| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Animacija faz razvoja različnih vrst požara na objektih
Urška Sušelj, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnjem času je animacija naravnih pojavov, kot je ogenj, izjemno priljubljena. Cilj je ustvariti čim bolj realistično animacijo, ki se že skoraj ne razlikuje več od naravnega pojava. To je omogočil razvoj sistema delcev, ki so nepogrešljivi pri animaciji ognja. V diplomski nalogi smo se osredotočili na raziskovanje delovanja ognja, sistema delcev ter znanja iz teorije prenesli v izdelavo animacije ognja in eksplozije na objektu.
Ključne besede: ogenj, sistemi delcev, Blender, animacija ognja, animacija eksplozije
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 90; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

2.
Časovna primerjava renderiranja v programu Blender : magistrsko delo
Žiga Voga, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga, pripravljena v sodelovanju s podjetjem Gorenje d. o. o. predstavlja pripravo virtualnega 3D modela gospodinjskega aparata, hladilnika-zamrzovalnika, na proces renderiranja. Poleg renderiranja in časovne analize trajanja renderiranja naloga obsega še transformacijo geometrije 3D modela iz programskega okolja SolidWorks v programsko okolje Blender. Sledi priprava 3D modela na renderiranje, kar vključuje pripravo materialov in tekstur, pripravo scene in osvetlitve, pripravo animacije ter nastavitev renderirnika za dosego kakovostnih in fotorealističnih slik. Po procesu renderiranja in časovni analizi časov trajanja renderiranja na dveh različno zmogljivih napravah sledi predstavitev rezultatov, kjer je predstavljeno, zakaj je smiselna uporaba visoko zmogljive računalniške opreme.
Ključne besede: 3D model, Blender, renderiranje, časovna analiza
Objavljeno v DKUM: 29.03.2023; Ogledov: 114; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (4,37 MB)

3.
Modeliranje in animiranje las : diplomsko delo
Julija Pestiček, 2022, diplomsko delo

Opis: Znotraj področja računalniške grafike je modeliranje las eden izmed temeljnih del za ustvarjanje virtualnih ljudi. Te lahko ustvarimo s pomočjo programske opreme, kot je npr. Blender. Namen diplomskega dela v teoretičnem delu je s pomočjo deskriptivne in kompilacijske metode predstaviti računalniško grafiko, modeliranje ter animiranje las. Prav tako smo predstavili sistem delcev in programsko opremo Blender. V praktičnem delu smo z eksperimentalno metodo preizkusili način modeliranja las s pomočjo sistema delcev znotraj Blenderja. Izdelali smo animacijo, pri kateri lasje plapolajo v vetru.
Ključne besede: računalniška grafika, lasje, Blender, sistem delcev
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 131; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

4.
Razvoj vtičnika za generiranje 3D modelov dreves za animacijski paket Blender : diplomsko delo
Aljaž Farkaš, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega implementacijo algoritma za generiranje 3D modelov dreves in razvoj vtičnika za animacijski paket Blender. Vtičnik omogoča zagon implementiranega algoritma za generiranje 3D modelov dreves. Algoritem in vtičnik za zagon tega algoritma smo implementirali s programskim jezikom Python znotraj animacijskega paketa Blender. Vtičnik omogoča vnos uporabniških parametrov, ki omogočajo nadzor nad razvojem drevesa. Rezultati so pokazali, da lahko z ustreznimi uporabniškimi parametri generiramo raznolike realistične 3D modele dreves z 8000 popki v približno 40 do 60 sekundah.
Ključne besede: vtičnik, 3D model drevesa, Blender, simulacija rasti dreves
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 232; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (3,05 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
3D modeliranje realnega prostora v okolju Blender : diplomsko delo
Nikita Plej, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo 3D modeliranje realnega prostora v okolju Blender je sestavljeno iz dveh delov. Prvi del predstavlja teorijo iz področja fotorealizma, grafičnega modeliranja in krajšo predstavitvijo vseh komponent in korakov, ki jih zajema proces grafičnega modeliranja. Na kratko je predstavljen tudi program Blender, v katerem je potekal proces tridimenzionalnega modeliranja scene, ki je kot celota predstavljen v drugem delu našega diplomskega dela. Tam so predstavljeni vsi postopki modeliranja posameznih modelov, ki predstavljajo komponente naše scene. Sledi implementacija materialov in tekstur na izdelane modele, sestavljanje celotne scene prostora, osvetlitev scene ter končna fotorealistična upodobitev našega prostora.
Ključne besede: 3D modeliranje, Blender, fotorealizem
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 227; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

6.
Uporaba orodij Blender in Maya za izdelavo 3D simulacij : diplomsko delo
Magdalena Dolenčić, 2022, diplomsko delo

Opis: Osnovni namen diplomskega dela je izdelati 3D simulacije ognja, tekočine in tkanine v programa za izdelavo 3D animacij in simulacij Blender in Maya. Pri izdelavi smo uporabili orodja za izdelavo scene, v katero smo kasneje s pomočjo orodji in vgrajenih vtičnikov umestili simulacije. Postopke izdelave scene in simulacij smo podrobno opisali. Na koncu smo primerjali orodja, ki jih ponujata programa Blender in Maya za izdelavo simulacij, izglede simulacij ter časa potrebna za upodabljanje.
Ključne besede: Blender, Maya, simulacija, računalna grafika
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 233; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

7.
Uporaba pristopa obogatene resničnosti v okviru mobilnih aplikacij : zaključno delo
Blaž Uran, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali 3D paketnike in mobilno aplikacijo za prikaz paketnikov na stanovanjskem objektu s pomočjo obogatene resničnosti. Aplikacija bo strankam podjetja Direct4.me omogočila predhoden vpogled svojega izbranega paketnika na svojem stanovanjskem objektu. V nalogi smo predstavili ogrodja in tehnologije, s katerimi smo izdelali paketnike in aplikacijo ter opisali razvoj in implementacijo.
Ključne besede: Obogatena resničnost, Android Studio, Blender, Google SketchUp
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 535; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

8.
Primerjava orodij za digitalno kiparjenje ZBrush in Blender : diplomsko delo
David Šbüll, 2020, diplomsko delo

Opis: Digitalni mediji so dandanes ogromni posrednik informacij in zabave. Filmi, igre in drugi mediji so polni nenavadnih živali, pošasti, stavb, narave, itd. Mnogo teh je ustvarjenih v 3D produkciji, ki zaposluje programerje, 3D oblikovalce, konceptualne umetnike in še več. 3D oblikovalci s pomočjo različnih digitalnih orodij ustvarjajo 3D modele, ki jih v prej navedenih medijih kasneje zaznavamo. V diplomski nalogi predstavimo splošni potek 3D produkcijskega cevovoda, med seboj primerjamo modelirnika ZBrush in Blender za digitalno kiparjenje ter prikažemo izdelavo 3D model moškega telesa v obeh modelirnikih.
Ključne besede: ZBrush, Blender, kiparjenje, digitalno, 3D
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 438; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

9.
Orodja za simulacijo znotraj animacijskega paketa Blender : zaključno delo
Matic Krajnc, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje orodja in način simulacije jat v programu Blender. Izdelali smo model ptice, ji dodali teksturo in okostje ter animacijo letenja. Jate smo izpostavili različnim dejavnikom, vstavili ovire in dodali plenilce. Z manipulacijo nastavitev sistema delcev Boids smo opazovali različne rezultate.
Ključne besede: Blender, simulacija jat, boidi
Objavljeno v DKUM: 14.11.2019; Ogledov: 529; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (3,82 MB)

10.
Fotorealistična vizualizacija ognja v animacijskem paketu Blender
Dominik Štrakl, 2018, diplomsko delo

Opis: Osnovni namen diplomskega dela je izdelati fotorealistično animacijo ognja v odprtokodnem animacijskem paketu Blender. Pri izdelavi smo uporabili metode, ki se v računalniški grafiki uporabljajo za vizualizacijo posebnih učinkov. Postopek izdelave in uporabljene metode smo podrobneje opisali. Na koncu smo analizirali različne vplive na doseganje realizma in vplive na časovno zahtevnost pri upodabljanju.
Ključne besede: vizualizacija, računalniška grafika, animacija, 3D grafika, Blender
Objavljeno v DKUM: 06.07.2018; Ogledov: 1537; Prenosov: 267
.pdf Celotno besedilo (7,54 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici