| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 254
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Koncipiranje in zasnova naprave za sortiranje in pozicioniranje plastenk : diplomsko delo
Sabina Vratarič, 2023, diplomsko delo

Opis: V podjetju Ecolab d.o.o. imajo proizvodno linijo za polnjenje in pakiranje plastenk. Pred fazo polnitve je stroj za pozicioniranje plastenk, ki pa ni optimalen, saj na njem prihaja do številnih napak. V diplomskem delu je opisan princip delovanja stroja in napake, ki se pri posamezni fazi pojavijo. Poiskala sem tri konceptne rešitve, ki služijo za potencialno izboljšanje/nadomestitev obstoječega stroja. Prva dva koncepta sta sorodna obstoječemu stroju, pri tretjem pa sem uspela zmanjšati število korakov procesa ter dosegla visoko stopnjo avtomatizacije z izbiro robotske roke. Izvedena je bila FMEA analiza za vse tri koncepte. Za najboljši koncept sem izbrala tretjega.
Ključne besede: koncipiranje, stroj, pozicioniranje, plastenke, avtomatizacija
Objavljeno v DKUM: 30.01.2024; Ogledov: 54; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

2.
Parametrično modeliranje vrtljive mize polnilnega stroja : diplomsko delo
Luka Pihler, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bo predstavljeno parametrično modeliranje vrtljive mize polnilnega stroja v podjetju GEA Vipoll d.o.o. Kjer se ukvarjajo z izdelavo polnilnih linij za živilsko in prehrambeno industrijo, ki velja za eno pomembnejših industrij sveta. Predstavljena bo tudi polnilna linija na splošno in parametrično modeliranje, ki sem ga uporabil za modeliranje vrtljive mize. Celoten model in tudi tehnična dokumentacija sta bila narejena v paketu SolidWorks.
Ključne besede: vrtljiva miza, parametrično modeliranje, polnilni stroj
Objavljeno v DKUM: 22.01.2024; Ogledov: 90; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

3.
Razvoj krmilnega programa menjave orodja na CNC obdelovalnem stroju
Nino Rojc, 2023, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrske naloge smo uspešno razvili univerzalni krmilni program menjave orodja in podprogram izhodiščnega položaja za univerzalni obdelovalni stroj. Pred začetkom faze razvoja se je bilo potrebno spoznati z obdelovalnim strojem in podrobno preučiti posamezne sklope, ki sodelujejo pri izvajanju procesa menjave orodja. Nato smo zasnovali diagram poteka, po katerem smo kasneje razvili krmilni program. Sledila je faza testiranja in optimiziranja, kjer smo se predvsem osredotočili na hitrost in varnost izvajanja krmilnega programa.
Ključne besede: CNC obdelovalni stroj, numerično krmilje, krmilni program, menjava orodja
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 122; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (4,40 MB)

4.
Vodenje asinhronskega stroja s pretvornikom Siemens SINAMICS G120 : diplomsko delo
Žiga Romih, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno vodenje asinhronskega stroja s pretvornikom Siemens SINAMICS G120. Najprej sta predstavljeni uporabljena strojna in programska oprema, s pomočjo katerih smo izvedli eksperimentalno analizo. Podrobneje je predstavljen del programskega okolja Siemens Totally Integrated Automation Portal (TIA Portal), ki uporabnikom omogoča nastavljanje pogonskega sklopa. V okviru okolja TIA Portal so predstavljeni postopki za izvedbo vodenja z metodo U/f in za izvedbo vektorskega vodenja, pri čemer je poudarek na avtomatizirani nastavitvi parametrov pretvornika. Predstavljeni rezultati eksperimentalne analize zajemajo primerjavo med odzivi pogonskega sklopa v primeru različnih načinov vodenja, ki jih pretvornik omogoča. Na koncu so podani še napotki za ročno prilagoditev parametrov regulatorja hitrosti za doseganje želene dinamike pogona v primeru vektorskega vodenja.
Ključne besede: Asinhronski stroj, Siemens Totally Integrated Automation Portal, SINAMICS G120, vektorsko vodenje, vodenje U/f.
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 153; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (4,86 MB)

5.
Izvedba direktnega vodenja navora asinhronskega stroja z uporabo strojne opreme imperix : magistrsko delo
Matej Kerndl, 2023, magistrsko delo

Opis: Laboratorij za električne stroje in vodenje na UM FERI so v okviru projekta RIUM pridobili strojno opremo za preizkušanje pogonskih sistemov, ki omogoča izvedbo različnih načinov vodenja na osnovi blokovnega programiranja. V okviru zaključnega dela smo analizirali in opisali delovanje programske in strojne opreme s ciljem izvedbe vodenja pogonskih sklopov. Ker strojna oprema omogoča, da se lahko blokovno programira v programskem okolju Matlab/Simulink, se modeli algoritmov vodenja pogonskih sklopov lahko tudi predhodno preizkusijo s simulacijami. V programskem okolju Matlab/Simulink smo z namenom, da se spoznamo z blokovnim programiranjem strojne opreme izvedli vodenje asinhronskega stroja z metodo direktnega vodenja navora (angl. Direct Tourqe Control – DTC). Model vodenja smo izvedli tako, da je predpripravljen za samodejno generiranje kode, ki se bo izvajala na dotični strojni opremi. Ugotovili smo, da je s pomočjo programskega kompleta programiranje strojne opreme enostavno vendar omejeno s funkcijami blokov, ki so na voljo v programu Simulink. Na koncu zaključnega dela smo s simulacijami naredili analizo vodenja asinhronega stroja z metodo DTC in jo primerjali z vektorsko metodo vodenja v orientaciji magnetnega sklepa (angl. Field Oriented Control - FOC).
Ključne besede: asinhronski stroj, direktno vodenje navora, blokovno programiranje, Simulink, Imperix.
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 181; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (4,06 MB)

6.
Posodobitev delovne postaje za vstavljanje indikatorjev "magic eye" na montažni liniji za proizvodnjo svinčeno-kislinskih avtomobilskih baterij : diplomsko delo
Dragiša Bogojević, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje zamenjavo starega stroja za vstavljanje indikatorjev »Magic eye« za novi stroj v podjetju TAB d.d., saj je stari stroj preveč mehansko obrabljen in manj efektiven. Opisuje vse komponente uporabljene v projektu ter programsko opremo. Opisuje tudi programiranje krmilnika, ki opravlja novi stroj in zaslon na dotik z dodanimi novimi funkcijami ter opis delovanja starega in novega stroja. Pri programiranju je bilo potrebno pravilno razmisliti korake stroja ter pravilno vključevanje časovnikov. Pri panelu pa je bilo pomembo pravilno naslavljanje naslovov ter logična izdelava novih funkcij. Končni del projekta bi predstavljal delujoč stroj z delujočim panelom, vendar zaradi izrednih vremenski razmer in poplav to ni bilo mogoče storiti, saj je v podjetju bilo preveč škode ter ni bilo dostopa, da bi se stroj pravi čas testiral. Po sanaciji podjetja bi se stroj testiral.
Ključne besede: PLK (programirljiv logični krmilnik), panel HMI (vmesnik človek-stroj), indikator »Magic eye«, avtomatizacija
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 211; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

7.
Preračun tehnoloških instalacij za tiskarski stroj
Jovana Bilbija, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je zajet izračun tehnoloških strojnih instalacij, potrebnih za delovanje tiskarskega stroja. Izveden je izračun hladilne vode, plinske instalacije, izkoriščanje odpadne toplote, odvod dimnih plinov, mehke tehnološke vode, komprimiranega zraka in odsesavanja papirnih in prašnih delcev. Preverjeno je tudi obstoječe prezračevanje hale, predvsem zaradi zračne bilance. Na podlagi izračunov narisane so ustrezno dimenzionirane vse potrebne strojne instalacije. Rezultat pravilne analize zahtev tiskarskega stroja je predstavljen skozi obratovanje brez velikih izgub, minimalni stroški in visoka stopnja učinkovitosti.
Ključne besede: tehnološke instalacije, izračun tehnoloških instalacij, tiskarski stroj
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 174; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (4,05 MB)

8.
Konstruiranje stroja za rezanje odpadnega aluminija : diplomsko delo
Alen Lovrenčič, 2023, diplomsko delo

Opis: Z namenom lažjega transporta in kasnejše reciklaže aluminijastih profilov na želene dimenzije je bila v zaključnem delu skonstruirana sekalna naprava z nazivno silo 1 MN. Konstrukcija je narejena po že obstoječi sekalni napravi s pritisno silo 1,84 MN. Pritisno silo zagotavlja hidravlični valj proizvajalca Rexroth, ki smo ga izbrali na zahtevo naročnika. Ob glavnem hidravličnem valju je bilo prav tako potrebno izbrati ustrezna manjša hidravlična valja, s katerima zagotavljamo kontinuirano gibanje profilov skozi sekalno napravo. Ustrezno dimenzioniranje novega stroja smo dosegli s poenostavljeno trdnostno analizo nosilne konstrukcije. Nosilna konstrukcija sestavlja vse navpične in prečne komponente na katere ima hidravlični valj vpliv pri svojem delovanju. Deli konstrukcije so med seboj vijačeni, zato so bili v simulaciji vključeni vijaki z ustreznim prednapetjem. Na podlagi meje tečenja in ustreznega varnostnega faktorja smo trdnostno kontrolirali togost konstrukcije, kjer največja izračunana napetost v kritičnih točkah ni presegla dopustne napetosti.
Ključne besede: konstruiranje, rezalni stroj, odpadni aluminij, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 182; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (6,77 MB)

9.
Zasnova kompozitne betonske postelje za cnc obdelovalni stroj : magistrsko delo
Tadej Gorenak, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo Zasnova kompozitne betonske postelje za CNC-obdelovalni stroj vsebuje zasnovo, potek izdelave in stroškovno analizo kompozitne betonske postelje. Kompozitna betonska postelja je namenjena za obdelovanje aluminija na štiri ali pet osnih CNC-obdelovalni strojih. Zaradi visokih obdelovalnih hitrosti so se pri postelji pojavili določeni problemi kot na primer vibracije in hrup pri obdelavi. Rešitev smo našli v zalivanju profilov z mineralnim betonom in protihrupnimi paneli. Kompozitna betonska postelja je varjena konstrukcija. Izdelana je iz jeklenih profilov, ki so naknadno zaliti z mineralnim betonom.
Ključne besede: CNC-obdelovalni stroj, frezanje
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 140; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

10.
Vodenje servomotorja z uporabo programabilnega logičnega krmilnika in vmesnika človek-stroj : diplomsko delo
Nikola Vučićević, 2023, diplomsko delo

Opis: Ideja diplomske naloge je izdelati aplikacije za krmiljenje servo motorjev. Gibanje izvaja servo motor Omron R88M, ki ga krmili gonilnik Omron R88D. Gonilnik krmili Omron NJ501-1300 PLK. V sklopu tega se za vnos vseh vrednosti uporablja Weintekov HMI zaslon na dotik, na katerem so prikazane vse funkcije aplikacije. Stroj je sestavljen tudi iz drsnega okvirja, na katerem so servomotorji in 3D tiskane glave za boljše opazovanje gibanja. Diplomsko delo opisuje postopek pisanja PLK programa v razvojnem okolju Sysmac Studio in način krmiljenja servo pretvornikov za določen motor, da motor izvede zahtevano gibanje. V prispevku je podrobno opisan postopek priklopa in parametriranja servo pretvornika pri krmiljenju preko PLK-ja. Aplikacija je sestavljena iz več delov, s testiranjem smo ugotovili, da sistem in motorji izpolnjujejo zastavljene cilje. Opisan je tudi del večjega programa, v katerem so razloženi segmenti za krmiljenje servo pretvornika. V prispevku so opisani tudi funkcijski bloki za krmiljenje gibanja servomotorja.
Ključne besede: Programabilni logični krmilnik, servomotor, avtomatizacija procesov, vmesnik človek-stroj
Objavljeno v DKUM: 25.07.2023; Ogledov: 340; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici