| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Societas Privata Europea : diplomske naloge
Dušan Pšeničnik, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: pravo družb, Evropska zasebna družba, diplomske naloge
Objavljeno: 27.07.2009; Ogledov: 2167; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (398,74 KB)

2.
EVROPSKA ZASEBNA DRUŽBA (SOCIETAS PRIVATA EUROPAEA) IN PRIMERJAVA Z DRUŽBO Z OMEJENO ODGOVORNOSTJO PO ZGD-1
Maša Judar, 2011, diplomsko delo

Opis: Bistvo gospodarskih družb je opravljanje določene dejavnosti z namenom pridobivanja dobička na trgu. Izbira gospodarske oblike je popolnoma v domeni nosilcev kapitala, seveda v okviru zakonsko določenih statusnih oblik v katerih se lahko gospodarske družbe organizirajo in za katere velja numerus clausus. Družbo z omejeno odgovornostjo poznamo od leta 1892, ko jo je s sprejetjem nemškega nGmbHG, ustvaril nemški zakonodajalec. Gre za privlačno obliko, ki družbenikom omogoča ustanovitev z relativno nizkim osnovnim kapitalom in hkrati omejuje tveganje ob morebitnem neuspehu le na višino vloženega kapitala. Societas Privata Europaea predstavlja nadnacionalno obliko družbe z omejeno odgovornostjo in je zanimiva pridobitev za tista mala in srednje velika podjetja, ki delujejo oziroma želijo delovati v mednarodnem okolju. Tako bodo nosilci kapitala imeli možnost ustanoviti družbo v vsaki državi članici Evropske Unije pod enakimi, poenostavljenimi pogoji in v enotni obliki, skladno s skupno zakonodajo. Zdajšnja ureditev namreč predvideva ustanavljanje hčerinskih podjetij v skladu z nacionalnimi predpisi, kar predstavlja veliko oviro malim in srednje velikim podjetjem. Diplomsko delo se osredotoča na predstavitev temeljnih značilnosti Societas Privata Europaea (Evropske d.o.o.) in iskanje vzporednic ter razlik s primerljivo pravnoorganizacijsko obliko po slovenskem pravu, družbo z omejeno odgovornostjo.
Ključne besede: Societas Pirvata Europaea, Evropska zasebna družba, Evropska d.o.o., Družba z omejeno odgovornostjo
Objavljeno: 17.06.2011; Ogledov: 3142; Prenosov: 460
.pdf Celotno besedilo (478,49 KB)

3.
Iskanje novega zagona evropske zasebne družbe
Renato Kenda, 2016, diplomsko delo

Opis: Mala in srednje velika podjetja igrajo ključno vlogo pri izgradnji stabilnega in učinkovitega evropskega notranjega trga. Z namenom olajšanja ustanavljanja in poslovanja malih in srednje velikih podjetij, ki delujejo na trgu Evropske unije, je leta 2008 Evropska komisija predstavila predlog Uredbe o statutu evropske zasebne družbe. Kljub temu, da je predlog uvedel pomembne spremembe, ki bi korenito izboljšale položaj malih in srednje velikih podjetij na trgu Evropske unije, so razhajajoča mnenja med državami članicami preprečila sprejetje Statuta o evropski zasebni družbi. Ker potreba po evropski gospodarsko-statusni obliki, ki bi izboljšala položaj malih in srednje velikih podjetij na trgu EU, še zmeraj obstaja, avtor v diplomskem delu raziskuje, če so v evropskem prostoru še zmeraj prisotne iniciative, ki bi lahko ponovno postavile predlog Uredbe o statutu evropske zasebne družbe na agendo Evropske komisije. Diplomsko delo sistematično predstavlja ključne elemente in različne vidike predloga Uredbe o statutu evropske zasebne družbe in morebitnih alternativ, ter postopno vodi do sklepa, da bodo posamične, čeprav močne pobude, le s težavo presegle politična in kulturna nesoglasja, ki so vodila do neuspeha prvotnega predloga.
Ključne besede: Evropska zasebna družba, evropski notranji trg, mala in srednje velika podjetja, enoosebna evropska zasebna družba.
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 930; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (776,49 KB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici