| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava ogrodij za upodabljanje spletnih strani na strežniku
Haidi Zakelšek, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen koncept upodabljanja strani na strani strežnika s pomočjo katerega obdelamo vsebino spletne strani na strani strežnika, kar lahko predstavlja prednost pri performančnosti, SEO faktorjih ter boljši uporabniški izkušnji. Namen diplomskega dela je raziskava in analiza koncepta SSR ter primerjava in analiza Angular Universal in Next.js ogrodij za upodabljanje strani na strani strežnika. V prvem delu diplomskega dela smo analizirali koncept SSR in primerjali ogrodji Angular Universal in Next.js. V drugem delu diplomskega dela pa smo razvili rešitvi v omenjenih ogrodjih ter ju analizirali z ogrodjem Lighthouse.
Ključne besede: Angular, React, server-side rendering, SSR
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 103; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

2.
Izdelava mobilnih aplikacij z ogrodjem NativeScript
Matic Bezjak, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo si zadali cilj, da preizkusimo način razvoja, pri katerem uporabimo isto kodo za spletno in mobilno aplikacijo, ki ga podpira ogrodje NativeScript. NativeScript s tem načinom razvoja omogoča, da ena programska koda teče tako na mobilnih napravah (Android in iOS) kot tudi na osebnih računalnikih (Windows, Linux, macOS). Osrednji cilj diplomske naloge je bil preučiti ogrodje NativeScript. Zgoraj omenjeni način razvoja aplikacij smo preizkusili tako, da smo v sodelovanju s podjetjem Manto d.o.o. izdelali aplikacijo, ki bo omogočala upravljanje povezav s strankami ter beleženje časa.
Ključne besede: NativeScript, Angular, iOS, Android, domorodna aplikacija
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 99; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

3.
Sistem za prenos navodil na daljavo z uporabo tehnologije WebRTC
Izak Glasenčnik, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali sistem za pomoč na daljavo. Raziskali smo, katere tehnologije prevladujejo na področju realno-časovnih klicev. Izbrali smo tehnologijo WebRTC, ki deluje znotraj brskalnika. Izdelali smo spletno in mobilno aplikacijo ter zaledni sistem, ki ju povezuje. Spletno aplikacijo smo izdelali v ogrodju Angular 6, mobilno pa v ogrodju React Native.
Ključne besede: WebRTC, React Native, Angular 6
Objavljeno: 23.12.2019; Ogledov: 473; Prenosov: 0

4.
Analiza in primerjava sodobnih spletnih programskih ogrodij za razvoj spletnih aplikacij
Tadej Leva, 2019, diplomsko delo

Opis: Priljubljenost programskega jezika JavaScript je privedla do številnih ogrodij, katerim cilj je pomagati razvijalcem pri reševanju nalog. Razvijalcem je ob tako veliki izbiri težko izbrati ogrodje, ki najbolje ustreza njihovim potrebam. To delo raziskuje dejavnike, ki vodijo do izbire JavaScript ogrodja. V idealnem primeru razvijalec izbere najbolj povpraševano ogrodje, ki omogoča večje možnosti zaposlitve in ima svetlo prihodnost, hkrati pa želi uživati v delu z ogrodjem. Za poenostavitev izbire se bomo v diplomski nalogi osredotočili samo na tri najsodobnejša ogrodja: React, Angular in Vue. Delo je razdeljeno na dva dela, teoretični in praktični. V teoretičnem delu iz različnih virov analiziramo mnenja razvijalcev, učljivost ogrodja, popularnost ogrodij, zaposljivost, prilagodljivost in razširljivost ogrodja. V praktičnem delu v posameznem ogrodju Angular, React in Vue razvijemo vremensko aplikacijo. Razvoj aplikacij razložimo in primerjamo programsko kodo. Glede na porabljen čas in težavnost razvijanja določimo učno krivuljo. Ugotovimo, da je ogrodje Vue najlažje za razvijanje. Na koncu vsaki aplikaciji izmerimo velikost in hitrost, kjer ugotovimo, da je zmagovalec ogrodje React. V prihodnje bi lahko dokument razširili z drugimi primerjalnimi metodami, primerjali bi lahko več ogrodij in odgovorili na več vprašanj.
Ključne besede: ogrodja JavaScript, spletne aplikacije, ogrodje Angular, ogrodje React, ogrodje Vue
Objavljeno: 23.11.2019; Ogledov: 445; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

5.
Izdelava mobilnih aplikacij z ogrodjem Ionic
Blaž Kocbek, 2019, diplomsko delo

Opis: Zaradi vse večje priljubljenosti mobilnih naprav smo v zadnjih letih priča velikemu razmahu razvoja mobilnih aplikacij. Glavni cilj diplomskega dela je tako bil izdelati hibridno mobilno aplikacijo, ki bo uporabniku na prijazen in enostaven način omogočala pregled serij in filmov, ki jih spremlja sam, in tistih, ki jih spremljajo njegovi prijatelji. V sklopu diplomskega dela je bil opravljen tudi pregled ogrodij, ki razvijalcem omogočajo razvoj hibridnih aplikacij.
Ključne besede: Ionic, Angular, hibridne aplikacije
Objavljeno: 21.11.2019; Ogledov: 381; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

6.
Odzivni spletni vmesnik za prikaz delovnih planov zaposlenih
Blagica Janeva, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj ter delovanje tako imenovanega odzivnega spletnega vmesnika za prikaz delovnih planov zaposlenih. Pri razvoju je implementirana odzivna struktura s pomočjo platforme Angular in knjižnice Bootstrap, hkrati pa so upoštevana nekatera načela programiranja iz pristopa mikro čelnih sistemov. Podan je tudi opis sistemskega ozadja, na katerem temelji ta vmesnik. Z izdelavo takšnega uporabniškega vmesnika je zaposlenim zagotovljeno okolje, preko katerega lahko kadarkoli in kjerkoli dostopajo do najnovejših, natančnih informacij o svojem delovnem planu.
Ključne besede: odzivni spletni vmesnik, delovni plani, Angular, mikro čelni sistemi
Objavljeno: 11.11.2019; Ogledov: 321; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

7.
Empirična analiza ter primerjava tehnologij in pristopov predpomnjenja v sodobnih spletnih rešitvah
Jure Žnidarec, 2018, magistrsko delo

Opis: V informacijski dobi smo na vsakem koraku obdani z veliko količino podatkov. Prav tako je vedno več aktivnih uporabnikov in vsi si želijo dostopati do želenih informacij v čim krajšem odzivnem času. V našem delu smo se odločili raziskati, kakšne možnosti ponuja predpomnjenje podatkov v sodobnih spletnih rešitvah. Cilji naloge so bili zagotoviti optimalno delovanje našega sistema z implementacijo in uporabo različnih strategij predpomnjenja ter zagotoviti delovanje navadne odzivne in napredujoče spletne aplikacije. Najprej smo pregledali obstoječo literaturo, potem pa smo se lotili izdelave zalednega sistema, napredujoče in navadne odzivne spletne aplikacije. Pri izdelavi zalednega sistema smo uporabili različne strategije predpomnjenja, ki temeljijo na sistemu Redis. S pomočjo metode izvajanja testov, s programom JMeter, smo ugotavljali, katera izmed teh strategij je optimalna za delovanje našega sistema. Ugotovili smo, da je za naš sistem optimalna uporaba kombinacija strategij “Read-Through” in “Write-Through”. Na koncu smo preverili tudi, kako dobro je definirana naša napredujoča spletna aplikacija, kar smo izvedli s pomočjo orodja Lighthouse. Omejitve, ki so se pojavile, predstavljajo uporabo paketa za povezavo in interakcijo s sistemom Redis, saj le-ta ni podpiral cevenja in je tako prišlo do daljšega izvajanja operacij. Možnosti za nadaljnje delo vidimo v tem, da bi sistem začelo uporabljati večje število uporabnikov. S tem bi dosegli večje količine podatkov, kar bi privedlo do večje obremenitve sistema. Na ta način bi lažje ovrednotili, kako se sistem obnaša ob večjih obremenitvah.
Ključne besede: predpomnjenje, napredujoče spletne aplikacije, odzivne spletne aplikacije, Angular, Node.js, Express, Redis, MySQL, API, Cache-Aside, Read-Through, Write-Around, Write-Through, Write-Behind, JMeter, Lighthouse
Objavljeno: 21.12.2018; Ogledov: 554; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

8.
Uporaba programskega jezika TypeScript za razvoj sodobnih spletnih rešitev
Nejc Korošec, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen skriptni programski jezik TypeScript, ki ga uporabljamo za ustvarjanje sodobnih spletnih aplikacij. Na začetku naloge je razložen namen in pomen skriptnih jezikov. V drugem delu sledi podrobna predstavitev programskega jezika TypeScript, opisane so najpomembnejše lastnosti in funkcionalnosti jezika. Sledi primerjava s skriptnim jezikom JavaScript, kjer na primerih ugotovimo, kateri je primernejši za uporabo. V zadnjem delu s pomočjo tehnologije Angular, ki za izgradnjo uporablja jezik TypeScript, ustvarimo aplikacijo.
Ključne besede: Spletne aplikacije, skriptni jezik, TypeScript, Angular
Objavljeno: 07.11.2018; Ogledov: 711; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

9.
Implementacija komunikacijskega jedra med spletno aplikacijo angular ter spletnim strežnikom node.js
Vinko Šmid, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje implementacijo programskega jedra z uporabo tehnologije Angular ter Node.js. Jedro vsebuje nabor funkcionalnosti, ki poskrbijo za komunikacijo med spletno stranjo ter spletnim strežnikom, zagotavljajo varnost, pravilno infrastrukturo, sporočanje napak, ter kopico drugih modulov, ki programerju poenostavijo in pohitrijo razvoj spletnih aplikacij. Ogrodje Angular je trenutno eno izmed najpogosteje uporabljenih ogrodij za gradnjo predstavitvenega dela spletnih aplikacij, Node.js v povezavi s Express ogrodjem, pa postaja »de facto« ogrodje za implementacijo JavaScript spletnih API-jev. V magistrskem delu smo najprej predstavili teoretično ozadje, kjer smo opisali temeljni tehnologiji, predstavili REST storitve, izvedli arhitekturni pregled ter predstavili programska jezika JavaScript ter TypeScript. V nadaljevanju smo predstavili še načine zagotavljanja varnosti spletnih aplikacij ter spletnih strežnikov. V osrednjem delu, magistrska naloga opisuje potek načrtovanja programskega jedra ter celoten postopek implementacije funkcionalnosti, kjer smo najprej opisali postavitev REST spletnih storitev, integracijo ORM-ja, izvajanje validacij podatkov, lokalizacijo ter vgradnjo avtentikacije ter avtorizacije. Zadnji del implementacije opisuje postavitev spletne strani, komunikacijo s spletnim strežnik ter izdelavo globalnih kontrolnih komponent, ki omogočajo hitro ter učinkovito izdelavo novih spletni vsebin.
Ključne besede: Angular, Node.js, komunikacijsko programsko jedro
Objavljeno: 17.07.2018; Ogledov: 518; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

10.
Testiranje aplikacij Angular2 z uporabo ogrodja Protractor
Andreja Mirchevska, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni koncepti testiranja spletne aplikacije in sprotno testiranje programske opreme. Implementiran je avtomatiziran proces testiranja aplikacije. Testiranje je izvedeno na aplikaciji Angular 2, načrtovani so scenariji za funkcijske teste in implementirani s pomočjo ogrodja Protractor. V diplomskem delu smo predstavili dokumentacijo in organizacijo teh testov. Implementirali smo proces gradnje aplikacije, izvajanja testov in prikaz rezultatov z ogrodjem Jenkins. Predstavljena je tudi analiza rezultatov izvajanih testov.
Ključne besede: Angular 2, Protractor, testiranje, Jenkins
Objavljeno: 24.10.2017; Ogledov: 562; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici