| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA RAZVOJA TURIZMA V OBČINI BREŽICE
Martina Komočar, 2009, diplomsko delo

Opis: Razvoj turizma v skupnosti omogoča sodelovanje med različnimi interesnimi skupinami, kot so lokalna oblast, domačini, turisti, turistična industrija in lokalne turistične organizacije. Vsakršno prizadevanje turistične panoge na področju promocije lahko povzroči pozitivne in negativne gospodarske, socio-kulturne in ekološke posledice. Zato je zaznan vpliv turizma na gostiteljske skupnosti, namreč na domačine te skupnosti, pomembno raziskovalno vprašanje. V prvem, teoretičnem delu diplomske naloge, so predstavljeni vplivi turizma na gospodarsko okolje, vplivi turizma na socialno—kulturno okolje ter tudi upravljanje turizma k trajnostnemu razvoju okolja. Predstavila sem občino Brežice, njeno zgodovino, gospodarstvo, turistične znamenitosti občine, Terme Čatež, izobraževanje, ki poteka v okviru občine Brežice ter S.W.O.T. analizo, ki sem jo sestavila sama. V drugem, praktičnem delu diplomske naloge, sem analizirala anketo, ki sem jo izvedla na treh različnih populacijah ljudi. Ugotovila sem, da imajo občani Brežic različne poglede na razvoj turizma, ki ima gospodarske vplive na razvoj. Pomembne ugotovitve o razvoju turizma v Brežicah: · z razvojem turizma se odpirajo nova delovna mesta, s tem se povečuje splošna blaginja občanov, · turizem povzroča več pozitivnih kot negativnih učinkov, · turizem pospešuje porabo tradicionalnih izdelkov, povečuje se ponudba izdelkov in storitev, izboljšuje infrastrukturo in spodbuja izobraževanje, · negativni učinki turizma se najbolj odražajo v onesnaženosti okolja, · domačini premalo sodelujejo pri snovanju turistične ponudbe. Z novo turistično ponudbo bi lahko pripomogli še k večji prepoznavnosti občine, anketirani pa so mnenja, da bi prav ta prinesla določene koristi.
Ključne besede: Ključne besede: vplivi turizma na lokalno skupnost, naravne in kulturne znamenitosti v občini Brežice, S.W.O.T. analiza turistične ponudbe, zaznavanje domačinov o vplivih turizma.
Objavljeno: 17.12.2009; Ogledov: 3795; Prenosov: 624
.pdf Celotno besedilo (871,98 KB)

2.
ZEMELJSKE PREGRADE
Boris Kodrič, 2009, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela so prikazane zakonitosti in pravila geotehničnega projektiranja zemeljskih pregrad za zadrževanje vode. V drugem delu je podan kratek opis predvidene hidroelektrarne Brežice z osnovnimi podatki in pomenu hidroelektrarn na reki Savi. V tretjem delu so prikazani rezultati geotehničnih analiz varnosti in zanesljivosti energetskega nasipa HE Brežice. Rezultati analiz kažejo, da je ta primerno zasnovan in dovolj varen. V zaključku je podanih nekaj misli in spoznanj, ki jih bo mogoče koristno uporabiti pri projektiranju podobnih objektov v prihodnje.
Ključne besede: zemeljske pregrade, energetski nasip, hidroelektrarna Brežice, zemeljski nasipi, nasute pregrade in geotehnična analiza
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 3238; Prenosov: 497
.pdf Celotno besedilo (9,85 MB)

3.
4.
POZNAVANJE CITER PRI SLOVENSKIH OSNOVNOŠOLCIH
Alenka Iljaš, 2011, diplomsko delo

Opis: Citre so alpsko glasbilo, k nam pa so se razširile iz severa v devetnajstem stoletju in so bile do druge svetovne vojne priljubljeno glasbilo meščanske družbe. Po vojni je zanimanje zanje splahnelo, ponovno pa jih je ljudem približal Miha Dovžan s svojim ansamblom. Namen diplomskega dela je bil predstaviti razvoj citrarstva na Slovenskem ter ugotoviti, kako dobro citre poznajo učenci OŠ Brežice in učenci iz Maribora, ki obiskujejo četrti oziroma šesti razred. Pri raziskavi sta bili uporabljeni deskriptivna in kavzalno-neeksperimentalna metoda empiričnega pedagoškega raziskovalnega dela, rezultati pa so bili pridobljeni s pomočjo anketnih vprašalnikov. Rezultati raziskave so pokazali, da imajo učenci iz OŠ Brežice več znanja o citrah kot njihovi vrstniki iz OŠ v Mariboru, prav tako pa citre bolje poznajo učenci višje starosti. Boljše poznavanje citer in citrarjev so pokazali tudi učenci, ki se glasbeno izobražujejo. Takšno stanje je bilo pričakovano, kajti učenci višje starosti in učenci, ki se glasbeno izobražujejo, imajo več glasbenih izkušenj. Prav tako tudi ni presenetila ugotovitev, da citre bolje poznajo brežiški osnovnošolci, saj ta inštrument med svojimi programi ponuja tamkajšnja glasbena šola, medtem ko se v mariborskih glasbenih šolah tega glasbila ni možno učiti. Upamo, da se bodo citre kmalu znašle tudi med programi mariborskih glasbenih šol ter tako postale bolj poznane in priljubljene med tamkajšnjimi šolarji.
Ključne besede: citre, citrarstvo na Slovenskem, izobraževanje, OŠ Brežice, OŠ v Mariboru.
Objavljeno: 27.02.2012; Ogledov: 2086; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

5.
IZVAJANJE LOKALNIH GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB V OBČINI BREŽICE
Ines Jagrič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem podrobneje predstavila in analizirala izvajanje lokalnih gospodarskih javnih služb v Občini Brežice. Uvodoma sem podala obrazložitev pojma javne službe ter prikazala pravni okvir za opravljanje dejavnosti lokalnih gospodarskih javnih služb v Republiki Sloveniji. Osnovni zakon gospodarskih javnih služb je Zakon o gospodarskih javnih službah /ZGJS/ (Uradni list RS, št. 32/1993, 30/1998-ZZLPPO, 127/2006-ZJZP, 38/2010-ZUKN, 57/2011). Nato sem predstavila lokalne gospodarske javne službe v Občini Brežice. Predstavila sem, katere lokalne gospodarske javne službe Občina Brežice na svojem območju izvaja kot obvezne oziroma izbirne lokalne gospodarske javne službe. Analizirale sem odloke, ki določajo lokalno gospodarsko javno službo in so podlaga za izvajanje posameznih lokalnih gospodarskih javnih služb. Preverila sem, ali so lokalne gospodarske javne službe urejene v skladu z ZGJS ter v skladu s podzakonskimi akti. Predstavila sem tudi oblike izvajanja lokalnih gospodarskih javnih služb v Občini Brežice. Občina Brežice ne izvaja lokalnih gospodarskih javnih služb v režijskem obratu ali javnem gospodarskem zavodu, ampak v obliki javnega podjetja ter na podlagi podeljene koncesije. V zaključku sem podala svoje poglede in mnenja do izvajanja posameznih gospodarskih javnih služb v Občini Brežice.
Ključne besede: gospodarske javne službe, javno podjetje, koncesija, Občina Brežice, lokalna samouprava.
Objavljeno: 14.12.2012; Ogledov: 1798; Prenosov: 374
.pdf Celotno besedilo (308,82 KB)

6.
SV. DIZMA V ŠTAJERSKI LIKOVNI UMETNOSTI
Manuela Dajnko, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava svetnika Dizmo in njegove upodobitve v štajerski likovni umetnosti. Najprej je predstavljena svetniška legenda (zlasti glede na literarne vire kot so Sveto pismo, apokrifni evangeliji in Zlata legenda), nato se delo posveti ikonografiji sv. Dizme, ki jo ponazori s primeri iz evropske umetnosti od srednjega veka do 20. stoletja. Pregled poleg slikarskih primerov vključuje tudi nekatera kiparska dela. Nadalje naloga osvetli Dizmove upodobitve, ki so po geografskem kriteriju razdeljene na »neštajerske« in štajerske. Predstavnica »neštajerskega dela« je Quaglieva poslikava v ljubljanski stolnici, v štajerskega pa so vključene slike oziroma poslikave za kapelo dvorca Štatenberg, kapela z graške Kalvarije, zagorska župnijska Marijina cerkev, brežiška frančiškanska cerkev sv. Antona Padovanskega in ptujska proštijska cerkev sv. Jurija. Poslikave umetnostnih spomenikov so ikonografsko opisane in analizirane ter predstavljene z naročniškega vidika; naloga se pri tem osredotoča na Ignaca Marijo grofa Attemsa, ki je ob Mariji posebej častil sv. Dizmo in po njem poimenoval tudi svojega prvorojenca ter na cerkvene bratovščine.
Ključne besede: sv. Dizma, svetniška legenda, češčenje, ikonografija sv. Dizme, naročništvo, plemiška rodbina Attems, Ignac Marija grof Attems, štajerske upodobitve, Štatenberg, Gradec, Zagorje pri Pilštanju, Brežice, bratovščine, Ptuj
Objavljeno: 11.09.2013; Ogledov: 1318; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (3,59 MB)

7.
IDEJNA ZASNOVA ARHITEKTURE IN INTERIERJA MLADINSKEGA HOSTLA V BREŽICAH
Saša Jagrič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava idejno zasnovo arhitekture in interierja mladinskega hostla v Brežicah, kot alternativo cenejših počitnic za mladino, ki hkrati omogoča povečanje turizma v občini. V prvem sklopu diplomskega dela so predstavljeni analiza turizma in statistični primeri občine Brežice ter referenčni primeri hostlov in samo načrtovanje hostla. V drugem sklopu je podana arhitekturna zasnova mladinskega hostla, ki zajema analizo lokacije ter zasnovo interierja objekta.
Ključne besede: arhitektura, mladinski hostel, interier, turistična arhitektura, Brežice
Objavljeno: 06.09.2013; Ogledov: 1196; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (30,42 MB)

8.
OSNOVNA ŠOLA BREŽICE MED LETOMA 1917 IN 1971
Patricija Kragl, 2014, diplomsko delo

Opis: Naslov diplomskega dela je Osnovna šola Brežice med leti 1917 in 1971. Namen dela je bil predstaviti začetke šolstva v Brežicah in delovanje šole v letih od 1917 – 1971, ter primerjati z razvojem šolstva na slovenskem. V tem obdobju je prišlo do večjih sprememb v sami lokaciji šole, šolskega sistema in obeleževanju praznikov na šoli. Zanimalo me je tudi, katere dejavnosti so potekale na šoli in kako je potekalo šolsko leto. Predstavila sem občino Brežice, v kateri se nahaja šola. Opisala kratko zgodovino Brežic in kako je ta vplivala na razvoj šolstva v našem mestu. Prvi zametki šolstva v našem kraju so se začeli v 2. polovici 16. stoletja in sicer po zaslugi grofa Jurija Frankopana, ki je zgradil samostan v katerem je bila šola za dečke meščanskih rodbin. Šolo sem podrobneje opisala v času po 1. svetovni vojni, ko so ukinili nemško šolo in je nastala štirirazredna deška in dekliška šola, v obdobju med obema vojnama pa so šolsko poslopje zavzeli Nemci. Pouk se v tem obdobju ni izvajal. Po 2. svetovni vojni je bil obisk boljši kot po 1. svetovni vojni. Ljudje so se zavedali, da je izobrazba pomembna. Pouk je bil organiziran v 10 oddelkih. Leta 1958 je izšel pomemben zakon o uvedbi 8 - letke. Današnjo šolo tako kot v preteklosti obiskuje veliko otrok iz sosednjih krajev. Šolo so leta 2008 obnovili. Prenovili so sanitarije, na predmetno stopnjo so namestili omarice in stene pobarvali z živimi barvami. Zvonec, ki oznanja konec pouka pa je zamenjala prijetna glasba nad katero so učenci navdušeni. V diplomi sem uporabila tri raziskovalne metode: deskriptivno, komparativno in zgodovinsko metodo. Uporabila sem tudi postopek zbiranja podatkov, predvsem na podlagi zapisanih kronik.
Ključne besede: šola, izobraževanje, šolstvo, Osnovna šola Brežice, zgodovina šolstva, šolska kronika
Objavljeno: 15.07.2014; Ogledov: 1539; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

9.
ZGODOVINA GIMNAZIJE BREŽICE OD 1945 DO DANES
Samanta Pilpah, 2015, magistrsko delo

Opis: Z magistrskim delom skušam osvetliti vprašanja, kje, kdaj in kako se je razvijala Gimnazija Brežice skozi zgodovino. Namen je bil predstaviti začetke šolstva na Slovenskem in v Brežicah, delovanje frančiškanskega rodu v mestu ter delovanje same gimnazije od leta 1945 do danes. Predvsem sem želela prikazati, kako je potekalo posamezno šolsko leto, katere dejavnosti so se v tem času dogajale na šoli, zapisati pomembne dogodke in spoznati njeno zgodovino. Osredotočila sem se tudi na predstavitev občine Brežice, v kateri deluje gimnazija. Na njene značilnosti, kako se je mesto razvijalo in s tem vplivalo na razvoj šolstva v Brežicah. Prav grof Jurij Frankopan je bil zaslužen za začetke poučevanja v naših krajih. Dal je zgraditi samostan, ki je služil kot meščanska šola samo za dečke. Gimnazijo sem opisala od leta 1945 do 2014, saj se je v tem času zgodil velik preskok na področju poučevanja in sprememb na šoli. Pouk se je v starejših obdobjih, a tudi danes, izvajal v prostorih nekdanjega samostana, ki je pomemben mejnik zgodovine v Posavju, predvsem pomemben je bil prihod frančiškanov v Brežice in njihovo delovanje. Po drugi svetovni vojni, 8. septembra 1945, je ministrstvo ustanovilo Gimnazijo Brežice, s poukom so začeli mesec kasneje. Danes ima Gimnazija Brežice močno zasidrane korenine v mreži slovenskih gimnazij. Obiskuje jo veliko število dijakov, tudi iz sosednjih občin. Leta 2013 so zaključili s prenovo šole, vendar je na njej ostal pridih samostana. Prenovili so notranje prostore, dodali omarice za dijake, obnovili zunanji del z vrtom in uredili podstrešje. V magistrskem delu sem uporabila predvsem deskriptivno metodo, ki temelji na opisovanju dejstev, odnosov in procesov brez vzorčnega razlaganja in zgodovine, metodo raziskovanja, ki temelji na raziskovanju bližnje in daljne preteklosti. Uporabila sem postopek zbiranja podatkov na podlagi zapisanih kronik, ki sem jih dobila na šoli, v Zgodovinskem arhivu v Celju in Knjižnici Brežice. Raziskovalni problem, ki sem si ga zadala, sem dosegla z raziskovanjem šolskih kronik, v katerih sem našla vse podatke o tem, kaj se je z gimnazijo dogajalo v tem obdobju.
Ključne besede: Ključne besede: gimnazija, izobraževanje, Brežice, šolstvo, Gimnazija Brežice, šolska kronika.
Objavljeno: 08.10.2015; Ogledov: 992; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

10.
REKREACIJSKE NAVADE PREBIVALCEV BREŽIC
Irena Čeh, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Moderni razvoj je spremenil značilnosti prostega časa, saj je le-ta postal pomemben del dneva med tednom in ob koncu tedna. Diplomsko delo vsebuje podatke o rekreacijskih navadah prebivalcev Brežic, pridobljenih s pomočjo anketne raziskave. V diplomskem delu so predstavljeni termini prosti čas, rekreacija, bližnja rekreacija in socialna geografija. V empiričnem delu diplomskega dela so povzeti rezultati anketne raziskave o rekreacijskih navadah prebivalcev Brežic. Pri izdelavi dela je uporabljena obstoječa literatura, obdelani so statistični podatki ter podatki, zbrani z anketo.
Ključne besede: Brežice, prosti čas, rekreacija, bližnja rekreacija, socialna geografija
Objavljeno: 13.06.2016; Ogledov: 925; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici