| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Izzivi avtomatizacije testiranja mobilnih aplikacij
Marija Jakšić, 2024, diplomsko delo

Opis: Namen zaključnega dela je raziskati in analizirati izzive in rešitve, povezane z avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij. Osredotoča se na identifikacijo ključnih izzivov, pregled obstoječih rešitev ter oceno učinkovitosti različnih orodij za avtomatizacijo testiranja. Glavne ugotovitve kažejo, da avtomatizacija prinaša izboljšanje učinkovitosti in natančnosti testiranja, vendar zahteva visoko tehnično usposobljenost in stalno vzdrževanje. Praktični primeri vključujejo orodji Appium in Katalon Studio za testiranje aplikacije OsmAnd, kar demonstrira različne pristope in rešitve za optimizacijo avtomatizacije testiranja.
Ključne besede: avtomatizacija testiranja, mobilne aplikacije, izzivi, orodja, rešitve
Objavljeno v DKUM: 11.07.2024; Ogledov: 99; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

2.
Zagotavljanje kakovosti spletnih mest
Blaž Skuber, 2023, magistrsko delo

Opis: V današnjem času, kjer se posamezniki zanimajo za nakup produkta ali storitve, to najprej preverijo na spletu. Zato so spletna mesta pogosto prvi stik, ki ga ima potencialna stranka z danim podjetjem. Zaradi visoke stopnje konkurenčnosti je prvi vtis, ki ga ima potencialna stranka z nekim podjetjem, izredno pomemben. Kvaliteta ponujenih produktov in storitev ima precejšni vpliv na ugled danega podjetja. Vendar pa si lahko potencialne stranke ustvarijo mnenje o podjetju že ob prvem stiku s spletnim mestom podjetja. Uporabnikom so lastnosti kot so odzivnost, izgled in ustreznost ponujenih informacij ter nasploh dobra uporabniška izkušnja, zelo pomembne. V magistrski nalogi smo predstavili, zakaj je zagotavljanje kakovosti spletnih strani tako pomembno, katere lastnosti so uporabnikom pomembne ter s katerimi testi se preverja ustreznost spletnega mesta. Predstavili smo naloge QA analistov, ter življenjski cikel testiranja spletnega mesta. Preverili smo tudi ali lahko avtomatizirano testiranje v celoti nadomesti ročno testiranje. Sklepi naše magistrske naloge so nam pokazali, da je zaradi narave projektov razvoja programske opreme smiselno deljenje nalog med dve ekipi, razvojno ekipo ter ekipo za zagotavljanje kakovosti. Razvojna ekipa se lahko tako bolje posveča nalogam razvoja. Ekipa za zagotavljanje kakovosti lahko razvojni ekipi pomaga s podajanjem mnenja ter predlogov za izboljšavo. To vodi do manj zastojev pri razvoju ter nasploh boljši končni izdelek. Dodatno smo ugotovili, da avtomatizirano testiranje, kljub napredkom v umetni inteligenci, še zaenkrat ne mora v celoti nadomestiti ročnega testiranja. Čeprav se je obseg pokritosti testnih primerov z avtomatizacijo povečal, se morajo nekateri testni primeri kljub temu izvesti ročno. Razlog za to je običajno kompleksnost testnega primera, dodatno pa so določene subjektivne napake, ki jih avtomatiziran test običajno ne prepozna.
Ključne besede: Zagotavljanje kakovosti, testiranje, spletna mesta, življenjski cikel testiranja, avtomatizacija testiranja.
Objavljeno v DKUM: 19.07.2023; Ogledov: 417; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

3.
Avtomatizacija testiranja z malo ali nič programske kode : magistrsko delo
Verica Zagoranski, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu se je raziskalo področje avtomatiziranega testiranja z malo ali nič programske kode. Izveden je bil sistematični pregled literature, s katerim so bile identificirane in raziskane dostopne dobre prakse avtomatiziranega testiranja z malo ali nič programske kode ter orodja, ki to implementirajo in podpirajo. Z eksperimentom in primerjalno metodo je bil ovrednoten pristop avtomatiziranega testiranja z malo ali nič programske kode ter orodja. Empirični podatki, pridobljeni na osnovi eksperimenta, nakazujejo, da je za funkcionalno testiranje smiselno uporabiti pristop avtomatizacije testiranja z malo ali nič programske kode, pri čemer je treba izbrati ustrezno orodje, saj raziskava kaže, da je količina pisanja programske kode odvisna tudi od izbranega orodja.
Ključne besede: testiranje programske opreme, kakovost programske opreme, avtomatizacija testiranja, testiranje z malo programske kode, testiranje z nič programske kode
Objavljeno v DKUM: 03.07.2023; Ogledov: 470; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

4.
Avtomatizacija testiranja mobilnih aplikacij : diplomsko delo
Sara Pristovnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Avtomatizacija je pomemben del razvojnega cikla digitalnega produkta, saj prihranjen čas in efektivnost pomenita tudi prihranjen denar. Vedno več podjetij vlaga v avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij ravno zaradi njenih prednosti, ki pripomorejo k uspešnosti in kakovosti. Namen diplomske naloge je v teoretičnem delu, s pomočjo deskriptivne in empirične metode, predstaviti avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij, vrste avtomatskih testov, ki jih poznamo, izvajanje avtomatskih testov na napravah in predstaviti ter primerjati različna orodja, ki podpirajo avtomatizacijo. V empiričnem delu smo, z metodo načrtovanja, snovanja in testiranja delovanja kode, predstavili proces priprave okolja in izvedbo avtomatskih testov na operacijski platformi Android s pomočjo orodij CodeceptJS in Appium.
Ključne besede: Avtomatizacija testiranja, mobilne aplikacije, Android, CodeceptJS, Appium
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 487; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

5.
Avtomatizacija obvladovanja kakovosti enostranskih spletnih aplikacij : diplomsko delo
Petra Bencek, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali posebnosti enostranskih spletnih aplikacij in jih primerjali s klasičnimi. Preučevali smo področje avtomatizacije in obvladovanja kakovosti, pregledali in uporabili smo dobre prakse in model. Definirali smo testne scenarije in nato z orodjem Nightwatch.js zagnali tri funkcionalne teste na aplikaciji, narejeni z ogrodjem Vue.js, v brskalniku Chrome. Ugotovili smo pomembno napako, da je možno oddati rezervacijo za že zaseden čas, in s to ugotovitvijo prispevali podjetju. Generirali smo tudi HTML poročilo z informacijami o poteku testa ter slikami v primeru, ko test pade.
Ključne besede: enostranske spletne aplikacije, avtomatizacija testiranja, Nightwatch.js, testni primerki
Objavljeno v DKUM: 11.11.2019; Ogledov: 1385; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

6.
Primerjava ogrodij za avtomatizacijo funkcionalnih testov spletnih aplikacij : diplomsko delo
Eva Kuster, 2019, diplomsko delo

Opis: Spletne aplikacije se s časom izboljšujejo in imajo vse več funkcionalnosti, kar privede do potrebe po avtomatizaciji testiranja. V diplomskem delu so predstavljeni načini testiranja in življenjski krog testiranja, diplomsko delo pa se osredotoča na avtomatsko funkcionalno testiranje. Izmed množice ogrodij za avtomatizacijo funkcionalnih testov smo izbrali tri ogrodja (Katalon Studio, Ranorex Studio in Telerik Test Studio), s katerimi smo testirali spletno stran. Diplomsko delo vsebuje primerjavo ogrodij ter izdelan odločitveni model. Odločitveni model je kazal minimalne razlike v rezultatih, zato smo izdelali še enega, ki se osredotoča na potrebe posameznika.
Ključne besede: avtomatizacija testiranja, primerjava, funkcionalni testi, ogrodja
Objavljeno v DKUM: 08.11.2019; Ogledov: 1503; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (862,90 KB)

7.
IZBOLJŠAVA PROCESA TESTIRANJA ELEKTRONSKIH KOMPONENT S POMOČJO PROGRAMSKE OPREME iTEST
Milena Majkić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični del, v katerem smo predstavili problematiko diplomskega dela, podjetje Iskratel, v katerem smo izdelali diplomsko delo, in uporabljene metode dela. Opisali smo osnovne pojme in postopke testiranja, ki smo jih uporabljali pri izvedbi testov. Predstavili smo avtomatizacijo testiranja, njene cilje, prednosti in slabosti, ter primerjali ročno in avtomatizirano testiranje. Po predstavitvi avtomatizacije smo opisali metodologijo ATLM (Automated Testing Lifecycle Methodology), ki je namenjena lažji vpeljavi avtomatizacije v sistem. Opisali smo skripte, ki so pomembne pri testiranju. Predstavili smo tudi postopek izbora najprimernejšega orodja in orodje iTest, ki ga je podjetje Iskratel izbralo za uporabo pri vpeljavi avtomatizacije. Pri opisu praktičnega dela smo predstavili primer testiranja v podjetju Iskratel ter vpeljavo in učinek avtomatizacije testov z orodjem iTest. Izvedli smo primerjavo časov ročnega in avtomatiziranega testiranja s pomočjo statističnega testa.
Ključne besede: Tesno orodje iTest, avtomatizacija testiranja, testni scenarij.
Objavljeno v DKUM: 12.10.2016; Ogledov: 1678; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

8.
AVTOMATIZACIJA TESTIRANJA SPLETNIH APLIKACIJ
Blaž Podbevšek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi so predstavljeni razvojni modeli razvoja programskih rešitev, testiranje in proces uvedbe avtomatiziranih testov. Na vzorčni programski rešitvi so bili razviti avtomatizirani testi komponent, ki so bili vključeni v zvezno integracijo. Dodani so bili tudi integracijski testi preko brskalnika. V prvem delu so najprej opisani različni modeli razvoja programskih rešitev, v osrednjem delu pa je predstavljeno testiranje programskih rešitev, delitev testov in avtomatizacija testiranja. V sklopu same prenove so predstavljeni tudi konkretni primeri testov komponent in integracijskih testov. Vzorčna aplikacija je napisana v programskem jeziku C# .NET, podatkovna baza rešitve teče na Microsoft SQL, za strežnik smo uporabili Microsoft IIS. Glavno uporabljeno orodje je Microsoft Visual Studio. V zaključku so predstavljeni ocena učinka, možnost nadaljnjega razvoja in SWOT analiza uvedbe avtomatizacije testiranja.
Ključne besede: avtomatizacija testiranja, C# .NET, spletne aplikacije, razvoj programskih rešitev
Objavljeno v DKUM: 04.07.2016; Ogledov: 1674; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (959,87 KB)

9.
Zbornik sedme konference AIG'11 Avtomatizacija v industriji in gospodarstvu, 31. marec in 1. april 2011, Maribor, Slovenija
2011, zbornik strokovnih ali nerecenziranih znanstvenih prispevkov na konferenci

Ključne besede: avtomatizacija procesov, energetika, robotika, mehatronika, naprave, meritve, testiranja
Objavljeno v DKUM: 01.06.2012; Ogledov: 2042; Prenosov: 45
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici