| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 52
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj koncepta gretja segmentalnega orodja na valjarskem stroju za toplo valjanje aluminijastih surovcev
David Fijavž, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je na kratko predstavljeno podjetje Unior, d. d., v sodelovanju s katerim sem opravljal nalogo. Poleg tega je na kratko opisano utopno kovanje, še posebej kovanje aluminija. Za slednjega je predstavljena tudi ustrezna faza na kovaški liniji, ki jo uporabljajo v podjetju. Drugi del zajema moja raziskava, primerjava in izbira grelcev, s katerimi se bo grelo segmentno orodje. Na koncu je opisan postopek razvoja in modeliranja ohišja ter nosilca, v katerih bodo grelci.
Ključne besede: razvoj, utopno kovanje, gretje, valjarna naprava, modeliranje, CATIA, ohišje, nosilec
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 144; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (4,46 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Razvoj traktorskega priključka za premeščanje krme : diplomsko delo
Kristina Zidar, 2021, diplomsko delo

Opis: Eno težjih opravil na kmetijah je ročno premeščanje živalske krme. Ta postopek je monoton, fizično naporen, izvesti ga je treba pa večkrat dnevno. Cilj diplomske naloge je razviti traktorski priključek, ki bi kmetu pomagal premestiti krmo na enostaven in hiter način. Narejen je zahtevnik, tržna analiza, izdelan koncept in izvedena zasnova. Postavljena je hipoteza, da je možno je razviti cenovno ugoden traktorski priključek, ki bo hitro, varno in učinkovito premeščal krmo. Pri tem mora ustrezati tudi vsem kriterijem, so v zahtevniku označene kot brezpogojne. Ta hipoteza je delno potrjena. Hipotezi, da traktorski priključek delavcu olajša delo in da ga je možno izdelati v delavnici z možnostjo varjenja, vrtanja, rezanja in struženja kovin, sta potrjeni. Proizvodnja tega priključka v manjšem obsegu ni smiselna. Cena na proizvedeno enoto (z vključenimi marketinškimi stroški) je nekonkurenčna.
Ključne besede: razvoj izdelka, zahtevnik, snovanje, traktorski priključek, tržna analiza, CATIA
Objavljeno v DKUM: 21.09.2021; Ogledov: 519; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

3.
Uporaba makrojev v procesu konstruiranja orodja za hladno preoblikovanje : diplomsko delo
Anže Knez, 2020, diplomsko delo

Opis: V orodjarstvu strmijo k večji produktivnosti in kvaliteti izdelkov. Konstruiranje orodja je ključna operacija pri celotnem postopku izdelave orodja za hladno preoblikovanje, zato smo v diplomskem delu analizirali uporabo mákrojev v procesu razvoja oziroma konstruiranja orodja za hladno preoblikovanje v programskem paketu CATIA V5. Rezultati so razčlenjeni glede na velikost in zahtevnost operacij. Sklepamo lahko, da uporaba mákrojev znatno skrajša čas konstruiranja orodja za hladno preoblikovanje.
Ključne besede: mákro, CATIA V5, konstruiranje orodij, hladno preoblikovanje, orodjarna
Objavljeno v DKUM: 17.09.2020; Ogledov: 481; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (4,14 MB)

4.
Modeliranje bovden potega
Kristjan Kolarič, 2017, diplomsko delo

Opis: Pri modeliranju določenega izdelka velikokrat želimo nekatere dele zmodelirati tako, da bi jih lahko enostavno zamenjali z deli, ki imajo rahlo spremenjene dimenzije. To lahko dosežemo z parametričnim modeliranjem. Izdelek modeliramo tako, da so določene dimenzije odvisne ena od druge. V diplomskem delu je predstavljen bovden poteg, ki se uporablja za odpiranje vrat v avtomobilih. Ker je potrebno zagotoviti zahteve kupca je bovden narisan parametrično. Določene sestavne dele je mogoče izbrati iz konstrukcijske tabele, samo položitev bovdena pa se da enostavno spreminjati. S tako modeliranim bovdenom je lažje izpolnjevati potrebe in zahteve kupca.
Ključne besede: Parametrično modeliranje, bovden poteg, konstrukcijska tabela, CATIA
Objavljeno v DKUM: 08.01.2018; Ogledov: 1317; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

5.
Sinteza in analiza nastavljive vadbene klopi
Primož Razlag, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava modeliranje in statični preračun nastavljive vadbene klopi po analizi z metodo končnih elementov v programskem paketu Catia V5. Poudarek je bil na obremenitvi glavne konstrukcije s silo 2000 N na klop in primerjavi rezultatov pri uporabi različnih presekov profilov. Namen diplomske naloge je na osnovi rezultatov numeričnih simulacij izbrati primeren profil cevi za izdelavo vadbene klopi.
Ključne besede: modeliranje, preračun, vadbena klop, metoda končnih elementov, Catia V5, sila, simulacije, profili.
Objavljeno v DKUM: 26.04.2017; Ogledov: 1216; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (5,33 MB)

6.
Obravnava elastične povratne deformacije pri globokem vleku visokotrdnostnih jekel
Jože Turnšek, 2016, magistrsko delo

Opis: Merska ustreznost izdelkov iz visokotrdnostnih jekel je eden izmed pomembnih kriterijev za sprejem izdelkov pri kupcu. Orodjarne želimo priti do tega cilja s čim manjšimi stroški in v čim krajšem času. V nalogi je prikazan proces, kjer s pomočjo simulacij in metod za modeliranje novih, kompenziranih površin izvedemo to pred prvim preizkusom orodja. Poleg dveh posrednih metod korekcije površin orodja je prikazana tudi direktna metoda, kjer rezultate simulacij neposredno uporabimo za izdelavo kompenziranih površin oblikovnih orodij. Na praktičnem primeru je prikazan sistematičen pristop izvedbe simulacij preoblikovanja, ki so bile potreben pogoj za dobre simulacije elastičnih izravnavanj in posledično modeliranja novih površin orodja. Z modeliranjem dobrih kompenziranih površin za prvi preizkus se orodjarne tako izognemo velikim stroškom, ki lahko nastajajo pri kasnejših korekcijah orodja po preizkušanju. Prikazani kompleksen izdelek se je izdelal v več stopnjah, to pa je zahtevalo izvedbe simulacij elastičnega izravnavanja po vsaki od operacij in tudi sistematični pristop izvedbe kompenzacij površin v vseh oblikovnih operacijah orodja.
Ključne besede: računalniške simulacije, metoda končnih elementov, AutoForm, Catia, elastično izravnavanje, visokotrdnostna jekla, kompenzacija
Objavljeno v DKUM: 09.09.2016; Ogledov: 1324; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (8,06 MB)

7.
Koncipiranje in snovanje orodja za brizganje okvirov očal
Janez Janžekovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava računalniško podprt postopek konstruiranja orodja za injekcijsko brizganje okvirjev očal. Predstavljene so teoretične osnove o principu delovanja brizgalnih strojev. Opisani so sestavni deli orodja ter načela, ki jih je potrebno upoštevati pri konstruiranju. Jedro naloge predstavlja faza koncipiranja. V njej smo podali zahtevnik ter določili posamezne funkcije orodja. V nadaljevanju sledi faza snovanja. V tem delu smo prikazali postopek konstruiranja posameznih sestavnih delov. Na kratko je opisan način izdelave delavniških risb ter prikazan končni izdelek. Na koncu so narejene analize na osnovi računalniškega modela.
Ključne besede: konstruiranje, orodje, analiza, CATIA
Objavljeno v DKUM: 09.09.2016; Ogledov: 986; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (3,53 MB)

8.
Konstruiranje samonosne karoserije za dirkalnik Formula Student GPE14
Matevž Štern, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo predstavlja konstruiranje samonosne karoserije za dirkalnik Formula Student GPE14. V magistrskem delu so predstavljene omejitve, ki izhajajo iz pravilnika FSAE, položaja preostalih komponent in izbire materiala. Na kratko je predstavljeno modeliranje samonosne karoserije in numerične simulacije, ki smo jih izvedli. Predstavljena sta mehanska preizkusa, ki ju je zaradi pravilnika potrebno izvesti. Prikazano je kako rezultate mehanskih testov uporabimo za prilagoditev numeričnih modelov, da na tak način dobimo iz numeričnih simulacij rezultate, ki so primerljivi z rezultati dejanskih testov. V zadnjem delu magistrskega dela pa je predstavljena izdelava samonosne karoserije.
Ključne besede: Formula Student, konstruiranje, samonosna karoserija, kompozit, ogljikova vlakna, numerična simulacija, Catia, Abaqus/CAE
Objavljeno v DKUM: 08.09.2016; Ogledov: 1145; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (3,93 MB)

9.
Primerjava postopka konstruiranja orodja za globoki vlek pločevine s programskima paketoma CATIA in AUTOFORM
Peter Lovenjak, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava primerjavo konstruiranja orodja za globoki vlek pločevine med programskima paketoma Catia in AutoForm. Podane so teoretične osnove o procesu globokega vleka, o konstruiranju orodij za globoki vlek in o programskih paketih za računalniško podprto konstruiranje in računalniško podprt inženiring. Predstavljen je postopek konstruiranja orodja s programskim paketom Catia, kjer je bilo orodje skonstruirano izključno na podlagi izkušenj. Isti primer je nato obravnavan še z uporabo programskega paketa AutoForm. Namen je bila primerjava postopka dela konstruiranja geometrije vitalnih delov orodja z obema programskima paketoma. Zajeta je tudi optimizacija zavornih letev s programskim paketom AutoForm, ki v Catii ni mogoča.
Ključne besede: primerjava, konstruiranje orodja, globoki vlek, simulacija, Catia, AutoForm
Objavljeno v DKUM: 07.09.2016; Ogledov: 1769; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (5,73 MB)

10.
Modularna vgradnja standardnega elektromotorja na zobniška gonila
Denis Štajdohar, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene ideje in rešitve, kako povezati standardni IEC elektromotor na zobniško gonilo. Diplomsko delo zajema opis zobniških gonil in standardnih IEC elektromotorjev. Predstavljene so nekatere že znane rešitve povezave zobniškega gonila z elektromotorjem in tudi lastne rešitve povezav. V diplomskem delu so tudi predstavljeni analitični izračuni za posamezne rešitve. Ideje in komponente so podprte tudi z računalniškimi modeli. Na koncu diplomskega dela je tudi primerjava med posameznimi vmesniki oz. povezavami in njihovimi lastnostmi.
Ključne besede: zobniško gonilo, elektromotor, modularna vgradnja, konstruiranje, IEC, Catia
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 1113; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici