| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava univerzalne priprave za vpenjanje aluminijastih profilov na CNC rezkalnem centru
Borut Diemat, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema opis obdelovalnega centra za obdelovanje profilov, specifična vpenjala ter programiranje programov za obdelavo aluminijastih profilov. Ker je razrez profilov v podjetju ozko grlo, je v diplomski nalogi predstavljena optimizacija obdelovalnega centra. S primerjavo števila obdelanih profilov smo na koncu predstavili dosežke njegove predelave. Na kratko je v diplomskem delu predstavljeno in opisano tudi podjetje Intra Lighting d. o. o.
Ključne besede: optimizacija, obdelovalni center, vpenjala, EluCad, Intra Lighting d.o.o.
Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 499; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (5,08 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Prenova proizvodne linije v podjetju Palfinger d.o.o.
Sergej Novoselec, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene pomanjkljivosti oz. obravnavane kritične točke procesa izdelave stebra žerjava. Reševanje transportne problematike nas je pripeljalo, da je najbolje in smotrno vrsto transporta načrtovati v začetni fazi načrtovanja proizvodnih prostorov. Izbrali smo najracionalnejšo rešitev v trenutnem stanju prostora. Osrednja tema je izbira novega obdelovalnega centra strmeli smo k skupnemu cilju, da smo z izbiro tega čim bolj fleksibilni na nepredvidljivem trgu. V nadaljevanju so podrobneje prikazane mnoge analize in primerjave. Pozornost smo namenili inovacijam in načrtovanju optimalne postavitve na liniji stebra žerjava. Na koncu smo predstavljene in opisane probleme podkrepili še iz ekonomskega vidika.
Ključne besede: Organizacija proizvodnje, prenova, obdelovalni center, proizvodna linija
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 938; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (7,10 MB)

3.
CNC rezkalni stroji in rezkanje v orodjarstvu
Anton Rožič, 2015, diplomsko delo

Opis: Na področju orodjarstva so velike potrebe po natančnih in kakovostnih izdelkih, ki jih želimo izdelati v najkrajšem možnem času z najmanj stroški. Da lahko to dosežemo, potrebujemo obdelovalne stroje, ki so namenjeni za obdelave, ki jih potrebujemo. V diplomskem delu bom predstavil problematiko pri izbiri rezkalnega obdelovalnega stroja in prikazal, na katere vplivne karakteristike strojev moramo biti pozorni pri izbiri rezkalnega obdelovalnega centra na primeru primerjave treh podobnih obdelovalnih centrov. Pri izdelavi diplomskega dela bom uporabil metodo s študijem domače in tuje literature. Za zbiranje podatkov bom uporabil tudi pomoč svojega mentorja.
Ključne besede: rezkanje, obdelovalni center, rezkanje v trdo, visokohitrostno rezkanje
Objavljeno: 20.10.2015; Ogledov: 2462; Prenosov: 433
.pdf Celotno besedilo (18,24 MB)

4.
PRIPRAVA PROJEKTA S PROJEKTIRANJEM IN IZDELAVO TEHNIŠKE DOKUMENTACIJE ZA OBDELOVALNI CENTER
Tadej Marčič, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena priprava projekta s projektiranjem in izdelavo tehnične dokumentacije za obdelovalni center za izdelavo perforiranih cevi. V prvem delu smo na splošno opisali načrtovanje in projektiranje predvsem na elektro področju, orodja, ki so temu namenjena ter standarde na področju projektiranja. V drugem delu smo se poglobili v zgradbo obdelovalnega centra, izvedli oceno tveganja varnosti stroja, določili kinematično strukturo, določili ustrezne pogone posameznih osi ter definirali krmilno opremo za želeno delovanje stroja. V tretjem delu smo razvoj in izdelavo stroja obdelali kot projekt, izdelali časovnico, opisali tveganja, ki so in bi lahko nastala ter načine obvladovanja tveganj. Opisali smo še ekonomiko in organizacijo projekta.
Ključne besede: obdelovalni center, projektiranje, elektro dokumentacija, Siemens SINUMERIK, EPLAN
Objavljeno: 15.10.2015; Ogledov: 1338; Prenosov: 229
.pdf Celotno besedilo (4,16 MB)

5.
Tehnološka in ekonomska analiza CNC proizvodnega sistema
David Kurečič, 2014, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu je iz tehnološkega in ekonomskega vidika raziskan in opisan CNC proizvodni sistem v podjetju Alutec (Mariborska livarna Maribor), pri čemer je podrobno predstavljena mehanska obdelava ohišja menjalnika na CNC obdelovalnem centru. V uvodnih, teoretičnih poglavjih so predstavljene osnove NC in CNC tehnologije, programiranja CNC strojev, CAD/CAM tehnologije ter opredelitev stroškov. V praktičnem delu diplomskega dela je predstavljen izdelek ohišje menjalnika, opisana je avtomatizirana linija za mehansko obdelavo ter vsi procesi, ki so del te linije. Podrobneje je predstavljen CNC obdelovalni center za mehansko obdelavo ter s pomočjo slik opisan proces mehanske obdelave. Zadnje poglavje je namenjeno stroškovni analizi proizvodnje ohišja menjalnika, kjer so našteti in opisani vsi stroški proizvodnje ter narejen izračun mesečnega dobička glede na prodajno ceno izdelka.
Ključne besede: Ključne besede: NC in CNC tehnologija, CNC obdelovalni center, ohišje menjalnika, mehanska obdelava, stroškovna analiza
Objavljeno: 20.11.2014; Ogledov: 1121; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (3,45 MB)

6.
Analiza uvajanja horizontalnega obdelovalnega centra v proizvodnjo ulitkov
Zvonko Bedenik, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je skratka opisana zgodovina nastanka CNC strojev, njuna uporaba in uvajanje v proizvodnjo ter njihove prednosti in slabosti. V jedru dela sem opisal postopek nabave horizontalnega obdelovalnega centra v tovarno MIV d.o.o. Varaždin. Zaradi želje da povečamo stopnjo avtomatizacije, skrajšanja časa izdelave, ter konkurenčnosti na svetovnem trgu, odločili smo se za uvedbo CNC horizontalnega obdelovalnega centra. Opisane so pomembne karakteristike stroja katere so zahtevane od dobaviteljev ter njihove ponudbe in primerjave med stroji podobnih karakteristik. V tem delu je tudi opisan proces izdelave temeljev za stroj, pa tudi in cenik šolanja operaterjev na stroju. Na koncu sem prikazal izračun ekonomske upravičenosti uvedbe stroja in primerjave med obstoječi strojih, katere bi zamenili z novim strojem. V diplomskem delu sem poskusil prikazati postopek kateri je pomembno opraviti pri uvedbi novega stroja v proizvodnjo.
Ključne besede: CNC-stroji, horizontalni obdelovalni center, investicije, uvajanje
Objavljeno: 11.11.2013; Ogledov: 1048; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

7.
Uvedba metode SMED za obdelavo družine izdelkov na obdelovalnem centru DOOSAN
Sašo Lovrenčič, 2012, diplomsko delo

Opis: Podjetje, ki želi uspešno poslovati, mora proizvajati hitro, racionalno in fleksibilno. Ker je konkurenca na trgu vse večja in se temu posledično trgi hitreje razvijajo in prilagajajo, moramo v celoti ugoditi kupčevim željam, v kolikor želimo ostati konkurenčni. V svoji diplomski nalogi bom z uvedbo metode SMED na obdelovalnem centru DOOSAN skušal skrajšati čase menjave orodij, kar bi posledično pomenilo manjšo ceno izdelka ter povečano produktivnost stroja. V nalogi bom predstavil potrebno teoretično znanje ter praktični primer na navpičnem obdelovalnem centru DOOSAN, kjer sem metodo SMED uporabil. Končni rezultat po primerjanju obstoječega in novega stanja bo potrdil ali ovrgel metodo SMED za učinkovito.
Ključne besede: metoda SMED, obdelovalni center DOOSAN, konkurenčnost, kupec, čas, cena
Objavljeno: 04.07.2012; Ogledov: 1902; Prenosov: 360
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

8.
Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici