| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje in numerična analiza nadstreška za teraso
Jan Marin, 2020, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela je prikazan potek konstruiranja aluminijastega nadstreška za teraso. Najprej je opisan problem, ki ga obravnavamo in postavljen zahtevnik. Naslednji korak je konstruiranje nadstreška, ki zadovolji zahtevniku in opis poteka montaže. Za tem sledi preračun obremenitev, opis postopka numerične analize po metodi končnih elementov in v zaključku vrednotenje rezultatov.
Ključne besede: nadstrešek, terasa, konstruiranje, Evrokod, numerična analiza
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 172; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

2.
Potresna analiza armiranobetonskega objekta s prikazom uporabe metode načrtovanja nosilnosti
Rok Murko, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava potresno analizo armiranobetonskega objekta s prikazom uporabe metode načrtovanja nosilnosti. Torzijsko podajni konstrukcijski sistemi izkazujejo nepredvidljivost pri odzivu na potresno obtežbo, pri čemer je treba dodatno paziti, da zagotovimo ustrezno globalno varnost konstrukcije. Potresna analiza obravnavanega objekta je izvedena z linearno elastičnim prostorskim modelom z uporabo modalne analize s spektri odziva. Za izvedbo analiz smo uporabili programski orodji Dlubal RFEM in Radimpex Tower ter rezultate med seboj tudi primerjali. Posebno pozornost smo namenili ustreznemu modeliranju konstrukcije. Ob koncu zaključku smo izvedli projektiranje z uporabo metode načrtovanja nosilnosti in prikazali detajliranje posameznih konstrukcijskih elementov, s katerimi zagotovimo, da se konstrukcija ne poruši tudi pri močnejšem potresu. Analize in projektiranje smo izvedli po standardih Evrokod.
Ključne besede: potresna analiza, armiran beton, metoda načrtovanja nosilnosti, modalna analiza, linearna elastična analiza, Evrokod, duktilnost, RFEM, Tower
Objavljeno: 28.09.2018; Ogledov: 1154; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (4,89 MB)

3.
4.
ANALIZA "SHEAR LAG" EFEKTA NA NAKNADNO PREDNAPETI BETONSKI PLOŠČI Z NOSILCI
Jasna Kruškić, 2016, magistrsko delo

Opis: V analizi konstrukcij »shear lag« upoštevamo z modeliranjem efektivne širine pasnice. V magistrski nalogi je analiziran »shear lag« efekt na naknadno prednapeti monolitni plošči z nosilci. Obravnavani so tudi nekateri aspekti modeliranja in izračuna prednapete plošče z nosilci. Analizirane so normalne napetosti v plošči v smeri x-osi in narejena je primerjava vrednosti efektivnih širin, dobljenih z računalniško analizo na MKE-modelu, ob variiranju različnih parametrov, ki lahko vplivajo na »shear lag« efekt, z efektivno širino, določeno s pomočjo izrazov standarda Evrokod 2. Ocenjevana je upravičenost upoštevanja »shear lag«-a z modeliranjem efektivne širine določene po Evrokod 2 v primeru prednapete plošče z nosilci majhne togosti. Izkaže se, da je upoštevanje »shear lag«-a z modeliranjem efektivne širine v tem primeru precej konzervativen pristop.
Ključne besede: »Shear lag« efekt, Evrokod 2, prednapenjanje, prednapeta plošča, T-prerez, efektivna širina, nevtralna os, MKE, modeliranje, kinematične vezi
Objavljeno: 03.01.2017; Ogledov: 1322; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (4,88 MB)

5.
Trdnostni preračun skladiščnega regala
Rene Repina, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema trdnostni preračun skladiščnega regala po smernicah Evrokod standardov. Zaradi omejitve diplomske dela, je obravnavan le en steber skladiščnega regala. Določene so projektne vrednosti obremenitev. Izbran je razred in izračunana je ustreznost profilov na določene obremenitve. Napetosti, ki nastopijo na konstrukciji so preračunane po analitični metodi in po metodi končnih elementov. Izračunan je tudi poves konstrukcije. Ugotovili smo, da je konstrukcija ustrezna.
Ključne besede: Skladiščni regal, trdnostni preračun, Evrokod standardi, metoda končnih elementov
Objavljeno: 22.12.2016; Ogledov: 1470; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

6.
Dimenzioniranje montažnih konstrukcij iz aluminija
Luka Lah, 2016, magistrsko delo

Opis: Dimenzioniranje aluminijastih konstrukcij, ki so izpostavljene zunanjim vplivom, je proces, pri katerem je potrebno upoštevati standarde, hkrati pa tudi pravila oblikovanja in dimenzioniranja konstrukcij. Podjetje Kreal, ki proizvaja osnovne elemente za sestavo takih konstrukcij, se s tem problemom srečuje vsakodnevno. V okviru magistrske naloge je bil za potrebe podjetja narejen preračun, s katerim so bili določeni zunanji vplivi s pomočjo standardov SIST EN-1991-1, ki vsebujejo napotke in pravila za določitev obtežb. Za lažjo in hitrejšo določitev obtežb je bil izdelan tudi uporabniški vmesnik za generiranje obtežb. Na podlagi obtežb pa je bila v programu Scia engineer narejena trdnostna analiza paviljona. Obstoječa konstrukcija je bila optimirana in dimenzionirana v skladu z zahtevami. V magistrskem delu se je mogoče srečati s preračuni na podlagi standardov, s trdnostnimi analizami po metodi MKE in z dimenzioniranjem konstrukcij iz aluminijevih zlitin. Uporabniški vmesnik in parametričen model konstrukcije pa omogočata hitro in enostavno določitev nosilnosti paviljona.
Ključne besede: lahke konstrukcije, dimenzioniranje, obtežbe, Evrokod, uporabniški vmesnik
Objavljeno: 05.12.2016; Ogledov: 779; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (4,32 MB)

7.
VPLIV MODELIRANJA STAVBE NA VELIKOST PROJEKTNIH TORZIJSKIH UČINKOV
Urška Horvat, 2016, diplomsko delo

Opis: Bistvo diplomskega dela je bila primerjava računskih modelov konstrukcije, predvsem v smislu opazovanja vpliva modeliranja konstrukcije na velikost projektnih torzijskih učinkov. Zanimalo nas je, kako modeliranje torzije vpliva na izračun nihajnih časov, ter posledično na izračun projektnih potresnih sil in posledično tudi pomikov. Analizo z različnimi modeli in primerjavo rezultatov smo izvedli na primeru enostavne dvoetažne stavbe. Aktualni standard EN 1998-1:2006 pri potresni analizi objekta dovoljuje poenostavitve, ki so odvisne od pravilnosti konstrukcije (tlorisna pravilnost konstrukcije in pravilnost po višini). Tako je za tlorisno pravilne konstrukcije, kot je bila obravnavana konstrukcija, dovoljena uporaba poenostavljenih ravninskih modelov, kjer s posrednim načinom (faktor ) modeliramo učinke torzije. Poleg ravninskega modela smo zaradi primerjave rezultatov izvedeli še analize za dva prostorska modela. Primerjava vseh period ravninskih in prostorskih modelov direktno ni možna, saj pri prostorskih dodatno nastopijo nihajni časi, ki pripadajo torzijskemu nihanju (pri ravninskih jih ni), zato smo primerjave rezultatov omejili na prva dva direktno primerljiva nihajna časa. Odstopanja med modeli (predvsem pri pomikih) so posledica različnih načinov modeliranja. Pomembna ugotovitev, ki sledi iz rezultatov, se nanaša na premik masnega središča, za katerega nam EC8 predpisuje, da ga moramo premakniti za naključno ekscentričnost. Rezultati so namreč pokazali, da premik masnega središča ne vpliva bistveno na nihajni čas, temveč predvsem na nihajne oblike. Tako v modelu za določitev nihajnih časov ni potrebno modelirati ekscentričnosti ampak zgolj v modelu za določitev posledic sile F_b.
Ključne besede: potresno inženirstvo, potresna odpornost, Evrokod 8, torzija stavb, pravilne konstrukcije, ravninski model, tridimenzionalni model, toga diafragma, SAP2000
Objavljeno: 10.10.2016; Ogledov: 1581; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (4,03 MB)

8.
PROJEKTIRANJE OBJEKTA DRAVSKI VRT
Gregor Šprohar, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu prikazujemo statični izračun večetažne stavbe Dravski vrt v Mariboru, po veljavnih evropskih standardih Evrokod, kot prikaz pridobljenih študijskih znanj v povezavi s praktičnim delom. Objekt Dravski vrt je zasnovan kot večetažna stanovanjska zgradba z dvema kletnima etažama. Nosilni konstrukcijski elementi stavbe so sestavljena iz armiranobetonskih monolitnih plošč, armiranobetonskih sten, stebrov in opečnih zidov. Za analizo konstrukcije smo upoštevali vse vplive na konstrukcijo, ki v življenjskem obdobju stavbe delujejo na konstrukcijo. Za vse vplive, ki v življenjskem obdobju delujejo na konstrukcijo objekta, smo izvedli podrobne analize za vpliv potresa, snega, vetra ter koristne obtežbe. Podrobneje smo prikazali projektiranje osnovnih elementov nosilne konstrukcije objekta. S pomočjo računalniškega programa Tower [16] smo izračunali potrebne vrednosti obremenitev na konstrukcijo, za potrebe dimenzioniranja konstrukcijskih elementov.
Ključne besede: gradbeništvo, projektiranje, armirani beton, evrokod standardi, statična analiza, armaturne risbe
Objavljeno: 14.07.2016; Ogledov: 1114; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

9.
DOLOČANJE ETAŽNIH SPEKTROV POSPEŠKOV GRADBENIH KONSTRUKCIJ
Matjaž Vrbek, 2016, magistrsko delo

Opis: Vrednost gradbene konstrukcije (t.i. primarne konstrukcije) pogosto predstavlja manjši delež celotne investicije, preostanek pa predstavljo vgrajeni nekonstrukcijski elementi in oprema (t.i. sekundarna konstrucija). Kljub tako velikemu deležu se opremi v splošnem posveča majhna pozornost pri projektiranju, približni postopki, ki so v veljavi v predpisih, pa so zelo netočni in posledično neprimerni. Eden izmed načinov, s katerim lahko ocenimo vpliv potresa na opremo, so etažni spektri pospeškov. Zaradi prezahtevnega točnega postopka v inženirski praksi, ki vključuje uporabo analize časovnega odziva, se bomo v magistrskem delu osredotočili na približno metodo, imenovano direktna metoda za izračun etažnih spektrov pospeškov, ki sta jo razvila Vukobratović in Fajfar. Metoda je uporabna tako za sisteme z eno prostostno stopnjo kot tudi z več prostostnimi stopnjami, upoštevamo pa lahko tako linearni kot tudi nelinearni odziv gradbene konstrukcije. Kljub enostavnosti postopka, ki uporablja zaključene izraze, daje metoda zadovoljive rezultate in je tako primerna in uporabna za vsakdanjo inženirsko prakso.
Ključne besede: potresna analiza, potres, Evrokod 8, spekter odziva, etažni spekter pospeškov, oprema
Objavljeno: 06.05.2016; Ogledov: 1180; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (57,50 MB)

10.
DETAJLIRANJE ARMATURE
Matej Simrajh, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskemu delu so prikazana pravila detajlranje armature in postopek detajliranja armature nekaterih najpogostejših armiranobetonskih konstrukcijskih elementov. Pri detajliranju armature moramo upoštevati pravila in priporočila, tako teoretična kot tudi praktična. Pravila detajliranja so povzeta po SIST EN 1992-1-1: 2005, EN_ISO_17660-1:2006 in literaturi o detajliranju armature.
Ključne besede: armirani beton, armatura, detajliranje armature, Evrokod 2
Objavljeno: 17.04.2015; Ogledov: 1681; Prenosov: 970
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici