| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Simulacija in analiza globokega vleka zadnje stene potniške kabine tovornega vozila
Žiga Capl, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo obravnavali praktičen problem globokega vleka zadnje stene kabine tovornega vozila Zetros v podjetju B.N.M. d. o. o. Predstavili smo obstoječo tehnologijo izdelave izdelka. S pretvorbo realnega postopka preoblikovanja v računalniško podprtega smo analizirali kritična mesta izdelka. Eden od ciljev magistrskega dela je bil narediti, kar najboljši posnetek dejanskega izdelka in obenem tudi simulacije. Na določenih izbočenih mestih prihaja do razpok. Simulacija z analizo je narejena s programsko opremo Autoform. S pomočjo te smo naredili simulacije s spreminjanjem parametrov. Na podlagi dobljenih podatkov smo nato predlagali ustrezne ukrepe in jih komentirali.
Ključne besede: Globoki vlek, analiza, simulacija, Autoform, preoblikovanje pločevine
Objavljeno: 18.12.2014; Ogledov: 1094; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (4,61 MB)

3.
Obravnava elastične povratne deformacije pri globokem vleku visokotrdnostnih jekel
Jože Turnšek, 2016, magistrsko delo

Opis: Merska ustreznost izdelkov iz visokotrdnostnih jekel je eden izmed pomembnih kriterijev za sprejem izdelkov pri kupcu. Orodjarne želimo priti do tega cilja s čim manjšimi stroški in v čim krajšem času. V nalogi je prikazan proces, kjer s pomočjo simulacij in metod za modeliranje novih, kompenziranih površin izvedemo to pred prvim preizkusom orodja. Poleg dveh posrednih metod korekcije površin orodja je prikazana tudi direktna metoda, kjer rezultate simulacij neposredno uporabimo za izdelavo kompenziranih površin oblikovnih orodij. Na praktičnem primeru je prikazan sistematičen pristop izvedbe simulacij preoblikovanja, ki so bile potreben pogoj za dobre simulacije elastičnih izravnavanj in posledično modeliranja novih površin orodja. Z modeliranjem dobrih kompenziranih površin za prvi preizkus se orodjarne tako izognemo velikim stroškom, ki lahko nastajajo pri kasnejših korekcijah orodja po preizkušanju. Prikazani kompleksen izdelek se je izdelal v več stopnjah, to pa je zahtevalo izvedbe simulacij elastičnega izravnavanja po vsaki od operacij in tudi sistematični pristop izvedbe kompenzacij površin v vseh oblikovnih operacijah orodja.
Ključne besede: računalniške simulacije, metoda končnih elementov, AutoForm, Catia, elastično izravnavanje, visokotrdnostna jekla, kompenzacija
Objavljeno: 09.09.2016; Ogledov: 773; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (8,06 MB)

4.
Primerjava postopka konstruiranja orodja za globoki vlek pločevine s programskima paketoma CATIA in AUTOFORM
Peter Lovenjak, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava primerjavo konstruiranja orodja za globoki vlek pločevine med programskima paketoma Catia in AutoForm. Podane so teoretične osnove o procesu globokega vleka, o konstruiranju orodij za globoki vlek in o programskih paketih za računalniško podprto konstruiranje in računalniško podprt inženiring. Predstavljen je postopek konstruiranja orodja s programskim paketom Catia, kjer je bilo orodje skonstruirano izključno na podlagi izkušenj. Isti primer je nato obravnavan še z uporabo programskega paketa AutoForm. Namen je bila primerjava postopka dela konstruiranja geometrije vitalnih delov orodja z obema programskima paketoma. Zajeta je tudi optimizacija zavornih letev s programskim paketom AutoForm, ki v Catii ni mogoča.
Ključne besede: primerjava, konstruiranje orodja, globoki vlek, simulacija, Catia, AutoForm
Objavljeno: 07.09.2016; Ogledov: 1133; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (5,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici