| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Nadgradnja cepilnika drv z elektronskim krmiljenjem : diplomsko delo
Aleksander Završnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V današnjem svetu si čedalje bolj prizadevamo, da bi uporabljali okolju prijazne vire energije. Za pridobivanje toplote so nam tako na voljo geotermalna energija, biomasa, rastlinska olja in les. Priprava lesa za ogrevanje je fizično zelo zahtevna, zato si pomagamo z različnimi napravami in pripomočki. Med njih spadajo tudi cepilniki drv. Eden od njih, in sicer horizontalni cepilnik, je tako obravnavan v tem diplomskem delu. Opisan je celotni hidravlični sistem na omenjenem stroju, ki je tudi predmet raziskave. Prav tako je predstavljena zamenjava ročno krmiljenih hidravličnih komponent z električno krmiljenimi in ostali elementi, ki jih ta sprememba prinaša. Za napravo je bila izdelana tudi primerna dokumentacija, ki vsebuje hidravlične in električne sheme uporabljenih komponent.
Ključne besede: hidravlika, nadgradnja, elektronika, cepilnik drv
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 500; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

2.
Razvoj in izdelava mobilnega cepilnika drv CV 18 Mobile
Aljaž Cverlin, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo sestavljajo opis razvoja cepilnika, sama izdelava ter na koncu tudi preizkus le-tega. Cepilnik drv je izdelan tako, da je mobilen na avtomobilski prikolici in ne potrebuje dodatnega pogona. Potek dela bo šel iz same ideje do končnega izdelka. Namen tega projekta je izdelati cepilnik drv, ki bi bil neodvisen od traktorja. Narejen bi bil tako, da bi ga preprosto pritrdili na avtomobilsko prikolico, za pogon le-tega pa bi skrbel pomožni bencinski motor. Cepilnik je skonstruiran s pomočjo programa SolidWorks. Za osnovo nam služi že obstoječi cepilnik KRPAN CV 18.
Ključne besede: cepilnik drv, hidravlika
Objavljeno v DKUM: 27.10.2015; Ogledov: 1945; Prenosov: 457
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

3.
Programska oprema in zasnova elektronike za števec vrtljajev in obratovalnih ur na cepilniku drv
Matej Pinter, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema zasnovo elektronike in izdelavo programske opreme za števec vrtljajev in obratovalnih ur na cepilniku drv. V delu so opisane elektronske komponente, razlogi za izbiro le teh in njihovo povezovanje v sistem. Predstavljena je tudi izdelava programske opreme in njeno delovanje. Delo te diplomske naloge je integrirano s strojno opremo, ki je nastala v sklopu diplomske naloge z naslovom: Strojna oprema in izdelava načrtov za števec vrtljajev in obratovalnih ur na cepilniku drv. Programska oprema, elektronika in strojna oprema skupaj predstavljajo delujoč prototipni izdelek, ki je pripravljen na serijsko proizvodnjo.
Ključne besede: števec vrtljajev, obratovalne ure, programska oprema, elektronika, cepilnik drv
Objavljeno v DKUM: 27.10.2015; Ogledov: 1607; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

4.
Konstruiranje hidravličnega cepilca 17T z mobilno črpalko
Rok Štancer, 2014, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je idejno zasnovati in skonstruirati sestavne dele hidravličnega cepilca z mobilno črpalko. Na začetku diplomskega dela so na kratko predstavljeni različni cepilniki drv in njihovo delovanje. Večji poudarek je na hidravličnih cepilnikih. Predstavljene so glavne komponente cepilnika in napisana so navodila za uporabo in vzdrževanje. Opisane so tudi nekatere teoretične osnove o hidravličnih črpalkah in hidravličnemu cilindru za katerega je bil izdelan tudi preračun. Modeliranje cepilnika je potekalo s programskim paketom SolidWorks 2014. Na koncu je narejen analitični in numerični preračun konstrukcije cepilnika z računalniškim programom Abaqus.
Ključne besede: konstruiranje, hidravlični cepilnik drv, črpalka, numerična analiza
Objavljeno v DKUM: 20.10.2014; Ogledov: 2493; Prenosov: 806
.pdf Celotno besedilo (4,94 MB)

5.
Konstruiranje in izdelava hidravličnega cepilnika drv
Rok Kumar, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis razvoja cepilnikov drv, konstruiranje, izdelavo ter preizkušanje samega cepilnika. Cepilnik je bil konstruiran s pomočjo programskega paketa Autodesk Inventor Professional 2012. Za osnovne dele cepilnika so bili uporabljeni: jekleni profil I 160, hidravlični cilinder s potisno silo 16 ton, elektromotor nazivne moči 5 kW, hidravlična črpalka 25 cm3, hidravlični ventil 02P40, ter cilinder za pobiralno mizo. S pomočjo omenjenega programa sem skonstruiral cepilnik po svojih idejah, obenem pa sem želel izboljšati in poenostaviti delo s cepilnikom, zato sem mu dodal hidravlično pobiralno mizo. Pri konstruiranju sem upošteval, da mora biti izdelek : enostaven za uporabo, zanesljiv, ergonomičen hkrati pa mora biti vzdrževanje hitro in enostavno. Pri preizkusu sem dognal, da je cepilnik skonstruiran po mojih predpostavkah, enostaven za uporabo, delovanje pa je brezhibno.
Ključne besede: Konstruiranje, hidravlični sistem, cepilnik.
Objavljeno v DKUM: 20.11.2012; Ogledov: 9678; Prenosov: 2083
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

6.
ZASNOVA IN IZDELAVA CEPILNIKA LESA NA GRADBENEM STROJU
Bogdan Korošec, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova in izdelava cepilnika lesa na gradbenem stroju. Najprej je bil izveden sistematičen razvoj, ki sestoji iz iskanja idej in konstruiranja izdelka. Izdelana in testirana je bila testna konica. Kasneje so bile izdelane smernice za izdelavo prave konice. Izračunana je bila cena strojne ure.
Ključne besede: cepilnik, cepljenje, konica, os, hidravlično kladivo, hitra menjava, les, masa, sila, delovni potek, orodje, frezanje, struženje, orodni listi.
Objavljeno v DKUM: 12.01.2012; Ogledov: 2637; Prenosov: 354
.pdf Celotno besedilo (7,11 MB)

7.
IZVEDBA KONSTRUKCIJE HIDRAVLIČNEGA CEPILNIKA ZA DRVA
Tomaž Ciglar, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izvedbo konstrukcije hidravličnega cepilnika za drva. Za osnovo konstrukcije je bil uporabljen hidravlični cilinder s potisno silo 20 ton. Izveden je bil trdnostni izračun sestavnih delov. Za konstruiranje posameznih elementov hidravličnega cepilnika, je bil uporabljen računalniški 3D konstrukcijski program Solidworks Student Design Kit. To je program, ki je primeren za oblikovanje enostavnih, kot tudi zelo zapletenih oblik posameznih strojnih elementov in elementov konstrukcije, ki jih nato združimo v sestav z možnostjo spreminjanja in dimenzioniranja po meri. Elemente sem sestavljal v sestav sproti, da sem lažje prilagajal dimenzije posameznih elementov. Nato sem določil material posameznega elementa. Večina elementov je iz osnovnega konstrukcijskega jekla S235JR, razen objemno kontrolnih rok, ki so iz aluminija in distančnikov, ki so iz medenine. Na osnovi gostote materiala sem s pomočjo programa izračunal maso celotne konstrukcije. Trdnostna kontrola konstrukcije je bila izvedena po metodi končnih elementov (MKE). V računalniškem programu je bila izvedena simulacija obremenitve. Največja obremenitev 121.3 MPa se je pojavila na stičišču nosilne cevi in nosilca cilindra, kar pomeni, da izbrani material, konstrukcijsko jeklo S235JR z dopustno napetostjo, ki znaša 235 N/mm2, ustreza in da bo konstrukcija prenesla obremenitev 20 ton.
Ključne besede: Cepilnik, konstrukcija, hidravlika.
Objavljeno v DKUM: 05.11.2009; Ogledov: 6534; Prenosov: 1330
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici