| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Celostno vrednotenje življenjskega cikla prehrambenih oskrbovalnih verig
Petra Vidergar, 2020, magistrsko delo/naloga

Opis: Oskrba s hrano je eno izmed najbolj zapletenih logističnih področij v zadnjih desetletjih glede na neprestano rast potrošnje prehrambenih izdelkov, predvsem v hitro razvijajočih se državah. Oskrbne verige hrane postajajo vse bolj globalne in prepletene znotraj široke mreže pridelovalcev, distributerjev, logističnih centrov, trgovin in potrošnikov. Kompleksnost na področju prehrambne industrije prinaša odgovorno spremljanje sledljivosti blaga, preverjanja kakovosti, ustreznosti in časovne zadostnosti z ozirom na zadovoljitev potreb vse zahtevnejših potrošnikov. Z večanjem proizvodnih kapacitet in zadovoljitvijo potreb po hrani globalnega prebivalstva je neizogibna posledica onesnaževanje okolja z različnimi izpusti in odpadnimi snovmi. Za bolj celovito razumevanje oskrbovalnih verig hrane, njihovih vlog in potencialov izboljšav moramo sisteme proučiti na zelo podroben, sistemski in strukturiran način, ki presega le opis materialnih tokov, porabljeno energijo, transportne poti in časovne omejitve. V zadnjih letih se povečuje zanimanje za vrednotenje oskrbnih verig predvsem z vidika emisij v zrak (npr. CO2) in uvajanja trajnostne embalaže ter skrbnega ravnanja z odpadki. Poudarek je tudi na spodbujanju potrošnikov k nakupu okolju prijaznih gospodinjskih aparatov in drugih naprav. Redko pa najdemo raziskave, ki vključujejo celovito vrednotenje oskrbne verige od samega začetka pridobivanja materialov, skozi transport do proizvodnega obrata, proizvodne procese, transport do distribucijske mreže, potrošnika in, ne nazadnje, skozi fazo uporabe izdelka v času njegove življenjske dobe, vse do zadnje faze, ko izdelek izgubi svojo prvotno funkcijo in postane odpadek in lahko tudi vir za nadaljnjo uporabo. Pri pregledu literature na področju trajnostne oskrbe s hrano lahko v zadnjih letih zasledimo novejšo metodo celostnega vrednotenja okoljskih vplivov oskrbovalnih verig, imenovano Life Cycle Assessment, ali vrednotenje življenjskega cikla (v nadaljevanju LCA). Metoda temelji na ISO (Mednarodna organizacija za standardizacijo) standardih 14040 in 14044 ter je ena izmed najbolj celovitih in znanstveno ter metodološko podprtih postopkov za vrednotenje vplivov na okolje v celotnem življenjskem ciklu izdelka, procesa ali storitve.
Ključne besede: Oskrbne verige hrane, Analiza življenjskega cikla, Krožno gospodarstvo, Trajnostna logistika, Vpliv na okolje.
Objavljeno: 13.03.2020; Ogledov: 437; Prenosov: 2

2.
ANALIZA ŽIVLJENJSKEGA CIKLA PROCESOV PROIZVODNJE BIOETANOLA S PROGRAMSKIM ORODJEM OpenLCA
Gašper Kozlovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil izvesti analizo življenjskega cikla proizvodnje bioetanola s programskim orodjem openLCA. Analiza življenjskega cikla je opravljena za postopek proizvodnje etanola iz lahko fermentirajočih ogljikovih hidratov (sladkorjev) in za postopek proizvodnje iz škrobnih surovin. Kot surovine, ki vsebujejo pretežno sladkor so izbrane sladkorni trs in sladkorna pesa, škrobne surovine pa koruza in pšenica. Za sladkorni trs in koruzo je analiza opravljena tudi za primer dolgih transportnih poti. Dobljene rezultate smo primerjali med seboj in ugotavljali, kateri postopek in katera surovina sta iz okoljskega vidika najprimernejša. Dobljene rezultate smo primerjali tudi s podatki okoljskih vplivov proizvodnje bencina ter ugotavljali ali je uporaba bioetanola sprejemljivejša. Na podlagi izvedenih analiz smo ugotovili, da ima najmanjše okoljske vplive postopek proizvodnje bioetanola iz lahko fermentirajočih ogljikovih hidratov in sicer iz sladkornega trsa. V primerjavi z uporabo bencina je boljša uporaba etanola iz sladkornega trsa in koruze, ker imata manjše ekvivalentne emisije CO2. V primeru dolgih transportnih poti surovin je bolj smiselna uporaba bencina.
Ključne besede: Vplivi na okolje, analiza življenjskega cikla, proizvodnja bioetanola, openLCA
Objavljeno: 14.10.2016; Ogledov: 901; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

3.
Analiza življenjskega cikla LED ulične svetilke
Barbara Koprivnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V današnjem svetu se vsakodnevno srečujemo s problematiko prekomernega onesnaževanja naravnega okolja in poseganja vanj. Posledice tega se kažejo v spreminjanju podnebja, vplivu na zdravje ljudi, zmanjševanju količine neobnovljivih virov, slabši kakovosti zraka … Za reševanje takšnih problemov je razvita metoda analize življenjskega cikla izdelka, s katero se oceni vpliv proizvoda ali procesa na okolje. Glede na rezultate analize je možno izbrati okoljsko najsprejemljivejši izdelek. Tema diplomskega dela se nanaša na analizo življenjskega cikla izdelka; analiziran izdelek je LED ulična svetilka. Za analizo je uporabljen program Sima Pro Demo, s pomočjo katerega se pridobi natančen vpogled v okoljski vpliv izdelka na okolje. V obravnavanem primeru je to proizvodnja aluminija.
Ključne besede: življenjski cikel izdelka, onesnaževanje okolja, vpliv na okolje, LED ulična svetilka, analiza življenjskega cikla izdelka, LCA
Objavljeno: 23.09.2016; Ogledov: 1117; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

4.
ANALIZA ŽIVLJENJSKEGA CIKLA HIŠE AKTIVA
Miha Bartok, 2016, magistrsko delo

Opis: V uvodu magistrske naloge smo predstavili različne izolacijske materiale ter pod drobnogled vzeli les in steklo kot gradbena materiala. Jedro naloge predstavlja analiza življenjskega cikla hiše Aktiva in različnih tipov stenskih prerezov v programu Legep – Ökobilanz. Ugotovili in dokazali smo, da je gradnja z lesom okolju bolj prijazna, kot gradnja z betonom ali opeko. Pri analizi hiše Aktiva je bil zanimiv podatek predvsem negativna vrednost potenciala globalnega segrevanja. Program Legep – Ökobilanz je zahteven za uporabo, saj ima veliko knjižnico materialov in ogromno nastavitev, s katerimi lahko vplivamo na končni rezultat. Menimo, da je prihodnost analize življenjskega cikla v integraciji LCA v programe za modeliranje objekta (Archicad, Revit …), kjer bi na koncu poleg 3D modela in načrtov dobili tudi analizo življenjskega cikla objekta.
Ključne besede: lca, lesena gradnja, gradnja s steklom, analiza življenjskega cikla, hiša aktiva
Objavljeno: 09.09.2016; Ogledov: 1133; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

5.
ANALIZA OKOLJSKIH VPLIVOV PROIZVODNJE TOALETNEGA PAPIRJA IZ RAZLIČNIH VRST SUROVINSKIH MATERIALOV
Biserka Flegar, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo z metodama LCA (Life Cycle Assessment method) in Eko-indikator 99 analizirali okoljske vplive štirih različnih vrst toaletnega papirja, namenjenega končni izdelavi rolic. Zraven tega nas je zanimala tudi ekonomska ocena oz. kakšen je strošek izdelave posamezne vrste toaletnega papirja. Vrste papirja so proizvedene iz različnih vhodnih surovin, od celuloze do različnih vrst starega papirja. Rezultati kažejo, da ima najmanjši vpliv na okolje papir, izdelan iz starega papirja z recikliranjem (PP in AP toaletni papir), slabši vpliv na okolje ima papir, izdelan iz mešanice celuloze in starega papirja (TT toaletni papir). Papir iz celuloze (CC toaletni papir) najslabše vpliva na okolje. Glede na stroške izdelave smo ugotovili, da je najcenejša proizvodnja PP papirja, ki je izdelan iz najslabših vrst starega papirja, vendar je po tej vrsti papirja tudi najmanjše povpraševanje. Sledita AP papir, izdelan iz starega papirja slabše vrste in CC papir, izdelan iz celuloze. Po papirju iz celuloze je zaradi visoke kvalitete največje povpraševanje kljub višji ceni. TT toaletni papir, ki je proizveden iz mešanice starih, boljših vrst papirja in celuloze, ima najvišje proizvodne stroške.
Ključne besede: analiza življenjskega cikla, LCA, toaletni papir, eko-indikator 99, vplivi na okolje
Objavljeno: 17.02.2011; Ogledov: 3662; Prenosov: 441
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

6.
ANALIZA OKOLJSKIH VPLIVOV PROIZVODNJE PIVA IZ VIDIKA CELOTNEGA ŽIVLJENJSKEGA CIKLA
Renata Balajc, 2010, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela smo z analizo življenjskega cikla (LCA) ocenili vplive na okolje (abiotsko izkoriščanje surovinskih virov, potencial acidifikacije, evtrofikacije, globalnega segrevanja, tanjšanja ozonske plasti, tvorbe fotokemičnega potenciala), ki nastajajo v celotnem življenjskem ciklu proizvodnje piva, ki obsega: pridobivanje surovin, dobavo in transport materialov in embalaže, proizvodnjo in ravnanje po uporabi. Analizirali smo okoljske vplive posameznih faz proizvodnje piva s primerjanjem različnih vrst embalaž (nepovratna steklenica, pločevinka, PET plastenka) Z analizo rezultatov smo ugotovili, da je polnjenje piva v nepovratne steklenice okolju najbolj škodljivo. Druga najslabša možnost embaliranja piva so pločevinke in najslabša možnost pakiranje piva v PET plastenke.
Ključne besede: analiza življenjskega cikla, LCA, proizvodnja piva, embalaža, vplivi na okolje.
Objavljeno: 15.11.2010; Ogledov: 3140; Prenosov: 423
.pdf Celotno besedilo (860,20 KB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici