| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
CAE artificial neural network applied to the design of incrementally launched prestressed concrete bridges
Tomaž Goričan, Milan Kuhta, Iztok Peruš, 2025, izvirni znanstveni članek

Opis: Bridges are typically designed by reputable, specialized engineering and design companies with years of experience. In these firms, experienced engineers share and pass on their knowledge to younger colleagues. However, when these experts retire, some of the knowledge is lost forever. As a subset of artificial intelligence methods, artificial neural networks (ANNs) can solve the problem of acquiring, transferring, and preserving specialized expert knowledge. This article describes the possible application of CAE ANN to acquire knowledge and to assist in the design of incrementally launched prestressed concrete bridges. Therefore, multidimensional graphs in the form of iso-curves of equal values were created, allowing practicing engineers to understand complex relationships between design parameters. The graphs also contain information about the reliability of the results, which is defined by an estimated parameter. The general rule is that results based on a larger number of actual data points are more reliable. Finally, an ANN BD assistant is proposed as an application that assists engineers and designers in the early stages of design and/or established engineers and designers in variant studies and design parameter optimization.
Ključne besede: artificial neural networks, bridge design, incremental launching method, expert knowledge, reliability of predictions, prestressed concrete bridges
Objavljeno v DKUM: 10.03.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (5,54 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Optimizacija postopka ekstrakcije fenolnih spojin iz navadnega ožepka ( hyssopus officinalis) : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Armina Rahmanović, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil določiti optimalno konvencionalno ekstrakcijsko metodo za izolacijo fenolnih spojin iz navadnega ožepka. Izvajali smo hladno maceracijo, toplo maceracijo, ekstrakcijo po Soxhletu, ekstrakcijo z ultrazvokom, hladno maceracijo z mešanjem in toplo maceracijo z mešanjem, pri čemer smo kot topilo uporabili etanol. Na podlagi kvantitativne analize s Folin-Ciocalteu reagentom smo sklepali, da je najustreznejša ekstrakcijska metoda za pridobitev fenolnih komponent iz navadnega ožepka ekstrakcija z ultrazvokom, saj smo s to metodo pridobili najvišjo vsebnost totalnih fenolov, in sicer 53,074 mg GA/g ekstrakta. S pomočjo programa Design Expert smo naredili eksperimentalni načrt za ekstrakcijo z ultrazvokom pri čemer smo spreminjali temperaturo in čas. Pri predlaganih pogojih smo izvedli ekstrakcije in po evalvaciji rezultatov s programom Design Expert pro 13 prišli do ugotovitve, da dobimo največ fenolnih spojin, če izvajamo ekstrakcijo v temperaturnih intervalih med 52 in 65 °C v trajanju od 30 do 60 min ter med 52 in 61°C in v trajanju od 5 do 8 min. Nato smo z mikrodilucijsko metodo določali minimalne inhibitorne vrednosti (MIC) za naslednje mikroorganizme: S. aureus, E. coli in C. albicans. Rezultati kažejo, da bodo najnižje MIC vrednosti (1,3 – 2 mg/mL) za S. aureus v temperaturnem intervalu med 43 in 65 °C in trajanju od 45 do 60 min, MIC v primeru C. albicansa (0,13 – 0,42 mg/mL) pa v temperaturnih intervalih med 38 in 63 °C v trajanju od 25 do 60 min, med temperaturami 25 in 32 °C v trajanju 20 – 49 min ter med temperaturami 52 in 61 °C v trajanju 5 do 8 min. Zavrtje Gram negativne bakterije E. coli je bilo neuspešno v koncentracijskem območju 0,012 - 6,370 mg/mL. S primerjavo dobljenih rezultatov smo prišli do ugotovitve, da v določenih intervalih, kjer so nizke MIC vrednosti, dobimo visoko vsebnost totalnih fenolov.
Ključne besede: izolacija, Design Expert, fenolne spojine, MIC, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 318; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,15 MB)

3.
Pridobivanje produktov iz pegastega badlja (sylibum marianum) : magistrsko delo
Mojca Hraš, 2023, magistrsko delo

Opis: Pegasti badelj spada med eno najbolj cenjenih zdravilnih rastlin, ki se je razširila že skoraj po vsem svetu. V semenih pegastega badlja se skriva mešanica flavonolignanov, ki jih s skupnim imenom imenujemo silimarin. Ekstrakcija silimarina iz pegastega badlja poteka v dveh stopnjah, saj semena vsebujejo tudi veliko maščob in jih je treba predhodno razmastiti. Razmaščevanje običajno poteka s pomočjo heksana. V tem magistrskem delu smo za razmaščevanje uporabili še druga topila in metodo hladnega stiskanja. V ekstrahiranih oljih smo določevali tudi vsebnost tokoferolov in topil. Kot pričakovano smo dokazali, da je metoda hladnega stiskanja najbolj ugodna, saj ohrani sestavo in kvaliteto olja ter je za zdravje in okolje najmanj škodljiva. V nadaljevanju smo želeli optimirati ekstrakcijo silimarina iz razmaščenih semen. Najprej smo določili najboljše topilo, za katero se je izkazal aceton. Nato smo z računalniškim programom Design Expert določili optimalno temperaturo, čas ekstrakcije in razmerje topilo : material. Ugotovili smo, da se vsebnost silimarina s temperaturo niža, viša z višanjem razmerja topilo : material in da vsebnost začne padati po 11 urah ekstrakcije. V ekstraktih smo določili tudi vsebnost ogljikovih hidratov, vsebnost totalnih fenolov in antioksidativno aktivnost. Predhodno smo predvideli, da bo ekstrakt pridobljen iz materiala, ki je bil predhodno razmaščen z metodo hladnega stiskanja, imel najboljše lastnosti in imel najvišjo antioksidativno aktivnost. To trditev smo v magistrskem delu tudi potrdili.
Ključne besede: pegasti badelj, olje, silimarin, optimizacija postopka ekstrakcije, Design Expert, antioksidativna aktivnost
Objavljeno v DKUM: 11.05.2023; Ogledov: 613; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici