| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Egipt v času novega kraljestva
Maja Leskovar, 2020, magistrsko delo

Opis: Obdobje Novega kraljestva v Starem Egiptu označuje obdobje približno med leti 1550 pr. n. št. in 1077 pr. n. št. Začetek obdobja predstavlja izgon Hiksov in začetek vladavine ene najslavnejših dinastij Starega Egipta, 18. dinastije. Sloves le-te opravičujejo vladarji, kot so kraljica Hačepsut, ki je slavna že zaradi dejstva, da je kot predstavnica ženskega spola vladala Egiptu. Tutmozis III. je s svojo vojsko utrdil moč Egipta, njegovo delo v utrjevanju moči in bogastva same države pa je nadaljeval Amenhotep III. Osemnajsto dinastijo predstavljata še Ehnaton, ki je uvedel začasni monoteizem, in Tutankamon, ki je slaven predvsem zaradi najdbe njegove nedotaknjene grobnice. V tem cvetočem obdobju je osemnajsti dinastiji sledila devetnajsta, ki se imenuje tudi ramzesitska, po imenu vladarjev, ki so si vsi bolj ali manj nadeli ime Ramzes, po prvem predstavniku. Najslavnejši izmed njih je Ramzes II., ki je povedel Egipt na vrhunec njegove moči, tudi s slavno bitko pri Kadešu, ki jo postavljajo v leto 1274 pr. n. št. V času devetnajste dinastije ni bilo več pomembnejših predstavnikov in obdobje cvetočega Novega kraljestva se je zaključilo z vdorom »ljudstev z morja«, ki so pustošili po obalah Male Azije in Sirije.
Ključne besede: Stari Egipt, Novo kraljestvo, 18., 19., 20. dinastija, Hačepsut, Tutankamon, Ramzes II., Ljudstva z morja.
Objavljeno: 26.10.2020; Ogledov: 302; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

2.
Dejavniki zaznavanja varnosti destinacije
Doris Jelen, Ksenija Vodeb, Janez Mekinc, 2020, izvirni znanstveni članek

Opis: Namen prispevka: Za zadovoljstvo turistov na destinaciji je treba upoštevati vse dejavnike, ki vplivajo na proces odločanja posameznika. Eden izmed teh je zagotovo varnost. Podrobneje je predstavljen pomen, ki ga ima zaznava varnosti pri turistih. Cilj prispevka je preučiti zaznavanje varnosti med slovenskimi turisti glede potovanja v Egipt, v povezavi s terorističnimi tveganji. Metode: Uporabili smo deskriptivno in empirično metodo raziskave. S pomočjo ključnih teoretičnih izhodišč smo oblikovali anketni vprašalnik, zbrane podatke pa statistično analizirali s programom SPSS 22. Ugotovitve: Ugotovili smo, da se med slovensko populacijo pojavljajo zaznave glede varnosti do potovanja v Egipt, na katere statistično vplivajo demografski podatki in potovalne navade. Rezultati so pokazali tudi, da se razmeroma hitro vrne želja po potovanju, ne glede na morebitne teroristične grožnje. Omejitve/uporabnost raziskave Predlagamo dodatno preučevanje tematike ter razširitev teme zaznavanja varnosti do potovanja v Egipt tudi na druga varnostna tveganja. V raziskavo je vključena samo slovenska populacija, zato predlagamo izvedbo raziskave tudi na drugi nacionalnosti. Praktična uporabnost: Prispevek podaja tudi trženjske ukrepe, ki bi lahko sčasoma pripomogli k izboljšavi prisotnih negativnih zaznav ter priporočila za nadaljnje raziskovanje. Izvirnost/pomembnost prispevka: Čeprav Egipt velja za pomembno turistično destinacijo Slovencev, pa do sedaj podobnih raziskav še ni bilo izvedenih. Članek je zato osnova raziskovalnim inštitutom za nadaljnje preučevanje področja varnosti in razumevanja zaznavanj slovenskih turistov ter podlaga turističnim organizacijam pri destinacijskem managementu.
Ključne besede: zaznavanje varnosti, Egipt, potovanje, terorizem, proces odločanja, turizem
Objavljeno: 02.10.2020; Ogledov: 271; Prenosov: 27
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
IZRAEL MED LETI 1967 IN 1979
Jernej Tomec, 2016, diplomsko delo

Opis: Na Bližnjem vzhodu je bilo obdobje med leti 1967 in 1979 eno najturbulentnejših. Meje Izraela in njegovih sosed so se hitro spreminjale zaradi treh vojn: »šestdnevne«, iz katere je Izrael izšel kot zmagovalec; »vojne izčrpavanja«; »jomkipurske vojne«, kjer je Izrael utrpel znatne izgube, a se je rešil najhujšega. Začele so se teroristične akcije, ki so vplivale na ves svet. Najodmevnejši sta bili masaker na OI v Münchnu in osvoboditev talcev v Ugandi. Pod vplivom ameriškega predsednika Jimmyja Carterja je v Camp Davidu nastal sporazum med Izraelom in Egiptom. Izrael je dosegal vojaško premoč zaradi dobre strategije, smiselno izboljšanega orožja, izurjene vojske in pametne izrabe podnebja. Arabske države so dosegale vojne uspehe s hitrim urjenjem vojske in z inovacijami. Mednarodni terorizem je treba jemati resno. Sporazum v Camp Davidu je utrl pot poznejšemu izraelskemu sporazumu s Palestinci.
Ključne besede: Bližnji vzhod, Izrael, Egipt, Sirija, vojne, zračni napadi, izgube, terorizem, operacije, Camp David
Objavljeno: 13.06.2016; Ogledov: 846; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

4.
POSLOVNO KOMUNICIRANJE V ARABSKI KULTURI
Sanja Grah, 2015, diplomsko delo

Opis: Komunikacija je del našega vsakdana, saj se z njo srečujemo tako v zasebnem življenju kot tudi v poslovnem. Brez komunikacije danes namreč ne gre, ne glede na to, ali je ta uspešna, ali ne. Način komunikacije v arabskem svetu se kar precej razlikuje od komunikacije v Evropi. Zato moramo, preden odidemo v arabski svet, temeljito preučiti njihov trg, kulturo ter navade. Namreč, če nismo seznanjeni z njihovimi značilnostmi pri poslovanju, posledično tudi nismo uspešni. Osrednji pomen diplomskega seminarja je medkulturno poslovno komuniciranje in poslovno komuniciranje v arabski kulturi. Opredelili smo kulturo ter posebnosti medkulturnega komuniciranja, kjer smo ugotovili, da obstajajo razne ovire in jezikovne razlike, ki imajo ključni pomen pri komuniciranju. Glavni cilj našega diplomskega seminarja pa je spoznati arabsko kulturo ter način, komuniciranja v tej kulturi. Kulture se med seboj razlikujejo. Tako je tudi arabska kultura posebna, in sicer prav zaradi vpliva islama. Predstavili smo, na kaj vse moramo biti pozorni, kadar poslujemo z Arabci.
Ključne besede: poslovno komuniciranje, medkulturno poslovno komuniciranje, arabska kultura, Egipt
Objavljeno: 29.10.2015; Ogledov: 1578; Prenosov: 257
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

5.
EGIPČANSKI KULT SMRTI IN NJEGOVE REPREZENTACIJE
Sandra Sever, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Egipčanski kult smrti in njegove reprezentacije sta predstavljena verovanje in način sprejemanja smrti starih Egipčanov, ki je temeljilo na Knjigi mrtvih, kar je podkrepljeno s konkretnimi slikovnimi uresničitvami. Diplomsko delo je razdeljeno na tri vsebinske sklope, čeprav je ta delitev zabrisana, saj se sklopi medsebojno povezujejo in dopolnjujejo. V začetku naloge so predstavljeni zgodovinska in časovna opredelitev egipčanske civilizacije glede na obdobja, način egipčanskega verovanja ter najpomembnejša božanstva na podlagi slikovnih primerov. Osrednji del je posvečen kulturi pokopavanja mrtvih na podlagi vseh pogrebnih in posmrtnih obredov, ki so temeljili na mitu o Ozirisu, ter Knjigi mrtvih kot osnovi egipčanskega posmrtnega verovanja v vseh njenih oblikah in razvojnih stopnjah skozi čas. Proti koncu diplomsko delo obravnava spremembe, odstopanja in povezovanja, ki so se zgodila v celotni kulturi pokopavanja mrtvih skozi različna obdobja Egipta, pri čemer je izpostavljena t.i. faraonska renesansa v 25. in 26. dinastiji, kratko poglavje pa se nanaša na zgodovinska dejstva in predpostavke v smislu povezanosti že prej povedanega v končno celoto. Namen diplomskega dela je predstaviti verovanje in kulturo pokopavanja mrtvih v starem Egiptu na podlagi Egipčanske knjige mrtvih in to podkrepiti s slikovnimi uresničitvami.
Ključne besede: Egipt, religija, Egipčanska knjiga mrtvih, grobnica, posmrtno življenje, kult smrti, sarkofag, papirus, reinkarnacija
Objavljeno: 23.07.2015; Ogledov: 1766; Prenosov: 272
.pdf Celotno besedilo (4,10 MB)

6.
Varnostna ogrožanja v Egiptu
Janja Štampfer, Branko Lobnikar, 2012, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: turizem, varnost, ogrožanja, potovanja, Egipt
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 519; Prenosov: 106
URL Povezava na celotno besedilo

7.
RISBE S KAVO, OD MIRSADA BEGIĆA DO LASTNIH DEL
Andrej Mratinković, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Risbe s kavo, Od Mirsada Begića do lastnih del je plod občudovanja in velikega zanimanja za likovna dela umetnika Mirsada Begića, večletnega samostojnega raziskovanja njegovih del, raziskovanja kave v zgodovini in njene vloge v družbi ter mojega praktičnega likovnega ustvarjanja s kavo. Namen raziskovanja in pisanja teoretične obravnave Begićevih risb s kavo je bil predvsem v bolj poglobljenem razumevanju njegovih za opazovalca likovno izredno zanimivih, bogatih, nenavadnih in skrivnostnih umetniških del, ki jih prežema nekakšen duh spoštovanja do visokih starodavnih kultur, nekakšne daljne preteklosti in mističnosti, ki nas spominjajo na svet, na katerega smo že davno pozabili. Iz obsežnega opusa umetnikovih likovnih del so v diplomskem delu izpostavljene prav njegove risbe s kavo, z namenom analize njihovega tehničnega, motivnega in simbolnega ozadja. Predvsem razkritje in razumevanje tehnike likovnega ustvarjanja s kavo umetnika Mirsada Begiča je bilo predpogoj za nastanek lastnih likovnih del, kavnih slik, ki so predstavljena v zadnjem poglavju. Poleg obravnave kave kot likovnega medija pa je bilo na samem začetku potrebno tudi raziskati izvor termina, snovi in zgodovinsko-družbeno ozadje kave v njeni primarni funkciji kot pijači.
Ključne besede: kava, kavarna, obred, risbe, Bosna, Egipt, pogreb, kavne slike
Objavljeno: 24.01.2011; Ogledov: 2502; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (7,37 MB)

8.
PROFIL POKLICEV V STAREM EGIPTU
Barbara Omerzu, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je avtorica predstavila tematiko različnih poklicev v starem Egiptu. Obravnavano je bilo kmečko delo, obdelava raznih materialov, proizvodnja izdelkov, gradbeništvo in arhitektura, ter umetnost. Predstavljene so tudi značilnosti zdravstva, vojaške ureditve in državne uprave, pri čemer so imeli pomembno vlogo pisarji. Avtorica je kot vir uporabljala literaturo s področja tematike poklicev starega Egipta, uporabljeni pa so bili tudi podatki iz določenih spletnih strani. Zaradi večje nazornosti je bil pri nekaterih temah vključen različen slikovni material. V diplomskem delu je bilo ugotovljeno, da je v starem Egiptu obstajala razčlenjena struktura poklicev, kar priča o razvitosti te stare civilizacije. Specifične geografske razmere so zahtevale sodelovanje celotnega prebivalstva, zato je bilo dobro funkcioniranje države pogojeno s centralizirano obliko vladavine.
Ključne besede: stari Egipt, poklici, kmetijstvo, obdelava materialov, gradbeništvo, medicina, državna uprava.
Objavljeno: 21.10.2010; Ogledov: 2434; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

9.
ORIS VLOGE IN POLOŽAJA ŽENSKE STAREGA EGIPTA
Karmen Vehovar, 2010, diplomsko delo

Opis: Med študijami starega Egipta v 19. stoletju je bila bežna omemba ženske posledica stanja takratne družbe, vodene s strani moških. 20. stoletje se je postavilo po robu tovrstni marginalizaciji žensk in, z ustanovitvijo akademske discipline ženskih študij, vodilo v ponovno interpretacijo in ocenjevanje položaja le- teh. Poglavitna vprašanja, na katera poskušamo odgovarjati, se nanašajo na vlogo in položaj ženske v takratni družbi in družini ter na medsebojno dinamiko odnosov med spoloma. Analiza takratnega religioznega ozadja razkriva, da je ženska skupaj z moškim in potomcem tvorila popolno celoto (božansko trojico), ženske boginje pa so predstavljale vir ohranjanja neprekinjene kozmične regeneracije in bile obenem tudi zaščitnice različnih družbenih vrednot. V pravnem smislu so se lahko Egipčanke svobodno poročale, se ločevale, posvojile otroke, sklepale pogodbe in poiskale pravico celo na sodišču. Enakopravnost žensk pred zakonom se je nadalje raztezala tudi na ekonomsko področje, v okviru katerega so lahko opravljale svoj poklic, posedovale lastnino, z njo upravljale ter bile poslovno sposobne. In kar je najpomembnejše, vse te pravice so imele tako poročene kot tudi neporočene ženske. Za oba spola kot tudi za vse socialne razrede starega Egipta pa je bila poroka, kot temeljna preddispozicija družine, izjemno cenjena in zaželjena. Ker ni mogoče najti nikakršne omembe civilnih ali religioznih ceremonij sklepamo, da je bilo edino pomembno dejanje pravzaprav osnovanje skupnega gospodinjstva mladoporočencev in konsumacija poroke. Poglavitni delež aktivnega delovanja žensk je moč zaznati v zasebni sferi, kjer so kot žene in gospodarice hiš težile k svojemu največjemu poslanstvu: materinstvu. Ženska je z vlogo matere izpolnila najvišja osebna kot tudi religiozna in družbena pričakovanja. Dejstvo, da so otroci dedovali po materi in da je bila identiteta skoraj vedno potrjena na osnovi materinega imena, zgolj potrjuje, da je bila staroegipčanska mati izjemno cenjena in spoštovana. Nekatere posameznice so posegle tudi v javno sfero in delovale kot aktivne sopotnice egipčanske zgodovine, faraonka Hačepsut pa je postala celo nosilka najvišje politične oblasti. Žensko je častila in zapisala v večnost tudi bogata staroegipčanska umetnost, kar potrjujejo najdbe številnih spomenikov, kipov, grobnic in prizorov kraljevih, pa tudi navadnih Egipčank. Egipt je bil resda dar Nila, a obenem je bil tudi mnogo več. Bil je plod vzajemnega sodelovanja s katerim sta moški in ženska, drug zraven drugega, s skupnimi močmi krojila usodo ene najstarejših civilizacij. Bil je plod družbe, ki je ženski priznavala njene pravice, jo obravnavala kot polnopravno članico ter jo izjemno spoštovala.
Ključne besede: stari Egipt, položaj ženske, Egipčanke, družina, religija, seksualnost, vloga ženske.
Objavljeno: 30.07.2010; Ogledov: 4693; Prenosov: 480
.pdf Celotno besedilo (29,81 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici