| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VALIDACIJA POSTOPKA DOLOČITVE MASNEGA DELEŽA KALCIJA V VZORCIH APNENČEVE MOKE IN OVREDNOTENJE MERILNE NEGOTOVOSTI REZULTATA DOLOČITVE KALCIJA
Janja Ojsteršek, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil razviti in validirati kompleksometrično metodo za določanje masnega deleža kalcija v vzorcih apnenčeve moke z avtomatskim titratorjem in fotometrično določitvijo končne točke s fototrodo. V prvi stopnji razvoja preskusne metode smo pregledali obstoječo literaturo, priskrbeli referenčni material in kemikalije ter pripravili ustrezne raztopine. Z upoštevanjem optimalnih pogojev delovanja fototrode in z definiranjem titracijskih parametrov smo na avtomatskem titratorju izdelali dve kompleksometrični metodi: metodo za standardizacijo titracijske raztopine EDTA in metodo za določanje masnega deleža kalcija v vzorcih apnenčeve moke. Po izbiri ustreznih parametrov validacijskega postopka preskusne metode smo izvedli eksperimente, potrdili njeno primernost za predvideno uporabo in ovrednotili merilno negotovost rezultata določitve kalcija. Ugotovili smo, da je postopek določitve masnega deleža kalcija v vzorcih apnenčeve moke primeren za predvideno uporabo. Z validacijo smo dokazali, da je preskusna metoda natančna, točna, linearna in selektivna. Z ovrednotenjem merilne negotovosti rezultata določitve kalcija smo določili kakovost in lažjo primerljivost rezultatov.
Ključne besede: kalcij, kalcijev karbonat, apnenčeva moka, fotometrična določitev, fototroda, kompleksometrična titracija, končna točka, EDTA
Objavljeno: 03.04.2013; Ogledov: 1303; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

2.
DOLOČANJE MAGNEZIJA V NODULATORJIH FEROSILIKO MAGNEZIJ FeSiMg 25-5-1 Z ICP-OES
Staša Hamzić Gregorčič, 2013, diplomsko delo

Opis: Osnovna dejavnost podjetja TDR Ferolegure d.o.o. je proizvodnja in prodaja legur, med katere spadajo nodulatorji, cepiva in polnjene žice. V nalogi bomo izpostavili nodulatorje z besedo ferosiliko magnezij, FeSiMg. Nodulatorji so po sestavi visokokakovostne kompleksne zlitine, katerih osnovna naloga je vnos magnezija v sivo litino. FeSiMg delajo iz osnovne zlitine FeSi, ki mu dodajajo določen delež magnezija, ki je glavni element v zlitinah. Zlitine FeSiMg vsebujejo 5 do 35 % magnezija. Poleg magnezija zlitina vsebuje še naslednje osnovne elemente: Si, Al, Ca, Fe in redke zemlje, predvsem Ce, La, Pr, Nd in druge lantanide – pod skupnim imenom ''Mischmetall'' (MM). Namen diplomske naloge je certificiranje vrednosti masnega deleža magnezija v FeSiMg 25 – 5 – 1. Število 25 pomeni, da je masni delež magnezija v zlitini 25%, kar prišteva ta nodulator k skupini predlegur tipa FeSiMg z visoko vsebnostjo magnezija (5 za 5% Ca, 1 za 1% CeMM). Za zagotavljanje zanesljive vsebnosti magnezija je potreben ustrezen analizni postopek, pri katerem sta pomembna parametra ponovljivost postopka in pravilnost rezultatov. Zaradi specifičnih karakteristik magnezija se v nalogi osredotočamo na določanje magnezija v vzorcu z optično emisijsko spektrometrijo z induktivno sklopljeno plazmo, ICP–OES. Za primerjavo rezultatov smo vzorce vzporedno analizirali z že uveljavljeno metodo kot referenčno metodo, s kompleksometrično titracijo, ki pa je v nalogi ne bomo statistično obravnavali. Študirali smo tudi vpliv načina vzorčenja na analizo zlitine in s tem povezano homogenost vzorca. Obdelali smo pripravo vzorcev za analizo in ugotovili potrebne eksperimentalne pogoje za magnezij. V zlitini ima vsak element svojo določeno vlogo. Zato smo obdelali medelementne vplive, ki smo jih primerjali na podlagi rezultatov, dobljenih z analizo multielementnih vzorcev in vzorcev, pripravljenih s postopkom vakuumske filtracije, da smo izločili druge osnovne elemente kot možne interference. Kakovost FeSiMg je glede zrnatosti in kemijske sestave območij vsebnosti Si, Al, Ca, Fe, Mg in redkih zemelj prilagojena zahtevam kupca, zato mora biti v ozkem koncentracijskem območju zanesljivo nadzorovana.
Ključne besede: ICP OES, nodulatorji, ferosiliko magnezij, FeSiMg, kompleksometrična titracija, EDTA
Objavljeno: 10.10.2013; Ogledov: 1547; Prenosov: 25
URL Povezava na celotno besedilo

3.
Odstranjevanje težkih kovin iz kontaminirane zemlje
Tilen Peček, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bilo s pomočjo literature preučiti vrste postopkov odstranjevanja težkih kovin iz onesnažene zemlje in možnost njihove ponovne uporabe v kmetijstvu. Odločil sem se za postopek pranja sedimenta in blata, ki smo ga pridobili iz dveh čistilnih naprav. Z eksperimentom sem poskušal določiti najprimernejši čas pranja vzorca v kelatnem sredstvu, ki je bil v našem primeru EDTA. V teoretičnem delu so opisani najpogostejši vzroki kontaminacije in posledice degradacij tal s težkimi kovinami. Prav tako so povzete lastnosti naslednjih elementov: svinec, kadmij, cink, mangan, železo, nikelj, živo srebro, arzen, kositer. Predstavljenih pa je tudi vrsto različnih postopkov oz. načinov čiščenja prsti. Eksperimentalni del sem izvedel v laboratoriju, kjer sem na začetku pripravil načrt izvedbe eksperimenta, povezanega z določevanjem količin posameznih težkih kovin v vzorcu zemlje pred in po čiščenju z EDTA. Sledil je postopek priprave vzorca, vse od vzorčenja, mletja, sejanja in sušenja. Za analizo sem imel tri različne vzorce, in sicer: sediment Drave, blato iz industrije težkih odpadkov in mulj iz čistilne naprave. Nato sem začel s postopkom pranja, tako da sem na vzorce nalili ligand EDTA in pričel z mešanjem. Po končani metodi je sledila filtracija in sušenje očiščene zemlje. Izbral sem metodo razklopa z zlatotopko in s hitrimi testi dobili vednosti težkih kovin v zemljini. Elementi kroma, železa in cinka so imeli največje vrednosti koncentracij, ki pa se je skozi daljšanje časa pranja zmanjševala. Opazil sem tudi, da je najprimernejši čas pranja pri šestih urah.
Ključne besede: onesnaženost tal, težke kovine, postopek pranja, EDTA, razklop, degradacija
Objavljeno: 10.10.2019; Ogledov: 50; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici