| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Ekološka živila v kuhinjah javnih zavodov na območju zgornjega Podravja
Špela Belec, 2023, diplomsko delo

Opis: Ekološko kmetijstvo pridela visoko kakovostno in varno hrano, prispeva pa tudi k zagotavljanju javnih dobrin ter k ohranjanju in varovanju celotnega okolja. Ekološka živila postajajo vedno pomembnejši del v svetovnem prostoru, saj potrošniki dajejo vedno več poudarka na kakovost hrane. V šolah in vrtcih so se po nekaterih državah ekološka živila že uveljavila, v Sloveniji pa na tem področju še rastemo. Namen diplomskega dela je, da se v javnih zavodih spremeni poznavanje ekoloških živil in poveča uporaba le teh v prehrano zaposlenih in uporabnikov. Razloga, za kaj ne vključujejo ekološke hrane v jedilnike, sta v večini bila visoka cena in pomanjkanje ponudnikov. Uporabniki v javnih zavodih v večini podpirajo uporabo ekoloških jedi, prav tako pa tudi organizatorji prehrane menijo, da so uporabniki zelo zadovoljni, saj jim je pomemben zdrav način prehranjevanja in boljši okus. Ker si odgovorni za nabavo prehrane želijo, da bi bilo več ozaveščanja na tem področju, predlagamo več izobraževanj, medsebojnih sodelovanj tudi z drugimi državami in večjo strokovno pomoč.
Ključne besede: Ekološko živilo, javni zavod, organizator prehrane, zeleno javno naročanje, certifikacija.
Objavljeno v DKUM: 06.10.2023; Ogledov: 514; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

2.
ANALIZA PONUDBE EKOLOŠKEGA TURIZMA V SLOVENIJI NA PRIMERU EKOLOŠKE TURISTIČNE KMETIJE
Aleš Ekselenski, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem seminarju smo predstavili značilnosti ekološkega turizma in značilnosti ekološko pridelane in predelane hrane. Kot primer ekološke turistične kmetije v Sloveniji smo si izbrali ekološko turistično kmetijo Ramšak, katero smo tudi podrobneje predstavili in opisali kako poslujejo in delujejo in kakšne zahteve morajo kot kmetija izpolnjevati, da so lahko ekološka turistična kmetija. Namen diplomskega seminarja je bil pripraviti spisek priporočil za ukrepe ekološkega managementa in s pomočjo ankete ugotoviti, ali so ekološke turistične kmetije te ukrepe pripravljene izvajati. Ugotovili smo, da nekatere ukrepe na določenih ekoloških turističnih kmetijah že izvajajo, hkrati pa smo ugotovili tudi, da določenih ukrepov ne izvajajo, sodeč po anketi pa bi ti ukrepi nekaterim ekološkim turističnim kmetijam koristili. Ugotovili smo tudi, da ekoturizem še vedno premalo promovirajo in, da ljudje še vedno dokaj malo poznajo prednosti ekološkega turizma, saj je lahko ekološki turizem velika priložnost za razvoj slovenskega turizma.
Ključne besede: Turizem, ekološki turizem, dolinski svet Solčave, Logarska dolina, Evropska destinacija odličnosti, ekološki management, kulturna dediščina, ekološka turistična kmetija Ramšak, ekološko živilo.
Objavljeno v DKUM: 25.01.2011; Ogledov: 4009; Prenosov: 669
.pdf Celotno besedilo (477,09 KB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici