| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 50
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza uspešnosti optične prepoznave elementov BPMN : magistrsko delo
Slavica Jagečić, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo predstavlja postopek izdelave modela za prepoznavo ročno risanih BPMN elementov ter pridobitev rezultatov (%) uspešnosti njihove prepoznave. Za pomoč pri razvoju modela za prepoznavo elementov BPMN smo uporabili ogrodje TensorFlow. Opravili smo pregled literature, predstavili obstoječe rešitve, razvite na podlagi optične prepoznave in strojnega učenja. Razložili smo osnovne gradnike BPMN (standard BPMN 2.0.) in nekatere od teh elementov vključili v proces analize uspešnosti razpoznave s pomočjo mobilne aplikacije, izdelane v okviru naloge in razvite v okolju Angular.js, v katero smo vključili izdelani TensorFlow model, ki je zmožen prepoznavati BPMN elemente. V analizi smo zapisali ugotovitve, ki smo jih pridobili v raziskovalnemu delu na podlagi vprašalnikov. Ugotovitve, pridobljene v analizi, so pokazale da je mobilna aplikacija zmožna prepoznavati določene elemente BPMN, vendar ne vseh. Prav tako smo podali smernice za nadaljnje delo.
Ključne besede: BPMN, OCR, strojno učenje, TensorFlow
Objavljeno v DKUM: 13.11.2019; Ogledov: 487; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (4,06 MB)

2.
Improving comprehension of process diagrams with Graphical highlights
Gregor Jošt, 2018, doktorska disertacija

Opis: The main purpose of business process diagrams is to facilitate the communication between the process-related stakeholders, which directly affects the decision-making. For this reason, they must be easy to understand. However, this is often challenging to achieve, since business process diagrams can become large and complex. This, in turn, can negatively affect their correctness and understandability. The goal of this doctoral thesis was to propose and investigate an approach that makes business process diagrams appear less complex, without changing the corresponding diagrammatic notation or the business process diagrams themselves. This was done by manipulating the opacity of graphical elements in order to emphasize the important parts of a business process diagram by lowlighting the irrelevant ones. The proposed solution, named Emphasis, implemented with opacity-based Graphical Highlight pattern, abbreviated as simply Graphical highlights, was subsequently applied to sample business process diagram, modeled in Business Process Model and Notation (BPMN). The analysis demonstrated that the structural complexity of the business process diagrams decreased when the proposed solution was applied. Afterwards, a Web application prototype was implemented, which supports the proposed set of Graphical highlights. Furthermore, we empirically validated whether Graphical highlights positively impact cognitive effectiveness of business process diagrams, and if the users will find the prototype implementation useful. To this end, an experimental research, which included 85 participants, was conducted. The participants were randomly assigned in either the treatment group (Graphical highlights diagram representation approach), or the control group (conventional diagram representation approach). In accordance with the definition of cognitive effectiveness, speed, ease, and accuracy of answering 26 comprehension questions were observed, along with the perceived usefulness of the prototype. The results of the analysis demonstrated that participants who used Graphical highlights significantly outperformed those that used the conventional approach in all experiment's observations. We can conclude that using Graphical highlights increases the cognitive effectiveness of business process diagrams, while the corresponding prototype implementation is perceived as being useful.
Ključne besede: process diagrams, emphasis, graphical highlights, cognitive effectiveness, controlled experiment, prototype implementation, BPMN
Objavljeno v DKUM: 21.12.2018; Ogledov: 1624; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (3,40 MB)

3.
Analiza orodij za podporo optimizacij procesov
Tamara Čuček, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega analizo in predstavitev orodij za podporo optimizacij procesov. Namen dela je ugotoviti, katero izmed orodij najbolje podpira optimizacijo poslovnih procesov, ter identificirati ključne lastnosti in razlike med orodji. Iz tega razloga se je izbralo pet orodij, ki se jih je analiziralo in predstavilo. V praktičnem delu je izveden eksperiment, z namenom prikazati razlike med orodji. Opravljena je analiza ključnih funkcij, kot so modeliranje, optimizacija, simulacija, validacija, nadzor in tipi notacij. Prav tako je v sklopu raziskovalnega dela izvedena anketa z namenom prikazati poznavanje orodij in njihovo uporabo na oddelkih informatike v slovenskih podjetjih.
Ključne besede: poslovni proces, optimizacija, BPMN, orodja
Objavljeno v DKUM: 21.11.2018; Ogledov: 628; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

4.
Razvoj spletne aplikacije za učenje notacije BPMN po konceptu učenja jezikov
Anastazia Žeks, 2018, diplomsko delo

Opis: Jezik in notacija BPMN imata vnaprej določene elemente, ki jih lahko uporabljamo, svoj pomen in pravila za rabo. Diplomsko delo bo pokazalo, da se učenje notacije lahko izvaja na enak način kot učenje jezikov. S tem se bo tudi potrdila podana hipoteza: »Pristop in način učenja jezika in notacije BPMN se lahko izvajata na enak način.« K zastavljanju načina učenja bodo pripomogle analizirane aplikacije za učenje jezikov, njihovi koncepti in pristopi k učenju. Načini učenja iz pridobljenih analiz bodo uporabljeni za izdelavo aplikacije za učenje notacije BPMN.
Ključne besede: jeziki, notacija BPMN, analiza pristopov učenja, spletna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 08.11.2018; Ogledov: 759; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

5.
Razvoj aplikacije za podporo kompleksnega procesa v izobraževalni ustanovi
Petra Kalan, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrsko delo obravnava razvoj aplikacije za podporo kompleksnega procesa v izobraževalni ustanovi. Na kratko sta predstavljena diagramska tehnika BPMN in orodje ProcessMaker. Opisani so gradniki BPMN (aktivnost, odločitev, dogodek, podatkovni element in artefakti) ter značilnosti orodja ProcessMaker (vizualno modeliranje, definicija delovnih tokov in programska realizacija v jeziku PHP). Povzete so osnove teorije grafov in mer kompleksnosti, hkrati pa je podana zasnova skripta v jeziku R, ki omogoča branje podatkov iz preglednice, risanje grafov in izračun mer kompleksnosti grafa. Z orodjem ProcessMaker so razviti obrazci, dokumenti, pravila in delovni tokovi, ki udeležencem procesa (študentom profesorjem, strokovnim sodelavcem in vodstvu) omogočajo izvedbo vseh opravil v procesu diplomiranja. Modeliran je spremenjeni proces. Značilnost spremenjenega procesa je zmanjšano število aktivnosti zaradi uporabe digitalnih dokumentov. Predvidena je uporaba digitalnega podpisa, vendar v razviti rešitvi ni implementirana. Prenos podatkov med udeleženci v procesu diplomiranja je hitrejši, poteka prek razvite aplikacije in ga je možno meriti (čas, obseg opravljenega dela). Za obstoječi in spremenjeni proces so izračunane mere kompleksnosti s pomočjo paketa QuACN v jeziku R. Nekatere izračunane mere kompleksnosti so: Wienerjevo število, Hararyjev indeks, Randičev indeks povezljivosti, indeks Balaban J, Bertzov indeks kompleksnosti in kompaktnost grafa. Razlike v merah kompleksnosti pri obstoječem in spremenjenem procesu so nastale zaradi različnega števila vozlišč in njihovih medsebojnih povezav.
Ključne besede: ProcessMaker, BPMN, kvantitativna analiza omrežij, R, mera kompleksnosti grafa.
Objavljeno v DKUM: 24.05.2018; Ogledov: 775; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (5,48 MB)

6.
Analiza komplementarne uporabe notacij BPMN, DMN in CMMN v orodju Camunda BPM
Jurij Valent, 2017, magistrsko delo

Opis: Osrednja točka magistrskega dela predstavlja dopolnjevanje standarda za modeliranje poslovnih procesov BPMN z notacijama CMMN in DMN, pri čemer notacija CMMN služi za upravljanje nestrukturirane aktivnosti v procesu, notacija DMN pa za upravljanje odločitev (odločitvenih pravil) v poslovnem procesu. Osredotočamo se na celovit pristop k modeliranju poslovnih procesov. Pregledali smo osnovne gradnike posameznih tehnik za modeliranje poslovnih procesov in preverili, ali so gradniki, ki predstavljajo pristop »Triple Crown Of Process Improvement«, v vizualnem konfliktu. Vso pridobljeno teorijo smo prenesli v prakso in koncept »Triple Crown of Process Improvement« preizkusili v orodju Camunda BPM, ki podpira ta pristop. Hkrati pa smo v strokovni literaturi preverili, ali že obstajajo primeri uporabe »Triple Crown of Process Improvement«.
Ključne besede: DMN, CMMN, BPMN, CAMUNDA BPM, TRIPLE CROWN OF PROCESS IMPROVEMENT
Objavljeno v DKUM: 27.10.2017; Ogledov: 899; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (4,36 MB)

7.
UPORABA PROGRAMSKE REŠITVE JBPM ZA PRENOVO PROCESA NAJEMA POČITNIŠKIH KAPACITET V SKB BANKI
Luka Bizjak, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Upravljanje poslovnih procesov je eden izmed ključnih dejavnikov uspešnosti sodobnih podjetij. Če želijo velika podjetja, kot je SKB banka, ostati konkurenčna, morajo zmanjšati stroške ter čim bolj efektivno izrabiti delovni čas zaposlenih. To lahko naredijo z optimizacijo poslovnih procesov. V SKB banki so se odločili za prenovo poslovnih procesov z uporabo programske rešitve jBPM. Prvi proces, ki so se ga odločili prenoviti, je proces najema počitniških kapacitet. Prototipni preizkus programske rešitve jBPM je pokazal, da je BPM-pristop k prenovi informacijske podpore izvajanja procesa najema počitniških kapacitet ustrezen in da je jBPM ustrezno orodje za upravljanje poslovnih procesov
Ključne besede: upravljanje poslovnih procesov, BPM, BPMN 2.0, programska rešitev jBPM
Objavljeno v DKUM: 26.10.2017; Ogledov: 690; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

8.
Študija primera vpeljave procesnega pristopa v Zavod za gozdove Slovenije
Maja Tretjak, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava študijo primera vpeljave procesnega pristopa v Zavod za gozdove Slovenije. Proučili smo poslovne procese in na podlagi kriterijev identificirali najbolj kritičen poslovni proces. S pomočjo orodja Bizagi smo izvedli analizo, modeliranje in simulacijo izbranega poslovnega procesa ter ga na testnem nivoju v celoti implementirali. S simulacijo smo ugotovili, da vpeljan procesni pristop izbranega procesa zmanjša stroške in čas procesa, izboljša efektivni čas zaposlenih ter omogoča večjo fleksibilnost in sistemsko izvedbo procesa. Izvedena prototipna implementacija omogoča popolni nadzor nad procesom in interaktivni tok aktivnosti.
Ključne besede: Zavod za gozdove Slovenije, procesni pristop, upravljanje poslovnih procesov (BPM), notacija za modeliranje poslovnih procesov (BPMN), avtomatizacija, študija vpeljave.
Objavljeno v DKUM: 06.10.2017; Ogledov: 756; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

9.
Business process model and notation : the current state of affairs
Mateja Kocbek, Gregor Jošt, Marjan Heričko, Gregor Polančič, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: With business process modelling, companies and organizations can gain explicit control over their processes. Currently, there are many notations in the area of business process modelling, where Business Process Model and Notation (BPMN) is denoted as the de facto standard. Aims: The aim of this research is to provide the state-of-the-art results addressing the acceptance of BPMN, while also examining the purposes of its usage. Furthermore, the advantages, disadvantages and other interests related to BPMN were also investigated. Method: To achieve these objectives, a Systematic Literature Review (SLR) and a semantic examination of articles% citations was conducted. Results: After completing SLR, out of a total of 852 articles, 31 were deemed relevant. The majority of the articles analyzed the notation and compared it with other modelling techniques. The remainder evaluated general aspects of the notation, e.g. history and versions of the standard, usage of the notation or tools. Conclusion: Our findings demonstrate that there are empirical insights about the level of BPMN acceptance. They suggest that BPMN is still widely perceived as the de facto standard in the process modelling domain and its usage is ever-increasing. However, many studies report that only a limited set of elements are commonly used and to this end, several extensions were proposed. The main purpose of BPMN remains the description of business processes.
Ključne besede: business process modeling, BPMN, acceptance, use, systematic literature review
Objavljeno v DKUM: 06.07.2017; Ogledov: 1157; Prenosov: 554
.pdf Celotno besedilo (841,57 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Razvoj aplikacij z orodji za popis procesov
Nataša Čerin, 2017, magistrsko delo

Opis: Okolje, v katerem živimo danes, je za organizacije vse bolj kompleksno in konkurenčno. Izzivi, zahteve po prilagajanju in optimizaciji, s katerimi se srečujejo današnje organizacije, se razlikujejo od izzivov in zahtev, s katerimi so se srečevale organizacije v preteklosti. Od organizacij v današnjem času se zahteva, da so fleksibilna in temeljijo na znanju in ustvarjalnosti zaposlenih. Obvladovanje poslovnih procesov je ena ključnih konkurenčnih prednosti današnjih organizacij. V majhnih in srednje velikih organizacijah je to področje največkrat zanemarjeno in služi le kot osnova za pridobivanje najrazličnejših certifikatov. Organizacije se v večini zelo zavedajo pomena obvladovanja svojih poslovnih procesov, vendar je za to potrebno precej časa in sredstev. V magistrski nalogi smo predstavili pregled razvoja popisov poslovnih procesov, metodologij in produktov skozi čas in razvoj. Cilj magistrske naloge je prikazati, kako lahko organizacije s pomočjo modernih orodij, ki so bila na začetku zasnovana za popise procesov, razvijejo lastne aplikacije, s katerimi enostavno obvladujejo poslovne procese, imajo dokumentirane poslovne procese, merijo poslovne procese, in ne nazadnje, jim služijo kot osnova za izboljšanje in preoblikovanje poslovnih procesov. V nalogi sta podrobneje predstavljena dva brezplačna produkta, ProcessMaker in Bonitasoft. Predstavljeni so koraki za implementacijo ter dobre prakse uvedbe tovrstnih produktov. S pomočjo brezplačnih aplikacij lahko danes podjetja naredijo velik korak pri obvladovanju svojih poslovnih procesov, potrebno je le zagotoviti človeške resurse in management mora biti temu naklonjen.
Ključne besede: procesi, aktivnosti, popisi procesov, BPMS, BPMN
Objavljeno v DKUM: 14.03.2017; Ogledov: 1071; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici