| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Analysis of the principles of the development of web3 solutions
Jaka Zavratnik, 2022, magistrsko delo

Opis: In the master's thesis, we researched the principles of Web3 solution development. We studied the blockchain and blockchain-related technology, development of the Web including all versions of the Web and the differences between them. We presented the popular technologies for Web3 development and the commonest Web3 solutions supported by examples. By employing a relevant literature, we explored the state-of-art technologies for Web3 solution development and proposed a full-stack for Web3. In the concluding part we implemented a proof-of-concept Ethereum decentralized application and compared it to an equivalent concept of Web2 application. We suggested further research of other popular blockchain protocols, e. g. Solana or Polygon.
Ključne besede: decentralized app, blockchain, Ethereum, Web3
Objavljeno v DKUM: 13.01.2023; Ogledov: 99; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

2.
Signing blockchain transactions using qualified certificates
Muhamed Turkanović, Blaž Podgorelec, izvirni znanstveni članek

Opis: Blockchain technology is increasingly being considered among both private enterprises and public services. However, it poses a challenge with regard to aligning its identity management scheme with the Public Key Infrastructure and the Qualified Digital Certificates issued by Qualified Trust Service Providers. To solve this challenge, we will present a solution in the form of an architecture reference model, which enables enterprises and public services to leverage blockchain technology by integrating Qualified Electronic Signatures with blockchain transactions. The evaluation of the architecture reference model is provided through the design of a Blockchain-based Trusted Public Service and a use-case scenario example. The proposed architecture reference model is based on the CEF building blocks EBSI, eSignature, and eID compliant with eIDAS
Ključne besede: blockchain, computer architecture, distributed ladger, fabrics, elliptic curve cryptography, internet, law
Objavljeno v DKUM: 08.12.2022; Ogledov: 122; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (215,95 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Primerjava vrst kriptovalutnih borz iz vidika majhnega osebnega vlagatelja
Boris Ramšak, 2022, magistrsko delo

Opis: V našem delu primarno primerjamo okolja centralizirane in decentralizirane menjave kriptovalut. Spoznali smo pojem kriptovalut in njihovo vlogo v globalnem finančem svetu. Za lažjo predstavo smo menjavo kriptovalut primerjali z menjavo delnic na sekundarnih trgih. Opredelili smo, da je kriptovaluta neoprijemljiva virtualna valuta. Nakup kriptovalute pa lahko smatramo kot investicijo v tehnologijo. Poleg majhnega osebnega vlagatelja smo spoznali in opredelili pojma centralizirane in decentralizirane menjave kriptovalut.V magistrskem delu raziskujemo in primerjamo trge decentraliziranih in centraliziranih kripto menjav. Poleg tega smo s pomočjo ankete ugotavljali dejavnike, ki odvračajo posameznike od trženja kriptovalut. Ugotavljamo, da tip investitorja in lastnosti trga menjave močno vplivata na participacijo posameznika v izbran trg menjave.
Ključne besede: blockchain, kriptovalute, decentralizirana menjava, borze
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 144; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

4.
Planiranje razvoja podjetja kozmetika afrodita d.o.o. z uvedbo blockchain tehnologije
Lena Prosen, 2022, diplomsko delo

Opis: Poslovno okolje je zelo dinamično in hitro spreminjajoče. Podjetje mora za svojo rast in razvoj dobro poznati svoje notranje in zunanje dejavnike, da se zna prilagoditi hitro spreminjajočim trendom in tako zadovoljiti potrebe potrošnikov. Znati mora izkoristiti svoje priložnosti, nenazadnje pa tudi slabosti poslovanja, da se podjetju lahko zagotavlja dolgoročna rast in razvoj. Predmet našega raziskovanja je slovensko kozmetično podjetje Kozmetika Afrodita, ki je eno izmed vodilnih podjetij za nego kože v Sloveniji. V kozmetični industriji se vse bolj pojavlja vprašanje naravnih izdelkov in njihove preglednosti. Potrošniki v sodobnem času pričakujejo vedno več od podjetij in njihovih proizvodov. Zdravje je eden izmed ključnih problemov, zaradi katerega so današnji potrošniki postali tako trajnostno ozaveščeni. Vedno več jih želi boljši vpogled v kozmetične proizvode in v to, kaj dajejo na svojo kožo. Zato je veliko tujih kozmetičnih podjetij v svoje poslovanje vključilo uporabo blockchain tehnologije, ki omogoča ustrezno preglednost kozmetičnih izdelkov od izvora samih sestavin do informacij končne proizvodnje. To smo proučevali tudi za Kozmetiko Afrodita. Z analizo notranjega in zunanjega okolja omenjenega podjetja smo proučili vpliv blockchain tehnologije na ti dve okolji. Z analizo STEEP smo podrobneje analizirali zunanje okolje podjetja in opredelili priložnosti in nevarnosti. S tabelo IFAS oz. sintezo notranjih dejavnikov pa smo ugotavljali prednosti in slabosti Kozmetike Afrodita. Na podlagi spoznanih notranjih in zunanjih dejavnikov smo opredelili naše ugotovitve in analizirali uvedbo blockchain tehnologije v izbrano podjetje ter njen vpliv na poslovno okolje. Digitalna transformacija podjetja in s tem uporaba tehnologije blockchain bi na Kozmetiko Afrodita vplivala zelo pozitivno v poslovnem okolju. Nova tehnologija bi podjetju omogočila izvrstno preglednost izdelkov, zaupanje potrošnikov in konkurenčnost doma in v tujini. Povečali bi se tudi prihodki. Kljub številnim prednostim smo zaznali nekaj slabosti v okolju, ki bi se pojavile z uvedbo izbrane tehnologije, vendar pa te ne zaznavamo kot tvegane.
Ključne besede: poslovno okolje, blockchain tehnologija, razvoj podjetja, kozmetična industrija, Kozmetika Afrodita, analiza zunanjega in notranjega okolja.
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 113; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

5.
Vpliv kriptovalut v poslovnem svetu
Patrick Hren, 2022, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge je vpliv kriptovalut v poslovnem svetu. Osredotočili smo se na delovanje in uporabnost tehnologije veriženja tehnologij (angl. blockchain) in kriptovalut v vsakdanjem življenju, še posebej v poslovnem svetu. Eden glavnih problemov v poslovnem svetu je, da večina ljudi sploh ne ve, da se lahko tehnologija blockchain uporablja izven kriptovalut in kako lahko z njo poenostavijo določene procese. Najprej smo opredelili tehnologijo blockchain, predstavili njeno zgodovino, kako se je sploh začela uporabljati in nato še področja širjenja. Možnosti področja širjenja je veliko, saj je že skoraj vsak sektor gospodarstva prisoten na spletu. Izpostavili smo tudi pomembnost v prihodnosti, saj bo blockchain zagotovo del mnogih procesov v industriji, ki se nenehno razvija. V nalogi je omenjena tudi današnja želja in potreba množic po decentralizaciji nadzora podatkov, da bi se zmanjšal vpliv velikih korporacij in držav, kar lahko omogoči blockchain. Predstavili smo tudi danes najbolj prepoznaven del blockchaina, in sicer kriptovalute. Najprej smo predstavili bitcoin, njegovo zgodovino in uporabo, poleg tega še druge kriptovalute, ki so v današnjem svetu zelo pomembne, in sicer ethereum, decentralizirane finance in solano. Na koncu smo obravnavali še praktičen primer blockchaina, in sicer nezamenljive žetone (NFT-je), ki so danes zelo znani in se o njih poroča vsepovsod.
Ključne besede: kriptovalute, blockchain, bitcoin, decentralizacija, NFT
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 115; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

6.
Digitalna transformacija financ s poudarkom na fintech podjetjih
Jakob Pirš, 2021, diplomsko delo

Opis: Finančni sektor je področje, na katerem nam večje bančne institucije nudijo osnovne finančne rešitve. Tako je bilo do nedavnega, dokler niso vstopila na trg finančno-tehnološka ali fintech podjetja. Ta nudijo inovativne rešitve na številnih področjih, kot so plačila, digitalna posojila in robosvetovalci. Bančni motiv je ustvarjanje dobička, medtem ko je motiv fintecha nudenje inovativnih in cenovno ugodnih storitev potrošniku. Ker se fintech osredotoča na kupca, potrebuje veliko informacij, ki jih lahko pridobi s pomočjo velikih podatkov in umetne inteligence. Tradicionalne banke postajajo manj zanimive ravno zaradi pomanjkanja inovativnih rešitev in dolgotrajnih procesov. Soočajo se s problemom preobrazbe, torej z vprašanjem, kako digitalizirati svoje poslovanje. Določene ustvarijo svojo finančno tehnologijo, velika večina pa jo kar odkupi od manjših fintech podjetij. Banke imajo edinstveno priložnost, da se digitalizirajo in se s tem zavarujejo pred novimi konkurenti.
Ključne besede: fintech, tehnologija, digitalne rešitve, blockchain, veliki podatki
Objavljeno v DKUM: 04.11.2021; Ogledov: 434; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

7.
Tehnologija veriženja blokov v povezavi z decentraliziranimi financami
Aljaž Tišler, 2020, magistrsko delo

Opis: Tehnologija veriženja blokov je zaradi visokega vzpona kriptovalute Bitcoin začela pridobivati na popularnosti. Vzpon je prinesel tudi medijsko izpostavljenost, posledično pa so tehnologije začele raziskovati tudi multinacionalke, kot je Microsoft. Z razvojem bitcoina so se začele pojavljati tudi druge kriptovalute, kot je ethereum, ki je tehnologiji veriženja blokov dodal pametne pogodbe. S pametnimi pogodbami so nastale tudi decentralizirane finance, ki bodo služile kot temelj praktičnemu delu magistrskega dela. Najprej smo v magistrskem delu opredelili termin tehnologija veriženja blokov. Skozi zgodovino smo poizkušali predstaviti nastanek in ključne mejnike v razvoju tehnologije. Ker lahko tehnologijo veriženja blokov uporabimo za različne namene, smo opisali tudi tipe tehnologije in izpostavili ključne razlike med njimi. Vsak nov izum ali pripomoček ima svoje prednosti in slabosti. V delu smo tako predstavili obe plati in izpostavili, kakšne prednosti ima implementacija tehnologije veriženja blokov za podjetja ter posameznike. V nadaljevanju smo opisali enega ključnih dejavnikov za rast popularnosti tehnologije. Predstavili smo, kaj so kriptovalute, katere tipe poznamo in na katere skupine jih delimo. Za potrebe magistrskega dela smo opisali kriptovaluti bitcoin, ethereum in njune glavne alternative. Za zaključek smo izpostavili tudi možnost njihove uporabe v vsakdanjem življenju. Poglavju o kriptovalutah sledi poglavje decentraliziranih financ. Njihov glavni cilj je uporabnikom omogočiti uporabo finančnih storitev s pomočjo verige blokov. Med te storitve spadajo posojanje denarja, izposojanje denarja ipd. Najprej smo decentralizirane finance opisali in jih podrobno razdelili v kategorije. Tudi tukaj smo izpostavili prednosti in slabosti. Teoretični del se zaključi z opisom trendov in napovedi na obeh opisanih področjih. V empiričnem delu smo analizirali pet izbranih platform, na katerih je možno najeti posojilo. Najprej smo opisali kriterije za analizo, sledita opis in razlaga posamezne platforme. Na koncu smo naredili končno primerjavo in poizkušali izbrati najboljšo opisano platformo.
Ključne besede: kriptovalute, Ethereum, Bitcoin, decentralizirane finance, blockchain, tehnologija veriženja blokov
Objavljeno v DKUM: 04.02.2021; Ogledov: 1441; Prenosov: 321
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

8.
Pomen brezgotovinskega poslovanja v sistemu bančne logistike
Simona Krauthaker, 2020, diplomsko delo/naloga

Opis: V današnji tehnološko napredni družbi je uspešen prenos podatkov eden najpomembnejših logističnih procesov. Zagotavlja ga informatika, ki se ukvarja z zbiranjem, s procesiranjem, shranjevanjem in posredovanjem prejetih informacij. Del informacijskega procesa so tudi bančne transakcije, ki morajo v skladu z zakonodajo izpolnjevati pogoje zaupnosti, točnosti, preverljivosti in neoporečnosti. Komitenti si želijo poceni in enostavne transakcije, ki bodo izvedene v najkrajšem možnem času. Banke danes svojim komitentom že ponujajo številne bančne produkte, ki težijo k racionalizaciji transakcij in odpravi gotovinskega poslovanja. V letu 2008 pa je Satoshi Nakamoto predstavil svetu prvo kripto valuto, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov. Skozi zadnje desetletje se tako številna podjetja in združenja ukvarjajo s preučevanjem tehnologije in njenimi izboljšavami, saj se je tehnologija izkazala za izredno učinkovit pripomoček v različnih segmentih. To diplomsko delo se osredotoča predvsem na priložnosti bančnega sektorja, kjer bi uvedba tehnologije Blockchain v poslovanje prinesla ugodne rešitve na strani potrošnika in tudi na strani bank.
Ključne besede: tehnologija Blockchain, kriptovalute, elektronsko poslovanje, brezgotovinsko poslovanje, brezgotovinska družba
Objavljeno v DKUM: 08.10.2020; Ogledov: 468; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

9.
Pravo in ekonomija : Digitalno gospodarstvo
2020

Opis: Publikacija je interdisciplinarna in se povezuje s sodobnimi vidiki digitalizacije. Zajema različne vsebine, katerih skupna nit je digitalizacija: problematiko izpostavljenosti Republike Slovenije procesu digitalizacije in avtomatizacije na splošno; digitalno oglaševanje in njegov vpliv na dentalni medicinski turizem; digivino kot digitalna strategija za uspešnejšo prodajo vina; problematiko pravnih učinkov pravila obveznosti prenosa na način uveljavljanja pravice kabelske retransmisije pri razširjanju RTV programov posebnega pomena; uporabo znamk v spletnem referenciranju (AdWords); tehnologijo veriženja podatkovnih blokov in njen vpliv na sklepanje pametnih pogodb; mikrotransakcije kot oblike iger na srečo, vprašanje odgovornosti za ravnanja, ki jih povzroča sistem umetne inteligence; sprememba odvetniške prakse zaradi uporabe naprednih tehnologij; in vpliv gospodarskopolitične negotovosti in sistemskega stresa v ZDA na vrednost delnice Amazona. Publikacija odgovarja na številna pravna, ekonomska in druga vprašanja v zvezi z digitalizacijo in uporabo naprednih tehnologij na področjih, ki so predmet vsebinske obravnave.
Ključne besede: digitalizacija, pravo, gospodarstvo, robotizacija, umetna inteligenca, kabelska retransmisija, sistemski stres, sistemska nestabilnost, digivino, oglaševanje, spletno referenciranje, mikrotransakcija, igra na srečo, blockchain
Objavljeno v DKUM: 17.09.2020; Ogledov: 437; Prenosov: 41
URL Povezava na datoteko

10.
Blockchain kot oblika varovanja pred kriminaliteto zoper kulturno dediščino : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Vid Markež, 2020, diplomsko delo

Opis: Z vzponom teroristične skupine ISIS na bližnjem vzhodu, se je razširil problem uničevanja, plenjenja in ilegalne trgovine s predmeti kulturne dediščine. Zaradi lahko dostopnih arheoloških najdišč in lahke odstranitve predmetov iz kulturno bogatih območji ter zaradi letalskih napadov na naftno infrastrukturo, je ISIS svojo odvisnost in vključenost v trg s starinami, še povečal. Skupina je sprva svoje trgovanje vzdrževala preko družbenih omrežij, z razvojem visoko napredne tehnologije pa so se njihove dejavnosti pomaknile na temni splet, kjer so transakcije s pomočjo kriptovalut anonimne in neizsledljive. S kvalitativno deskriptivno metodo analize pisnih virov smo pregledali domačo in tujo literaturo ter zakonodajo, s pomočjo katere smo oblikovali teoretična izhodišča. Proučili in analizirali smo kriminaliteto zoper kulturno dediščino na Bližnjem vzhodu, ki predstavlja problem od sirske državljanske vojne leta 2011. Prišli smo do zaključkov, da se je večina nelegalnih aktivnosti terorističnih skupin pomaknila na temni splet, kjer problem pri preiskovanju predstavlja predvsem anonimnost transakcij in kibernetskih dejavnosti, ki pripomore k lažji izmenjavi sredstev. ISIS-ovo plenjenje in trgovanje s predmeti kulturne dediščine sta se iz oportunističnih dejanj razvila v organizirano transnacionalno kriminaliteto za financiranje terorističnih dejavnosti, kar dokazuje tudi ustanovitev posebne službe za nadziranje antikvitet, znotraj nje pa tudi poseben oddelek za nadzor izkopavanja ropanja in prodaje predmetov kulturne dediščine. S pomočjo primerjalne metode smo analizirali tri različne pristope k varovanju kulturne dediščine, forenzično arheometrijo, označevanje predmetov z DNA in tehnologijo Blockchain. Pristope k varovanju smo interpretirali kot dobre, sprejemljive ali slabe. Ker Blockchain tehnologija ponuja možnost oblikovanja omrežja, kjer se transakcije in prenosi varno beležijo v porazdeljeni knjigi, jo smatramo kot trenutno najboljši pristop k varovanju kulturne dediščine, zato je nujno, da umetniška skupnost sprejme Blockchain kot nov sistem beleženja izvornosti starin, da bi odpravila trenutno nestabilnost dokumentacije ali provenience, ki jo je mogoče izgubiti ali uničiti.
Ključne besede: diplomske naloge, kulturna dediščina, kriminaliteta, varovanje, Blockchain, ISIS
Objavljeno v DKUM: 10.09.2020; Ogledov: 544; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (867,41 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici