| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 47
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje za zanesljivost v podjetju palfinger d. o. o. : magistrsko delo
Patrik Štrucl, 2023, magistrsko delo

Opis: V podjetju Palfinger d.o.o. so se pri velikih varjenih komponentah pojavljale napake, ki so jih zaradi velikosti in kompleksnosti le-teh našli šele pri kontroli oziroma dostavi. Za odpravljanje napak smo se posluževali metode Šest Sigma. Na podlagi reklamacij smo izvedli študijo za obdobje 15 mesecev, s katero smo ugotovili, da imajo teleskopske roke žerjavov največji potencial za izboljšave. Za namene te naloge smo izbrali teleskopske žerjave PTM600 ter na njih z metodo FMEA določili, katere kritične točke na izdelku je potrebno odpraviti. Za izboljšanje posameznih komponent smo spreminjali zasnovo komponent, pri čemer smo se posluževali tudi metode Poka Yoke.
Ključne besede: konstruiranje, zanesljivost, žerjav, Šest Sigma, FMEA, Poka Yoke
Objavljeno v DKUM: 24.08.2023; Ogledov: 245; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (2,66 MB)

2.
Oblikovanje in konstrukcija delovnega mesta za sestavo venturi adapterja na g1g170 ventilator : magistrsko delo
Dejan Pivk, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava načrtovanje, oblikovanje in konstrukcijo delovnega mesta na montažni liniji v podjetju ebm-papst d.o.o v Podskrajniku pri Cerknici. V podjetju so zaradi zahteve kupca sprejeli odločitev za montažo venturi ohišja na ventilator G1G170. V ta namen je bilo treba izdelati delovno mesto, na katerem bo mogoče čim hitreje in enostavneje opraviti sestavo venturi ohišja in ventilatorja. V prvem delu magistrske naloge je predstavljeno podjetje ebm-papst d.o.o., opisane so teoretične osnove načrtovanja, oblikovanja in konstrukcije delovnega mesta, podan pa je tudi pogled v obstoječe stanje linije. V nadaljevanju smo v okviru naloge zasnovali in predstavili novo delovno mesto, določili način pakiranja izdelka in delovno mesto umestili v proizvodnjo linijo. V zadnjem delu pa so predstavljene ugotovitve in zaključki.
Ključne besede: konstruiranje, montaža, FMEA, ergonomija
Objavljeno v DKUM: 09.09.2021; Ogledov: 745; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (8,32 MB)

3.
Načrtovanje procesa za proizvodno linijo gredi : diplomsko delo
Florijan Gačnikar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena postavitev in načrtovanje nove proizvodne linije gredi v podjetju GKN Driveline Slovenija. Poudarek je na tehnološki dokumentaciji, saj jo je treba prilagoditi procesu izdelave gredi. Zaradi visokih zahtev kupcev in konkurenčnosti na trgu je bilo treba pripraviti dokumentacijo v skladu z različnimi standardi podjetja in metodo za analizo možnih napak in njihovih posledic (FMEA). Moja naloga pri projektu je bila predvsem izdelava slikovnih planov za vse operacije, skupinska izdelava planov nadzora ter izdelava analize možnih napak in njihovih posledic za proces (PFMEA) na proizvodni liniji gredi. Poleg tega sem skonstruiral in pripravil nekaj procesnih komponent, pomagal pa sem tudi pri pisanju krmilnih programov in nadzoru delavcev pri procesu izdelave gredi. S svojim delom sem pripomogel k hitrejši pripravi procesa za serijsko proizvodnjo in hkrati potrdil zastavljeno tezo, saj smo z osvojitvijo procesa novega proizvoda dosegli konkurenčnost na trgu in s tem pridobili nova delovna mesta.
Ključne besede: gred, proizvodna linija, tehnološka dokumentacija, metoda FMEA
Objavljeno v DKUM: 16.03.2021; Ogledov: 934; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (5,37 MB)

4.
Tveganje pri razvoju novega izdelka : diplomsko delo
Jure Kocbek, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj novega izdelka kot projekt, pri katerem nastajajo določena tveganja. Zagotavljanje kakovosti je ena izmed najpomembnejših lastnosti pri razvoju izdelka, zato se uporabljajo preventivne metode za preprečevanje napak in zagotavljanje kakovosti. Opisana je metoda FMEA in Ishikawa diagram oziroma diagram ribje kosti. Predstavljeni so tudi rezultati izvedbe metode FMEA in diagrama ribje kosti.
Ključne besede: razvoj novega izdelka, konstrukcijska FMEA, procesna FMEA, Ishikawa diagram
Objavljeno v DKUM: 20.09.2019; Ogledov: 1412; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

5.
Uvajanje pristopa 6-sigma za izboljšanje kakovosti procesov v podjetju Plastika Skaza, d.o.o. : magistrsko delo
Blaž Ojsteršek, 2019, magistrsko delo

Opis: Obvladovanje kakovosti v proizvodnih in storitvenih podjetjih je zelo kompleksna naloga, saj potrebujemo celovit pristop k organizaciji, načrtovanju, vodenju in nadzoru vseh procesov. Eden od učinkovitih sodobnih pristopov k vodenju kakovosti je pristop »6-sigma«, ki je predstavljen v magistrski nalogi. Z uvedbo omenjenega pristopa smo želeli povečati učinkovitost oddelka kakovosti. Cilj magistrskega dela je prikazati, kako pristop 6-sigma vpliva na zmanjšanje neskladij, reševanje težav v proizvodnih procesih in vodenje analiz meritev. Pridobljene analitične podatke smo uporabili za spremljanje kakovosti proizvodnih procesov in strojev. S snovanjem primerne baze podatkov in uporabo pristopa 6-sigma bomo slabe vzorce odkrivali predčasno in s tem zmanjšali neskladja z zahtevami naših kupcev.
Ključne besede: 6-sigma, FMEA, DMAIC, PDCA, nadzor procesov.
Objavljeno v DKUM: 06.06.2019; Ogledov: 1381; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

6.
Uporaba FMEA - pristopa pri procesu brizganja termoplastov : magistrsko delo
Ervin Vičič, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je prikazana uporaba FMEA-metode na snovanju proizvodnega procesa brizganja termoplastov za dan izdelek. V FMEA-analizi je pozornost posvečena iskanju možnih oblik napak, njihovih posledic, vzrokov za dane oblike napak in predlogov izboljšav, ki bodo odpravile ali vsaj zvišale njihovo verjetnost za doseganje kakovostnega proizvodnega procesa. Pri tem so se izvedle računalniške simulacije polnjenja s pomočjo računalniškega simulacijskega programa – Autodesk Moldflow Adviser. Glavni namen magistrske naloge je ustvariti splošen model FMEA-analize proizvodnega procesa brizganja termoplastov, ki bi se v prihodnje uporabljal za akumulacijo informacij v bazo inženirskega znanja pri načrtovanju proizvodnega procesa podobnih izdelkov.
Ključne besede: FMEA-metoda, snovanje, proces brizganja termoplastov, Moldflow
Objavljeno v DKUM: 30.05.2019; Ogledov: 1584; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

7.
Opportunities for the applications of FMEA Model in logistics processes in Bulgarian enterprises
Maria Vodenicharova, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: The article explores the use of FMEA method in the logistics processes in manufacturing plants in Bulgaria. The surveyed enterprises have a system ISO 9001 and apply different methods of analysis and assessment of logistics processes. The purpose of this study is to present a model for improving the reliability of logistics processes through the FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) method. An inquiry among 14 organizations in the implementation of FMEA was conducted. The results show that FMEA is not used for assessment in logistics processes and provides useful insights for decision-making to improve the reliability of supply. A framework based on the survey is presented for determining the reliability of logistics processes in manufacturing plants. The study demonstrates the applicability of the method in logistics processes and the role FMEA can play in assessing logistics processes.
Ključne besede: failure mode effects and analysis (FMEA), logistics process, quality
Objavljeno v DKUM: 17.11.2017; Ogledov: 1852; Prenosov: 485
.pdf Celotno besedilo (247,27 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Razvoj kazalnikov kakovosti v pljučni kirurgiji
Aleksandra Jerič, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrsko delo obravnava razvoj kazalnikov kakovosti v zdravstveni negi pljučne kirurgije. V delu smo z različnimi orodji managementa kakovosti prikazali sistem za razvoj kazalnikov kakovosti, s katerimi lahko spremljamo uspešnost in učinkovitost procesa zdravstvene nege pacienta pri operaciji pljuč. V empiričnem delu smo s SIPOC metodo in procesnim modelom opisali klinično pot pacienta pri operaciji pljuč. Popis procesa zdravstvene nege pacienta pri operaciji pljuč smo analizirali z analizo možnih napak in njihovih posledic – FMEA metoda. S pomočjo strokovne literature ter strokovnega zdravstvenega delavca smo identificirali možne napake, katere se v procesu zdravstvene nege lahko pojavijo. Z analizo anketnega vprašalnika smo za vsako napako z izračunanim povprečjem pridobili tri faktorje. Prvi faktor je verjetnost nastopa napake, drugi je teža napake in zadnji verjetnost odkritja napake. Zmnožek teh nam poda skupno tveganje potencialnih napak oziroma indeks pomembnosti napake (IP). S Pareto diagramom smo pridobili pet potencialnih napak, katere skupaj predstavljajo 21,82 % vseh indeksov pomembnosti. Kar pomeni, da pojav teh petih napak predstavlja najvišje tveganje pri izvajanju kakovostne zdravstvene nege pacienta pri operaciji pljuč. Za vsako izmed petih napak z najvišjim indeksom pomembnosti smo izpeljali naslednje kazalnike kakovosti: • Število alergijskih reakcij na zdravila / 200 pljučnih operacij • Številno napak pri izpolnjevanju dokumentacije / 200 pljučnih operacij • Številno nepopolnih premedikacij zaradi nedosledno izpolnjenega temperaturnega lista / 200 pljučnih operacij • Število nedoslednih diagnoz, katerih posledica ja nepopolna anamneza pacienta / 200 operacij • Število pacientov s pnevmotoraksom zaradi lastne odstranitve drenaže / 200 pljučnih operacij Poudariti moramo, da je za zdravstvene ustanove pomembno, da kakovost svojih storitev neprestano spremljajo in izboljšujejo. Predlagamo, da torakalne klinike stalno spremljajo kazalnike kakovosti, pridobljene v tem delu. V primeru spremembe procesa nege predlagamo, da kazalnike kakovosti prenovijo po sistemu, ki je prikazan v tej nalogi. Ob enem pa je prikazan sistem za razvoj kazalnikov kakovosti, primeren tudi za vse ostale procese, ki se odvijajo v zdravstveni negi.
Ključne besede: Kakovost v zdravstvu, Kazalniki kakovosti, Kazalniki kakovosti v zdravstvu, FMEA metoda
Objavljeno v DKUM: 05.09.2017; Ogledov: 1489; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

9.
Uporaba metode TRIZ pri projektu razvoja novega izdelka
Andrej Oprčkal, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je preučiti projekt razvoja novega izdelka s pomočjo različnih metod. Na začetku je na splošno opisan potek projekta, v nadaljevanju pa so teoretično obravnavane različne metode za iskanje idej in nadaljnji razvoj izdelkov (QFD, TRIZ in FMEA analiza). Poudarek je na preučevanju tiste faze projekta, kjer projektna ekipa išče tehnične rešitve, torej ustvarja, inovira in odpravlja kontradikcije, ki se pojavijo. Predstavljen je tudi celoten potek razvoja izdelka od iskanja ideje in načrtovanja ter vse do končne rešitve s poudarkom na analizi metode TRIZ.
Ključne besede: razvoj izdelka, projekt, TRIZ, QFD, FMEA, inoviranje, ustvarjanje, metode, standardne rešitve
Objavljeno v DKUM: 05.09.2017; Ogledov: 1793; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

10.
Konceptna in procesna FMEA v industrijskih podjetjih
Tadej Zavernik, 2017, diplomsko delo

Opis: Zahteve današnjega trga vključujejo certificiranost podjetjih v različnih standardih kakovosti z namenom zagotovitve plasiranja kakovostnih izdelkov na trg. Zato morajo podjetja uvesti in uporabljati preventivne metode zagotavljanja kakovosti, s pomočjo katerih predvidijo in preprečijo morebitne napake in s tem dosežejo ustrezno kakovost izdelkov in zanesljivost procesov. Ena izmed teh metod je analiza možnih napak in njihovih posledic – FMEA. V diplomski nalogi je opisana metoda FMEA s poudarkom na konceptni in procesni FMEA. Predstavljen je razvoj metode skozi zgodovino, pomen in prednosti uporabe metode v praksi, uvajanje ter stroški uvajanja metode v podjetja, konceptna in procesna FMEA ter postopek izvedbe metode, podkrepljen z primeroma iz prakse.
Ključne besede: Metoda FMEA, Konceptna FMEA, Procesna FMEA
Objavljeno v DKUM: 04.09.2017; Ogledov: 1707; Prenosov: 377
.pdf Celotno besedilo (4,97 MB)

Iskanje izvedeno v 7.65 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici