| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Combining ability and breeding potential of oilseed rape advanced lines for some of important quantitative traits
Valiollah Rameeh, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Information on estimates of combining ability of the promising lines of breeding material is important for evolving higher yielding varieties of oilseed rape (Brassica napus L.). An experiment was conducted to quantitatively examine the genetic parameters of phenological traits, plant height, pods on main raceme, pods per plant and seed yield for eight oilseed rape genotypes using a half-diallel crosses. The result of the diallel analysis revealed significant mean squares of general and specific combining abilities (GCA and SCA) for all studied traits, indicating the importance of additive and non-additive genetic effects for these traits. On the other hand estimation of high narrow-sense heritability estimates for days to flowering, duration of flowering and pods on main raceme, indicated the prime importance of additive genetic effects for these traits. L420 and L401 with significant negative GCA effects for days to flowering and days to maturity were suitable for yielding early maturity combinations. L41, Zafar and L22 with significant positive GCA effects for seed yield were superior parents for increasing seed yield. The crosses with significant positive SCA effects for seed yield had at least one parent with significant positive GCA effects for this trait. The crosses including L41×L22, L41×LF2, Zafar×L22 and Zafar×L420 with seed yield of 3421.7, 3400, 3348.1 and 3311.3 kg ha-1 could be promising for determination of superior recombinants for high seed yield coupled with other growth characters in advanced generations of segregation.
Ključne besede: additive genetic effects, Brassica napus, degree of dominance, combining ability, heritability, oilseed rape, yield
Objavljeno v DKUM: 10.10.2018; Ogledov: 1307; Prenosov: 307
.pdf Celotno besedilo (276,21 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
3.
Vpliv povečane koncentracije kovin v rastlinah na njihovo snovno in energijsko izrabo
Nadja Romih, 2013, doktorska disertacija

Opis: Onesnažena tla s kovinami so posledica več stoletnega nekontroliranega antropogenega one-snaževanja v preteklosti. Kovine zaradi svoje nezmožnosti razgradnje, za razliko od večino organskih snovi, predstavljajo resno grožnjo za okolje, ljudi in živali in jih je potrebno primerno odstraniti. Eden od ukrepov revitalizacije onesnaženega ozemlja s kovinami je pozelenitev z energetskimi rastlinami in situ. V raziskavi smo z metodo fitoekstrakcije opazovali distribucijo kovin v rastlinskih delih juvenilnih in odraslih hibridov PR45 D01 in PR46 W31 oljne ogrščice (Brassica napus L. var. napus) in situ na različno onesnaženih tleh (Ponikva, Šentjur, Medlog, Proseniško, Škofja vas, Črna na Koroškem in Mežica). Rezultati raziskave kažejo, da je privzem Cd, Pb in Zn v nad-zemne dele odraslih rastlin do 56 %, 35 % in 52 % v zaporedju večji v primerjavi z nadzemnimi deli juvenilnih rastlin. Vsebnost kovin v rastlinah je predvsem odvisna od vsebnosti kovin v tleh in pH vrednosti tal. Hibrida oljne ogrščice privzemata kovine in As v svoje nadzemne dele in, predvsem pomembno, tudi v semena. Za vsako kovino je bil izračunan TF, to je razmerje med rastlinskimi deli, in BAF, to je razmerje med vsebnostjo tarčnega elementa v nadzemnem delu in vsebnostjo elementa v tleh. Rezultata TF(Cd) in BAF(Cd) > 1 kažeta, da lahko hibrid PR45 W31 uporabimo za fitoremediacijo na srednje onesnaženih tleh. Primerjava dveh metod pridobivanja olja iz semen je pokazala, da je superkritična ekstrakcija s CO2 bolj primerna metoda. Pogača po hladnem mehanskem stiskanju in po SC CO2 semen ni vsebovala povečanih vsebnosti kovin in je primerna v proizvodih za prehrano živali. Termična obdelava stebel in pogače pri 700 °C je pokazala, da so vsebnosti Cd, Pb in Zn v ostanku najmanjše in vsebnosti Cu, Ni, Co, Mo, As in Ba v ostanku pri 700 °C največje. Pri termični obdelavi na 850 °C so bile vsebnosti Cd, Pb in Zn v ostankih značilno večje od vsebnosti Cu Ni, Co, Mo, As in Ba. Kurilne vrednosti stebel in pogače so primerljive bitumenskemu premogu, lignitu in lesu. Vpliv povečane vsebnosti kovin v tleh ni vplival na snovno in energijsko izrabo oljne ogrščice. Uporaba enega od ukrepov remediacije, pozelenitev, ne samo, je ne le ekonomsko najbolj donosna sanacija, ampak bi tudi polepšala izgled krajine in izboljšala kvaliteto življenja ljudi, ki so izpostavljeni kontaminiranim področjem.
Ključne besede: Brassica napus L. var. napus, distribucija kovin, fitoekstrakcija kovin, snovna in energijska izraba
Objavljeno v DKUM: 10.04.2013; Ogledov: 2428; Prenosov: 465
.pdf Celotno besedilo (4,78 MB)

4.
Možnosti za zatiranje plevelov v posevkih oljne ogrščice (Brassica napus L.) s herbicidi dostopnimi na Slovenskem tržišču
Rebeka Bedenik, 2010, diplomsko delo

Opis: V enoletnem poskusu, izvedenem v letu 2009, smo proučevali možnosti kemičnega zatiranja plevelov v ozimni oljni ogrščici (sorta PRD 03). Uporabili smo 10 različnih kombinacij herbicidov na podlagi metazaklora, klomazona, klopiralida, dimetaklora in piklorama. Analizirali smo stopnjo učinkovitosti herbicidov, fitotoksičnost herbicidov ter pokrovnost parcelic z pleveli, v času dveh ocenjevanj. Prvo ocenjevanje je bilo izvedeno septembra, drugo pa spomladi, meseca aprila. Pri analizi skupne povprečne učinkovitosti herbicidov, smo ugotovili značilno manjšo učinkovitost dveh herbicidnih kombinacij, na podlagi klomazona ter klopiralida s pikloramom. Vseh ostalih 8 herbicidnih kombinacij je bilo visoko učinkovitih in se po stopnji učinkovitosti niso razlikovale med seboj. Nobena od preučevanih herbicidnih kombinacij ni povzročila pojavov kakršnih koli vizualno prepoznavnih znakov fitotoksičnosti na posevku ogrščice. Preučevani herbicidi, ki so dostopni na Slovenskem trgu nudijo zadovoljiv nivo možnosti za zatiranje plevelov v oljni ogrščici.
Ključne besede: herbicidi, pleveli, kontrola plevelov, oljna ogrščica, Brassica napus
Objavljeno v DKUM: 13.10.2010; Ogledov: 3118; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (649,53 KB)

Iskanje izvedeno v 3.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici