| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PRILJUBLJENOST IN UPORABA PROBLEMSKEGA POUKA V IZBRANIH OSNOVNIH ŠOLAH
Katja Kržičnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem skušala prikazati priljubljenost problemskega pouka pri pouku književnosti, in sicer tako med učitelji, kot tudi med učenci ter hkrati tudi ugotoviti, kako pogosto učitelji dejansko to metodo poučevanja tudi izvajajo. V teoretičnem delu je predstavljena definicija problemskega pouka, kot ga vidijo različni strokovnjaki, nato pa še njegove prednosti in slabosti, metode problemskega pouka, pomembnost problemske situacije ter kakšna je vloga učitelja in kakšna učenca pri izvedbi problemskega pouka. V empiričnem delu so predstavljeni namen diplomske naloge, raziskovalna vprašanja in hipoteze ter metodologija. Najobširnejši del diplomskega dela pa je interpretacija, narejena na podlagi rezultatov anketnih vprašalnikov, ki so jih izpolnili učenci in učitelji slovenščine na štirih osnovnih šolah v moji okolici. Tu so grafično prikazani rezultati večine vprašanj, ki so bila zastavljena anketirancem, ter nato podani še komentarji. Pri učencih so rezultati grafično prikazani tudi glede na spol in njihov učni uspeh. Ob koncu analize vprašalnikov sledi še primerjava odgovorov med učitelji in učenci. V sklepu diplomske naloge je ugotovljeno, da je problemski pouk med učenci priljubljen in si želijo, da bi ga njihovi učitelji pogosteje izvajali, ti pa ravno tako izražajo željo, da bi lahko večkrat pri pouku uporabili to metodo, vendar pa jim to pogosto onemogoča pomanjkanje časa.
Ključne besede: slovenščina, književnost, problemski pouk, učitelj, učenec, diplomsko delo
Objavljeno: 22.08.2009; Ogledov: 4547; Prenosov: 1061
.pdf Celotno besedilo (672,84 KB)

3.
KOMBINATORIKA Z RAČUNALNIŠKIM PROGRAMOM MATHEMATICA
Dalija Jesenek, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko nalogo v grobem razdelimo na dva dela. Prvi del, ki obsega drugo in tretje poglavje, je namenjen spoznavanju programskega paketa Mathematica. V drugem poglavju opišemo zgradbo dokumenta (t.i. notebook) in palet, ki so namenjene lažjemu delu s programom. V nadaljevanju sledijo uporaba paketov, pravila sintakse in uvažanje ter izvažanje dokumentov. V tretjem poglavju obravnavamo računanje z osnovnimi matematičnimi operacijami in funkcijami vgrajenimi v paket. Predstavimo tudi temeljno računanje z izrazi, funkcijami, enačbami, matrikami, diferencialnim in integralnim računom. Zraven podamo ukaze in njihove razlage s konkretnimi primeri. V drugem delu (v četrtem in petem poglavju) podrobneje opišemo delo s paketom Combinatorica na področju kombinatorike in teorije grafov. V četrtem poglavju za lažjo obravnavo najprej predstavimo osnove kombinatorike ter ukaze povezane s kombinatoriko. V petem poglavju opišemo osnovne pojme teorije grafov in risanje grafov, katerih imena so že vgrajena v programu Mathematica. Nazadnje spoznamo risanje poljubnega grafa in ukaze za določanje Eulerjevega in Hamiltonovega grafa.
Ključne besede: program Mathematica, kombinatorika, grafi, diplomsko delo
Objavljeno: 11.09.2009; Ogledov: 2827; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

4.
DR. ROSINA FRAN - NARODNI BOREC
Matej Kuhar, 2009, diplomsko delo

Opis: Dr. Rosina Fran (1863—1924) je pomembna osebnost na področju narodnostnega boja Slovencev ob koncu 19. in začetku 20. stoletja. Pred 1. svetovno vojno je bil slogaško usmerjen, svoje delo je usmeril predvsem v pravice slovenskega naroda. Na svoji življenjski poti se je vedno vključeval v javno življenje slovenskega ljudstva, in to vse od svojega študija na Dunaju, do njegovega prvega službovanja v Novem mestu, ob preselitvi v Celje, v Ljutomer in nazadnje v Mariboru. V svojem času se je aktivno vključeval v delo društva Sokol, pravzaprav je bil soustvarjalec društev Sokol na Slovenskem, prav tako pa je imel tudi posluh za preprostega človeka ter njegove potrebe, saj je s svojim delom v Posojilnici poskušal obvarovati slovenskega kmeta pred oderuškimi obrestmi nemških mogotcev. Razmere ob koncu 1. svetovne vojne so prinesle slovenskemu narodu priložnost za ustanovitev nove države SHS, pri kateri je tudi aktivno sodeloval kot podpredsednik Narodnega sveta za Štajersko, in to kljub sladkorni bolezni, ki ga je močno prizadela ob prestajanju zapora ob izbruhu prve svetovne vojne. Dr. Rosina je bil narodni borec, spadal je med narodne zanesenjake, ki so z vnemo ustvarjali novo državo.
Ključne besede: Diplomsko delo, dr. Rosina Fran, narodnostni boj, Sokoli, slovensko uradovanje, Narodni svet za Štajersko
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 2461; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (4,11 MB)

5.
PRESOJA MOŽNOSTI REKONSTRUKCIJE KRIŽIŠČA NA CESTI TALCEV V VELENJU
Franc Falant, 2009, diplomsko delo

Opis: Predmet diplomske naloge je presoja možnosti rekonstrukcije križišča na Cesti talcev v mestu Velenje. Osnovni namen diplomske naloge je preučitev možnosti in kriterijev za rekonstrukcijo obstoječega trikrakega križišča. V diplomskem delu so analizirani vsi parametri, ki vplivajo na izbiro optimalnega tipa in oblike rekonstruiranega križišča. Prav tako so preverjeni vsi kriteriji, katere mora izpolnjevati predlagana rešitev. Kot optimalna rešitev je bila izbrana rešitev rekonstrukcija obstoječega križišča v enopasovno krožno križišče. Z izvedbo predlagane rešitve bi izboljšali obstoječo raven prometne varnosti, izboljšali priključevanje iz stranske prometne smeri ter izboljšali pogoje za nemotorizirane udeležence v cestnem prometu (pešci, kolesarji).
Ključne besede: gradbeništvo, krožno križišče, diplomsko delo, rekonstrukcija križišča
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 2488; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (6,98 MB)

6.
DELO OTROK, MLAJŠIH OD 15 LET, VAJENCEV, DIJAKOV IN ŠTUDENTOV
Igor Weindorfer, 2009, diplomsko delo

Opis: Ker ni veliko predpisov, ki bi tematiko neposredno urejali, v praksi pa se pogosto pojavlja, sem se odločil, da bom v svojem diplomskem delu čim bolje predstavil, kako je delo otrok, mlajših od 15 let, vajencev, dijakov in študentov urejeno, s kakšnimi težavami se srečujejo in kakšna naj bi bila ureditev v prihodnje. Cilj diplomske naloge je predvsem ta, da ugotovim, kako »učinkovita« je zakonodaja pri varstvu dela otrok, mlajših od 15 let in ali se v Sloveniji takšna oblika dela nezakonito pojavlja.
Ključne besede: delo otrok, delo mladih, delo vajencev, delo dijakov, začasno ali občasno delo dijakov in študentov, diplomska naloga, diplomsko delo, delovno pravo
Objavljeno: 14.12.2009; Ogledov: 2633; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (396,42 KB)

7.
POUČNOSLOVSTVENA PROZNA USTVARJALNOST ANTONA MARTINA SLOMŠKA
Mateja Gojkošek, 2009, diplomsko delo

Opis: Anton Martin Slomšek (1800, Ponikva — 1862, Maribor) je deloval na številnih in raznovrstnih področjih, med drugim tudi na slovstvenem. Diplomsko delo prinaša strnjen pregled njegovega vzgojnokulturnega in narodotvornega dela s posebnim poudarkom na slovstvenem snovanju. Razmišljanju o Slomškovem stališču do materinščine in jezikovnih nazorih sledi ocena domače literarne vede o pomenu in vrednosti njegovega slovstva. Izvirni del diplomske naloge predstavlja obsežnejše poglavje o Slomškovem proznem poučnoslovstvenem opusu. Žanrsko opredelitev in razmišljanje o slovstvenih zgledih nadgradi tematološka analiza izbranega gradiva in opazovanje izstopajočih posebnosti. Slomškova poučnoslovstvena proza tematizira božje in cerkvene zapovedi, krščansko razumevanje in vrednotenje nekaterih življenjskih pojavov (na primer trpljenja), nadalje pomen dobrodelnosti in vzporedno s tem pravično kazen za hudodelce, pa različne zgodovinske bitke in boje, preganjanje kristjanov in misijonarjev, življenje raznih stanov in poklicev ter končno smrt in onstranstvo. Dogajalni prostor je razpet med tujim in domačim, dogajalni čas med zgodovinskim in sodobnim. Najpogostejši so živalski in rastlinski motivi, svetopisemski (med njimi zlasti motivi dekaloga), zgodovinski, motivi poklicev in stanov, še posebej pa motivi otroka, šolarja, mladeniča in popotnika. Folklornih motivov je manj. Zaključni del diplomskega dela naglaša vzgojno naravnanost Slomškovih del, ki jih označujemo kot tendenčna (v domala vseh besedilih ideja izstopi v obliki izrazite refleksije, nauka ali doktrine), ter njegov vpliv na razvoj slovenske pripovedne proze.
Ključne besede: Ključne besede Anton Martin Slomšek, starejše slovensko slovstvo, razsvetljenstvo, romantika, poučnoslovstvena proza, kratka proza, tendenčno slovstvo, tematološka analiza, diplomsko delo
Objavljeno: 11.02.2010; Ogledov: 1922; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (805,88 KB)

8.
REKONSTRUKCIJA IN SANACIJA DIJAŠKEGA DOMA GOLNIK
Matjaž Ojsteršek, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana rekonstrukcija in sanacija dijaškega doma Golnik. Na začetku je opisano dejansko stanje objekta ter predlog rešitve. V nadaljevanju pa opis pomembnejših tehnologij, ki so bile uporabljene pri izvedbi projekta. Diplomsko delo je nastajalo sočasno z izvedbo projekta s čimer je bilo omogočeno ne samo teoretsko ampak predvsem praktično prikazovanje tehnologij. Ta projekt je primer kako je mogoče s pravo idejo in vizijo nekoč star, dotrajan objekt vrniti v življenje, novim stanovalcem pa omogočiti visoko kakovost bivanja.
Ključne besede: gradbeništvo, diplomsko delo, rekonstrukcija, sanacija, tehnologija gradnje
Objavljeno: 09.02.2010; Ogledov: 2254; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

9.
46 let tekmovanja za Zlato lisico
Maja Hren, 2011, diplomsko delo

Opis: Slovenci se označujemo kot smučarski narod in smo bili eni prvih v tem delu Evrope, ki so uporabljali smuči. Naša zgodovina smučanja je bogata, Maribor pa je zaradi bližine Pohorja s smučanjem že od nekdaj tesno povezan. Tekmovanje za Zlato lisico je poleg pokala Vitranc in smučarskih skokov v Planici največje smučarsko tekmovanje v Sloveniji. Pridobitev tekmovanja za Zlato lisico je mestu prinesla razvoj, ne samo v največje slovensko smučišče, temveč tudi v sodobno evropsko mesto. Tekmovanje za svetovni pokal za ženske, tekmovanje za Zlato lisico je edinstveno tudi v svetovnem merilu, saj gre za najnižji cilj v svetovnem pokalu, tekma pa se pravzaprav odvija v samem mestu, in to jo zagotovo dela edinstveno. Tekmovalke, ki so v 46 letih tekmovanja gostovale v Mariboru, so si mesto zapomnile po prijaznih ljudeh in posebnostih, kot je vinska klet in bogat spremljevalni program tekmovanja. Žal je ena izmed značilnosti tekmovanja za Zlato lisico tudi nenehen boj z vremenom in snegom, kar je zagotovo davek najnižje ležečega cilja. S priljubljenostjo prireditve je rasla tudi priljubljenost smučanja, a vendar v prvih letih ni bilo pravih rezultatov domačih smučark. Skoraj vse do leta 1988, ko je Mateja Svet postala Zlata lisica, nimamo tekmovalk med prvo deseterico. Danes gledalci na Zlati lisici navijajo za našo najboljšo smučarko vseh časov – Tino Maze.
Ključne besede: diplomsko delo, Zlata lisica, svetovni pokal v alpskem smučanju, Pohorje, Dušan Senčar, Vreni Schneider
Objavljeno: 18.11.2011; Ogledov: 1852; Prenosov: 334
.pdf Celotno besedilo (4,77 MB)

10.
PRIMERJAVA REZULTATOV RAZLIČNIH MODELOV OKVIRNE KONSTRUKCIJE PRI ANALIZI POTRESNEGA VPLIVA
Janja Roj, 2012, diplomsko delo

Opis: Pri potresni analizi se lahko uporabljajo različni modeli konstrukcij ter različne metode za izračun dinamičnih karakteristik konstrukcij, ki predstavljajo osnovo za analizo potresnega vpliva. Vodilo teh različnih pristopov je želja doseči dovolj dobre približke s čim enostavnejšimi metodami, ki nam prihranijo mnogo časa, še posebej v fazi snovanja konstrukcije. V diplomskem delu se za konstrukcijo, povzeto po strokovni literaturi, primerjajo rezultati različnih računskih pristopov več modelov konstrukcije, ki se razlikujejo po zahtevnosti. Za izračun nihajnega časa se uporabijo: ravninski model (analiziran z izrekom o ohranitvi mehanske energije, enačbo 4.9 iz SIST EN 1998 in dinamično matriko konstrukcije) in prostorninski model (analiziran s 3D pseudo analizo in z metodo končnih elementov z računalniškim programom Sofistik). Zaključek dela predstavlja primerjava dobljenih rezultatov z rezultati iz literature. Primerjava je jasno pokazala, da razlike lahko izvirajo tako iz poenostavitve računskega modela kot tudi iz metode analize. Te ugotovitve niso bile presenetljive, saj se je potrdilo, da ujemanje rezultatov narašča z dvigom kvalitete računskega modela. Hkrati se je izkazalo tudi, da zmanjšanje napake dejansko ni sorazmerno povečanju računskega napora pri uporabi kvalitetnejših modelov. Za obravnavano konstrukcijo, ki je regularna po višini in tlorisu, se je tako izkazalo, da je tudi ravninski model vodil do rezultatov, ki so znotraj sprejemljivih inženirskih meja.
Ključne besede: gradbeništvo, diplomsko delo, potresna analiza, okvirna konstrukcija, nihajni čas
Objavljeno: 21.02.2012; Ogledov: 2268; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (18,50 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici