljeno: 22.04.2010; Ogledov: 3083; Prenosov: 666
.pdf Celotno besedilo (539,34 KB)

3.
KRONOTOP V LAINŠČKOVI TRILOGIJI IN ROMANU DUŠANA ŠAROTARJA
Maja Kolmanič, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu z naslovom Kronotop v Lainščkovi trilogiji in romanu Dušana Šarotarja sta izpostavljena prostor in čas v vseh obravnavanih romanih, v nadaljevanju pa tudi vidnejše in bolj izpostavljene kategorije kronotopa, ki se v romanih pojavljajo. V prvem delu magistrskega dela je predstavljena teorija, ki vključuje različne avtorje in njihove poglede na prostor in čas v literarnih delih. Tudi tu so na podlagi ustrezne strokovne literature že izpostavljene posamezne kategorije kronotopa, ki so v nadaljevanju v obravnavanih romanih tudi analizirane. Drugi del torej izpostavlja prostor in čas v posameznem romanu, saj je pomembno izpostaviti dejstvo, kje in kdaj se romani dogajajo. Vsi, razen zadnjega iz Lainščkove trilogije, so namreč prostorsko umeščeni v svet ob Muri, v Mursko Soboto. Prav tako imajo vsi obravnavani romani še eno stično točko, to je tematika vojne, ki se pojavlja v vseh primerih, le da ni povsod izpostavljena v isti meri. Kot že omenjeno, so izpostavljene tudi posamezne kategorije kronotopa; iste v vseh romanih. Temu sledi še primerjava tega, kako se omenjene kategorije kronotopa udejanjajo v različnih romanih, hkrati pa tudi pri dveh različnih avtorjih.
Ključne besede: kronotop, Feri Lainšček, Dušan Šarotar, Mura, Murska Sobota, Beograd.
Objavljeno: 07.10.2015; Ogledov: 609; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

4.
Poetika izmikajoče se strukture
Miran Štuhec, 1997, izvirni znanstveni članek

Opis: Temeljno nasprotje, na katerem deluje celotna struktura kriminalističnega romana, je nasprotje med zločincem in detektivom. Prav to nasprotje pa je v Lainščkovem romanu Astralni niz kontaminiramo s tem, da zločinca enostavno ni in da tudi detektiv pričakovane vloge razkrivanja zločina ne opravlja. Roman je strukturiran po principu spiralastega zapleta, katerega posledica je odprtost: umori sicer so pojasnjeni, a en udarec astralnega ne izključuje drugega, tretjega itn. Tudi vse osebe so zato povezane v spiralasti tok ujetosti in usodne nemoči. Njihova vloga jih združuje na istem polu aktantske ravni in pomeni delovati kot medij-žrtev
Ključne besede: slovenska književnost, slovenska proza, kriminalka, Feri Lainšček, Astralni niz, literarne študije, 20. st.
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 478; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

5.
Grafična mapa Oroslan: alternativne umetniške prakse v Prekmurju v 80-ih letih
Nastja Skušek, 2017, diplomsko delo

Opis: Osrednja tema diplomskega dela je poskus orisa dogajanja na alternativni umetniški sceni osemdesetih let v Prekmurju. Osredotočila sem se predvsem na grafično mapo Oroslan, ki je nastala v okviru Kluba Mladih Murske Sobote. Glavno vlogo pri njenem nastanku so imeli Janez Balažic, Feri Lainšček in Milivoj Roš. Preko grafične mape je bila raziskana tudi širša alternativna kulturna scena Prekmurja v osemdesetih letih. Predstavljen je tudi oris alternativnega dogajanja drugod po Sloveniji, s poudarkom na Ljubljani, kot centru alternativne umetnosti osemdesetih let, Mariboru ter Slovenskih Goricah z okolico, ki sta v bližini Prekmurja in tako z njim delita določene skupne kulturne smernice. Zaradi slabe dokumentiranosti alternativnega umetniškega dogajanja v osemdesetih letih so bili v diplomskem delu uporabljeni predvsem primarni viri v obliki intervjujev in pričevanj nekdanjih članov Kluba Mladih, ki so sodelovali pri dotičnih projektih. Tudi dokumentirano slikovno gradivo v večji meri izhaja iz osebnih arhivov članov. Po pričakovanjih, poglobljen vpogled v dogajanje na umetniški sceni v Prekmurju v osemdesetih letih pokaže, da se je tudi tukaj vzpostavilo pestro alternativno umetniško dogajanje, katerega rezultat je nezanemarljivo število kvalitetnih umetniških produktov in dogodkov, ki so neposredno vplivali tudi na dogajanje v uradnih kulturnih ustanovah Murske Sobote.
Ključne besede: Oroslan, Klub Mladih Murska Sobota, alternativna umetnost, osemdeseta leta, Gledališče MI, Književna mladina Murska Sobota, Janez Balažic, Feri Lainšček, Milivoj Roš.
Objavljeno: 19.10.2017; Ogledov: 198; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (4,16 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici