| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 40
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza uporabe nanotekočin v toplotnih prenosnikih : magistrsko delo
Andrej Špiler, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavana simulacija toplotnega prenosnika v krožni zanki, v katerem je nanotekočina. Nanotekočina je stabilna suspenzija majhnih delcev v nosilni tekočini. V magistrskem delu je nosilni medij voda, v kateri so nanodelci Al2O3. Simulacija se je izvedla v programskem paketu Ansys Fluent. Geometrija toplotnega prenosnika je bila narejena po toplotnem prenosniku, uporabljenem pri eksperimentu, ki sta ga izvedla Cobanoglu in Haktan Karadeniz v delu ''Effect of nanofluic thermophysical propertis on the performance prediciton of single-phase natural ciculation loops'' [1]. Za opis snovnih lastnosti nanotekočin, ki so temperaturno in koncentracijsko odvisne, se je uporabil UDF (User Defined Function). Gibanje in obnašanje nanodelcev v tekočini se je v programski paket Ansys Fluent vstavilo kot UDS (User defined Scalar). Rezultati cevi premera 4,75 mm so se primerjali z rezultati iz eksperimenta [1] pri toplotnih močeh 10, 30 in 50 W. Naknadno so se naredile simulacije za premere 3, 4, 5 in 6 mm ter pregledal se je izkoristek glede na večanje koncentracije nanodelcev. Rezultati so pokazali, da se z višanjem koncentracije nanodelcev veča izkoristek toplotnega prenosnika in manjša hitrost tekočine.
Ključne besede: prenos toplote, toplotni prenosniki, nanodelci, nanotekočine, Ansys Fluent, UDF, UDS
Objavljeno v DKUM: 03.04.2024; Ogledov: 72; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (9,81 MB)

2.
Numerično modeliranje dvofaznega toka v mali čistilni napravi : diplomsko delo
Žan Frumen, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je s pomočjo računalniške dinamike tekočin, opravljena numerična analiza dvofaznega toka v mali čistilni napravi. Predstavljene so geometrijske lastnosti ter vplivni parametri, kot tudi aeracija v mali čistilni napravi. V nadaljevanju je predstavljeno teoretično ozadje modeliranja. Izpeljana sta tudi ohranitvena zakona mase in gibalne količine. Izvedena je bila poliedrična mreža, analiza vplivnih parametrov pretoka in velikosti mehurčka zraka na aeracijo. Na koncu je bil računan indeks uniformnosti porazdelitve volumskega deleža zraka v mali čistilni napravi. Ugotovljene in predstavljene so optimalne razmere za opravljeno simulacijo.
Ključne besede: mala čistilna naprava, računalniška dinamika tekočin, ANSYS Fluent, aeracija, simulacija
Objavljeno v DKUM: 05.03.2024; Ogledov: 117; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

3.
Lift and drag coefficients for different magnus rotor types
Marko Pezdevšek, 2019, izvirni znanstveni članek

Opis: In this paper, the results of numerical simulations for various Magnus rotor configurations are presented. For each configuration, a blocked structured mesh was designed in ICEM CFD. Numerical simulations were conducted using Ansys CFX. The influence of the aspect ratio on the lift and drag coefficients depending on the speed ratio was investigated, as was the influence of endplates on a Magnus rotor. From the obtained results, it was concluded that adding endplates to a Magnus rotor increases the lift and drag coefficients.
Ključne besede: Magnus effect, lift coefficient, drag coefficient, Ansys CFX, endplates, aspect ratio
Objavljeno v DKUM: 05.12.2023; Ogledov: 255; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Comparison of cavitation models for the prediction of cavitation around a hydrofoil
Marko Pezdevšek, Ignacijo Biluš, Gorazd Hren, 2021, izvirni znanstveni članek

Opis: In this paper, four different cavitation models were compared for predicting cavitation around a hydrofoil. A blocked structured mesh was created in ICEM CFD. Steady-state 2D simulations were performed in Ansys CFX. For all cases, the SST turbulence model with Reboud's correction was used. For Zwart and Schnerr cavitation models, the recommended values were used for the empirical coefficients. For the full cavitation model and Kunz cavitation model, values for the empirical coefficients were determined as the recommended values did not provide satisfactory results. For the full cavitation model, the effect of non-condensable gases was neglected. For all the above-mentioned cavitation models, the pressure coefficient distribution was compared to experimental results from the literature.
Ključne besede: hydrofoil, cavitation, Ansys CFX
Objavljeno v DKUM: 10.11.2023; Ogledov: 275; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Numerical prediction of cavitation erosion on a hydrofoil
Marko Pezdevšek, Andrej Predin, Matej Fike, Gorazd Hren, 2022, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Ključne besede: hydrofoil, cavitation, erosion, Ansys CFX
Objavljeno v DKUM: 30.10.2023; Ogledov: 210; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (14,78 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Prediction of cavitation and particle erosion in a radial divergent test section
Luka Kevorkijan, Luka Lešnik, Ignacijo Biluš, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: The 3D unsteady, cavitating, particle-laden flow through a radial divergent test section was simulated with the homogeneous mixture model and Discrete Phase Model (DPM) within the commercial CFD code ANSYS Fluent. For turbulence, a RANS approach was adopted with the Reboud’s correction of turbulent viscosity in the k-ω SST model. Cavitation erosion was predicted with the Schenke-Melissaris-Terwisga (SMT) model, while particle erosion was predicted with the Det Norske Veritas (DNV) model. Two distinct erosion zones were identified, one for pure cavitation erosion and one for pure particle erosion. The occurrence of the pure particle erosion zone downstream of the cavitation erosion zone was analysed. By observing the streamlines downstream of the cavitation structures, it was found that vortices form in the flow and redirect the particles towards the wall, causing a pure particle erosion zone on the wall. Particles under consideration in this study were not found to alter the flow to the extent that the cavitation erosion zone would be significantly altered compared with the results without solid particles which are reported in the literature.
Ključne besede: cavitation, Particles ANSYS Fluent, erosion, CFD, modelling, DPM
Objavljeno v DKUM: 30.10.2023; Ogledov: 174; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Kavitacijska erozija v Venturijevem kanalu : magistrsko delo
Tilen Jernejc, 2023, magistrsko delo

Opis: Kavitacijska erozija je ena od številnih neželenih posledic pojava kavitacije v hidravličnih strojih, saj zmanjša učinkovitost in poveča vzdrževalne stroške tovrstnih strojev. Namen magistrske naloge je bil eksperimentalno in numerično spremljati razvoj kavitacijskih struktur ter kavitacijske erozije na izpostavljeni površini v Venturijevem kanalu. Eksperimentalno delo je temeljilo na uporabi ustreznega indikatorja za zaznavanje kavitacijske erozije, pri čemer je bilo ugotovljeno, da črna akrilna barva razredčena z vodo v razmerju 1:2 daje najboljše rezultate v smislu zaznavanja poškodb. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da največ poškodb nastane na območju separacije in kolapsa kavitacijskih struktur ter da je agresivnost kavitacije pogojena s kavitacijskim številom, saj se z manjšanjem omenjenega parametra obseg poškodb na površini znatno poveča. Časovno odvisna numerična analiza nestisljivega kavitirajočega toka je bila izvedena s programskim paketom Ansys FLUENT in je temeljila na RANS pristopu reševanja vodilnih enačb ter na uporabi RNG k-\varepsilon turbuletnega modela. Večfazni tok je bil obravnavan kot homogena zmes kapljevite in parne faze. Modeliranje kavitacije je bilo izvedeno s Schnerr-Sauer modelom. Za modeliranje kavitacijske erozije na izpostavljeni površini je bil uporabljen model Melissaris-Schenke-van Terwisga, ki temelji na hipotezi o tlačnih valovih. Primerjava rezultatov nakazuje na določeno odstopanje numerične simulacije od rezultatov eksperimentalnega dela, vendar pa je bilo kljub temu doseženo zadovoljivo ujemanje, kar potrjuje dejstvo, da je uporabljena numerična metoda primerna za nadaljnjo uporabo.
Ključne besede: kavitacijska erozija, Ansys FLUENT, RANS, Schnerr-Sauer, Melissaris-Schenke-van Terwisga
Objavljeno v DKUM: 31.05.2023; Ogledov: 319; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (7,30 MB)

8.
Eksperimentalna, numerična in analitična določitev izkoristka horizontalne vetrne turbine
Andraž Roger, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu podrobneje pogledamo primerjavo med preračunom z BEM metodo, rezultati pridobljenimi s pomočjo numeričnih simulacij v programu Ansys CFX ter med rezultati meritev karakteristike koeficienta moči v odvisnosti od vrtilne hitrosti trolopatične horizontalne vetrne turbine modelske velikosti s premerom rotorja 640 mm in vetrnim profilom NREL S826, izmerjenih s pomočjo senzorja navora na posebej konstruiranem in izdelanem merilnem mestu. Osredotočili smo se na numerični del, torej na izdelavo modela za numerični preračun, kreiranje numerične mreže ter same simulacije. Kasneje pa še na pripravo in potek eksperimentalnih meritev ter vrednotenje rezultatov meritev. Rezultate bomo prikazali grafično in tabelarično ter jih primerno ovrednotili.
Ključne besede: Meritve, numerične simulacije, CFX, Ansys, ICEM, LDA, BEM
Objavljeno v DKUM: 03.12.2021; Ogledov: 1080; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (8,47 MB)

9.
Pressurized Water Nuclear Reactor Downcomer Flow Simulation : diplomsko delo
Aljaž Kekec, 2021, diplomsko delo

Opis: In the diploma thesis the flow pattern and conditions in the downcomer of a pressurized water nuclear reactor were simulated, to study coolant mixing inside the primary circuit. This was done using computational dynamics software Ansys CFX. The nuclear reactor in Krško (Slovenia) was used as a basis for the model. The downcomer geometry was simplied for a more feasible study. Three separate simulations were done: one with normal conditions, one with loss of coolant accident conditions and one with a modified geometry. The flow was then studied at different condition at the same levels using velocity contours. The results showed that the axial velocity profiles at the downcomer outlet are not completely uniform.
Ključne besede: Nuclear Power Plant, Pressurized Water Reactor, Downcomer, Flow simulation, Ansys CFX
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 899; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

10.
Strukturna optimizacija telesa zobnika kuhinjskega robota : diplomsko delo
Karlo Maček, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava strukturno optimizacijo telesa zobnika kuhinjskega robota. Na podlagi enačb iz priporočila VDI 2736 smo izračunali najmanjšo potrebno širino zobnika za zagotovitev napetosti v korenu zoba manjših od dopustnih. Nato smo s parametrično analizo po metodi končnih elementov ugotovili lokacijo in velikost potrebne obremenitve, ki povzroči enak odziv, kot da bi bila v kontaktu boka zob zobnika. Model zobnika smo pripravili v programskem paketu Siemens NX ter smo ga uvozili v programski paket za optimizacijo topologije, CAESS ProTOp. Po številnih poizkusih smo prišli do primerne strukture telesa zobnika z 38 % manj materiala kot pri polnem zobniku ob hkratni zagotovitvi, da so napetosti v korenu zoba manjše od dopustnih in da v notranjosti telesa zobnika ni koncentracij napetosti.
Ključne besede: optimizacija topologije, analiza po metodi končnih elementov, polimerni zobniki, zmanjševanje mase, napetost v korenu zoba, CAESS ProTOp, Siemens NX, Ansys
Objavljeno v DKUM: 05.10.2021; Ogledov: 1181; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici