| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UPORABA RAČUNALNIŠKIH PROGRAMOV PRI ANALIZI CESTNOPROMETNIH NESREČ
Sebastjan Božič, 2013, diplomsko delo

Opis: V cestnem prometu kot najbolj razširjeni panogi prometa velikokrat pride do nezgod, ki so posledica različnih dejavnikov. Ker je cilj vsake razvite države zmanjšati število nesreč in njihovih posledic, so ustanovljene različne organizacije, katerih cilj je preprečevanje in analiziranje prometnih nesreč. Takšen cilj imajo tudi številne zavarovalne družbe in sodni organi. Z uporabo računalniških programov pri analizi prometnih nesreč je analiziranje preprostejše, hitreje pridemo tudi do rezultatov. Programi se med seboj razlikujejo po svoji zmogljivosti, obsegu modulov, ki nam jih ponujajo, po enostavnosti pri uporabi, po ceni ipd. V tej diplomski nalogi so navedeni zakoni, ki so v uporabi v Republiki Sloveniji na področju cestnega prometa. Predvsem je opisana njihova vsebina, ki se uporablja ob nastanku prometne nesreče. Diplomska naloga vsebuje tudi postopek obravnave prometne nesreče, statistiko prometnih nesreč v RS in začetne pristope k analizi nesreče. Kot pa nam pove že naslov diplomske naloge, so navedeni in opisani tudi nekateri računalniški programi, ki nam pomagajo pri analizi prometnih nesreč. Podrobneje je opisan program Analyzer Pro, ki ga za svoje delo uporabljajo predvsem zavarovalnice. S tem programom je predstavljenih tudi nekaj primerov analize gibanja vozil in rekonstrukcija trčenja med vozili.
Ključne besede: cestno prometne nesreče, programi za analizo nesreč, Analyzer pro, analiza trčenja vozil, rekonstrukcija prometne nesreče
Objavljeno: 16.04.2013; Ogledov: 1099; Prenosov: 315
.pdf Celotno besedilo (6,08 MB)

2.
Vpliv prometnih nesreč na transportno logistična podjetja
Anja Kozel, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali cestne prometne nesreče transportno logističnih podjetij in z njimi povezano cestno varnost ter zunanje stroške. Cestni transportni promet je eden izmed najbolj uporabljenih transportnih sistemov, zato je zelo pomembno, da je tudi varen. Tekom diplomske naloge smo pregledali že napisano literaturo o naši temi ter predstavili osnovo za nadaljnje delo. Osnova zajema literaturo o prometnih nesrečah cestnega tovornega prometa ter njihovih vplivih, obsega pa tudi stroške države in transportno logističnih podjetij. V drugem poglavju diplomskega dela smo se osredotočili na načrtovanje vprašalnika, ki smo ga izvedli, med drugim pa smo opisali tudi cilje, hipoteze ter metode raziskave. Zadnji del je namenjen statistični analizi podatkov, ki so povezani s cestnimi prometnimi nesrečami na območju Evrope in Slovenije. Predstavili smo tudi predloge prenove suprastrukture transportnih podjetij v Sloveniji ter zamisel, kako bi z izobraževanjem udeležencev cestnega prometa izboljšali prometno varnost. Ugotovili smo, da je najpogostejši dejavnik prometnih nesreč vprašanih podjetij človeškega izvora in ne izhaja iz zastarane suprastrukture, zato je potrebno dati večji poudarek sistematskemu izobraževanju ljudi. Je že res, da večina vprašanih podjetij že izvaja izobraževanje za zaposlene v povezavi z varnostjo prometa, vendar je zaskrbljujoče, da je večina le 57 odstotna. Tekom raziskave smo ugotovili tudi, da človeškemu dejavniku vzroka prometnih nesreč sledita utrujenost in neprilagojena hitrost. K zmanjšanju prometnih nezgod, ki nastanejo zaradi teh dejavnikov, bi pripomogli z vpeljavo inteligentnih transportnih sistemov, ki pa predstavljajo velik finančni zalogaj. Z našimi predlogi želimo ob pomoči smernic EU na dolgi rok zmanjšati število prometnih nesreč ter posledično zmanjšati negativne eksterne stroške tako transportno logističnih podjetij kot tudi države. Na takšen način želimo povečati konkurenčnost podjetij in prispevati k varnejšemu življenju ljudi.
Ključne besede: Cestno prometne nesreče, transportno logistična podjetja, eksterni stroški, cestni transport.
Objavljeno: 08.09.2015; Ogledov: 1050; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici