| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 349
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Heritage tourism, retail revival and city center revitalization : a case study of Koper, Slovenia
Armand Faganel, Beti Reisman, Tina Tomažič, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: The focus of the paper is the revitalization of a heritage city center and the significance of retail trade and cruise ship tourism within this context. Fundamental concepts have been presented in the literature review and explored the factors contributing to the decline of old city centers. The empirical section of the paper comprises a case study that highlights a specific municipality's efforts to revive its heritage city center. The main attraction in Koper is its well-preserved medieval city center with five centuries old Venetian architecture. An analysis of the municipality's initiatives has been made and a qualitative study that investigates the perceptions and experiences of stakeholders regarding the situation and the municipality's actions to preserve commercial activity in the city center. The results of the semi-structured interviews conducted with three distinct stakeholder groups were analyzed using the qualitative content analysis method. The findings reveal that the chosen municipality has achieved relative success in revitalizing its heritage city. Concurrently, stakeholders' perspectives were utilized to identify potential drawbacks and explore opportunities for mitigating them. The paper concludes by presenting theoretical and methodological contributions to the field of heritage city centers revitalization, not only in the selected municipality but also beyond. These insights inform the appropriate sustainable policy development and marketing strategy.
Ključne besede: revitalization, retail trade, marketing strategy, city center, stakeholders, heritage
Objavljeno v DKUM: 04.06.2024; Ogledov: 92; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Arhitekturna zasnova medgeneracijskega centra v vaškem jedru Markovcev : magistrsko delo
Marina Zupanič, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo podaja predlog zasnove medgeneracijskega centra v vaškem jedru Markovcev. V okviru naloge so podana teoretična izhodišča, prostorska analiza obravnavanega območja in predlog idejne zasnove preurejanja nepozidanega dela vaškega središča. Pomen starega vaškega jedra Markovcev se je skozi čas zmanjševal, medtem ko so se centralne dejavnosti premeščale ali razvijale na drugih lokacijah. Z novimi posegi želimo v prostor vnesti manjkajoče osrednje dejavnosti in ga narediti primernega za vse starostne skupine, zlasti za najbolj ogrožene, to so starostniki in otroci. V nalogi se navežemo na problematiko pospešenega staranja prebivalstva in večjih potreb po novih bivalnih okoljih za starostnike. Z zasnovo doma za starostnike, ki daje poudarek na sodobnejše oblike bivanja v manjših gospodinjskih enotah in načrtovanje oskrbovanih stanovanj, poskrbimo za bolj celostno zagotovitev potreb starostnikov. Z zasnovo objekta centralnih funkcij ter cestno-prometno preureditvijo vaškega središča smo izboljšali osrednji prostor za vaščane in širšo skupnost. Takšen prostor spodbuja medgeneracijske interakcije in omogoča razvoj povezane družbe. Verjamemo, da so skupnosti, ki so medgeneracijsko povezane, bolj trajnostne, močnejše in bolj odporne na izzive, s katerimi se soočajo. To omogoča bolj uravnotežen in pozitiven razvoj družbe, ki lahko bolje izkoristi potenciale vseh svojih članov.
Ključne besede: medgeneracijski center, vaško jedro, Markovci, podeželje, starostniki
Objavljeno v DKUM: 27.05.2024; Ogledov: 225; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (165,15 MB)

3.
Posodobitev voznega parka v Šolskem centru Pek d.o.o. : diplomsko delo
Dejan Teran, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo analizira potrebo po posodobitvi voznega parka Šolskega centra Pek d.o.o., ki se ukvarja s poučevanjem kandidatov za voznike motornih vozil. Vozila, ki jih uporablja Šolski center Pek d.o.o. so na dizelski in bencinski pogon, ki pa negativno vplivajo na okolje, zato se podjetje spogleduje z zamenjavo s prijaznejšimi alternativnimi vozili. Analiza obstoječega stanja voznega parka kaže, da podjetje uporablja štiri vozila, ki povzročajo onesnaževanje zraka in visoke stroške goriva. Skozi diplomsko delo so predstavljene alternative za zamenjavo voznega parka, pri čemer pa se pojavljajo težave z ukinitvijo vozil na notranje izgorevanje, saj so le ta opremljena z ročnim menjalnik, ki je po aktualni zakonodaji potreben za poučevanje, da lahko kandidati po opravljenem izpitu vozijo tako vozila z ročnim kot avtomatskim menjalnikom. Nadalje smo v predlogi rešitev podali predloge oziroma rešitve za zamenjavo vozil na fosilna goriva, z vozili na električni pogon.
Ključne besede: šolski center, motorna vozila na notranje izgorevanje, vozni park, zamenjava vozil, onesnaževanje
Objavljeno v DKUM: 21.05.2024; Ogledov: 173; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

4.
Pomen sodelovanja šolske svetovalne službe s centrom za socialno delo v primerih nasilja : magistrsko delo
Ana Vok, 2024, magistrsko delo

Opis: V teoretičnem delu magistrske naloge z naslovom Pomen sodelovanja šolske svetovalne službe s centrom za socialno delo v primerih nasilja na podlagi analizirane literature opisujemo nasilje, vzroke zanj in njegove posledice, oblike nasilja ter nasilje v šolskem prostoru. Nadalje so predstavljeni delo šolske svetovalne službe, glavna področja in funkcije dela ter načela. Predstavljeno je delo šolske svetovalne službe v primerih nasilja in sodelovanje z zunanjimi institucijami, kamor spada tudi center za socialno delo, ki je opisan v nadaljevanju. Teoretični del je zaokrožen s teoretično analizo sodelovanja šolske svetovalne službe s centrom za socialno delo v primerih nasilja. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, v kateri je sodelovalo 164 šolskih svetovalnih delavcev iz cele Slovenije. Ugotovljeno je bilo, da se šolski svetovalni delavci večkrat na leto ukvarjajo z različnimi oblikami nasilja, ki ga prijavijo na center za socialno delo. Večina šolskih svetovalnih delavcev dobi ustrezno pomoč in podporo s strani centra za socialno delo, kljub opaznim izboljšavam skozi leta pa še vedno opažajo precej težav pri sodelovanju.
Ključne besede: šolska svetovalna služba, center za socialno delo, nasilje, šolski prostor, sodelovanje
Objavljeno v DKUM: 09.05.2024; Ogledov: 144; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

5.
Individualna pomoč in podpora učencem z učnimi težavami : študija primera Dnevnega centra za otroke in mladostnike Pika
Saša Rojko, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo se osredotočili na analizo nudenja individualne pomoči in drugih oblik podpore v Dnevnem centru za otroke in mladostnike PIKA. V teoretičnem delu smo opredelili temeljne koncepte, ki so pomembni za razumevanje učnih težav in oblik dela za njihovo odpravo. Na podlagi obstoječe literature smo raziskali vrste in oblike učnih težav, ki obstajajo, in njihove prepoznavne značilnosti. Proučili smo proces obravnave otroka in se na podlagi literature seznanili s temeljnimi načeli, ki jih je pri nudenju pomoči treba upoštevati. Osredotočili smo se tudi na predstavitev individualnih in skupinskih oblik pomoči ter drugih metod in oblik dela. Na koncu smo predstavili še delovanje dnevnih centrov in zakonodajo, po kateri se morajo ravnati. V empiričnem delu smo izvedli študijo primera Dnevnega centra za otroke in mladostnike PIKA v Mariboru. Ugotovili smo, da se zaposleni v dnevnem centru soočajo s širokim spektrom otrok z raznimi učnimi in psihosocialnimi težavami. Čeprav pri svojem delu posegajo po individualni in skupinski obliki dela, dosežejo največje in najhitrejše spremembe v vedenju in procesu učenja z individualno obliko.
Ključne besede: individualna pomoč, skupinska pomoč, dnevni center, učne težave
Objavljeno v DKUM: 15.04.2024; Ogledov: 178; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

6.
Učenje s simulatorji - novo obdobje v izobraževanju kirurgov
Dušica Pahor, 2014, predgovor, uvodnik, spremna beseda

Ključne besede: simulacijski center, kirurgija, izobraževanje specializantov, simulatorji
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 114; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (208,41 KB)
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

7.
Iz uvodnika Knjigi portretov na pot
Ivan Krajnc, 2018, predgovor, uvodnik, spremna beseda

Ključne besede: medicina, dentalna medicina, farmacija, zaslužni visokošolski učitelji, Univerzitetni klinični center Maribor
Objavljeno v DKUM: 05.04.2024; Ogledov: 151; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (70,95 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

8.
Vpliv povišanih vrednosti PM10 delcev v zraku na obravnavo pacientov v urgentnem centru
Maja Kramberger, 2024, magistrsko delo

Opis: Uvod: Kakovost zraka je ključnega pomena za zdravje ljudi povsod po svetu. Obremenitve onesnaženosti zraka vplivajo tudi na poslabšanje zdravstvenega stanja predvsem v okoljih, kjer je vpliv industrializacije vse višji in se vozni park vedno veča. Namen zaključnega dela je raziskati povezave med onesnaženostjo zraka z delci PM10 in povečanim obiskom bolnikov v enem izmed urgentnih centrov v Sloveniji ter s tem ugotoviti vpliv na zdravje posameznikov. Metode: Pri pripravi zaključnega dela smo uporabili kvantitativno metodologijo. Izvedli smo retrospektivno raziskavo, kjer smo pri teoretičnem delu uporabili opisno metodo dela. Raziskava je potekala v enem izmed urgentnih centrov v Sloveniji, kjer smo zbrali podatke tudi o vrednostih delcev PM10 iz štirih okoliških merilnih mest. Pridobljene podatke smo analizirali in obdelali z uporabo računalniškega programa IBM SPSS 22.0. Rezultati: Med pregledom in analizo podatkov nismo v nobeni izmed postavljenih hipotez opazili statistično pomembne razlike, ki bi dokazovala vpliv delcev PM10 na zdravje ljudi. Opažamo trend ob povišanih delcih PM10 povprečno več bolnikov na dan in več hospitalizacij, več smrti in več bolnikov z astmo. Ugotovili smo, da je bila povprečna vrednost delcev PM10 v letu 2020 in 2021 19,03 µg/m3. Razprava in zaključek: Signifikantnih razlik nismo ugotavljali. Ugotavljali nismo tudi večje obremenjenosti in izpostavljenosti prašnim delcem. Na opazovanem območju in času ugotavljamo 58 dni povišanih vrednosti PM10 z vključenim dvodnevnim zamikom. Minimalna dosežena vrednost PM10 je znašala 3,6 µg/m3, maksimalna pa 140,8 µg/m3.
Ključne besede: PM10 delci, onesnaževanje zraka, vpliv na zdravje, urgentni center, povečanje hospitalizacij
Objavljeno v DKUM: 28.03.2024; Ogledov: 199; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

9.
EM-KA-CE : 30 let javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor
2023, katalog

Opis: Javni zavod Mladinski kulturni center Maribor, znan tudi pod kratico MKC (em-ka-ce), predstavlja nepogrešljiv del zgodovine odraščanja več generacij mladih v Mariboru. Njegove korenine segajo v šestdeseta prejšnjega stoletja, ko je začel delovati Klub mladih na Orožnovi 2, v naslednjih dveh desetletjih so se v njem odvijale številne dejavnosti za mladino. Leta 1988 se je Klub mladih preimenoval v Klub MKC, leta 1993 pa je bil uradno ustanovljen javni zavod MKC Maribor. Pričujoča publikacija na kratek in pregleden način ob slikovnem materialu podaja bogato zgodovino tega javnega zavoda na področju mladinske kulture in politike. Ob predstavitvi raznolikih programov in projektov, ki obsegajo glasbeno, literarno ter multidisciplinarno umetniško ustvarjanje, galerijske in festivalske dejavnosti, podporo marginalnim družbenim skupinam in mladinski turizem, v njej najdemo še zgodovinske dokumente in medijske odmeve, vezane na delovanje zavoda, ter predstavitev založniške produkcije zavoda. Vse to priča o izjemno pomembni vlogi te institucije pri aktivnemu vključevanju mladih v mestno kulturno in druž­beno življenje.
Ključne besede: Mladinski kulturni center Maribor, zgodovinski pregled, kulturna zgodovina, mladinska kultura, mladinska politika, javni zavodi, Maribor, jubilej, razstavni katalog
Objavljeno v DKUM: 21.12.2023; Ogledov: 438; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (50,50 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Ocenjevanje bolečine pri pacientih v urgentnih centrih
Uroš Vidmar, 2023, magistrsko delo

Opis: Bolečina je najbolj pogost simptom pri pacientih v urgentnih centrih. Uporaba ocenjevalnih lestvic omogoča zdravstvenim delavcem, da ocenjujejo bolečine pri pacientih in da se odločajo o nadaljnjih aktivnostih v okviru procesa zdravstvene nege. Na podlagi pregleda literature smo želeli ugotoviti, katere ocenjevalne lestvice so najpogosteje uporabljene v urgentnih centrih.
Ključne besede: bolečina, ocenjevanje bolečine, urgentni center
Objavljeno v DKUM: 11.12.2023; Ogledov: 482; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

Iskanje izvedeno v 8.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici