| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Diversity of Enforcement Titles in Cross-border Debt Collection in the EU : National Report: Bulgaria
Desislava Naydenova, 2022

Opis: Applying a systematic approach, this report addressess the main features of enfrocement titles in Bulgaria. It focuses on judgments, court settlements and notarial deeds, scrutinizing their content, form and effects. It conveys theoretical insight into the subject matter as well as conclusions from relevant case law.
Ključne besede: izvršilni naslov, čezmejna izvršba, Bolgarija, pravo EU, civilno procesno pravo
Objavljeno v DKUM: 20.12.2022; Ogledov: 365; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (4,25 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
DISKRIMINACIJA ROMOV V EU PO ODLOČBI SODIŠČA EU V ZADEVI NIKOLOVA
Kristina Kušar, 2015, diplomsko delo

Opis: Evropska unija se je začela intenzivneje posvečati Romom ob koncu devetdesetih let, zaradi širitve na vzhodno in srednjo Evropo. Eden večjih dosežkov EU v boju proti diskriminaciji je bila Direktiva o rasni enakosti iz leta 2000. EU je namenila tudi veliko denarja romskim projektom. Kljub vsemu pa se Romi še vedno srečujejo z diskriminacijo in ekonomskimi problemi. Anelia Georgieva Nikolova ima v bolgarskem mestu Dupnica, natančneje v mestni četrti Gizdova Mahala, trgovino z živili. V tej mestni četrti je večina romskega prebivalstva. Zaradi pogostih manipulacij električnih števcev, se je bolgarsko elektrodistribucijsko podjetje (v nadaljevanju ČEZ RB) samo v tej četrti poslužilo sporne prakse, saj je števce namestilo na višino sedmih metrov, tako da je onemogočeno preverjanje porabe. A.G.Nikolova se je zaradi tega ukrepa pritožila pri Komisiji za zaščito pred diskriminacijo (v nadaljevanju KDZ). KDZ je ugotovilo diskriminacijo, nato pa je podjetje ČEZ RB podalo tožbo na Upravnem sodišču v Sofiji. To sodišče je kasneje postavilo deset predhodnih vprašanj sodišču EU. V sodbi je sodišče poudarilo, da se načelo enakega obravnavanja ne uporablja samo za osebe neke narodnosti, ampak tudi za ostale osebe, ki se zaradi diskriminatornega ukrepa obravnavajo manj ugodno. Poudarilo je tudi da to, da v mestni četrti živijo prebivalci, ki niso Romi ne izključuje tega, da je sporna praksa nastala zaradi večine romskega prebivalstva. Sporna praksa je sicer primerna za doseganje cilja, a je Sodišče poudarilo, da je nesorazmerna glede na interese prebivalcev mestne četrti.
Ključne besede: Zadeva Nikolova, Evropska unija, Direktiva o rasni enakosti, Bolgarija, Romi, diskriminacija, preizkus sorazmernosti. One of the biggest achievments of the EU in fight against discrimination was the Racial equality directive from year 2000. EU has financed many projects for Roma people.
Objavljeno v DKUM: 22.04.2016; Ogledov: 3316; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (564,46 KB)

3.
PRIMERJAVA DAVČNIH OLAJŠAV FIZIČNIH IN PRAVNIH OSEB MED SLOVENIJO IN BOLGARIJO
Mateja Bovha, 2016, diplomsko delo

Opis: Že od nekdaj je pobiranje davkov pomembno za državo, saj omogoča izdatno polnjenje državne blagajne. Za pravne in fizične osebe pa davki predstavljajo dodaten strošek, zato težijo k njihovemu znižanju. Da bi davčna zakonodaja ugodila zahtevam po zniževanju davčnega bremena, so se na davčnem področju uzakonile olajšave, ki predstavljajo zakonsko odobrene ukrepe namenjene za zmanjševanje lastnega obdavčljivega dohodka zavezanca in s tem za zmanjševanje davčnih bremen. Države z njimi na posredni način zagotavljajo razvoj podjetij ter s tem rast gospodarstva, pri fizičnih osebah pa zagotavljajo boljšo ekonomsko in socialno raven posameznika. Tudi Slovenija in Bolgarija nista pri tem nobeni izjemi. Zaradi harmonizacije med državami Evropske unije, ju povezuje podobna davčna politika, vendar z nekaterimi izjemami, kot so različen sistem obdavčevanja in različne vrste davčnih olajšav. V diplomski nalogi smo obravnavali pomen zniževanja davčnega bremena z možnostjo uveljavljanja davčnih olajšav za fizične in pravne osebe v Sloveniji in Bolgariji. Zaradi lažje primerljivosti med državama smo najprej spoznali zakonodajo obeh držav, temu sledi primerjalna analiza davčnih olajšav obeh držav na podlagi teoretičnega dela in na podlagi konkretnih izračunov obdavčitve fizičnih in pravnih oseb.
Ključne besede: davčne olajšave, davčni zavezanec, fizična oseba, pravna oseba, dohodnina, davek od dohodkov pravnih oseb, Slovenija, Bolgarija
Objavljeno v DKUM: 13.04.2016; Ogledov: 1988; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (1010,97 KB)

4.
BOLGARI, KNEZ IN EVROPA: KNEŽEVINA BOLGARIJA V LETIH 1878-1886 V LUČI ČASNIKOV SLOVENSKI NAROD IN SLOVENEC
Manja Erman, 2015, diplomsko delo

Opis: Leta 1878 se je končala zadnja v nizu rusko-osmanskih vojn 19. stoletja. Ruska zmaga je dokončno zapečatila usodo nekdaj ogromnega Osmanskega imperija, ki je že dobro stoletje pešalo in izgubljalo ozemlja. Rezultat vojne je bil podpis Sanstefanskega miru, ki je prinesel priznanje neodvisnosti Srbiji, Črni Gori in Romuniji ter po 500 letih ponovno vzpostavitev bolgarske države v obliki kneževine. A uspešna ruska ekspanzija je prestrašila evropske velesile; še posebej je na novem balkanskem zemljevidu izstopala nova država- Velika Bolgarija. Sledila je revizija dogovora v obliki Berlinskega kogresa, ki je Veliko Bolgarijo razkosal na tri dele: na Kneževino Bolgarijo, Vzhodno Rumelijo in Makedonijo. Slednji sta bili vrnjeni pod osmansko oblast. Bolgari so z mešanimi občutki sprejeli velik izziv: po več stoletjih so dobili svojo državo, obenem pa so premogli malo intelektualcev in vodij, ki bi bili izkušeni v političnih veščinah in organizaciji države. Morali so krmariti med evropsko politiko in njenimi ekspanzionističnimi težnjami in, kar je bilo še huje, gasiti notranje politične spore. Hkrati so ves čas razmišljali, kako bi razkosano deželo združili v eno, ne da bi zanetili politični požar. Po uspešni združitvi so bili v najranljivejših trenutkih napadeni s strani sosede, ki bi jim morala stati ob strani, saj se je sama dolgo časa borila za samostojnost. Ko so uspešno rešili še ta problem, pa so nenadoma ostali brez kneza. V tem delu bomo tako spremljali politične dogodke v letih 18781886 v luči slovenskih časnikov Slovenski narod in Slovenec. Spremljali bomo njuno navdušenje in kritiko nad Bolgari, knezom, Evropo, politiko, skratka vse pisanje, ki sta ga tekom osmih let objavila o kneževini in dogajanju znotraj nje. In tega ni bilo malo.
Ključne besede: kneževina, Bolgarija, Slovenec, Slovenski narod, Aleksander Battenberg, Vzhodna Rumelija, Rusija, Karavelov, Cankov, liberalci, konservativci, radikalci, Srbija, vojna, Osmanska država, Anglija, Nemčija, Plovdivski prevrat, narodno sobranje, volitve
Objavljeno v DKUM: 13.11.2015; Ogledov: 2246; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (899,39 KB)

5.
Trendi kriminalitete v Bolgariji : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Maruša Valjavec, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi obravnavamo trende kriminalitete v Bolgariji v obdobju od leta 1995 do leta 2007. V nalogi smo poudarili primerjavo trendov kriminalitete za posamezna kazniva dejanja s področja t.i. klasične kriminalitete. Obravnavamo spremembe in gibanje trendov kriminalitete v zadnjih desetih letih. Predstavljamo tudi gibanje kriminalitete po posameznih vrstah kaznivih dejanj in ponazorila prostorske porazdeljenosti glede na kriminalitetno število po posameznih regijah Bolgarije. V diplomski nalogi smo uporabili primarne in sekundarne vire. S pomočjo analize vsebine izbranih knjig in člankov smo skušali prikazati teoretična spoznanja o trendih kriminalitete v sodobnih evropskih družbah, še posebej v Bolgariji. Empirično smo preverili obstoj trenda (s Spearmanovim koeficientom korelacije in t-testom) in izračunali enačbo trenda, napoved za leto 2008 in standardno napako ocene trenda. Na spletni strani European sourcebook of crime and Criminal Justice Statistics pa smo pridobili statistične podatke za posamezna kazniva dejanja, ki so zbrani tako, da so ti podatki primerljivi.
Ključne besede: kriminaliteta, statistični podatki, Bolgarija, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 22.05.2014; Ogledov: 1543; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

6.
SOCIALNI NEMIRI V BOLGARIJI V ZGODNJEM NOVEM VEKU
Robert Gašpar, 2013, diplomsko delo

Opis: Bolgari so eno tistih evropskih ljudstev, ki je svojo državo ustvarilo že v srednjem veku. To državo so slabili notranji boji med fevdalci, šibka osrednja oblast, vpadi Tatarov ter vojne s sosednjimi državami. Kljub temu so vzpostavili močno pravoslavno cerkev, bolgarska kultura pa je temeljila na kronikah, analih in letopisih vladarjev, patriarhov itd. Vse to pa se je spremenilo s prihodom močnega Osmanskega imperija. Bolgarija je postala prva balkanska država, ki si jo je Osmanski imperij popolnoma podredil. Pod novo oblastjo so Bolgari kot kristjani postali drugorazredni državljani z manj pravicami kot muslimani. V prvih stoletjih osmanske oblasti večjih uporov ni bilo. Kmalu so se med Bolgari začeli pojavljati posamezniki, ki so ljudi spodbujali k uporom, tuje vladarje pa k pomoči. Večja upora sta se tako zgodila med avstrijsko-turškimi vojnami konec 16. in konec 17. stoletja v Trnovu in Čiprovcih. Upora nista bila uspešna, represalije pa so bile grozljive. V 17. in 18. stoletju sta gospodarski napredek in odpiranje imperija tujim vplivom prispevala k večji ozaveščenosti Bolgarov. Razvijalo se je šolstvo v obliki celičnih šol. Pomembna osebnost tega obdobja pa je bil menih Paisij.
Ključne besede: Bolgarija, Osmanski imperij, upor, pravoslavna cerkev, katoliška cerkev, Paisij.
Objavljeno v DKUM: 18.11.2013; Ogledov: 2048; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (897,12 KB)

7.
8.
Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici