1. Časovna primerjava renderiranja v programu BlenderŽiga Voga, 2023, magistrsko delo Opis: Magistrska naloga, pripravljena v sodelovanju s podjetjem Gorenje d. o. o. predstavlja pripravo virtualnega 3D modela gospodinjskega aparata, hladilnika-zamrzovalnika, na proces renderiranja. Poleg renderiranja in časovne analize trajanja renderiranja naloga obsega še transformacijo geometrije 3D modela iz programskega okolja SolidWorks v programsko okolje Blender. Sledi priprava 3D modela na renderiranje, kar vključuje pripravo materialov in tekstur, pripravo scene in osvetlitve, pripravo animacije ter nastavitev renderirnika za dosego kakovostnih in fotorealističnih slik. Po procesu renderiranja in časovni analizi časov trajanja renderiranja na dveh različno zmogljivih napravah sledi predstavitev rezultatov, kjer je predstavljeno, zakaj je smiselna uporaba visoko zmogljive računalniške opreme. Ključne besede: 3D model, Blender, renderiranje, časovna analiza Objavljeno v DKUM: 29.03.2023; Ogledov: 16; Prenosov: 4
Celotno besedilo (4,37 MB) |
2. POZITIVNI IN NEGATIVNI VPLIVI PANDEMIJE COVID-19 NA PODJETJAMitja Potisk, 2022, diplomsko delo Opis: V zaključkih leta 2020 se je v kitajskem mestu Wuhan začel širiti virus imenovan SARS-CoV2. Po skoraj dveh mesecih je svetovna organizacija za zdravje proglasila virus za svetovno pandemijo. Virus je med ljudmi povročal strah, izoliranost, bolezni in v nekaterih primerih tudi smrt. Posledično je imel velik vpliv na gospodarstvo tako v svetu kot tudi v Sloveniji. Zlasti so bili prizadeti turizem, gostinstvo, prehrambena panoga, a najbolj avtomobilska industrija. Pandemija je številnim gospodarstvenim panogam povzročila veliko negativnih posledic, a za nekatera tudi pozitivne. Podjetja, ki so doživela pozitivne vplive, so bila v veliki meri tista, ki so se ukvarjala s spletno prodajo, dostavo in zdravstvom. Veliko podjetij je na tržišču zaznalo tudi priložnosti, kako prilagoditi svoje dejavnosti pandemiji. Mnogo podjetij je začelo uporabljati priporočeno zaščito zaposlenih s šiviljskimi maskami, varnostno razdaljo ter drugimi dejavniki. V delu diplomske naloge sem se osredotočil na okolje podjetij, saj se je to med pandemijo zelo hitro spreminjalo, in na to, kako so vodje svoja podjetja prilagajali spremembam. S strani vlade so tedensko prihajala nova pravila in novi zakoni, ki so vplivali na podjetja in zahtevali spremembe v njihovem delovanju. V delu sem se osredotočil na negativne vplive pandemije na gostinstvo in pozitivne vplive na podjetja v povezavi s spletno prodajo v okviru prehrambene trgovine. Podjetja sem analiziral na podlagi PEST analize in z njo preučil dejavnike, ki so vplivali nanje. Ključne besede: pandemija, virus, SARS-CoV, PEST analiza, dejavnost gostinstva in prehrambene trgovine. Objavljeno v DKUM: 15.03.2023; Ogledov: 79; Prenosov: 16
Celotno besedilo (2,35 MB) |
3. Ekstrakcija hmelja (Humulus lupulus L.) s sub- in superkritičnimi fluidi : doktorska disertacijaKatja Bizaj, 2023, doktorska disertacija Opis: Glavni namen raziskav v okviru doktorske disertacije je bil opraviti preliminarne raziskave ekstrakcij z različnimi topili in pridobiti podatke za potrebe načrtovanja industrijske postavitve superkritične ekstrakcije hmelja. Delo sestoji iz treh delov. Prvi del se osredotoča na preučitev hmeljnih kultivarjev v Sloveniji in na značilnosti svetovnega trga.
Drugi del disertacije preučuje učinkovitost ekstrakcije hmelja z različnimi topili pod sub- in superkritičnimi pogoji delovanja. Topila so bila izbrana glede na njihovo različno polarnost. CO2, propan in SF6 so bili uporabljeni kot nepolarna topila, DME pa kot polarno topilo. Še posebej sta nas zanimala DME in SF6, saj še nobena študija ni preučevala postopka ekstrakcije hmelja z uporabo teh dveh topil. Pri enakih pogojih delovanja so bila topila v različnih stanjih. Delovni parametri so bili 50 bar, 100 bar in 150 bar ter 20 °C, 40 °C, 60 °C in 80 °C za vsa topila. Za postopek ekstrakcije smo uporabili semi-kontinuirni ekstrakcijski postopek, kjer smo raziskovali vpliv ekstrakcijskih parametrov na izkoristek ekstrakcije ter kvaliteto dobljenega ekstrakta. Matematični model, ki temelji na drugem Fickovem zakonu, je dobro opisal eksperimentalne rezultate ekstrakcij. V vseh 27 vzorcih ekstraktov smo določili vsebnost α- in β-kislin z uporabo tekočinske kromatografije visoke ločljivosti (HPLC). Na koncentracijo mehkih kislin v hmeljnih ekstraktih so v veliki meri vplivali vrsta topila ter temperatura in tlak, uporabljena med ekstrakcijo. Rezultati kažejo, da sta bila CO2 in propan po topnosti približno enakovredna DME, medtem ko je bil SF6 pri enakih pogojih zelo slabo topilo za ekstrakcijo hmeljevih smol.
V nadaljevanju smo ocenili vsebnost eteričnih olj in fenilnega flavonoida ksantohumola (XN) v ekstraktih hmelja. Za določanje vsebnosti XN v ekstraktih je bila uporabljena HPLC metoda. Dobljeni rezultati so pokazali, da je bila najvišja koncentracija XN ugotovljena v ekstraktih, pridobljenih z DME.
Za analizo eteričnih olj v ekstraktih, povezanih z izrazitim vonjem, je bila izvedena parna destilacija ekstraktov in uporabljena GC analiza. Hmeljno olje, pridobljeno z ekstrakti CO2 pri specifičnih pogojih, je imelo najvišjo relativno koncentracijo linalola, β-kariofilena in α-humulena, olje, pridobljeno z ekstrakti propana, pa je imelo najvišjo vsebnost vseh drugih petih izbranih sestavin (mircena, geraniola, farnezena, α-selinena in δ-kadinena). Relativna vsebnost preiskovanih sestavin eteričnega olja v izvlečkih DME je bila podobna kot v izvlečkih iz propana.
S pospešenim testom staranja ekstraktov smo proučili vpliv zraka (oksidacije) in temperature na njihovo skladiščno obstojnost ter ugotavljali razliko vsebnosti α- in β-kislin, XN in EO pri specifičnih pogojih ekstrakcij.
Zadnji del doktorske disertacije predlaga načrtovanje procesa CO2 ekstrakcije in ekonomsko analizo investicije. V ta namen smo naredili zasnovo »scale-up« postopka in optimizirali postopek CO2 ekstrakcije. Za separacijske procese smo razvili model prenosa snovi med trdno in tekočo fazo, obogateno z znanjem termodinamike, transportnih pojavov in masno bilanco. Z ozirom, da postaja produktno inženirstvo izredno aktualno za tehnološki razvoj, potrebuje vso zahtevno znanstveno in strokovno podlago. Določili smo karakteristike posameznih procesnih enot in ocenili vrednosti investicije. Ovrednotili smo obratovalne stroške in stroške pogonskih sredstev, kamor spada časovni delež obratovanja, stroške električne energije, stroške pare in stroške hladilne vode. Glede na situacijo v hmeljarstvu smo določili stroške hmelja. Na trgu se stekajo informacije o ponudbi in povpraševanju in tu se - glede na splet tržnih dogajanj - oblikuje tudi cena hmelja. Glede na sam proces ekstrakcije smo določili tudi stroške dela ter ovrednotili prihodke od prodaje ekstrakta. Naredili smo finančno analizo s kriteriji za odločanje o sprejemljivosti investicije. Ključne besede: hmelj (Humulus lupulus L.), sub- in superkritična ekstrakcija, ogljikov dioksid, propan, dimetil eter, žveplov heksafluorid, eterično olje hmelja, CO2 ekstrakcija, finančna analiza Objavljeno v DKUM: 06.03.2023; Ogledov: 106; Prenosov: 72
Celotno besedilo (5,88 MB) |
4. Razvoj avtomata za hitro hlajenje pijačDorian Petrič, 2023, magistrsko delo Opis: V magistrski nalogi smo raziskali področje hitrega hlajenja pijač na podlagi peltierjevega pojava. Časi hlajenja pri uporabi konvencionalnih načinov hlajenja pijač so dolgi in večinoma ne omogočajo nastavljanja točne željene temperature pijače. Peltierjevi elementi po drugi strani omogočajo hitro ohlajanje in možnost natančne regulacije. Izdelali smo prototip naprave za hlajenje pijač, ga testirali in izračunali njegov izkoristek. Opravili smo raziskavo trga že obstoječih naprav za hitro hlajenje pijač. Naredili smo stroškovno analizo izdelave prototipa in proizvodnje naprave za hitro hlajenje pijač. Raziskavo hlajenje pijač na podlagi peltierjevega pojava smo opravili s pomočjo svetovnega spleta in splošno dostopne literature. Prototip smo naredili s pomočjo splošnega orodja in CNC rezkalnika. Napravo smo testirali v energetskem laboratoriju Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Raziskavo trga smo opravili z iskanjem in primerjavo drugih naprav za hitro hlajenje pijač na svetovnem spletu. Ekonomsko analizo izdelave in prodaje naprave smo naredili na podlagi lastnih izkušenj in podatkov na spletu. Ugotovili smo, da s peltierjevimi elementi sicer lahko dosegamo nizke čase hlajenja, vendar za ceno velike količine električne moči. V primeru zvišanja izkoristka naprave, bi bila le ta tržno zelo zanimiva. Ključne besede: Hitro hlajenje pijač, peltierjev element, funkcijska zasnova, prototip, ekonomska analiza Objavljeno v DKUM: 03.03.2023; Ogledov: 114; Prenosov: 27
Celotno besedilo (3,56 MB) |
5. Analiza pomembnosti kompetenc na področju kibernetske varnosti : projekt Ciljnega raziskovalnega programa CRP 2021 št. V2-2132 »RUKIV - Razvoj programov usposabljanj za kibernetsko varnost«Marko Kompara, Lili Nemec Zlatolas, Marko Hölbl, Tatjana Welzer-Družovec, Viktor Taneski, Muhamed Turkanović, 2022, elaborat, predštudija, študija Ključne besede: kibernetska varnost, analiza Objavljeno v DKUM: 28.02.2023; Ogledov: 66; Prenosov: 8
Celotno besedilo (1,58 MB) |
6. Analiza komisioniranja z uporabo pametnih očal za sledenje pogledu komisionarja : magistrsko deloMiša Gabor Zver, 2022, magistrsko delo Opis: Komisioniranje predstavlja najintenzivnejši skladiščni proces, saj se zanj porabi največ časa. Zaradi slednjega raziskovalci že leta iščejo rešitve, kako izboljšati proces, oz. doseči večjo učinkovitost. S ciljem povečanja produktivnosti procesa komisioniranja uporabljamo metode in tehnike, ki pomagajo doseči učinkovit proces. Ena izmed sodobnih tehnologij na trgu je sledenje pogledu, v angleščini »Eye tracking«.
Cilj magistrskega dela je bil ugotoviti, kateri tip označb skladiščnih regalov je za komisionarje najbolj razumljiv, da čim prej najdejo iskane artikle. Za dosego cilja smo analizirali čas komisioniranja ter kolikokrat so komisionarji začetniki med procesom komisioniranja osredotočeni na različne označbe na skladiščnih regalih. Raziskavo smo izvedli tako, da smo s komisionarji začetniki izvedli eksperiment, kjer so komisionirali glede na različne načine označb regalov. Z eksperimentom smo s pomočjo očal za sledenje pogledu pridobili posnetke, ki smo jih analizirali v programu Tobii Pro Lab in tako pridobili čase komisioniranja, število in trajanje fiksacij.
Glavne ugotovitve pri analiziranju časa komisioniranja so, da so bili komisionarji začetniki najhitrejši pri drugem načinu označbe regalov, kjer so imeli na delovnem nalogu podatke o nazivu artikla, mikrolokaciji, coni oz. regalu in višini, na kateri se je nahajal iskani artikel. Skupno so potrebovali T = 2.509 s, kar je bilo za ΔT = 113 s hitreje od drugega najboljšega časa, ki so ga dosegli komisionarji začetniki pri četrtem načinu označb. Pri tem so imeli komisionarji začetniki na razpolago podatke o nazivu artikla, mikrolokaciji artikla, coni oz. regalu, višini oz. črki, barvi in številki zabojnika. Največ časa, T = 2.803 s, so komisionarji začetniki potrebovali za komisioniranje po tretjem načinu označb, kjer so imeli na voljo podatke o nazivu artikla, mikrolokaciji, coni oz. regalu, višini oz. črki in barvi. Pri analizi fiksacij, torej pogledov na določenih točkah, smo ugotovili, da so bili komisionarji začetniki največ časa osredotočeni na delovni nalog, in sicer 36 % celotnega časa. Naziv artikla in skeniranje artikla sta bila na drugem in tretjem mestu s 30 in 28 %. Kot naslednje so bili največ časa osredotočeni na mikrolokacijo artikla, višino oziroma črko ter na številko zaboja. Najmanj pa so bili osredotočeni na številko regala in barvo. Pri analizi števila fiksacij smo ugotovili, da so največkrat, tj. 646-krat, pogledali na delovni nalog, nato pa na naziv artikla, 543-krat. Na naslednjih mestih so bili skeniranje artikla, višina oz. črka, mikrolokacija artikla ter barva. Najmanjkrat so pogledali na številko zaboja, 22-krat, ter na številko regala, 10-krat. Ključne besede: skladiščenje, komisioniranje, komisionarji začetniki, označbe regalov, pametna očala za sledenje pogledu, Tobii Pro Lab, analiza učinkovitosti Objavljeno v DKUM: 22.02.2023; Ogledov: 61; Prenosov: 5
Celotno besedilo (2,68 MB) |
7. Vpliv COVID-19 krize na poslovanje farmacevtskih družbTimotej Bobič, 2022, magistrsko delo Opis: V magistrskem delu smo proučevali vpliv COVID-19 krize na poslovanje največjih farmacevtskih družb v letu 2020. Na podlagi letnih računovodskih izkazov, ki so javno dostopni v letnih ali finančnih poročilih proučevanih družb, smo analizirali razlike v poslovanju farmacevtskih družb v letu 2020 v primerjavi z obdobjem zadnjih treh let pred krizo. Na podlagi ugotovljenih razlik v poslovanju družb smo ugotavljali možen vpliv COVID-19 krize na farmacevtske družbe in na farmacevtsko industrijo.
V prvem delu smo opredelili epidemijo COVID-19 in nastalo ekonomsko-gospodarsko krizo. Na podlagi makroekonomskih pokazateljev smo ugotovili vpliv COVID-19 krize na svetovno gospodarstvo. S pomočjo literature smo opredelili farmacevtski sektor, ugotovili njegove ključne značilnosti in predstavili morebitne vplive gospodarske krize nanj.
V drugem delu smo najprej predstavili osem proučevanih družb in njihovo poslovanje v proučevanem obdobju. Na podlagi preoblikovanih in prečiščenih računovodskih izkazov smo analizirali premoženjsko finančni položaj in poslovno uspešnost, učinkovitost ter gospodarnost poslovanja izbranih farmacevtskih družb v opazovanem obdobju. Proučili smo morebitne razlike med izračunanimi kazalci in kazalniki poslovanja v času krize v letu 2020 in pred njo. Ugotovili smo, da se vpliv COVID-19 krize v večini proučevanih farmacevtskih družb v letu 2020 kaže predvsem v nižjih prodajnih in splošnih stroških, zmanjšanju ali nižji rasti prihodkov od prodaje in v povečanju kratkoročnih sredstev oziroma zalog. Ključne besede: farmacevtska industrija, COVID-19 kriza, analiza računovodskih izkazov, uspešnost poslovanja, ekonomsko-gospodarska kriza Objavljeno v DKUM: 21.02.2023; Ogledov: 81; Prenosov: 24
Celotno besedilo (5,50 MB) |
8. Uglasbitev izbranih otroških pesmi Neže Maurer : magistrsko deloNeža Pavlovič, 2023, magistrsko delo Opis: Za učence razredne stopnje smo želeli ustvariti kakovostne avtorske uglasbitve otroških pesmi in glasbeno pravljico. Predstavimo pesnico Nežo Mauer, njeno poezijo za otroke in mladino ter nekatere dosedanje uglasbitve otroških pesmi na avdio zapisu in v notnem gradivu. Naštejemo najvidnejše slovenske skladatelje otroških pesmi, predstavimo glavne značilnosti v besedilu, vsebini, obliki, ritmu, melodiji, tempu, dinamiki, artikulaciji in izrazu, instrumentalni spremljavi ter otroškem obsegu. Zapišemo definicije glasbene pravljice, opišemo besedilo in glasbo v glasbeni pravljici, ključne razlike med glasbeno pravljico in pravljico z glasbo, navedemo nekaj primerov znanih pravljic ter obravnavamo cilje poslušanja in izvajanja glasbene pravljice. Predstavimo zbirko Beli muc avtorice Neže Maurer in lastne avtorske uglasbitve desetih izbranih pesmi iz zbirke. Pri vsaki pesmi analiziramo besedilo in glasbo ter dodamo notni zapis pesmi; posebej vokalni part in vokal s spremljavo za kitaro. Avtorska glasbena pravljica Janekovo popotovanje je zapisana v pripovedni obliki. Učitelj jo tako lahko v celoti izvede sam, na Youtubu so na voljo tudi posnetki vseh desetih pesmi. V poglavju Samorefleksija osvetlimo potek ustvarjalnega procesa, zadnje poglavje pa predstavlja strokovna recenzija pesmi in glasbene pravljice. V prilogo smo dodali scenarij za dramsko uprizoritev glasbene pravljice, v kateri sodelujejo učenci. Ključne besede: otroške pesmi, glasbena analiza, uglasbitve pesmi, glasbena pravljica, Neža Maurer Objavljeno v DKUM: 10.02.2023; Ogledov: 97; Prenosov: 21
Celotno besedilo (4,17 MB) |
9. Sodobna analiza teniškega igralca in igre ter uporaba podatkov v praksi : diplomsko deloNik Dimitrijevič, 2022, diplomsko delo Opis: Namen diplomske naloge je bil proučiti področje analize in uporabnosti podatkov pri teniških treningih ter uporabnost pripomočkov za analizo teniške igre. Raziskavo smo opravili s pomočjo spletne ankete. V anketi je sodelovalo 54 trenerjev iz Slovenije, in sicer 48 trenerjev in 6 trenerk, ki so licencirani teniški trenerji v Sloveniji. Med raziskavo in pisanjem diplomske naloge smo ugotovili, da trenerji večinoma analizirajo igralca na treningu pred pomembnimi turnirji. Skoraj vsi trenerji menijo, da bi podatke pridobljene iz tekem morali upoštevati pri načrtovanju treningov. Hkrati pa smo ugotovili, da trenerji, ki ne uporabljajo pripomočkov za analizo, večinoma trenirajo mlajše igralce do 12 let in igralce, ki trenirajo na rekreativnem nivoju. Ključne besede: tenis, trening, analiza Objavljeno v DKUM: 03.02.2023; Ogledov: 96; Prenosov: 12
Celotno besedilo (1,77 MB) |
10. Digitalizacija proizvodnega procesaGorazd Čadež, 2022, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu je predstavljena rešitev za digitalno zbiranje podatkov iz proizvodnega procesa. Podatki so se pred implementacijo te rešitve zbirali na staromoden način, torej s pisanjem na list papirja.
Opisan je celoten razvoj programske opreme. Začetek temelji na kreiranju uporabniškega vmesnika, ki je napisan v programskem jeziku Python in je oblikovan po obrazcu, na katerega se je prej podatke zapisovalo ročno. V nadaljevanju je predstavljeno oblikovanje MSSQL baze ter povezave med bazo in vmesnikom. Zaključek naloge opisuje obdelavo digitalno zajetih podatkov.
Implementacija aplikacije v proizvodnjo okolje podaja večjo sledljivost in preprostejši dostop do informacij, kar uporabniku precej olajša delo. Ključne besede: Digitalizacija, Python, SQL, analiza podatkov, avtomatizacija proizvodnje. Objavljeno v DKUM: 01.02.2023; Ogledov: 109; Prenosov: 18
Celotno besedilo (1,75 MB) |